Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory do 2500 PLN, budowanie na ekran

hi_aro

Rekomendowane odpowiedzi

Od jakieś czasu zastanawiałem się nad budową monitorów. Popełniłem projekt na Vif-ie i STX-ie, ale szczerze, nie powalił mnie:). Kilka lat temu sklonowałem ProAck R2.5 i pomimo jego wad, przebarwień w wysokich tonach, to zestaw bardzo mi odpowiadał. Teraz nadszedł czas na nowy zestaw. Zastanawiam się nad kilkoma projektami:

1.ER18RNX + 27TBFC/G

2.L18rnx/p + 27tbfc/g

3.CA18rnx + 27tdfc

4.W18NX001 + T25C003

lub inny może na SS.

Moje preferencje to: elektronika, alternatywa, rock, jazz. Czyli większość muzyki.

Brzmienie: szczegółowa góra, bez piasku. Przejrzyste średnie tony. Kontrolowane i nisko schodzące niskie tony.

Budżet to jakieś 2500 PLN na przetworniki i zwrotnicę.

I tu nadchodzi klu wątku.

Mam ogromną prośbę do doświadczonych w bojach forumowiczy o pomoc w wyborze!. Liczę na rady i sugestie.

Będzie to wątek o charakterze "Budowanie na ekranie".

Bardzo podoba mi się koncepcja monitorów ze zdjęcia poniżej. Wiem że może być problem ze stereofonią i sceną ale....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

hej ja po części się podepnę z pytaniem po części mogę coś powiedzieć ...

nad 2 bym się mocno zastanawiał ...lepszym wyborem wydaje się ER (tez twarda membrana a faraday w napedzie jednak swoje w liniowosci napedu robi)

3 bym sobie definitywnie odpuscił......

obecnie gram na ER18RNX +27tdfc ....gra szczegółowo i neutralnie, basik jak na 18cm to jest naprawdę potężny, zróżnicowany (ponoć jedynie SS18W8531 go przesciga, choć wiadomo to sporo zalezy od aplikacji...) na poczatku troche mnie to draznilo i nie moglem sie przyzwyczaić ale po kilkunastu godzinach grania.. jest git a znajomi którzy u mnie byli tez mówią że gra swietnie..

co do 27tdfc to był u mnie kolega z DA175+27tbfcg i powiem wam ze na normalnych poziomach głośności

przecietny człowiek nie odróżni ich od siebie...

mam też CA18RNX + XT25tg ... "potęga" ta sama co ER tyle że ER jest taki twardszy, bardziej szczegółowy, prezyzyjny (porównywałem oba w tej samej obudowie z tym samym strojeniem 19,5l @41Hz)

teraz CA18RNX jest w testowej paczce 24L (projekt Troelsa Gravesena gdzie połączył go z Crescendo) stracił troszke na rozdzielczości ...ale nie przeciaga, nie muli i jest ..potężniejszy :D, jest trochę cieplejszy od ER, jest taki bardziej "melodyjny" tak jakby "zaokrąglał" precyzyjne smaczki... od takie moje "złudzenie"

przez większą neutralność, szybkość, twardszą membrane, wybrałbym na twoim miejscu jednak ER18...

wysokie..no cóż 27tdfc i 27tbfcg to naprawdę porządne przetworniki w bardzo atrakcyjnej cenie... nie przypadkiem mają takie oceny u światowych autorytetów w DIY ;p

szczegółowy, nie szeleści, nie ma piachu, naturalny .. w tej cenie to chyba calkowite optimum.. a może i 2, 3 krotnych konkurentów zmiata.. :D

niskie ciecie ma chyba jednak wiecej zalet niż wad... :D

ja nie lubię mieć ciagle tego samego i swoj obecny zestawik chce sprzedać i na wakacjach coś złozyć

i wlasnie również chodzi mi po glowie w18nx001 ...sam chciałbym się czegoś dowiedzieć..siedzi w nim nowy napęd seasa zdolny do 7mm xmax ...

wiadomą sprawa jest ze to tweeterek nadaje klasy zestawowi wiec ciekawą sprawą musi byc np taki projekcik crescendo+ ca18rnx (fajniej by bylo z ER ale cos mi sie wydaje ze er wymaga czegos co mozna bardzo nisko uciac czyli 27tdfc lub 27tbfcg ...crescendo sie z nim raczej nie nada)

wiesz co ostatnio po glowie mi chodzilo :D ...cos troszke kontrowersyjnego mianowicie:

Ukryta Zawartość

basik zyskał by na potedze...a dzieki OZ będzie szybszy, większa rozdzielczość (cos do czego dąże..BR juz mi się znudził ...) jak tweeterek moze nisko ciągnąc to czemu tego nie wykorzystać i laczyc z jak największym wooferkiem ... :D ?

niestety nie wiem nic o RS28A...

złóż na w18nx001 i zdaj relacje ;p ...

moim skromnym zdaniem jak masz wlasnie taki budzet to po prostu wykorzystaj go w calosci najoptymalniej jak się da....

przydał by się tutaj głos np misiomora...pomógł by nam obu :)

Ukryta Zawartość

Skoro i tak wszedzie Chińczycy więc może Fountek ?

Ukryta Zawartość

FW168 plus CD 3.5H

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) products_neo_35.htm jeśli starczy pieniędzy to MTM na FW146 albo 2.5 drogi na dwóch FW168.

Jeśli nie starczy to australijska strona

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zawiera kity na Peerlessie i Ribbonach Founteka oraz linki do kilku stron z konstrukcjami Ribbon i Exel. To stosunkowo nowa marka jeszcze mało znana, będziesz więc oryginalny.

Głośniki dostępne tutaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

rs28a jest podobno metalową wersją Ushera 9950, czy jak mu tam. Ma dużego faradaya i spory potencjał do niskiego cięcia. Ma też aluminiowy front:) Sądzę, że większośc osób, które myslą o nim lub o 27tbfc/g będzie z obu zadowoloych, a dylematy znikną kiedy kurier paczkę przyniesie:)

Ciekaw jestem, czy się ze mną zgodzicie, ale widzę, że coraz większej ilości osób przydałby się dobrze opracowany filtr dla rs52a + coś (pewnie 22taf/g lub jakiś neodym). Można by potraktowac takie coś jako "duży tweeter" i łączyć z różnymi ciekawostkami na dole. L26, rs270 i parę innych. Tym bardziej, że rs28a kosztuje 260 zł a rs52a 190 zł...

Rafale dokładnie...

misiomor dał pomysł na takie coś 22TAF/G +RS52AN-8 + L26RFX/P ....

i pomysł podoba mi się bardzo .. nie wspominałem o tym bo autor tutaj chce jakies monitory a nie 3way poza tym z tego co misiomor pisał na AH to pomysł jest w powijakach

a faktycznie wydaje się bardzo ciekawym projektem ..

RS52a nie potrzebuje wielkich objetości do pracy:) A L26 może działać już w 40 litrowej OZ - jak najbardziej na duży monitor.

Dla finalnego efektu warto dołożyć te parę litrów IMO.

bawolek,

dzięki za opis i uwagi na które liczyłem. Czyli porównanie kilku zestawów od praktycznej strony, osoby która ich słyszała.

Cały czas "mam w uszach" dźwięki jakie wydobywały się z SS. Gdzieś wyczytałem że SS 18W8545 jest dobrym rozwiązaniem. Znalazłem projekt SS z Revelatorem, ale cena za ten wysokotonowy jest "trochę duża". Szukam dalej.

Może kolega misiomor, by coś doradził.

Panowie nie bleblajcie tyle, bo będziecie dyskutować rok czasu nad tematem aż człowiekowi odejdzie ochota na budowanie kolumn:) Wybrać projekt i do roboty- piły, frezarki i insze narzędzia w dłoń i do dzieła!!!!! Bo najwięcej widzę tu ostatnio dywagacji a jakoś mało własnych konstrukcji. Chyba że większość forumowych znawców jedynie wirtualnie symuluje kolejne projekty i podnieca się wykresami:)

marian a niby co to jest jak nie wybieranie projektu ... ?

pozatym co ty tu odrazu strzelasz z czyms gotowym po to padl pomysl bo a noz widelec np misiomor pomoze zaprojektowac cos jeszcze ciekawszego w tej cenie ! ....na klonowaniu swiat sie nie konczy ...

>> bawolek, 1 Cze 2009, 01:57

Kolumny na RS52AN-8 z dużym metalowym wooferem raczej nie da się zrobić w cenie 2500 PLN za parę. Same głośniki (L26 i 22TAF/G do kompletu) to 1.8k, zwrotnica i inne takie też parę stówek wezmą a do tego dojdzie jeszcze konieczność zrobienia CNC wewnętrznej kratownicy (duża buda grająca do co najmniej 600Hz) i to niewykluczone że przy pochyłej ściance przedniej.

Oj kolega chyba mnie nie zrozumiał:) Po pierwsze nie chodziło mi o klonowanie zestawów bo największa sztuką jest właśnie to co staracie się robić, czyli tworzenie czegoś od podstaw, jakiejś nowej, dziewiczej konstrukcji. Chciałem lekko sprowokować przyspieszenie prac:) Pozatym przepraszam za ton mojego posta, spowodowany był on frustracją z czytania innych tematów i pseudofachowym, szowinistycznym i chamskim sposobem pisania przez kilku userów. Mea culpa.

A tak na marginesie fajna konstrukcja się szykuje, sam chciałbym mieć te 2.5 tyska do wydania. Lubie takiego typu ból głowy....a sam narazie klecę skromne tyły do kina domowego na stx tj 14 scx i pj. G... się znam i staram się czytać jak najwięcej, by jak najmniej błędów popełnić. Było mało kasy to przetworniki takie a nie inne....może kiedyś w ich miejsce pojawia się jakieś bardziej zaawansowane i lepsze przetworniki.

fajną opcją na wydanie 2500 zł będzie :

Ukryta Zawartość

dopalone od dołu Seasami L22rn4x/p z mniejszymi panelami Irka, lub innnymi wzmakami. Na przetworniki i panele wydasz ok. 1750zł. Wszystko w zamkniętych obudowach, bo oczywiście pasowałoby zrobić moduły.

Sądzę, że to atrakycjna opcja. Można też pomyśleć nad czymś innym na górę, ale ponośc 8' dayon nie ustępował na średnicy SS 8545, więc chyba nie ma co marudzić.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.