Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo za 2 tys - Yamaha Pianocraft ?

pilot0608

Rekomendowane odpowiedzi

Napisałem jeszcze, że jak bedzie trzeba to doskładam kase, max moge dociągnąc do 3 tys. A to juz i tak astronomiczna cena jak dla mnie na tego typu wydatek...

A mam takie pytanie, w skali od 1 do 10, jak zestaw Piano 410/810 z Tannoy F2, zagra lepiej od altusów ?:P Czy wogule lepiej, czy moze w cale...

hymek33, 3 Cze 2009, 17:06

Skoro od Piano znacznie lepiej gra mini D-F102 Denona, to co dopiero dzielone klocki PMA 700 AE!?

Czy Wy nie przesadzanie z tym komplementowaniem "Pianina" sam kiedyś uległem tej sugestii kupiłem piano w ciemno a potem zachodziłem w głowe dlaczego ja jej prawie nie słucham? Kupiłem podobny zestaw mini Teac-a dodałem "lampucere" kupiłem monitory z prawdziwego zdarzenia i od muzy oderwać się nie mogę :-)

Sukces..

Przeciez napisałem,że nie wiem jak gra Denon. Opisałem tylko wrażenia z konfrontacji Arcam7 vs Piano:)

Stwierdzam fakty,a jeśli przy tym komplementuję tzn,że sprzęt jest godny polecenia w ZADANYM ZAKRESIE CENOWYM!:)Ale wszystko jest kwestią gustu. Najlepsza rada,jaką można udzielić,to słuchać,słuchać i jeszcze raz słuchać.

żadne przekomarzanie nic tutaj nie da, bo pilot0608 gotów jest zakupić w ciemno,a później żałować jakichkolwiek wpisów z prośbami o porady.Możemy tylko ukierunkować,ale decyzję zostawiamy otwartą.

Masz prawo się nie zgadzac jak najbardziej,jednak to nie tylko moja opinia,przytoczę chocby dwa wpisy z forum:

"Wracajac do Pianocrafta.... Ta wiezyczka potrafi zaskoczyc niejednego. Jak kazdy nowy sprzet potrzebuje czasu na wygrzanie. Jej brzmienie jest klarowne i dosc relaksacyjne i co wazne wrazliwe na upgrade. Z powodzeniem deklasuje tanie zestawy budzetowe (np serie 500 czy 700 Denona). Na razie sugeruje troche spokoju potem mozesz zaczac zastanawiac sie nad tym co zmodyfikowac. Mozna pomyslec o nowych kolumnach. "

"PanoCraft gra LEPIEJ niż znakomita większość nowych wzmacniaczy w zakresie cenowym do 1500-1700zł (za sam wzmacniacz). Jak do tej pory nie spotkałem żadnego nowego wzmacniacza w tej cenie który mógłby na poważnie zawalczyć z PianoCraftem."-to wpis mcgyvera,który z racji tego,że dłubie w klockach wiele ich juz przerzucił.

Tak na marginesie po zakupie piano też nie byłem od razu zadowolony,dopiero z klonami Ostinato i przyzwoitym okablowaniem uznałem,że już jest naprawdę fajnie.

W ogóle to polecam ten wątek:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

pilot0608

zacznijmy od tego czego oczekujesz od dźwięku. jaki lubisz.. słuchałeś troszkę jakiegoś sprzętu? chodzi mi o to abyś mógł odnieść się do czegoś choćby w kategoriach-fajny,bądź nie fajny:). Słuchasz popu i rocka,więc zakładam,że chciałbyś poczuć tempo,szybkość,dobry bas i żeby wysokie ładnie "cykały";) dobrze myślę?

musisz pamiętać,że oscylujemy w przedziale 2-3kzł i MOGĄ być konieczne kompromisy.ale po Altusach przesiadka na poprawnie grające kolumny nie zostawi Ci niedosytu:). I właśnie... myślę,że powinieneś zacząć od wybrania kolumn. To jest serce zestawu. Zmiana kolumn przynosi najbardziej "spektakularne" efekty.

Ileż to ja już razy słyszałem najlepszy/e .... w cenie .... :-)

i za każdym razem co innego było wymieniane :-)

Wracając do Piano, mały amplitunerek z małym transformatorkiem grający jak dla mnie bardzo szczegółowo, precyzyjnie ale chłodno i płasko, brzmienie mało angażujące jak dla mnie a wręcz męczące, pomimo tej szczegółowości pojawia się dużo bałaganu przy głośniejszym słuchaniu.

Odsłuch jak najbardziej wskazany bo jak widać opinie byłych właścicieli kompletnie sprzeczne :-)

sukces..

"bardzo szczegółowo, precyzyjnie ale chłodno i płasko, brzmienie mało angażujące jak dla mnie a wręcz męczące, pomimo tej szczegółowości pojawia się dużo bałaganu przy głośniejszym słuchaniu."

jakie głosniki były podłączone? bo tutaj mam wrażenie jakbyś opisywał brzmienie głośników komputerowych firmy...powiedzmy jakiejś Manty:),albo innego "panasonixa":)

Nie ukrywam że to mój sprzęt ale nadaża sie okazja bo musze go sprzedać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

za 2000 oddam z tunerem widocznym na zdjęciu.

Jeżeli odebrałbys osobiście (Gdańsk) dołożę podstawki do kolumn (30 kg sztuka).

Dołozysz do tego CD na philipsie 1541 za 200 i masz dźwięk do którego nie zbliży się żadna miniwieża bez wydawania 10tys na CX3 Denona. Twój pokój nagłosni bez najmniejszego problemu.

Jakbyś dozbierał 600 zł to oddam Ci także DAC Zero z PC linkiem do podłączenia ptrzez usb

Ukryta Zawartość

Zapraszam na odsłuch abyś mógł sie przekonać jak to gra.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

hymek33, 3 Cze 2009, 19:23

Oczywiście kolumny z kompletu Piano, najbardziej jaskrawy przykład to słuchanie (tylko średnio głośno) rock-a na Piano toż to istna harówka :-)

>>Wracając do Piano, mały amplitunerek z małym transformatorkiem grający jak dla mnie bardzo >>szczegółowo, precyzyjnie ale chłodno i płasko, brzmienie mało angażujące jak dla mnie a wręcz >>męczące, pomimo tej szczegółowości pojawia się dużo bałaganu przy głośniejszym słuchaniu.

Moze i mały ,ale od tego mini danona 1,5 raza cięższy:) swoją drogą koledzy piszą, że Hyperiony 3 ciagnął, u Vinia z niemałymi Heybrookami daje radę.Chłodno i płasko grał faktycznie, przyznaję,ale z monitorkami w oryginale.Po grzebnięciu w nich i zmianie okablowania było już fajnie ale mało basu,a z innymi głosnikami chłodno i płasko odeszło w niepamięc...żadne mistrzostwo świata to nie jest, ale w tych cenach daje radę...

sukces...

proszę Cię:)... napisałem wcześniej,że..

"Aby Piano zagrał należy bezwzględnie zapewnić mu dobre kolumny. Wówczas pokaże co potrafi."

pilot0608

sprawa jest prosta-koniecznie zarezerwuj sobie jeden dzień na odsłuch. Chociaż to i tak mało ,i jestem więcej niż pewien,że narobi Ci tylko zamieszania w głowie.ale warto coś posłuchać:)Kraków i okolice-zapewne koledzy powiedzą gdzie można coś fajnego posłuchać.

Założę się,że myślałeś,iż sprawa jest banalna:).Hop-siup i mam sprzęt:)

muluc 12, 3 Cze 2009, 19:37

Też podejrzewałem monitory Piano, dlatego sprzedałem Piano i kupiłem podobny zestaw Teac-a ale bez kolumn, kolumny dobrałem sobie sam. Dziwi mnie jeszcze ta "spora" moc tego amplitunerka!? która jest chyba własnie uzyskiwana kosztem jakości / płaskości dźwięku (niedostatki zasilania?).

Ja jestem z Oświęcimia gdyby ktos był z niedaleka, mogłbym podbić jeśli była by taka możliwość ;)

Co do zakupu Hop Siup, to faktycznie miałem nadzieje że łatwo coś znaleść. Byłem pewien ze tak jak 3 latata temu, kiedy to zaglądałem, dalej ludzie polecaja Piano, ale widze, że sie pozmieniało.

Ja jestem z Oświęcimia gdyby ktos był z niedaleka, mogłbym podbić jeśli była by taka możliwość ;)

Co do zakupu Hop Siup, to faktycznie miałem nadzieje że łatwo coś znaleść. Byłem pewien ze tak jak 3 latata temu, kiedy to zaglądałem, dalej ludzie polecaja Piano, ale widze, że sie pozmieniało.

Sukces

właściwie to jesteśmy zgodni bo ja też mu przecież Teac'a jako lepszego od piano polecałem:)mi chodziło przede wszystkim o wyższośc piano nad 4 kilogramowym danonem...

Ja bym na miejscu założyciela wątku brał tego Teac'a, do tego na przykład klony Ostinato i ryzyko porażki według mnie małe...zresztą sam piano sprzedałem a ostinato stoją dalej...

Słuchałem Denona 102 i mam Denona 102 bo lepiej się zgrał z moimi Trianglami. Denon 102 gra lepiej niż 500 i inaczej niż 700, czy lepiej czy gorzej, to już zależy od konfiguracji zestawu i preferencji. Denon 102 nie ma tak podkreślonych krańców pasma jak 500 czy 700, gra raczej środkiem, potem bas, a na końcu wysokie tony). CO do porównań z Piano to znajduję się one w pewnym klubie, każdy kto poszpera znajdzie moje relacje.

CO do zestawu E410 i E810, jasne że do muzy poręczniejszy jest E410. Jednak kupiłem E810 bo mam spoooro koncertów na dvd i dlatego go kupiłem, teraz jednak oddzielam system audio od systemu multimedialnego(xbox 360-służy mi za dvd i gra lepiej niż dvd od Piano swoją drogą..plus tv). Co do różnic brzmieniowych może słuchałeś zestawu świeżego z wygrzanym(różnica kolosalna). Póki co E410 zagrał najlepiej moim zdaniem z Dali Ikonami2, przynajmniej jak dla mnie. :)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

To ja Ci teraz poradzę trochę inaczej niż wszyscy.Zastanów się, czy po zakupie np. jakiegoś mini zestawu plus kolumny za sumę którą możesz teraz zdobyć, to będzie inwestycja na bardzo długo, czyli chodzi o to, czy przez dłuższy czas nie zamierzasz z jakiegoś powodu ulepszać swojego zestawu.Jeśli nie, to, po uprzednim telefonicznym umówieniu się na odsłuch, przejedź się do najbliższego salonu (albo dwóch) ze sprzętem hi fi i posłuchaj 3-4 par kolumn na jakie ewentualnie będzie Cię stać.Da Ci to pojęcie jak różnie brzmią kolumny za podobne pieniądze i będziesz o niebo mądrzejszy niż teraz, gdy na forum koledzy bombardują Cię różnymi często skrajnymi propozycjami i opiniami.W Salonie poproś o podłączenie do kolumn jakiś najbardziej neutralnie grający wzmacniacz.Weź ze sobą swojego Pioneera i każ go podłączyć do tych, które Ci się najbardziej spodobają, aby zobaczyć jak z nim będą grały.

Kupisz dobre kolumny, które sam wybierzesz, własnymi uszami a na wymianę wzmacniacza przyjdzie czas jak uskładasz pieniądze.I nie będziesz musiał tracić na odsprzedaży jakiegoś mini systemu i kolumienek, które pewnie też Cię szybko przestaną cieszyć.Pomyśl, czy to nie jest najlepsza rada ?

Pozdrawiam.

Chociaż Twój pomysł nie jest głupi, to nie wiecie o jednej zasadniczej rzeczy...co raz bardziej od altusów zaczyna mnie irytować ten ampituner...cos z nim jest nie tak od niedawna...zniencka wyłancza sie lewy lub prawy kanał, a jak juz graja oba, to prawy gra głosniej niż lewy...i tak co kilka sek jakies szumy, szmery. Ogulnie to shit mam a nie muzyke:(

Do 3 tyś zł wg. mnie będziesz miał dźwięk o wiele lepszy od obecnego ;)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Myśle juz chyba nad wszystkimi możliwościami, żeby moze połowe zapłacić odrazu, a reszte na raty...

taki Wtedy liczył bym budżet 5tys...i Myślałem tak:

Yamahe RX 797

Yamahe CDX 397

To mam ok 3 tys

i zostaje 2 tys na kolumny, w tym wypadku juz podłogowe.

Chyba Tannoy F4

Nie mam zabradzo orientacji z czym Yamaha gra najlepiej, ale myśle ze nie była by to zła konfiguracja

no to kumplu wpadłeś

najbliższe tygodnie spędzisz na forach wszelakich zamiast cieszyć się muzyką...

kup sobie tego pianocrafta, a resztę wydaj na płyty, wakacje, rower,

powaga

Spoko "jeszcze" nie jestem chory, na sprzęt audio ;) ale tak pomyślałem, że skoro wszyscy tutaj tak sie bawią w skłądanie tego sprzetu, to moze coś w tym jest i może ja też powinienem kupić raz a dobrze;) Ale faktycznie zostane przy tym Piano, najpierw je odsłucham, a jesli załapie bakcyla to za pare lat jak bede mial sporo wolnej gotówki, kupie coś mocniejszego;)

Pozdrawiam wszystkich i Dzieki Za Pomoc ;)

Za około 5 tyś możesz mieć taką nową Yamahę, na pewno zagra lepiej niż to co chcesz złożyć.

Ukryta Zawartość

Tu możesz o niej poczytać:

Ukryta Zawartość

a tu sprawdzić jak wygląda na żywo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5000 zl to sporo. Mozna tez te pieniadze dobrze wtopic kupujac cos co nie bedzie spelnialo Twoich oczekiwan. W ciemno kupowac nie ma sensu.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Dlatego niech wpierw kupi PC, potem jak coś to niech zmieni kolumny(takie do 2tyś złotych). Myślę że na tym etapie będzie wiedział co dalej..

Ja pierdziele to audio to widze, kosztowne hobby, niż moje aktualne, a myślalem ze nic sie mu nie równa pod wzglendem cen (Lotnictwo) Masakra jak pomysle ze miałbym wydać 5 tys, a potem płakać z rozczarowania...bleee

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.