Skocz do zawartości
IGNORED

Quantum stereo. Dobór kolumn i wzmaka.

Damianus_NT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od dłuższego czasu przymierzam się do zakupu dobrego, markowego sprzętu audio. Nie posiadam żadnej wiedzy praktycznej na ten temat, jedynie to co wyczytałem w internecie + własne uszy. Jak na razie muzyki słucham z PC na głośnikach Creative G500 (co jest raczej średnio przyjemne) :/

Mój budżet nie jest specjalnie wysoki (nieco ponad 2 tysiące), z czasem jednak znajdą się pieniądze na rozbudowę

zestawu. Po wielu godzinach spędzonych na rozmaitych forach itp. zdecydowałem się na kolumny podłogowe Magnat z serii

Quantum... nie mam za to bladego pojęcia jaki wybrać wzmacniacz. Pozostałe elementy zestawu takie jak odtwarzacz CD

dokupi się później. Przez kilka miesięcy PC musi wystarczyć.

Pokój 20 metrów kwadratowych, bogato umeblowany (ale nie zagracony), na podłodze wykładzina, wkrótce panele podłogowe +

dywan. Preferowana muzyka to: drum n' bass, house, trance, minimal, hip hop, wszelkie odmiany rocka, trochę metalu i muzyki instrumentalnej... słowem niemalże wszystko. Zależy mi przede wszystkim na dynamice brzmienia oraz na efektownym, nisko schodzącym basie. Nie chodzi mi tutaj jednak o "szpanerski" łomot tylko o dźwięk dobrze poukładany i przejrzysty.

Domyślnym zestawem jest Quantum 605. Wydaje mi się on optymalnym rozwiązaniem.

Teraz kilka pytań... jak się ma do tego 607? Co zyskam (poza bardziej efektownym wyglądem) jeśli dopłacę?

A może dać sobie spokój z 605 bo bardziej się opłaca wziąć 507 lub ich mniejszą wersję? Czy też, o zgrozo, najlepszym

rozwiązaniem do DnB będą Supreme 2000? ;) Nie ukrywam, że fajnie by było mieć wysokie kolumny z większa ilością

głośników, jednak to dźwięk jest tutaj najważniejszy. Mój wybór oscyluje wokół 507, 605 i 607.

Teraz sprawa kolejna. Jaki wzmacniacz wybrać aby wykorzystać w pełni możliwości zakupionych kolumn? Sporo osób poleca

rozmaite Denony. Kuszącą propozycją wydają się być także budżetowe NADy. Wszelkie propozycje nowych i używanych

wzmacniaczy do tysiąca złotych (a najlepiej do 600zł) mile widziane.

W sieci wiele jest już kilka tematów traktujących mniej lub bardziej o głośnikach Quantum jednak żaden z nich nie

odpowiedział w pełni na moje pytania. Myślę że warto było przedstawić moją sytuację, bardzo liczę na waszą pomoc :)

Oczywiście nie pytałbym o konkretny typ głośników gdyby nie było problemu z osobistym odsłuchem.

PS: Widzę, że rafal735r posiada wiedzę o quantumach i aktualnie szuka wzmacniacza. Będę przyglądać się dyskusji. Może sam autor udzieli mi jakiejś rady?

Do dwudziestu metrów 605 w zupełnosci wystarczą. Co do wzmaka do tysiaca złotych to trudno pomóc. Mam Quantumy 505 i graja u mnie z modyfikowana lampowa Mantą V5 i jest wiecej niz dobrze. Wcześniej grały z Denonem PMA500, a potem z PMA700 i tez było całkiem fajnie jak na zestaw budżetowy. Ale mi akurat prezentacja z denona bardziej odpowiada niz innej budżetówki. Słucham głównie rocka i mocniejszych kawłków i w tym gatunku wykop Denona i równo grajace Magnaty sie sprawdzały. Po podłaczeniu lampy, dzwięk jest ciekawszy, z lepszym wypełnieniem. Co ciekawe basu nie ubyło.

u mnie quantumki graja z rotelem. tylko ze mniejze 603 i do 15 m jest wrecz idealnie :]. Rotel daje straszna dynamike, kontrole i szybkosc basu, jednak nieco osusza dzwiek. taki jazz czy nawet pop bedzie brzmial za sucho, przynamniej moj, bez tego wybrzmiewania itp. Jednak rock ... stopa basowa brzmi rewelacyjnie .. perkusja w toolu jest poprostu miodzio, nie mowiac o wybrzmiewaniu gitar, ich masie i czystosci. I to nie tylko tool. wystarczy wziasc pierwsza lepsza, lepiej nagrana plyte.

dlatego tez polecam od siebie rotela. jednak, chetnie sprobowalbym polaczenia z nadem, czy xinaxem. jak masz mozliwosc, zapraszam do mnie.

pozdrawiam

Jeśli chodzi o głośniki to w najbliższym czasie przejadę się do Poznania. Prawdopodobnie dopadnę gdzieś te Quantumy i sobie na spokojnie je posłucham. Tak jak mówiłem, domyślnie celuję w 605. Większe kolumny zaciekawiły mnie z kilku mniej znaczących względów. Byłbym gotów dopłacić do "siódemek" jeśli faktycznie dałoby to jakąś wymierną korzyść w brzmieniu, choć jak Soulfly napisałeś, było by raczej odwrotnie.

Wzmacniacz to dla mnie prawdziwy dylemat. Musiałbym porównać grę tych samych głośników na kilku wzmacniaczach bo na razie nie mam żadnego punktu odniesienia :/

Ten Denon PMA 500 prezentuje się dość ciekawie. Jest to jednak chyba sprzęt dość nowy, a ponoć bardziej opłaca się kupić coś starszego, wyższej klasy... nie wiem, nie znam się :/

Rotel, NAD, Xinax... to tylko ogólne nazwy, które nie za bardzo mi mówią czego się mogę spodziewać. Rozumiem, że sprzęt każdej firmy ma swoją specyfikę i cechy charakterystyczne dla danej marki. Jak powiedziałem, jestem w sumie laikiem więc będzie ciężko...

Bardzo pomogłyby mi konkretne propozycje sprawdzonych wzmacniaczy. W sumie równie dobrze jak staruszki z Allegro, mogły by być nowsze wzmacniacze (jak te Denony), które również potrafią zagrać i które mógłbym sprawdzić osobiście w sklepie...

Soulfly. Napisałeś, że twój Rotel troszeczkę gorzej gra Pop i jazz... takich gatunków muzyki ja np. w ogóle nie słucham. Mimo wszystko chciałbym wzmacniacz w miarę uniwersalny, który potrafiłby zagrać dobrze we wszystkim. Czy takie coś jest możliwe w tym budżecie? Czy lepiej od razu się skupić na czymś co podpasuje pod gatunki, których ja słucham.. choć to dość szerokie grono (house/minimal, drum&bass, hard rock, hip hop/instrumental). Jaki widać chodzi o uderzenia basu i o dobre gitarowe brzmienie jeśli trzeba.

PS. Tak przy okazji do głośników wracając, wrzucę tabelkę z suchymi parametrami poszczególnych.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kolumny wybrałeś optymalnie, 605 będą akurat do Twojego pokoju(oczywiście daj im czas na dogrzanie się, to daje się każdej kolumnie min. tydzień), większe kolumny zamiast zalet dadzą CI straty w postaci pobudzonego i dudniącego basu, a gdybyś kupił model z niższej półki z większą ilością przetworników to odbiło by się to dodatkowo na gorszej reprodukcji dźwięku(jakość). Wierz mi że te kolumny + któryś z wzmaków + później CD lub dobry serwer dadzą Ci dużo większą przyjemność z odsłuchów muzy, usłyszysz sporo smaczków które teraz Cię omijały szerokim łukiem. Co do wzmaka, ja bym spróbował z nowych z budżetowym Denonem 510(gra niewiele gorzej niż 700 a wyraźnie lepiej niż 500). Z Używanych i nowych można też kupić następujące:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ew. Rotel czy modyfikowana Manta i na tym bym zamknął poszukiwania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Najbardziej mnie zainteresował starszy Sony TA-F570ES. Nie ukrywam, zależy mi na jakości, ale przy możliwie jak najniższej cenie. Zawsze za rok będzie można odsprzedać urządzenie z niewielką stratą (o ile będzie to dobry sprzęt) i dopłacić do czegoś z wyższej półki.

W opisie drugiego amplifiera Sony sprzedawca zamieszcza informację, iż sprzęt gra w DUAL MONO.

Rozumiem, że w takim wypadku zarówno prawa jak i lewa kolumna odtwarza oba kanały na raz? Jak to się ma do jakości i przyjemności czerpanej z odsłuchu?

Hej, dual mono to konstrukcja posiadajaca 2 "zasilacze" odpowiednio 1 na kazdy kanal. zaleta jest wieksza moc i dynamiczny dzwiek bez zmulen.

Jednak seria sony es charakteryzuje sie niebyt poprawnym dolem. nie wiem jak ten egzemplarz co pisales o nim, jednak inne tak. Nie poprawnym w sensie - nie zbyt dobrej jakosci.

Pisalem o rotelu ze gra sucho.Moj tak gra bo ta seria 971 wlasnie tak seria sie tym wyroznia. jednak inne modele jak np 931 nie sa tak suche. Z rotela polecalbym np ra-972 badz ra-980. ten drugi ostatnio stal kolo 1000 na allegro.

Dbrym wyborem moglbybyc tez denon .. a szczegolnie seria x60 np 860. DObra podstawa basowa i dynamiczne brzmienie.

>Dbrym wyborem moglbybyc tez denon .. a szczegolnie seria x60 np 860. DObra podstawa basowa i >dynamiczne brzmienie.

Zupełnie jak w nowych modelach, a jednak nowsze ponoć gorzej grają, ciekawe, nie?

>Domyślnym zestawem jest Quantum 605. Wydaje mi się on optymalnym rozwiązaniem.

>Teraz kilka pytań... jak się ma do tego 607? Co zyskam (poza bardziej efektownym wyglądem) jeśli

>dopłacę?

>A może dać sobie spokój z 605 bo bardziej się opłaca wziąć 507 lub ich mniejszą wersję? Czy też, o

>zgrozo, najlepszym

>rozwiązaniem do DnB będą Supreme 2000? ;) Nie ukrywam, że fajnie by było mieć wysokie kolumny z

>większa ilością

>głośników, jednak to dźwięk jest tutaj najważniejszy. Mój wybór oscyluje wokół 507, 605 i 607.

Po paru miesiacach spedzonych przy 507 i teraz po zakupie 605 nie mam pojecia po co w 507, czy 607 sa po 4 glosniki. Ani to ma wiecej mocy, ani ladniej gra. Poprostu jest, bo jest, za ladnie tez nie wyglada, bo nie mamy tu typowej piramidy ulozonej z glosnikow. Fizycznie rzecz biorac obie kolumny np 605 i 607 to to samo pod wzgledem mocy i ogolnie wszystkiego. Z ta roznica ze w 605 jeden glosnik odpowiada jednoczesnie za bas i srednie. 605 potrafia zmiarzdzyc basem 507. Jest on wiele pelniejszy, obrzerniejszy i przedewszystkim wiele nizej schodzi. Po moich odluchch moge nawet powiedziec ze 605 sa glosniejsze. Supreme 2000 to wogole inna bajka. Typowo oszczedne konstrukcja. W skrocie to mozna napisac o niej ze ma wielki, dominujacy bas i w miare srednice i wysokie. Nic ciekawego, ale czego tu sie spodziewac za taka kase? Nie laduj sie w duze kolumny. ez kiedys bylem zwollennikiem duzych. Bo myslalem ze bede mocniej grac i wogole, dlatego zakupilem 507. Zebym wiedzial ze to to smao co 505 to bym wzial 505 (bo po co przeplacac?). 605 swietnie sisza sie w D'n'B. Bas w nich siega piwnicy wiec efekt jest naprawde oszalamiajacy.

?👈

soulfly, 23 Maj 2009, 00:45

>aha i zapomnialem sie ustosunkowac, do 20 m bierz koniecznie 605, ich wiekszy brat bedize za mocny

>do takiego pomieszczenia, tak samo jak 507. koniecznie 605 ;]

A ja mysle ze obie beda gral;y tak samo. W obu kolumnach mamy po 2 identyczne glosniki basowe, po 2 identyczne wyloty BR, taka sama objetosc komory basowej, taka sama moc itd

Jedyna roznica to ta trojdroznosc. Ale czy ona ma jakikolwiek wplyw na dzwiek? Chyba te 400zl co trzeba doplacic do 607 to tylko koszt samego glosnika i wiekszej obudowy, bo raczej te 4 stowki nie poprawia nam brzmienia. Tylko wielkosc i wspomiany wyzej wyglad.

?👈

Rafal735r dzięki za opinię. Teraz jestem pewien swojego wyboru w zupełności.

Hmm.. wydaje mi się, że widziałem twoje 507 nie tak dawno na Allegro... poznałem po czaszce leżącej w ich pobliżu :)

Kwestia wzmacniacza... porzuciłem Sony i zacząłem się interesować polecanym przed chwilą Denonem PMA-860. Wygląda na całkiem solidny sprzęt. Ma także wiele przychylnych opinii na tym forum.

Ukryta Zawartość

Jak myślicie, ile jest wart ten Denon? Zdjęcia troszkę zniechęcają... wygląda na "zużyty"... ale być może to tylko kwestia słabych foto (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Myślałem chwilę nad 560-tką, ale niby słabszy i mniej dynamiczny.

Ukryta Zawartość

nie wiem o ile lepszy jest ten wzmacniacz... cena również troszkę wysoka jak na mój budżet :/

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli kolumny za mocno nie suszą, do rocka/metalu można śmiało polecić Rotela. A za 1000zł to RA-980 można brać w ciemno ;)

Nie wiem też jak gra RCD-965 kolegi soulfly, ale jeśli to coś podobnego do RCD-971 którego słuchałem, to niewątpliwie po wymianie go na coś cieplejszego, przeszkadzająca gdzieniegdzie suchość powinna zniknąć :)

I love the sound of crashing guitars

Niestety nie ma zbyt dużo Rotelów na Allegro. RA-980 jest chyba zbyt rozchwytywany :)

Znalazłem licytację Denona PMA-860 w nieco lepszym stanie:

Ukryta Zawartość

Ponawiam pytanie... ile ten wzmacniacz jest warty i czy się opłaca go brać?

A może Denon PMA-980R... w b. dobrym stanie można go dostać za 600zł.

Ukryta Zawartość

Ehh... na wybór wzmacniacza mam jeszcze dobre 2 tygodnie więc trochę czasu jest. Sęk w tym, że część aukcji może mi przejść koło nosa.

Ostatecznie jak przywiozę kolumny do domu to będzie trzeba je do czegoś podłączyć.

Napisze jeszcze raz: Drum n' Bass, house, minimal, rock i hip hop... ale to raczej ten oldschoolowy, "czarny" i to taki sprzed ery "hiphopopu" i innych Akonów ;)

Dziękuję za dotychczasową pomoc i po cichu liczę, że w końcu znajdę to czego szukam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no troszke drogo. Napisz do sprzedawcy ze 400 zl max mozesz dac :P

bo biorac pod uwage np ta auckje

Ukryta Zawartość

to troche duzo ;). nie wiem dlaczego tak stanialy te wzmacniacze, 2 inne poszly niedawno za 250 zl lol!.

ja bym byl za rotelem ra-980

micke13.

kupujac mojego 965 sugerowalem sie wlasnie zagraniczym forum i opiniami ze gra bardzo analogowo, cieplo. zebral mnostwo pozytywow i musze przyznac ze nie na darmo. Swietny laser, czyta szybko i wszystko a brzmienie, wkoncu przestalobyc za twarde, gitara akustyczna nabrala smaczkow, bas zaczal schodzic nizej. reasumujac jestem zadowolony :)

aha opinie 965 dla potomnych:P

Ukryta Zawartość

a co do rcd971 pozostaje u mnie w sferze malego marzenia :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zeby nie brak pilota tez bym sie wzial za PMA-860.Jestem ciekawy jak by gral w zestawieniuz moim ampem, ktory tez pracuje w New Otical Class A. Jego nieco slabszym odpowiednikiem pod wzgedem jakosci dzwieku moze byc PMA-980R ale ten nieco drozszy.

?👈

Hmm.. brak pilota akurat dla mnie nie jest aż tak ważny. Z resztą czy na pewno nie ma możliwości dokupienia później pilota kompatybilnego ze wzmacniaczem?

Ukryta Zawartość

Na razie dałem 360zł... nie wiem czy licytować dalej...

Opis tego wzmacniacza jest symboliczny. Facet określa jego stan techniczny na b. dobry. Pytanie czy pisząc "stan techniczny" ma na myśli jedynie wygląd? W ofercie ma wiele innych urzywanych wzmacniaczy więc istnieje duże prawdopodobieństwo że to Denon naprawiany, bez oryginalnych częśći. Wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę :/

Ukryta Zawartość

Troszeczkę masz tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o parametry techniczne wzmacniacza to wiem mniej więcej co i jak. Zestawiłem sobie kilka propozycji i to właśnie PMA-860 zwyciężył (głównie za sprawą wielu przychylnych opinii na forum).

BTW. Gdybym chciał zakupić wzmacniacz z zagranicy to bym chyba z lekka przepłacił. Na stronie, którą Pan podał widać jakie są u nas w Polsce koszty wysyłki. Najdrożej z blisko 30 państw :/ Do W. Bryt. jest o połowę taniej :)

A co do wzmacniacza z Allegro. Zapytałem się sprzedającego co ma na myśli pisząc "stan techniczny" i czy urządzenie nie ma żadnych ukrytych wad (żałuję że nie zapytałem czy po naprawie itp.) na co ten mi odpowiedział krótko "nie posiada ukrytych wad". Niby ok ale odpowiedź niepełna ;)

Policytuję do max 400, mam nadzieję że warto.

>Opis tego wzmacniacza jest symboliczny. Facet określa jego stan techniczny na b. dobry. Pytanie czy

>pisząc "stan techniczny" ma na myśli jedynie wygląd?

Stan techniczny ti chyba stan techniczny a nie wizualny?? Cos pomgatwales. A pilota nie dokupisz bo wzmak nie ma nawet sensora.

?👈

No właśnie o to chodzi, że sam nie do końca się w tym łapię. Skoro stan techniczny nie jest idealny to chyba coś musi być nie teges i sprzedawca powinien napisać co ;]

Wiem, że to szukanie dziury w całym, ale ja po prostu już tak mam. Jak coś kupuję, musi być to maksymalnie warte moich pieniędzy. No i z reguły trafiam na crap z ukrytą wadą... takie życie :/

rafal735r - sam na pewno wiesz jak to jest przy zakupie nowego sprzętu. Trzeba się dziesięć razy zastanowić zanim się za coś zapłaci.

Chyba nic lepszego do 400zł nie dostanę więc prawdopodobnie (o ile ktoś nie da więcej) kupie tego Denona...

Odnośnie CD Rotela 965 to nie powiedziałbym, że gra ciepło (no, pewnie zależy do czego by przyrównać). U siebie porównywałem go z, co prawda sporo droższymi, Roksan Caspian i Densen B-400 - oba zagrały cieplej i bas też był lepszy.

Mimo wszystko myślę, że 965 jest jednym z ciekawszych budżetowych CD, zwłaszcza do ostrzejszej muzyki. Gitarowe brzmienia to coś dla Rotela.

Ok... wzmacniacz Denon PMA-860 został już zakupiony. Powinien do mnie dotrzeć w pierwszym tygodniu czerwca. Teraz czas na wycieczkę do Poznania w celu znalezienia tych nieszczęsnych głośników.

Moje kolejne pytanie brzmi: Czy jest sens brać ze sklepu sprzęt powystawowy? Czy lepiej się nie bawić w takie zakupy i szukać "paczek" prosto z magazynu? Rozumiem, że głośniki powystawowe mogą być w niewłaściwy sposób wygrzane, a przez to mniej żywotne?

no bez jaj, masło maślane z tym "niewłaściwym wygrzaniem"... bez różnicy czy grały w sklepie czy w domu... patrz po prostu na stan zewnętrzny czy nie ma obić, odrapań itd

Dokładnie, zobacz czy nie ma obić i czy grają dobrze. Jeśli chodzi o wygrzanie, to najwyżej potem jeszcze raz wrzucę linka do płytki która wygrzewa i rozmagnesowuję kolumny, to sobie puścisz na średnim poziomie głośności, wyjdziesz z pokoju na 1 godz. i będzie ok ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

>jeszcze raz wrzucę linka do płytki która wygrzewa i rozmagnesowuję kolumny, to sobie puścisz na

>średnim poziomie głośności, wyjdziesz z pokoju na 1 godz. i będzie ok ;)

To chyba jakis zart.

?👈

Nie żart, moje kolumny zagrały lepiej. Płyta pochodzi od m.in Isoteka który na płycie zapewnił specjalne fale dźwiękowe. Może to wina tego że stoją blisko tv(a u mnie jeszcze stary jary CRT).

No nieee, jak paczki nie były wygrzewane przez pierwszy miesiąc po dwie godziny dziennie szumem różowym, na stopniowo podkręcanym poziomie głośności, odpowiednio na 10, 20, 40, 80, 100% (oraz na kilka sekund w ciągu tego okresu na cały regulator), najlepiej w weekendy gdy prąd w gniazdku najczystszy... to bez takich zabiegów te kolumny nadają się już tylko do techno-łupania ;P

PS. Oczywiście żartuję ;P

A na serio, kiedyś widziałem na allegro jak jakiś gościu napisał w ogłoszeniu że jego kolumny były wygrzewane na wysokiej klasy, hi-endowej elektronice, co miałoby jakoby podnosić ich walory soniczne ;P

I love the sound of crashing guitars

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.