Skocz do zawartości
IGNORED

Nieco ponad 2k PLNów, 9m2 - i co wybrać?

holmsztajn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Całkiem niedawno, u znajomego odkryłem, że mój mini-zestaw Technicsa produkuje dźwięki, które, najdelikatniej mówiąc, nie satysfakcjonują mnie. W związku z tym dokonałem szybkiego zbycia nieszczęsnego komponentu, dozbierałem nieco gotówki, i zacząłem przeglądać sieć, w poszukiwaniu najlepszego wyboru... niełatwe to ;-)

Liczę na Waszą poradę w kwestii doboru sprzętu... postaram się opisać swoje przemyślenia i oczekiwania.

Po pierwsze - kubatura. Właśnie, pokój niewielki, zaledwie 9m2.

Po drugie - czego się spodziewam... muzyki słucham różnej. Jazz w różnych wydaniach: Scofield, Hancock, Corea, Meola. Muzyka bardziej syntetyczna (Molvaer, Jelinek...) i dużo bardziej syntetyczna (Massive attack, Portishead, Moloko). Płytą, która uświadomiła mi dogłębnie, że muszę zmienić sprzęt, była koncertówka Keitha Jarreta. U kumpla piano brzmiało niezwykle ciepło i przejrzyście... u mnie na Technicsie jak z generatora midi. Wymienione rodzaje muzyki nie wyczerpują tego, co wrzucam do CD, bo często interesują mnie rzeczy różne.

A teraz - finanse: mam na ten cel tak 2.200 - 2.400PLN.

Po dłuższych poszukiwaniach wymyśliłem, że może: nowy CD (Yamaha CDX-396), używany Harman/Kardon (np. PM645 Vxi), i monitorki Tannoy (np. Mx1).

Co do wzmacniacza - myślałem też o jakimś Luxmanie - znajomy ma, nie wiem jaki model, ale połączenie tego Luxa z KEF Cresta 2 baaaardzo mi się podoba brzmieniowo. Niestety, dostępność Luxmanów na naszym rynku jest "nieco" ograniczona :-(

A teraz drodzy audiofile - gdzie w doborze sprzetu popełniłem karygodne, niewybaczalne i przezabawne błędy :-) No i jakie są wasze propozycje...

Pozdrawiam

Tomasz Kuczaj

Gość Piotr_

(Konto usunięte)

Poszukaj koniecznie ciepłego interkonektu najlepiej van den hul i jakiejś bardzo starej yamahy. Jak cenisz muzykalność ponad tranzystorkowokomputerowe brzmienie, to interkonekt zostanie ci na wieki. Jako głośnikowe weź cordiale (są w warszawskim sklepie tonsila po 7zł za metr, a muzykalnością biją wielokrotnie drozsze "wynalazki") Z tanich wzmacniaczy wystrzegaj się tych bez stopniowanego laudnesu a cdx-396 zagra najlepiej właśnie z yamahą i vdh w innych przypadkach może być zbyt ostry.

W takim razie... Czy taka Yamaha byłaby już wystarczająco stara:   A700 na ebay.deczy raczej powinienem rozglądać się za czymś takim... a760 na ebay.de?Na niemieckim ebay widzę sporo tej Yamahy, nasze Allegro już tak nie obfituje :-(

A co do pamiętania o kolumnach... czy zaproponowany przeze mnie Tannoy to dobry pomysł?

UPS... namieszałem z HTML w powyższym poście...

W takim razie... Czy taka Yamaha byłaby już wystarczająco stara:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czy raczej powinienem rozglądać się za czymś takim...

Ukryta Zawartość

Na niemieckim ebay widzę sporo tej Yamahy, nasze Allegro już tak nie obfituje :-(

A co do pamiętania o kolumnach... czy zaproponowany przeze mnie Tannoy to dobry pomysł?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj Tomasz.

Podawanie konkretnych marek ma swoje dobre i złe strony.Ja jestem daleki od proponowania gotowych zestawów .Nie popełniaj standardowego błędu opierając się na opinii tylko i wyłącznie osób drugich. Pamiętaj ,że podstawowa część toru akustycznego to pomieszczenie i ono najbardziej będzie warunkować charakter dźwięku Twojego przyszłego systemu. Proponowanie przy sumie 2,4kzl VDH za ok 600 zl to chyba przesada(choć to rzeczywiście bardzo solidne RCA).

Tak więc proponuję-wypożyczenie sprzętu DO DOMU i słuchanie ,słuchanie ,słuchanie....W ten sposób przekonasz się co lubisz i zdobędziesz pierwsze doświadczenia w tym temacie.

Sprzęt proponowałbym raczej z drugiej ręki bo nowy w tej cenie .....no. I daj sobie spokój z tą Yamahą. Tanie CD potrafią w szczególny sposób spieprzyć system.Spróbuj -jeśli chodzi o CD Marantza-na Allegro ceny niskie a dźwięk z pewnością dobry(modele-wyszukiwarka).

Pozdr.

To on 600zł kosztuje? Tego jeszcze nie sprawdziłem, no ale... nie, za tyle nie kupię na razie interkonektu :)

O konkretne propozycje pytam dlatego, że mieszkam w małej mieścinie, i jeśli się już wybiorę na odsłuchy, to chciałbym mieć jakieś konkretne punkty zaczepienia. O wypożyczeniu sprzętu do domu oczywiście nie mam co marzyć.

Ze słuchania u znajomych mogę tylko powiedzieć, że zdecydowanie bardziej podobał mi się Luxman + KEF Cresta niż H/K + Tonsil (jakieś podstawkowce z allegro za 600PLN).

Pozdro

Im więcej czytam tym bardziej głupieję, zamiast rozjaśniać sobie obraz :-D

Co do kolumn - będę kupował nowe, zatem postaram się wybrać gdzieś na odsłuchy. Stawiam na takie ustrojstwa:

- Tannoy M2

- Tannoy Mx1

- JBL LX 2002

- Eltax Liberty 3+

Ze względu na zamęt w głowie, o CD będę myślał dopiero po zakupie wzmaka i kolumn, a póki co będę się posiłkował discmanem. Jak już będzie baza, będę cedeka do tego dobierać :)

Zatem teraz najbardziej nurtuje mnie wzmak... ten kupię używany, i pewnie do tego na allegro, więc na szansę odsłuchu nie liczę. Dlatego w tej kwestii będę musiał sie opierać tylko na opinii cudzej... dlatego pytam - jakiej firmy wzmacniacz mógłby ew. pasować do tego, co opisuję mniej lub bardziej jasno od początku wątku?

- h/k?

- Luxman? Chciałbym, ale mało dostepny...

- Yamaha?

- inne propozycje...?

Na pozór się wydaje proste to...

Spróbuj najpierw dobrać głośniki. To najłatwiej, o tyle, że najlepeij słychać róznice w brzmieniu. Jak kupisz wszystko naraz, to już wiele nie zmienisz.

Żadnych konkretów ci nie podam, za to dwie rady. Kup najpierw wzmacniacz i jego zabieraj na odsłuchy kolumn. Słuchaj z CD z półki o ząbek wyższej, niż będziesz w najblizszej przyszłości kupował.

• Redaktorzy

Co do Tannoy, zdecydowanie seria M przed serią Mx. Były bardziej udane. M2 to naprawdę dobry wybór. Proponuję ci zestaw, którym już uszczęśliwiłem swoich znajomych, którzy nie mieli za dużo pieniędzy, a chcieli żeby im dobrze zagrało. Jest to: Tannoy M2 (lub M2.5), odtwarzacz Yamaha 394 i wzmacniacz Pioneer A400X (lub A400). Tannoy jak się trafi - zdarzają się gdzieniegdzie jeszcze nowe, jak nie to z drugiej ręki, CD nowy (tak jak sam proponujesz) i legendarny wzmacniacz Pioneera z drugiej ręki. Oczywiście można i Yamahę, ale tu są różne modele, różnie można trafić, a czterysetka to absolutny pewniak - jeden ze wzmacniaczy które stworzyły standard taniego audiofilskiego wzmacniacza. Wspomniani znajomi kupili go za 700 pln.

Chyba rzeczywiście dobrym rozwiązaniem będzie zakup wzmacniacza second-handowego, a potem zabranie go na odsłuchy nowych kolumienek. Tak, tak właśnie zrobię... teraz pozostaje mi myśleć - jaki wzmacniacz :)

Gość marcinus

(Konto usunięte)

Jakiś czas temu miałem podobny zgryz. Na Forum oprócz tego Pioneera polecano mi Rotela RA931. Kupiłem na allegro za 520 zł i zacząłem rozglądać się za kolumnami. Odsłuchałem sobie tego najpierw z Tannoyami Mx2 i było całkiem nieźle, choć basu gdzieniegdzie brakowało i trochę się gubiły jak się zrobiło gęsto (Missa Solemnis). Potem podłączono mi AE evo one i tu już było suuuuper. Dźwięk stał się bardziej "mięsisty", wyszły pewne detale. Tyle, że cena znacznie wyższa (ponad 1400 za nówki). Swoją drogą może ktoś mógłby mi powiedzieć jak się te AE mają do M2 Tannoya. No i dalej mam zgryz. Trza będzie dozbierać. W każdym razie weź pod uwagę również tego Rotela. Za te pieniądze moim zdaniem warto. Aha, za źródło robił NAD 512. Pzdr.

Zbig, holmsztajn, w sumie chodziło o to, że jeśli wzmacniacz ma być kupowany w ciemno, to w ten sposób będzie szansa na dopasowanie komponentów. A z CD słuchać niezłym, nie z discmanem, żeby nie ograniczał.

Romek, dokładnie tak Cię zrozumiałem z tym dobieraniem kolumn.

Jeśli idzie o CD - chodzi mi tylko o to, że playera kupię, kiedy będę miał już wzmak i kolumny. A discmana zamierzam używać tylko przejściowo, dopóki nie wybiorę jakiegoś stacjonarnego :)

>holmsztajn

Jeśli byłbys zainteresowany vdh to napisz do mnie na priva [email protected]

Bez żadnego namawiania. Po prostu u mnie leży VdH 102, bo mam kilku m-cy nowy sygnałowy.

Tanio go oddam (25% ceny nowego), bo jest krótki i nie był kupiony jako konfekcjonowany.

szczegóły mailem.

pzdr

Pianocraft, przyjemność... Słyszałem Pianocrafta. Technics, którego sprzedałem, nie różnił się od tej Yamahy aż tak bardzo. W skali od 0 do 10, gdzie mój były Technics to 0, a to, co chcę osiągnąć to 10... Pianocraft ma może 3. Jakby co, zaznaczam od razu, 10 - jest tym, co chcę osiągnąć zważywszy na moje aktulne fundusze :-)

Gość Piotr_

(Konto usunięte)

w 9m będzie dobre wszystko co nie wali basami i górą tylko gra niską górą, całą średnicą i wysokim basem, ewentualnie średnim basem ale miękim - jeśli ktoś się mądrzy, że nady czy inne cd czy wzmacniacze są lepsze, to ma dwa razy większy pokój albo zero pojęcia o muzyce. Podaj dokładnie jaki to pokój i gdzie możesz znaleść miejsce na głośniki. Pozatym podobno nie lubisz komputerowego brzmienia? -interkonekt Vdh może być nawet ten najtańszy po (kiedyś 250zł) i oczywiście z 2 ręki. Za wzmacniacz i cd masz wydać najwięcej 400zł inaczej to wszystko nie ma sensu.

Polecam CD CA Trac 1 ( łagodny ,żadnych wyostrzeń ) , CD Technics SLPS770A ( bardzo przyzwoity ) oraz Technics SLPS7. Masz ułożone CD według jakości dźwięku. Wzmacniacz Pioneer A-400x ( polecany w innym wpisie ).Do tego kolumienki np. kef 30 choć przy kolumnach się nie upieram. Taki system ma mój chłopak ( CD Trac 1 ). W pełni audiofilski nie jest , ale sprawa najważniejsza nie gryzą sybilanty , a góra nie sypie wyostrzeniami, a z tymi cechami ,dużo forumowiczów ma wielkie, oj bardzo wielkie problemy.

W kasiorce, myślę że też się zmieścisz.

Odsłuchy w mniejszym pokoju Audioforte, który ma około 10-12 m, niezbyt potwierdzają takie teorie jak Piotra_. Z wyjątkiem niskiego basu.

A kupowanie interkonektu za 250 zł do systemu za 2000 to zupełne szaleństwo.

Zbig a co jeszcze stoji w pokoju audioforte prócz kanapy i audio? Pozatym nie wydaje mi się aby nie mieli pojęcia o dostosowaniu pomieszczenia do odsłuchów? To profesjonaliści, a taki drobiazg jak klocki nad, które sprzedają i które mogą tam przyprawić o mdłości to już naprawdę tylko zawodowe znieczulenie. Ps. małe pokoje mieszkalne w większości bloków jednak są nieco inne :)

>Piotr_

Każdy pokój jest inny. W Audioforte nie ma za dużo sprzętów i pewnie dlatego postawili trochę ustrojów akustycznych. Mały pokój ogranicza głównie bas i przestrzeń, natomiast wokale czy talerze możesz usłyszeć w nim tak samo jak w dużym, w każdym razie usłyszysz różnicę pomiędzy sprzętami z dowolnych półek cenowych.

Na mnie NAD nie robi takiego wrażenia, z pewnością wypracowali własny charakterystyczny styl, czego nie można powiedzieć o raczej japończykach, którzy albo prezentują nijakie plastikowe techno, albo walą jakieś kiczowate złocenia...

No to się narobiło ;-)

Już piszę, co i jak...

Pokój to faktycznie, zupełna kicha na odsłuchy. Pokój ma 3x3,5m, więc lekkie niedoliczenie. Wychodzi z tego "aż" 10,5m :) Umeblowany jest tak, że na dłuższej ścianie stoi kanapa, naprzeciwko jest TV. Do tego dochodzi ubogie umeblowanie - 2 fotele, dwie półeczki, ława. Wytłumienie w tej chwili jest w zasadzie żadne, i nad tym będę musiał popracować. Ściany od metra wzyż są w zasadzie gołe - jedynie tłoczona tapeta...

Kolumny zamierzam ustawić po obu stronach TV, na dłuższej ścianie - ale, nie będą stały na pełnej szerokości, tylko odsunięte na boki od ścian po ok. 70cm (drzwi). Daje to rozstaw od zewnętrznych krawędzi zaledwie 2 metry :( Aha... do takiego pomieszczenia myślałem oczywiście o niewielkich monitorach ustawionych na standy - można spokojnie postawić w tym samym miejscu jakieś podłogowce - no ale po co do takiej hali ;-)

Wiem, że nie ma sensu wydawać niesamowitych pieniędzy na sprzęt, który ma grać w takim pomieszczeniu, ale - być może za jakiś czas będę przenosił ustrojstwo do większego pomieszczenia - i co, zabawa od nowa? To raz. Druga sprawa - wydaje mi się, że im mniejsze pomieszczenie, tym mniejsza moc odsłuchowa. Im ciszej słucham, tym bardziej oczekuję, że sprzęt wydobędzie jak najwięcej szczegółów z muzyki.

Jakoś nie jestem w stanie uwieżyć, że nie ma żadnego znaczenia, jaki sprzęt tam wstawię. Na pewno nie będę potrzebował dużej mocy, dlatego myślałem początkowo głównie o Tannoyach M1 i o dobraniu do tego niezbyt potężnego wzmaka.

Do cedeka nie przywiązuję w tym wypadku aż takiego znaczenia - ale z Technicsami mam doświadczenia nienajlepsze, i to nawet nie ze względu np. na jakość przetworników, ale z wiekiem, nie za dużym, miewają kłopoty z odczytem płyt, zdarzają się trzaski, przeskoki... jak mówię, cedek to sprawa drugorzędna, dlatego m.in. planuję jego zakup już po wybraniu wzmaka+kolumn.

A teraz jeszcze pytanie o harmana... dlaczego, pawiowy, nie polecasz 645? Chodzi o moc, czy coś innego? Wg. mnie wzmak ten jest faktycznie do mnie za mocny. Dlatego dzisiaj myślałem bardziej o dostępnym na allegro, słabszym 640. Ale proszę, rozwiń wypowiedź.

Jeśli chodzi o brzmienie, to tak - wolę ciepłe brzmienie 25-letniego Luxmana, niż bezlitosną, zimną, syntetyczną precyzję.

No, nakreśliłem chyba nieco szczegółów na temat mojego pokoiku, i moich oczekiwań - no i znowu jestem w punkcie wyjścia, czyli nie wiem nic, a nawet mniej :) Ech...

P.S. Teraz, kiedy nie mam swojego sprzętu, używam zastępczo mini-wieży Philipsa za paręset złotych - no słyszę różnicę, i to zabójczą, w porównaniu ze zbytym Technicsem. Więc chyba oprócz akustyki pomieszczenia, jakość sprzętu ma jakieś znaczenie ;-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.