Skocz do zawartości
IGNORED

audiofilia i alkohol

profundo

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Wróciłem i z niejednej cantiny wino piłem...

Wina w butelkach są inne ( gorsze) od tych świeżo nalanych z beczki. Do butelek dodają konserwantów, a czyniąc to używają rękawic ochronnych, takie to środki...

a to moje lekarstwo;-) , odrazu się poprawia jakość dźwięku

150ml. pepsi

50ml. jagermejfter

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

właśnie zakończyłem bardzo przyjemne spotkanie z Casa Girelli 2002 Canaletto Primitivo Di Puglia IGT. Cena poniżej 40zł a wino wyborne. Zaskakujący jak na ten przedział cenowy bukiet, cudowna homogeniczność konsystencji, aromat długo goszczący na podniebieniu i delikatnie wyczuwalny zapach malin. Gorąco polecam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

A ja polecam czerwone wytrawne wino "Castillo de Molina" Cabernet Sauvignon z 2003 roku (Reserve).

Równie wyborny jest Shiraz.

Ukryta Zawartość

post-1143-100002306 1170276233_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz, 1 Paź 2005, 23:11

>sądząc z opisu warte zainteresowania, a jak cenowo?

Cena OK. W zależności od sklepu w Warszawie można je dostać w granicach 42-55 zł (co i tak jest drogo). W Toruniu widziałem je w sklepie/hurtowni w granicach 35-38 PLN.

W UK można dostać je za 5.99 GBP, a przez sieć za 4.99 GBP.

Dobra jest również biała wersja tego wina (te lubią kobiety) - z lekką cytrusową nutą.

Mi bardzo przypadł rocznik Reserve 2001 Cabernet Sauvignon. Lubię mocne wytrawne wina i to należy do takich co spełnia moje wymagania: cierpkość na języku, tanina.

• Redaktorzy

ja równiez preferuję czerwone wina wytrwne, raczej ciężkie o "dużej spoistości". Chodzi mi o to że mają być jedwabiste, homogeniczne, stanowić jedną całość bez podziału na poszczególne frakcje. Goryczkę dpuszczam, lecz musi mieć na prawdę solidną podstawę w postaci szerokiego i intensywnego bukietu.

Fr@ntz

"I am an audiophile"

>kyuss3

w tym sklepie to ceny wina sa dumpingowe. szkoda ze w krakowie drozej:-(

polecam:

Bellingham Pinotage ok. 45 zl

Aromat: złożony i intensywny z bukietem dojrzałych malin, wanilii i banana

Smak: bogaty, złożony z początkowymi aromatami malin, wanilii, przypraw i kawy z długą końcówką złożoną z czerwonych owoców i przypraw; dojrzałe taniny zapewniają jednocześnie łagodność i subtelną twardość

Potrawy: doskonałe z czerwonym mięsem - stekami, pieczeniami, a także zapiekankami i makaronami w sosach mięsnych oraz z pizzą

Opis nagród: CONCORS MONDIAL DE BRUXELLES SILVER MEDAL

z tanszych zaskoczyla mnie ostatnio Tcherga bulgarska w Tubie (ladnie prezentuje sie na stole i dobrze zrownowazone w smaku) ok. 25zl

Ukryta Zawartość

post-3079-100002300 1170276240_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz, 1 Paź 2005, 23:43

>ja równiez preferuję czerwone wina wytrwne, raczej ciężkie o "dużej spoistości". /ciach/ Goryczkę dpuszczam, lecz >musi mieć na prawdę solidną podstawę w postaci szerokiego i intensywnego bukietu.

Myślę, że zarówno Cabernet jak i Shiraz spełnią wymagania Twojego podniebienia. Pamiętaj jednak, że należy szukać butelek z rezerwy.

• Redaktorzy

wiem, wiem. Niestety za tą Reserv'ę trzeba czasem słono dopłacić. Przykładowo u Lindemansa Shiraz Reserve jest około stówę droższy od Shiraz Bin 50. Wiem, że to dobre wino, ale jeśli miałbym wybierać to zamiast jednego Shiraz Reserve wolałbym zwykłewgo Bin 50 i do tego butelczynę Metaxy Grand Olympian Reserve Celebration Edition, którą przywożę sobie każdorazowo z Grecji ilekroć tam jestem. Kosztuje tam ok 18 -20Euro a u nas jest niestety nieosiągalna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

"I am an audiophile"

Skoro mamy wsrod audiofili glownie fanow rubinu (podobnie jak ja) polecam jeszcze jedno winko.

Nie jest to moze to samo co Cardas wsrod kabli, ale nazwa podobna a i jakosc zaskakujaca w tym przedziale cenowym :-) . Smak moze zaskoczyc. Mlode, ciekawe wino, wyraznie fiolkowo?-owocowe nuty. A na etykietce osecik argentynski czyli Los Cardos Malbec 2003. Polecam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja ze swojej strony polecę swój ulubiony gatunek wina, oczywiście czerwonego. Australijski Lindemans Bin 50 Shiraz to wino goszczące na mym stole zdecydowanie najczęściej. Kosztuje circa 50 pln za butelkę, ale powiem szczerze, że do 100 zł nie piłem nic równie... przyjemnego. Żaden ze mnie znawca wina, ale spiło się tego trochę i subiektywnie powiem - REWELACJA.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chateau Guiraud - Cheval Blanc 2002 (6 euro), Chateau Haut Langlade Montagne Sait-Emilion 1999 (8 Euro), Louis Eschnauer Saint-Emilion 2003 (6 euro) - ceny w Berlinie (Wertheim am Kuudam). Wszystkie ze szczepem Cabernet Franc. Charakter zbliżony do McIntosha - ciepły, masywny, gładki, z długą nutą. U nas dostępne za trzy razy wyższą cenę - jak za Wavac'a.

• Redaktorzy

Genesis - teraz w Niemcach pora octoberfestów, więc może lepiej jakiegoś litrowego Paulanerka ? ;-)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

No dobrze - Doppel Hirsch Allgauer Doppelbock (7.2%) albo Ettaler Curator Dunkler Doppelbock (7%). W Berlinie u Ambrossettiego na Schillerstrasse, oba po 1.00 Euro (w Poznaniu - Piotr i Paweł 15,89 zł).

Eh Genesis, musisz się znęcać...? ;-)

A propos cen, to w pewnym hotelu w północnej Polsce zorganizowałem dla swojej Ukochanej milutką kolację. Zamówiłem do niej winko Oxford Landing Cabernet Shiraz w cenie circa 100 pln. Było naszym zdaniem wyborne i rozpoczęliśmy poszukiwania. Nie udało się nam go kupić nigdzie w Polsce, natomiast ceny w internetowych sklepach za granicą oscylują w granicach... 5EUR za butelkę. Nie zmieniło to mojej oceny tego trunku (staram się nie sugerować cenami, ani przy winach, ani przy audio), ale niesmak dotyczący różnicy cen pozostał (pięciokrotna przebitka, to delikatnie mówiąc, przesada).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.