Skocz do zawartości
IGNORED

małe monitory na szerokopasmowcach

mikson

Rekomendowane odpowiedzi

chciałbym zapytać się osób które mają styczność z takimi konstrukcjami oraz z przetwornikami

czy zbudowanie monitora na takim np

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

może być ciekawym pomysłem? czy można oczekiwać od takiego monitora ciepłego brzmienia z lekką nutą finezji? :)

a tak poważnie czy ta firma robi udane szerokopasmowe konstrukcje czy są lepsze firmy oferujące bardziej muzykalne wrażenia odsłuchowe?

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Tej firmy nie znam. Ale sam używam z lampowcem fostexów najpierw Fe 126 a teraz Fe 120 alnico. W obudowach zaprojektowanych fabrycznie monitorów. Być może szarpnę się też na Jordany 92 również w budowach fabrycznie zaprojektowanych. Wszystko gra bez zwrotnic. Może to spaczenie ale po wielu poszukiwaniach to podoba mi się najbardziej.Są jeszce projekty dla Vistona 200 i dla Lowthera.Można tez spróbować Tesli Arz 6408. Rury Voighta ,choć świetnie i tanio grają nie są już jednak monitorami.Jednak na dziś najwyżej cenię Fostexa. Resztę brzmienia , co trudne uzyskamy dobierając pozostałe elementy systemu.

Ukryta Zawartość

znalazłem tylko tu projekt obudowy

do większego modelu nie mogę wyszukać

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

czy faktycznie te monitorki grają ciepło ? może ktoś opisać bo obecnie mam usher s520 i chce je zostawić i mieć jakąś przyjemność w złożeniu drugich :)

jaki może być koszt przetworników 200pln?

Focal + Naim

Na jakiejś (chyba) włoskiej stronce gdzie są opisy i rozbierane zdjęcia urzadzen audio, było kilka takich malutkich monitorków diy. Niestety nie pamiętam adresu, znalazłem go gdzies na AS.

Kiedyś chciałem zbudować szerekopasmowca na W4-657SC, co się okazało? , głośnik gra z przewagą średnich tonów, a góra nie jest aksamitna ("koc na głośniku").

Skończyło się na dwóch głośnikach w lini transmisyjnej (2.5 way) plus wysoki Seasa ze zwrotnicą szeregową.

Ceny fostexów są wysokie. Fe 126 nie są drogie. Fe 120 alnico to ok. 1000zł. Co to znowu za komunał "grać ciepło". Najcieplej gra kaloryfer w zimową noc rozkręcony na maksa. Po prostu trzeba dużo słuchać na własne uszy. Nie słuchać doradców typu "wykresy naciągane". Projekty firmowe są łatwe do zrobienia samemu. Przetworniki Fostexa sprzedają w Niemczech ale cena w euro to cena w dolarach w USA. Tam handluje firma "Madisound". Z jakiegoś nieznanego mi powodu nie możnej jej strony otworzyć w polskim internecie. Pozostaje import przez znajomych lub rodzinę ze Stanów. Zachęcam do tej drogi, gdyż wysiłek organizacyjny i nakłady przyniosą wiele satysfakcji. Obudowy ;jak wyżej , wizyta w supermarkecie budowlanym a potem tylko złożyć.

Ukryta Zawartość

znalazłem też do 166 :)

oj kusi bardzo ten projekt :)

ktoś może zamawia te głośniki to zrobimy większy hurt żeby taniej było :)

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Ten duży projekt(labiryntowy) podany w linku przez 'miksona' nie gra dobrze. Odradzam. Zaś ten mały z b.r. znakomicie. Mam tylko jedną sugestię , aby szerokopasmowce przynajmniej takie, stosować ze wzmacniaczami lampowymi. Choć z Zenem I Nelsona Passa było "w dechę". Ale proszę się do końca nie sugerować. Po prostu z cyrusem nie grały. Być może z innymi tranzystorowcami będzie dobrze. Między Fe 126 a Fe 120 jest różnica na korzyść tego drugiego. F 126- to małe składy ,szemrany jazzik, wokale cudnej urody, perkusja ,talerzyki ,miotełki,jak to mówią ałdiofyle "bas nieco wycofany". Ja dodam tylko ,że za to grający a nie buczący.F 120 alnico to zrównoważone, przestrzenne, a nawet odważne brzmienie dla orkiestry większej lub kapeli rockowej- ale bez przesady z tą odwagą znowu. Jestem po prostu zakochany tym brzmieniu. A miłość bywa nie tylko ślepa ale i głucha czasem.

podczepie sie pod temat.

a moze ktos ma pod reka kilka projektow malych monitorkow - tub na roznych glosniczkach ?

bede wdzieczny za pomoc

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Oni mają wszystkie wykresy naciągane ! Nie uwzględniają żadnego wpływu baffle-stepu.

Taka płaska charakterystyka to będzie, ale jak głośniki wmontujemy na równi ze ścianą albo w jeszcze większą odgrodę !

Po montażu do normalnego małego pudełka rozpocznie się spadek od około 1kHz w dół. W efekcie średnie i wysokie tony zostaną odtworzone 4 razy (6dB) głośniej od basu.

czyli np z arcamem solo który jest raczej jasną elektroniką może zagrać ten projekt skrzecząco i mało przyjemnie?

szukam ciepłego brzmienia tzn bez natarczywości góra być wycofana ale bez przesady że wycięta,

średnica neutralna a bass lekko poluzowany ale schodzący podobnie jak w usher s520 mi w zupełności wystarczy

czyli co ten projekt jest lipa czy bardzo uczciwy i da się go zaadoptować do tranzystora?

Focal + Naim

Czy słyszałeś kiedykolwiek taki monitor lub labirynt? Ten większy projekt nie gra dobrze,już to napisałem. Dlaczego zniechęcać człowieka do dobrej i taniej drogi? Kolega pyta o rzeczy praktyczne,odpowiadamy pisząc o tym czego słuchaliśmy a nie o tym , co słyszeliśmy od innych lub obiło nam się o uszy. Że też nie można niczego rzetelnego napisać ,żeby nie popaść w pyskówkę!Zapraszam kolegę "założyciela" na odsłuch i wymianę doświadczeń nie tylko ze mną ale i innym prawdziwym znawcą, budowniczym tego typu systemów. Zatem odmeldowuję się w obawie draki i niepotrzebnych złośliwośći , których się mogę spodziewać.

bonaventura, 2 Cze 2009, 19:49

Spokojnie. Mówię tylko, że wykresy są naciągane, co jak rozumiem Ciebie oburzyło.

Dlatego należy wziąć pod uwagę, że takie ładne przetwarzanie pasma to jest fikcja literacka.

bonaventura

mam jeszcze jedno pytanie zanim już porzucisz ten wątek

rozumiem że u Ciebie gra to z lampką czy podłączałeś do tranzystora?

jak na szybko opisałbyś brzmienie tej konstrukcji

pozdr

Focal + Naim

Ukryta Zawartość

to dobra cena?

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Ukryta Zawartość

czy ta firma jest też godna uwagi? :)

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Dobra. Gra z lampą pp. klon Lorelay. Nie grało ze starym cyrusem- fakt jakby pod kocem. Zagrało dobrze z Zen I choć nie tak,jak z lampą. Słychać wyrażnie wpływ kabli. Ale długo i świetnie było z antykablami. Dostałem Silver Sonic Q 10 i F 120 brzmi znakomicie.Dla mnie decyduje bezpośredniość dżwięku, jego łatwość emisji,detali mnóstwo, ale nie są natarczywe.Zdaję sobie sprawę ,że skrajów pasma nie ma.ale np. orkiestra wogóle nie gra skrajem pasma.I tak jest też z piosenkami. Pięknej urody wokale, cała średnica, stereofonia. Kto zna Ancient Audio to na prawdę zachowując całą proporcję i skromność, dżwięk wykazuje podobne, zaznaczam tylko podobne cechy.Ale mnie to wystarczy, biorąc pod uwagę wymiar finansowy. Lampa i szerokopasmowce , niestety im droższe tym lepsze.Po tej dyskusji postanowiłem kupić Jordany92. Znam też brzmienie starych głośników papierowych Saby. Nowoczesne szeropasmowce dają naprawdę dżwięk bez przynależnych starym konstrukcjom naleciałości.Dodatkową zachętą jest prostota i łatwość wykonania.Te fostexy z masy bananowej jakoś tam przerabianej, w ciemnej obudowie przezentują się tak jak grają cudnie.

mikson.Jeśli za parę, to tak . Jeśli pojedynczy to przbicie dwa razy za duże.Radzę w takim razie dla zabawy zacząć od Voight Pipe's. Choć wysokie, ale za to wąskie dadzą w trakcie budowy i słuchania pierwsze i co ważne tanie doświadczenia. Ale z lampowcem, bo może być rozczarowanie.

Kilka nowych i bardzo ciekawych, malych szerokopasmowcow pojawilo sie na stronie Monacora. Ceny bardzo zachecajace.

np. cos takiego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To ja pozwolę sobie przypomnieć to co już pisałem o Fostexie FE 208sigma (ponoć najlepszym).

W/g mnie jest to, w porównaniu z Lowtherem, płaskie audiofilskie pitolenie bez masy,basu, plastyczności i muzyki (nie bez powodu pakują to w labirynt yericho). A wodospadem zabija DX-y ... i co z tego (z ceną jest odwrotnie i to ma uzasadnienie)? Nie pamiętam jak mniejsze ale 208ka z alniko nic wspólnego nie ma.

A oczekiwać ciepełka ze współczesnego Japończyka to w ogóle pełne nieporozumienie.

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

mikson, - a Tobie to zależy na słuchaniu muzyki czy pobawieniu się s czymś małym?

Bo jak to drugie to z racji wieku Ci powiem, że z małych to najlepsza jest mała czarna ... ale nie głośnikowa :)

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.