Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ktoś mi pomoże w doborze sprzętu?

Jacke

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Sprawa wygląda tak... Mój pokój ma mniej więcej 4x3 m Dłuższą ścianę mam zabudowaną szafami całą.

Bardzo chcę sobie kupić w miarę dobry sprzęcik grający. Na sprzęt nie mogę przeznaczyć zbyt dużo. Na razie kupię tylko wzmacniacz i kolumny i chciałbym się zmieścić w 2000 zł(maksymalnie). Potem dojdzie reszta.

Mam na oku pare modeli. Szczególnym sentymentem darzę technicsy z serii su-a 500/700/800 oraz pokrewne. Korzystałem z su-a 500 i byłem bardzo zadowolony przez lata. Moglibyście poradzić coś dobrego? Ewentualnie co sądzicie o wyżej wymienionych? Może 800d? Wzmacniacz dobrze by było zamknąć w 800zł.

Kolejnym problemem są kolumny. Mam tak pokój rozstawiony, że kolumny stojące odpadają (niestety... ) Mogę podwiesić kolumny na skos pokoju i myślę że wtedy by było ok chyba. Z tym ze nie chcialbym zeby byly gigantyczne. Zalezy mi na dobrym dzwieku oraz dosyc dobrym basie.

A może kino domowe z kolumnami jakimiś się bardziej opłaca?

Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam

Podwiesić raczej nie, ale można za to zrobić jakieś półki mocowane do ściany. Są nawet takie profesjonalne - fadeover zdaje się korzysta z takiego ustrojstwa. Ja też przez pewien czas miałem kolumny ustawione na własnoręcznie zrobionych półeczkach (decha, dwa kątowniki i amba fatima). Pomyśl jednak, czy naprawdę nie da się wygospodarować troszeczkę przestrzeni na stendy. Najtańsze, jakie udało mi się namierzyć - Femi P70/60 kosztują 299zł za parę. Efekt jest.

Co do sprzętu, na Technicsach się nie znam, więc niewiele pomogę. Wybór kolumn jest praktycznie nieograniczony - w sklepach mają tego na tony i hektolitry:-) Spróbuj czegoś posłuchać, nawet jeżeli wiązałoby się to z jakimś wydatkiem na wycieczkę. Będziesz spokojny i pewny, że dobrze wybrałeś. A jeżeli nie chce Ci się jeździć i słuchać, studiuj prasę. To tyle. Pozdrawiam i życzę samych trafnych decyzji!

KoRnik no co ty ? Na Technicsach się nie znasz ? A wieżyczkę HD 560 to kto wychwalał pod niebiosa ? Już widać efekty-w sklepach jest pratycznie nieosiągalna ! Sorry, że wracam do tego nieszczęsnego tematu i non stop ci dokuczam, ale jakoś tak mi się nasunęło. Nie obrażaj się przypadkiem, tak się tylko przekomarzam.

jacke`u,

posiadam CD Technics PG-SL590. Kiedy go kupowałem również mi się podobał (tyle, że wówczas nie wiedziałem że można to porównać z czymś innym i będzie lepiej choć za b. podobne pieniążki). Grało to ze wzm. Sony TA-FE300R. Zachwycałem się ponieważ pierwszy odtw. Cd z jakim miałem w życiu kontakt, był to CD Diory, wersja eksportowa (kosztował wówczas dzisiejsze 600zł). Posiadaczem był mój kolega, i po moim szpulowcu było to cudo techniki. Później drugi kolega zakupił sobie CD właśnie Technicsa i okazało się że może być wyraźnie lepiej. Jak to możliwe! To CD i to CD! Niestety ta lekcja nie wzbudziła mojej czujności i gnany owczym pędem oraz totalną niewiedzą w zakresie firm i marek zakupiłem swojego osobistego Technics`a.

Model 590 jeszcze nie dawno kosztował przeciętnie 800zł, a 690-ka 1000zł. Nie wim jak wzmacniacze Technics`a ale myśłę, że są to podobne ceny (mówię o nowym sprzęcie ze sklepu z gwarancją). Teraz wyobraź sobie, że przy mojej pierwszej wizycie w salonie odsłuchowym, ze sprzętem firm, o których wcześniej w życiu nie słyszałem, zademonstrowanomi maszynki grające o niebo lepiej za chyba b. podobne pieniądze. Żeby nie być gołosłownym, na pierwszy ogień poszedł najniższy model Cambridge Audio w cenie 1200zł (wzmacniacz, nowy) do tego CD tej samej marki oraz Avance (modelu nie pamiętam, ale jakiś niziutki). Pomijając fakt, że akurat kolumny były nie z tej ligi która mnie interesuje, za nieduże pieniądze można mieć naprawdę niezły dźwięk. Odsłuch zakończyłem na modelu Azur 640 w cenie 2200zł (różnica w dźwięku była spora). To co usłyszałem zaganiało w szary kąt mojego soniaczka z technicsem, a naprawdę nie było to żadne cudo. Jeśli do tego dodać, że w cenie do 1500 możńa nabyć ciekawsze wzmacniacze z drugiej ręki, warto sięzastanowić.

Na nic się nie zdadzą moje dywagacje, jeżeli nie będziesz miał ochoty się gdzieś pofatygować i posłuchać (tylko nie do M&M albo RTV&AGD :) ). Posłuchaj, naprawdę warto. Jeżeli stwierdzisz że ci się podoba to co słyszysz, wówczas postaraj się dowiedziećwięcej, (nie tylko o tym czego słuchałeś) i miłego polowania.

Lecz jeśli kochasz Technicsa bez względu na wszystko, to po prostu go kup i po temacie.

Drogi Zyziu! Jeżeli tak Cię to męczy, to napisz proszę na maila w jakich warunkach słuchałeś HD560 i co ważniejsze - czy włączyłeś tryb Variable Gain. Podkreślałem w teście, że tak gra wyraźnie lepiej i podejrzewam że to tu jest pies pogrzebany. Co prawda niespecjalnie chce mi się do tego wracać, ale postaram się rozwiać Twoje wątpliwości. Pozdrawiam!

=>KoRnik

Widze ze gryzie zazdrosc co niektorych ...

Ja powiem tak - 8 lat temu kupilem wlasnie sobie taki zestawik Techniks'a to 1 wypust z tej serii.

Musze przyznac nie wiem jak to gra teraz (nowy model) ale stary na swoich kolumienkach zabil AV za blisko 2kzl tej samej firmy (bylem zalamany - dobrze ze udalo sie to szybko sprzedac)

Dosc dlugo sluchalem tego z M2 i bylem bardzo zadowolony - do czasu :)

Dzięki za odpowiedzi.

Wiecie gdzie można najlepiej poodsłuchiwać we Wrocku i okolicach?

Zastanowię się nad sprzęcikiem. Wybór jest duuży. Mówiąc o podwieszaniu miałem na myśli półki. Podwieszałem kolumny tylko nagłaśniając stołówkę (były to altusy 120 chyba czy cos kolos tego) Nie bylo tak zle... Ale na standy nie znajde miejsca niestety :( Nie w moim pokoju. Co do odsluchow to oni tam mają porządne pomieszczenia. W moim pokoju bardzo prawdopodobne, że nie wykorzystam tego wszystkiego. Wzmacniacz raczej na początek kupię na allegro jakiś. Wolę kupić lepszy a używany od kogoś kto wydał np 10000 zł na wzmacniacz i nie ma co ze starym zrobić :) Przecież za ten sam wzmacniacz zapłacę co najmniej 3x więcej w sklepie. Pozdrawiam

nie pozwol sie zniechecic do Technicsa. Ja sam po wielu latach abstynencji od Technicsa w poszukiwaniu taniego zestawu do drugiego pomieszczenia ponownie kupilem Technicsa. Zachecilo mnie do tego wiele relacji o znakomitym odtwarzaczu SL-PS7, ktory mimo ze jest absolutnie tani, zarobil sobie przydomek "high-end killer".

Po zakupie tego odtwarzacza, zaskoczony jego jakoscia dokupilem prze eBay (za cale 60,-EUR) wzmak SUV 600, ktory znakomicie radzi sobie w komplecie z SonusFaber Concertino + Sub.

Jeszcze ciekawszy bylby wzmak typu SU-A808Mk2 albo SU-A707Mk2, ktore jeszcze kilka lat temu zbieraly znakomite oceny np. na lamach angielskiej prasy

Jesli znajdziesz cos podobnego (elektronike) napewno zestawisz komplet oferujacy duzo muzyki za bardzo malo pieniedzy.

xajas

www.jaschiks.com

• Redaktorzy

Zaczynając od początku. Pomysł z kinem domowym w 12 m2 (ograniczonych dodatkowo przez meblościoankę do prawdopodobnie 10-11 m2) jest oczywiście trudny do przyjęcia, tym bardziej że jakoś nie było tu mowy o żadnym telewizorze. Teoretycznie można kupić nowy system Niro Nakamichi w którym dookólne głośniki są symulowane przez coś w rodzaju małej matrycy głośnikowej zamontowanej w dwu tylko panelach - przednim i tylnym. Całość jest proponowana jako coś w rodzaju kina domowego ubogiego człowieka, i kosztuje coś 20 czy 30 tysięcy - łapiecie? A więc rezygnując z kina, przejdźmy do Techniksów. Sam miałem 800Mk.2, i grało jako tako, ale inne rzeczy grały ładniej, więc sprzedałem. Jak się ma sentyment do Technicsa to można, tym bardziej że firma już nie istnieje, i niedługo ich produkty nabiorą wartości muzealnej. Zresztą zdaje się że odtwarzacze CD faktycznie robili lepsze - często się to zdarza firmom japońskim - Sony, Marantz... Ale co do wzmacniaczy, radziłbym NAD z drugiej ręki, albo wspomniane CA z serii Azur - mają bardzo dobre pierwsze recenzje. Zestawy głośnikowe - cóż. Jak się nie da na podłodze, trzeba kombinować. Są faktycznie takie podstawki do montowania na ścianach. Na to jakieś zestawy z bass-refleksem do przodu, np. Avance albo JMLaby, i jakoś to będzie. życie jest sztuką kompromisów.

=> KoRnik

No dobra, rozejm ! Technicsa słuchałem w MM w 40m Studiu Hi-fi, w 12 m faktycznie mogło zagrać inaczej, wprawdzie obok stała Yamaha Piano, ktora grała o niebo lepiej, ale w małym pokoju wszystko mogło sie zdarzyć. Tryb VGA oczywiscie miałem włączony. Z drugiej strony nie jesteś poczatkujacym, wiesz czego szukać w dźwięku, więc juz nie będę do tego wracał i jak piszesz że przestawiało ściany to może i tak było i kropka.

Pozdrawiam.

Jacke,

Wrocław niby miasto duże, ale jeśłi chodzi o salony Hi-Fi .... jest nie ciekawie.

Mogępolecićdwa miejsca (nic więcej nie znalazłem, ale jeśli ktoś zna jakieś jeszcze ciekawe salony Hi-fi to rónież proszę o info.)

Jeśli chodzi o sprzęt nowy to zdecydownie najwięcej zeczy na miejscu, posiada Visatex na pl. 1 maja (przy połączeniu Ruskiej i św. Antoniego - obok apteki). Cambridge, NAD, Rotel, Creek, Avance, AE, Castle - są na miejscu można posłuchać i zaskoczyć o co w tym wszystkim chodzi :)

Com-Bit ul. Powstańców Śl. 118 (odcinek pomiędzy Poltegorem a rondem). Sprzęt nowy i komis, to samo co wyżej i inne. Rónież z możliwością odsłuchu.

Niestety nic więcej jak na razie nie znalazłem. Ponoć w Astrze jest ktośze sprzętem ale z jakim i na jakich zasadach ne wiem.

Poszukaj także po znajomych, może koś ma jakiś ciekawy sprzęt i umożliwi ci odsłuch.

Generalnie, nie śpiesz się. Słuchaj ile się da. Posłuchaj 10 razy, pieniążki wydaj raz. Powodzenia.

i jeszcze jedno, zaufaj przede wszystkim własnym uszom. Jest dużo dobrego sprzętu, uznanych firm, których dźwięk urzeka jednych, a nie rusza drugich. Więc jeśli coś ci nie pasuje, nie kieruj się marką ani opinią recenzenta rozwodzącego się nad tym cudem. Nie licz na to, że jak wydasz na to wszystkie oszczędności to ci się zacznie podobać (bo za taką kasę musi :) ), poszukaj swojego ideału który gdzieś tam napewno jest.

Jeszcze raz dzieki. W przypadku gdybym kupowal kino domowe to by stalo w salonie. Tam by predzej sie dalo porozstawiac cos :)

Macie tu świetne forum. Bardzo szybko uzyskałem odpowiedzi i to liczne. Za to wam chwała i dzięki. Pozdrawiam

Porownywalem ostatnio technicsa su-300 z yamaha (co prawda to zupelnie inna klasa) Byl to rodzaj hybrydy (koncowka mocy plus mixer - tzw powermixer) Nie pamietam modelu ale gral o niebo lepiej. Wkoncu ten model kosztuje 2700 albo 3700... Do tego kolumny byly estradowe 250W (1450 zl/szt). Do technicsa byly kultowe tonsile 140W. Sprzet zupelnie innej klasy ale jakosc widac bylo od razu...

Czy warto doplacic i miec oddzielnie końcówkę mocy? Bo sprzecik pewnie bedzie uzywany. Chociaz wtedy wszystko drozeje :)

A gdybym amplituner kina domowego dosyc mocny kupil i do tego dwie kolumny +sub? Jakbym sie przenosil to moge zawsze dokupic przeciez... I moze do tego dvd jakies zamiast cd... Co sadzicie o tym?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.