Skocz do zawartości
IGNORED

Rezonator lambda jako pułapka basowa

dd6

Rekomendowane odpowiedzi

Czytałem ostatnio na stereo.de o pułapkach basowych w postaci zwykłych rur. Trzy rury o średnicy 9,5 cm każda dostraja się do pomieszczenia ustalając ich długość na 1/2 lub 1/4 szerekości, długości i wysokości pokoju. Rura jest z pleksi, zamknięta na dole, otwarta na górze. Zestaw trzech takich rur stawiamy po prostu n.p. w rogu pomieszczenia.

Czy to może być skuteczne? Z jednej strony pojemnośc takiej rury wcale nie jest taka mała, na przykład dla 1,5 m wysokości są to 42 litry. Z drugiej strony, gdyby to było takie proste, to po co budować rezonatory Helmholtza. Może ktoś coś powie w tym temacie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Panowie! Bardzo proszę o rzeczowe wypowiedzi. To że taka rura działa, to jest jasne, tu chodzi raczej o pytanie, czy efekt nie jest zbyt mały, aby był zauważalny. Może ktoś jest w stanie podać naukową argumentację.

Ja sądzę, domyślam się, że skuteczność jest bardzo mała.

Za niska jest dobroć układu rezonansowego. Tu potrzeba ostrego wycięcia częstotliwości rezonansu pokoju, żeby to zadziało skutecznie.

Jak piszę herezje to proszę mnie skrytykować :)

A nie moga to byc rury tekturowe - tuby, na ktore nawija sie rozne materialy ?

Bardzo niewielkim kosztem mozna by potestowac. Do testow mozna sobie nawet pozwolic na dwa takie komplety rur ustawione w dwoch rogach pokoju :-)

Pewnie mogą być.

Jakiś czas temu popełniłem rezonator Helmholtza na bazie takiej rury i... okazał się zupełnie nieskuteczny. Cóż, pojemność wyszła poniżej 10 litrów, więc skuteczności nie ma się co spodziewać.

Ale tutaj chodzi o coś nieco innego - nie tyle o pojemność co o długość rury. W zależności od długości rury powstanie w niej odpowiednia fala stojąca. Sądzę jednak, że aby ustrój miał jakąkolwiek skuteczność, potrzebna będzie bateria kilku rur. Być może zamiast 1 grubej rury będzie lepiej dać wiele cienkich, ale nie wiem, taka wolna myśl...

W piwnicy coś się znajdzie, zobaczymy ;) Jak się okaże że działa, to pobawimy się dalej. O ile rury tekturowe są trudne do dostania (chyba że ktoś ma dojście), to łatwo można kupić rury PCV ;)

>asiki, 1 Cze 2009, 15:24

" O ile rury

>tekturowe są trudne do dostania (chyba że ktoś ma dojście) "

Raczej latwe do dostania:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Materiał powinien być w zasadzie obojętny, ale musi byc sztywny. Moim zdaniem nie powinien tłumić drgań, aby był rezonans. Rury kanalizacyjne, rynnowe i inne byłyby na pewno doskonałe. Nie mam niestety zacięcia do DIY. W oryginale są to dwie rury jedna w drugiej, tak że można regulować wysokość. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby po prostu przyciąć zwykłą rurę na odpowiednią długość.

Co do skuteczności, to producent zaleca drugi zestaw dopiero w pomieszczeniach powyżej 35m. No i jak tu nie być podejrzliwym?

=> Lutek

Oki, faktycznie. Ale za transport zapłacisz więcej niż te rury są warte, tym bardziej że mówimy o rurach długości 2-3m, a gruba tektura też swoje waży. Pisząc o trudności dostania miałem na myśli możliwość kupienia z odbiorem własnym. Biorąc pod uwagę koszt transportu, może się okazać taniej kupić rury PCV w najbliższym składzie albo nawet w hipermarkecie budowlanym.

Wpadł mi do głowy jeden pomysł. Skoro rury te ustawiane są w rogach, chyba najlepiej byłoby je ustawić na małym przewiewnym podeście (np drucianym koszyczku), do góry dnem, tak aby otwór znajdował się tuż nad ziemią. W ten sposób mamy wlot w pobliżu złączenia trzech ścian, a więc największą skuteczność.

>asiki, 1 Cze 2009, 16:36

" Skoro rury te ustawiane są w rogach, chyba najlepiej byłoby je ustawić na małym przewiewnym podeście (np drucianym koszyczku), do góry dnem, tak aby otwór znajdował się tuż nad ziemią. W ten sposób mamy wlot w pobliżu złączenia trzech ścian, a więc największą skuteczność. "

Albo podwiesic do sufitu na zylkach. Niewidoczne, lub prawie niewidoczne i chyba bardziej elegancko niz na drucianym koszyczku - gdyby ustrojstwo zadzialalo i mialoby pozostac na stale.

A co do kosztow zwiazanych z przesyka tub... Mysle, ze w niejednym miescie znalazlby sie producent takowych. Koledzy - szczegolnie z duzych miast mogliby sprobowac poszukac i wowczas byloby tanio.

=> jozefkania

Takie rurki będą nieźle rozpraszać ale lepiej gdyby miały trochę większe średnice, tylko wtedy z kolei zajmą sporo miejsca. Od jakiegoś czasu myślę o zrobieniu półwalców z rur szalunkowych. Za jakieś 100zł można mieć 3m rurę o średnicy ponad 30cm. Nawet udało się przekonać do tego Koleżankę Małżonkę pod warunkiem położenia na nich forniru ;)

Na dyfuzory rozważam też styropian: lekki, kosztuje niewiele (45zł/0.3m3), można wyciąć półwalce, fale, zęby... cokolwiek ;)

Pzdr,

Asiki

PS. Co Wy znowu z tymi gąbkami? Błeee...

Z tego, co zdążyłem się zorientować, to ważna jast długość. Średnica też pewnie musi być sensownie dobrana, ale na pewno nie musi to być dokładnie 9,5cm, bo rury o tej samej średnicy dostraja się do różnych częstotliwości zmieniając ich długość. Być może jeśli średnica jest zbyt duża, to nie powstanie rezonans, a fala zostanie rozproszona, a jeśli zbyt mała, to efektywność będzie mniejsza. Ale to tylko moje przypuszczenia.

No i popełniłem.

Pokój ma 5 x 4 x 2.5m. W jednym z tylnych rogów umieściłem tekturowe rury (długość/średnica):

- 125/10cm, wylot przy podłodze

- 125/6cm, wylot przy suficie

- 100/7.5cm, wylot przy podłodze

i... praktycznie bez różnicy. Na słuch: no, może, minimalnie, że cokolwiek się zmieniło to raczej na zasadzie autosugestii. W pomiarach: niby cusik widać, ale większe zmiany robi przesunięcie głośnika o 2cm (mierzyłem tylko odpowiedź pokoju, nie mierzyłem czasu pogłosu).

Może nieco pomogłoby zastosowanie grubszych rur, może precyzyjne dostrojenie, może dłuższe rury (1/2 zamiast 1/4 wymiaru pokoju), może ze sztywniejszego materiału... Wszystko 'może'. Ale wątpię żeby dużo to zmieniło. Nic, jeżeli jednak komuś się uda, może wrócę do koncepcji.

Pzdr,

Asiki

przeciez pisze o pulapce basowej.

pewnie cie jeszcze na swiecie nie byo jak jeden z forumowiczow pisał ze wytłumia kolumny w srodku słomą i tez pewnie trollował?

próbowałes zdejmowac i zakładac buty przy słuchaniu?a robic to gdy jest np podłoga z laminatu lub z pcv?zobacz jakie odczucia basu są wtedy.trzeba oczywiscie zmieniac skarpety od roznej zawartosci bawełny zaczynajac a na wełnianych kończąc.

i zadam pytanie tak od czapy,bo ty wszystko wiesz :jak taki rezonator lambda ma wpłynac na sprzet budzetowy 99 procent czytajacych to forum i mieszkajacych w 14 metrach kwadratowych w bloku?

W 30m2 w domu i na sprzęcie nie budżetowym, w pustym zwłaszcza pokoju, ala nowoczesny minimalistyczny wygląd, też się nie sprawdzi. Nic się nie sprawdzi, poza wymiana sprzętu na ten hi-endowy ;)

Ludzie czy audiofil musi być przez innych kojarzony z dziwakiem? Dzięki takim pomysłom z rurami ustawionymi w rogu na pewno tak. Wbijcie sobie do głowy że to pomaga,ale w tak nie dużym stopniu że podchodzi pod autosugestie. Oczywiście ustrój obowiązkowy dla audio szamanów.

Bardzo proszę o merytoryczne argumenty. Jest wystarczająco dużo innych wątków, gdzie można sobie popaplać do woli, jak ktoś lubi.

Rezonować na pewno te rurki rezonują. Jednak jest to za słaby rezonans, żeby działać skutecznie jako pułapka basowa. Tak sądzę.

Coś jak brasakusticlens. Taki pic na wodę. Wciskanie kitu lajkonikom.

dd6, 8 Cze 2009, 21:27

>Bardzo proszę o merytoryczne argumenty. Jest wystarczająco dużo innych wątków, gdzie można sobie

>popaplać do woli, jak ktoś lubi.

Pisałem merytorycznie, jesli ten argument do ciebie nie przemawia to najpewniej jesteś audio szamanem ale to już twój problem > dd6

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.