Skocz do zawartości
IGNORED

Czy Panasonic nie pogryzie Yamahy?

Gość Aspergilus

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Aspergilus

(Konto usunięte)

Witam,

zamierzam zakupic sprzet za 5 - 6 tys. zlotych do pomieszczenia ok 25 m2. W wiekszosci (70%) bedzie on wykorzystywany do odsluchu plyt CD (w rodzaju Pink Floyd, Santana), jednak kino tez musi sprawiac frajde. Dlatego zdecydowalem sie na amlituner, DVD, 5 glosnikow i suba.

Od jakiegos czasu przygladam sie sprzetowi i czytam to forum (Bardzo dziekuje zalozycielowi i autorom wpisow!) i zastanawiam sie nad zakupem sprzetu w nastepujacej konfiguracji: Yamaha RXV640+ Panasonic DVD S75+ Koda AV702+ SW1000. Mam nastepujace pytania:

- czy ktos z Was sluchal takiego zestawienia i czy dobrze to brzmialo?

- niezaleznie od tego, czy sluchaliscie takiej konfiguracji, to czy Wasze doswiadczenie i wyczucie mowi, ze to ma sens?

- czy macie jakies propozycje poprawienia tego zestawu, badz innej alternatywy? Poczatkowo myslalem o zakupie kompletu Yamahy, ale glosna praca DVD mnie odstraszyla.

Osobiscie nie mialem niestety mozliwosci posluchac takiego zestawienia i generalnie zastanawiam sie jak w ogole mozliwe jest sensowne porownanie sprzetu roznych firm bez zakupu calego kompletu? Przeciez w kazdym sklepie sluchamy poszczegolnych elementow w innym zestawieniu (z innym odtwarzaczem, innym wzmacniaczem, innymi kolumnami, kablami) Roznice w dzwieku zaleza od konfiguracji, w jakiej sluchamy danego elementu.

To w zasadzie dwa watki. Bardzo prosze o odpowiedz i pozdrawiam!

https://www.audiostereo.pl/topic/5343-czy-panasonic-nie-pogryzie-yamahy/

Witam. U mnie gra zestaw 440 + S75 i jestem z niego zadowolony (mimo tego , ze mam gorsze kolumny niz te o ktorych piszesz). Na tym forum bylo juz bardzo duzo opinii na temat Yamahy i glosnikow Koda. Wpisz w wyszukiwarce, a na pewno znajdziesz opinie , ktore sa Ci potrzebne.

• Redaktorzy

No niestety. Oczywiście muzyki można słuchać na wszystkim, natomiast nie oczekuj tutaj, że ktoś ci powie, że jak trochę nad tym jeszcze popracujesz (np. kupisz dvd-v innej firmy, albo jakiś kabelek), to te swoje 70% muzyki będziesz miał bardzo dobrej jakości, bo nie będziesz miał. Trudno, nie ma kompromisu bez kosztów, ty zdecydowałeś się na kompromis polegający na zakupie taniego sprzętu kinowego, więc niższa jakość muzyki będzie kosztem.

Gość Aspergilus

(Konto usunięte)

Zgadzam sie, ze nie ma kompromisu bez kosztow - ja cudow nie oczekuje. Chodzi o to, ze sa pewne ograniczenia brzegowe (kwota, pomieszczenie, koniecznosc laczenia z KD) i w ramach tych ograniczen chce znalezc rozsadne rozwiazanie, a przede wszystkim nie popelnic niepotrzebnego bledu. Dlatego zwrocilem sie do bardziej doswiadczonych o rade. Dziekuje i pozdrawiam

>aspergilus

Wydanie 5-6 tys złotych jest warte pojechania nawet do odległego dobrego salonu(ów) audio i porównanie dwóch zestawów o ww. Wartości: odtwarzacz dvd (lub wieloformatowy) + amplituner av + komplet głośników 5.1 kontra cd + wzmacniacz + para kolumn. Jeżeli słuchasz głównie stereo z cd a do filmów masz zwykły telewizor, akceptujący co najwyżej sygnał S-Video, to lepszym rozwiązaniem jest zestaw stereo plus niedrogie dvd. Ewentualnie możesz dokupić suba, żeby ściany się zatrzęsły jak Godzilla zaryczy.

W kwestii zestawiania, to m.in. po to jest to forum, aby zorientowac się wstępnie co z czym gra i jakie daje efekty, aby sporządzić sobie tzw. short listę. Ale trzeba tu trochę pobyć, poszperać w wyszukiwarce, czytać różne wątki. Chyba się nie spodziewasz, że Ci w 5 minut przedstawimy receptę?

Poza tym zwolenninków słuchania muzyki na sprzęcie wielokanałowym nie jest tu (tzn. w zakładce STEREO) wielu, a taki naprawdę zdeklarowany to chyba tylko jeden.

...zwolenninków słuchania muzyki na sprzęcie wielokanałowym nie jest tu (tzn. w zakładce STEREO) wielu, a taki naprawdę zdeklarowany to chyba tylko jeden....

juz sie melduje i polecam w takim wypadku (jesli budget pozwala):

Marantz DV4300 + SR4400

NAD T742 + NAD T532

Denon AVR1804/1604 + DVD700/1400

xajas

www.jaschiks.com

zdaje sobie sprawe ze 5 glosnikow + sub w tym zamierzonym budzecie sie nie zmiesci, ale te ktore by sie zmiescily, mozna sobie w tym zestawie podarowac

xajas

www.jaschiks.com

-> Aspergilus

Za tak niewielkie pieniądze na kino domowe zestaw wydaje się dobrany sensownie. Czy będzie Cię satysfakcjonował przy odtwarzaniu muzyki stereo - to się okaże po kilku tygodniach, gdy się do jego brzmienia przyzwyczaisz.

Ja bym proponował umówić się na wcześniejszy odsłuch takiego lub podobnego (np. na bazie tego amplitunera i kolumn) kompletu z Twoimi ulubionymi płytami oraz z jakimś filmem. Potem poproś o podłączenie zestawu wzmacniacz stereo, dwie kolumny plus to samo dvd za powiedzmy, 1000 zł mniej od kompletu.

Może się okazać, że na Twoje ucho zestaw kina domowego wcale nie gra znacząco gorzej od zestawu stereo, albo np. że oglądanie filmu ze wspomaganiem wyłącznie dwóch głośników nie jest dla Ciebie znacząco gorsze. Każdy ma własne uszy i inny rozum pomiędzy nimi dlatego ciężko doradzać coś konkretnego na odległość. Ja kiedyś próbowałem w sklepie słuchać muzyki jazzowej na DVD i amplitunerze Yamaha oraz zestawie Paradigm Studio 20 z dołączonym jakimś subwooferem i jakość dźwięku była dla mnie żenująca w zestawieniu z ceną zestawu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.