Skocz do zawartości
IGNORED

Majówka w Berlińskich sklepach.

ufolek

Rekomendowane odpowiedzi

Zbliza sie maj, a wiec czas zaczac przygotowania do wielkiej wyprawy do naszych sasiadow zachodnich po zabaweczki audio. Stad pytanie, czy znacie jakies ciekawe/tanie sklepy gdzies blisko granicy - Berlin. Moze jakies linki, aby zapoznac sie juz troszke z oferta... Sprzet z przyjaznego cenowo gatunku - Denon, Yamaha, Onkyo.

Saltz, zapomniałeś, że od 1 maja jesteśmy w unii? A więc sprzęcik przywozimy bez łaski panów na granicy, bez vatu, ceł i innych bajerów. W Niemczech rynek jest duży i można trafić na dobre przeceny. Z zasadniczymi cenami jest różnie, widziałem i ceny dużo wyższe niż u nas. Ale na pewno są ludzie, którzy znają dobre sklepy w Berlinie i coś więcej napiszą na ten temat.

Pozdrawiam.

Sam kupuję w mediamarkt ,konkretnie w berlinie i jest taniej pod warunkiem, ze nie zaplacimy szanownym panom celnikom podatku i cła. Wartość nie może przekraczać magicznej sumy 175 Euro (zwolnienie z tytułu ulgi...itd). Na granicy można odebrać 10% wartosci zakupionego sprzętu.

=>Saltz

Jesli nie mieszkasz w strefie nadgranicznej to mozesz tyle kupic ... a jak ktos ze strefy to ??? Tylko przemyt bo nawet karty CF nie mozna normalnie kupic :(

Adresy sklepow juz byly i to duzo bylo. Autor "troy"

Zaplacimy za zakupy z DM 16% Vat'u i to bedzie juz oplata wazna tez u nas ... wiec mamy do przedu 6%.

Podatku nie bedzie mozna odzyskac - odebrac - wiec kto chce cos kupic //przemycic// trza sie spieszyc :)

Teraz tylko jak to bedzie z serwisem w kraju gdzie sie nie kupilo - w szczegolnosci w Polsce :(

W DM jest 16% tylko na naszych granicach oddaja ci te 10% z czeku Tax Free. Mozna bylo chyba wiecej odebrac w ambasadzie DM. Mozna odeslac papiery ktore niemiecki celnik podbije do sklepu i oni wysla ci czek na 14%-16% chyba 2% na koszty manipulacyjne - juz nie pamietam jak to bylo.

Czyżby moja naiwność była, aż tak wielka i nadal bedziemy płacili VAT ? Może ktoś ma jakieś potwierdzone informacje na ten temat. Bo w przeciwnym wypadku to nadal Alllegro pozostanie najlepszą alternatywą... :-( .

Na Allegro ceny powinny wzrosnąć.

Teraz "importerzy" odbierają niemiecki podatek VAT i niekoniecznie płacą u nas 22%.

Do tego dochodzi zaopatrywanie się w hurtowniach i mniej oficjalnych miejscach sprzedaży.

Stąd niektóre atrakcyjne ceny.

Kiedy nie będzie można odbierać niemieckiego VATu zrobi się nieco drożej.

Będzie za to legalnie i każdy będzie mógł przywieźć coś na własny użytek.

Ja wszystko rozumiem, i chce zaplacic wat w sklepie jak bialy czlowiek. Wrzucić zabawke za 800 euro do bagarznika i szczesliwy, bez strachu, wrocić legalnie do domku. I wydawalo mi sie , ze o to w tej uni chodzi. Natomiast nie wyobrazam sobie, ze bede placil VAT dwa razy. A odebranie niemieckiego watu bez opuszczenia uni, co jest naturalne, bedzie niemozliwe. Tomecz (pa208.ostrzeszow.sdi.tpnet.pl) namieszal troszke. A chodzilo mi o adresy sklepow ;> zeby nie spedzic tam tygodnia z jezykiem na brodzie.... ;)

Ci z allegro musza zarobic, pewnie kogos oplacic i finalna ich cena przypomina sklepowa u sasiadow. I to mnie satysfakcjonuje, jak sobie powiedzmy kupie Denona 2803 za 3200 a nie 5500...

Kupilbym i od przemytnika, ale jakos trudno mi uwierzyc w ich ewentualna gwarancje, w tej cenie to ryzyko.

Gość Jazz MD

(Konto usunięte)

Jestem chory kiedy slysze o vacie i unii europejskiej. Nie chce toczyc dyskusji i sie przekomarzac, ale Amerykanie maja prawdziwa unie! Unie dla ludzi, nie dla politycznego pedalstwa. Ta cala niby "unia" w Europie jest jakims kataklizmem, jakas plaga i zartem. Czytajac was jak sie drapiecie po glowach (i przyznam, ze slusznie) ciesze sie, ze ten glupek z Francji nie przekonal Clintona o wprowadzeniu VAT'u w USA. Mial skurw...n tez szczescie, ze Bill go nie wyrzucil z AirForce One, na ktorym to pokladzie to francuskie przeperfumowane brudactwo wciskalo swoje pomysly razem z zabimi udkami, na ktore tez nikt tutaj nie ma ochoty. W stanach pojawiaja sie cyklicznie (na oko co dziesiec lat) watki o zniesieniu zwolnien z sales tax przy zakupach poza stanowych, ale tez nie przechodzi. I nie przejdzie. Ta zasr..na unia. Wyobrazcie sobie (ci ktorzy nie wiedza), ze zamawiasz np z katalogu, cos z Niemiec, lub z Francji i nie placisz w ogole zadnego podaku ani cla! Taka jest Ameryka. Witamy w Unii.

ufolku, to ze kupisz sobie demona za 3200 zamiast 5500 w niemczech bardzo mnie cieszy. Ze sobie przewieziesz nielegalnie przez granice i prawdopodobnie celnik ci w bagaznik nie zajrzy - nie ma sprawy. Ale nie wiem w czym tomecz zamieszal. Jezeli chodzi ci o adresy sklepow - po co takie wpisy: "A odebranie niemieckiego watu bez opuszczenia uni, co jest naturalne, bedzie niemozliwe", przeciez to nieprawda.

Sklepów nie znam, tylko jeden sklep:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - na niektóre rzeczy mają dobre ceny, sam tam kupowałem radio do samochodu 2 lata temu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Co najmniej dwa razy toczyła się tutaj dyskusja na temat zwrotu VAT na granicy i opodatkowania VAT-em po 1 maja. Wszystko jest do odnalezienia przez wyszukiwarkę. Nie chce mi się powtarzać.

Obawa wynika często z niewiedzy. A niektórzy do swojej niewiedzy starają się nawet dodać polityczną ideologię.

• Redaktorzy

Do rzeczy ale nie na temat. Natomiast na temat jest, że następuje tu jakieś nieporozumienie. Oczywiście że od 1 maja kupując w Niemczech płacisz tam VAT (16%), i oczywiście nie płacisz już nic na żadnej zasranej granicy, ani nigdzie. Czyżby ktoś miał inne informacje?

Nasi dystrybutorzy pewnie wysla im wybuchowe kwiatki :)

Tomecz. 1 . Dlaczego nielegalnie? Chodzi wlasnie o to, ze legalnie, bo ktora ustawa zabroni?

2 . Odebranie tego Vatu bez opuszczania uni.. - to jest wlasnie nielegalne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.