Skocz do zawartości
IGNORED

The Zen Headphone Amplifier

BB84

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie.

Natrafiłem na wzmacniacz słuchawkowy w klasie A projektu Marcello Pellerano ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy ktoś miał kontakt z tym słuchawkowcem i mógłby coś o nim powiedzieć ? ewentualnie porównywał z innymi ? chętnie usłyszałbym Wasze opinie na jego temat.

post-18073-100003539 1243862283_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/54530-the-zen-headphone-amplifier/

Witam,

zbudowałem ten wzmacniacz jako pierwszy w mojej karierze ;)

Gra całkiem przyjemnie to plus

in minus: duże szumy, duże zniekształcenia widoczne na oscyloskopie (sygnał z generatora) nawet w zakresie 20-20000Hz.

----------------

Witam,

mam go. Nie wiem jak zniekształcenia, bo ich nie mierzyłem. Nawet nie mam jak. Mam problemy z brumem. W zasadzie z delikatnym świerszczem. Słyszalny jest na HD555 (50ohm). Na Beyerdynamicach DT770 (250ohm) cisza. Aczkolwiek na zasilaniu dałem nichicony Gold Tune 10 000uF i dodatkowy filtr RC.

Jeżeli chodzi o dźwięk to wydaje mi się, że duża klasa. Dużo powietrza (może to są te znieksztacenia), piękne barwy. Bardzo szczegółowy, ale absolutnie nie chirurgiczny.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Nie mam aplikacji Chumiego na TPA6120 ale własną.

TPA jest ostry (szczegółowy) jak skalpel. Bardzo mały szum i doskonale wychodzi w pomiarach - idealnie liniowy w zakresie 20Hz do 200kHz (na tyle pozwala mój generator). Odsłuchowo dla MNIE TPA znacznie lepszy (znowu pogwałcenie prawd wiary ;)).

Pozdrawiam

----------------

Witam

Mam zamiar zrobić ten wzmacniacz, jednak wcześniej zbudowałem headampa na bazie projektu AVT2464, i jakoś nie mam ochoty na zmiany. Chciałbym dla porównania wystrugać coś na kształt TPA Chumiego i OTL (brak jeszcze wiedzy) ale ten AVT gra naprawdę rewelacyjnie. Dlaczego tylu formowych kolegów nie podziela moich (i nie tylko) odczuć?

Zdjęcie przedstawia moją roboczą wersję, gdzie wykorzystałem to co miałem. W obudowie unitry znajduje się transformator breve 2x22V 300VA częściowo odwinięty, zwykły mostek, wspólny zasilacz 2200 uF 35V rubycon, 100 nF, LM317 ustawiony na 15V , 10uF rubycon, 100 nF, 100uF 400V rubycon (taki akurat miałem), dalej zasila to dwa oddzielne kanały, gdzie wejście i wyjście to SCR 1uF i 1000uF LXY, na IRF540 IR ustawione na 100mW (na razie brak radiatorów aby można było więcej).

Nie jestem osłuchany, ale czy kondensator w tym przypadku wnosi większą degradację niż kondensatory w zwrotnicach głośnikowych? Czy ten układ faktycznie jest za prosty? Czy warto zrobić Zen Headamp Amplifier? Jeżeli 2464 zdecydowanie nie, to w którą stronę mam iść?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

jak gra dobrze, to chyba nie ma sensu. Natomiast kondensatory na wyjściu to jedna z ważniejszych rzeczy. Nie wiem, czy jest potrzebna aż taka duża pojemność na wyjściu. Jeżeli nie, to na pewno łatwiej i taniej będzie kupić coś ciekawego. Mi odpowiada dźwięk Black Gate'ów. Aczkolwiek ostatnio są problemy z dostępnością. LXY gra poprawnie. Więc chyba bólu też nie ma:-))

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Zobaczymy jak wypadnie wzmak Chumiego w porównaniu z dobrze zrobionym AVT2850. Jeśli chodzi o stosunek cena/jakość to rzeczywiście Chumiamp powinien być ciekawym rozwiązaniem, choć ten DS i sterowanie z nim związane do mnie nie przemawia (możnaby przeprojektować trochę układ). Choć zawsze znajdzie się konstrukcja inaczej (niekoniecznie gorzej) grająca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.