Skocz do zawartości
IGNORED

audiofilia i alkohol

profundo

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio kupowałem trochę wina i sprzedawca polecił mi parę win z Nowego Świata (i nie tylko). Szczerze mówiąc jestem pod wrażeniem więc jak będziecie mieli okazję to spróbujcie koniecznie następujących win:

- Yarden, Katzrin, Chardonnay - izraelskie ze wzgórz Golan (Rewelacja!!! chociaż nie lubię białych win to to zrobiło na mnie wrażenie)

- Rupert & Rothschild (z RPA) Baroness Nadine (chardonnay) lub Classic (cabernet sauvignon)

- Sequoia Grove Caberne Sauvignon z Napa Valley (US)

- Don Melchor z Concha y Toro (Chile)

A jak chcecie się napić dobrego wina z Stanow (niestety większośc to chłam po maceracji węglowej) to polecam jeszcze markę Belinger :)

Pzdr.

Yarden, faktycznie pyszny. Dodałbym jeszcze Private Collection, ten sam kraj. Właściwie ani razu się nie zawiodłem na tych markach...

Lolo, masz jakiegoś dobrego dostawcę? W normalnej sieci mają chore ceny (w porównaniu do cen w Izraelu).

Jazz MD> Sprecyzuję:

Czy po kolacji, kiedy już lekarz zamknął oddział i pozostawaliście sami i można było siadywać na łóżka ( pielęgniarka pozwalała) to wyjmowałeś ze swojej szafki Tatarkiewicza i kartkowałeś książkę, udając ,że wszystko rozumiesz ?

romekp... niestety kupuję w La Passion du Vine a oni faktycznie strasznie zdzierają, mam co prawda kartę klubową (10% rabatu), ale wiele z tych win które oni sprzedają można znacznie taniej kupić w innych miejscach (np. Chateau Toutigeac z Entre Deux Mere, Bordeaux róznica ok. 20%), co do Yarden to niestety tylko tam znalazłem, a szukałem gdzieś z pół roku.

Pzdr.

jazz, poruszam tu te sprawe bo jak widze jestyś aktywnym uczestnikiem tego wątku a chciałem sie zwrócić do ciebie jako wybitnego fachowca od handlu i marketingu o poradę. Otóż chcę sprzedać starą kosiarkę i określiłem juz target jeśli chodzi potencjalnych kupców, to moi sąsiedzi, ale mam problem, nie wiem czy najpierw powinienem im nasikać na ich wycieraczki, czy wystarczy ich poszczuć psem, a potem żonie jednego czy drugiego powiedziec że jest tłusta klępą i śmierdzi więc powinna zażyć trochę sportu i wziąć prysznic. U nas jeśli chodzi o handel to straszny prymityw, pokutuje ciągle pogląd że jednak nasz klient nasz pan ale myślę że brak nam wiedzy i wyrafinowania na światowym poziomie, co my tu możemy wiedzieć, ciemnota taka, że nawet, nie rozumieja jak ktoś opowie strasznie śmieszny dowcip o babie i dwu flaszkach bikawera.

pozdrawiam

Jazz... :)))) wysil się trochę jak już koniecznie chcesz prowokować :)))) ... literówek jest tam więcej i nie tylko po francusku (btw entre-deux-mers a nie meres)

Pzdr.

PS Do wina to raczej Riedl a nie Lalique.. spróbuje kiedyś :))))

Wzrok mój padł najpierw na tytuł tego wątku, a następnie przeniósł się na cyferkę z ilością wpisów. Nie omieszkałem też zauważyć licznych wykrzykników, podkreślających entuzjastyczny stosunek do tematu. Teraz nie mam już wątpliwości - należymy do grupy podwyższonego ryzyka...

>Marek

No cóż... chylę czoła przed bojownikami wiedzy lingwistycznej... bo wydawało mi się przez chwilę, jakoby Jazz popełnił trzy zdania po francusku... ale może to był franglais? ;-)))

>Marek ;-)

W porządku, nie załapałem... ;-) Swoją drogą od bardzo dawna poszukuję pewnego wydania encyklopedii Larousse'a (sprzed mniej więcej stu lat), gdzie podobno pod hasłem "Kozacy" napisano: "staroruskie wojownicze plemię, które rzuca się na wroga z okrzykiem: , co oznacza: " ;-))) To a propos słowników...

Polecam wina ontaryjskie. Robia je ludzie z Europy - glownie Niemcy i wiele z nich jest znakomitej jakosci ( nie mowie o Ice Wine bo to osobny rozdzial). Czerwone jest dobre na serduszko i jakos lepiej sie przy nim slucha;)

-> Twonk

W jednym z bardziej szanowanych hiszpańskich słowników językowych przez wiele lat, mimo licznych poprawionych wznowień, pod hasłem "dzień" widniała bardzo precyzyjna i jednoznaczna definicja: "Czas w jakim Słońce wykonuje obrót dookoła Ziemi."

>> Twonk, Hiszpan

Oto moje ulubione hasło ze "Słowniczka Muzycznego" autorstwa Jerzego Habeli (PWM 1988)"

"ROCK AND ROLL (wym. rókendról) [ ... ] Muzyka ta, [ ... ] odznacza się z reguły nieciekawym i często nonsensownym tekstem w postaci powtarzanych bezmyślnie słów, działa wybitnie podniecająco na słuchaczy i sugestywnie zmusza - jak zaobserwowano - do tańca, który polega na kołyszących się ruchach całego ciała."

• Redaktorzy

A że ten Rukendrul źle wpływa na ustrój, to zapomnieli zaznaczyć? A że jak swojaki w remizie wytną od ucha obertasa "Morje priekrasnoje...", to ustrój krzepnie? Coś słabo z czujnością u towarzyszy w muzyce. Wiadomo, 88 początek końca...

• 9 miesięcy później...

Tyle czasu nikt nie napisal o piciu, a przecież to nasz narodowy sport. Większe ilości nie pomagają w odsłuchu no chyba że nas wkurza aktualny system. Ja polecam Prosecco - ktoś jeszcze to lubi?

wczoraj zaczęło się dwójniaczkiem, przeszło na trójniaczka, żeby na czwórniaczku skończyć....

mowa oczywiście o miodzie nie o sposobie poruszania się, choć wchodząc po schodach w takim stanie zapewne wygodniej czworaczkiem ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.