Skocz do zawartości
IGNORED

wstepna selekcja - kolumny budzetowe

mk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam zamiar kupic nieduze kolumny podlogowe (do stereo) w cenie do okolo

2300 zl (pokoj ok.17 m^2, wzm. CA A500, slucham glownie bluesa, starego dobrego rocka, troche muzyki folkowej).

Wiem ze najwazniejszym kryterium wyboru sa moje uszy - to nie podlega dyskusji. Prosze jednak szanownych czytelnikow forum o wskazanie na jakie modele z ponizszych warto zwrocic uwage, moze jakies osobiste wrazenia z odsluchow - generalnie

co jest warte glebszego posluchania przed kupnem. (na odsluch musze wykonac wyprawe do wiekszego miasta - stad m.in. pytanie na grupe).

- Monitor Audio bronze B4

- ESA Vivance 1

- "slynne" Avance Omega 503 mk2

- Acustic Energy EVOLUTION THREE

- JBL LX 2005

- KEF Cresta 30

- Phonar Volume 2

- B&W DM 309

Z gory dziekuje za komentarze,

pozdr

Mariusz

https://www.audiostereo.pl/topic/5478-wstepna-selekcja-kolumny-budzetowe/

Wstępne propozycje OK.

Będą grały różnie, bez wątpienia. Pojedź z własnym wzmacniaczem, może nawet kablami. Wybierz dźwięk nie powodujący zmęczenia pod koniec sesji odsłuchowej. Może się zdarzyć, że po kilkuminutowym zachwycie (podejrzewam o taki efekt B&W), przy dłuższym słuchaniu pojawi się krew w przewodach słuchowych zewnętrznych ;)

Dla pełniejszej oceny weź dobrze nagrane płyty z różną muzyką, z fortepianem "obowiązkowo". Nie powinno zakłuć w wysokich rejestrach. Konkretniej nie odpowiem, bo mam niewielkie doświadczenie z CA.

Powodzenia

jesli jestes w Wawie idz do Audio Forte i posluchaj glosnikow Visatona za (bodajze) 1700 para - juz kiedys pisalem, ze bardzo sie zdziwilem, ze tak tanie glosniki moga tak dobrze zagrac (a w AF maja i AE Evo 3 i Hyperiony i Phoebe wiec mozesz kilku "budzetowek" posluchac w jednym miejscu)

słuchałem CA Azur 640 z AE Evo three. Generalnie grało to ładnie, zwłaszcza góra i środek. Miałem natomiast zastrzeżenia do basu (trochę jak by schowany na drugim planie, suchawy). Niestety nie wiem który element toru za to odpowiadał poieważ po raz pierwszy słuchalem tych elemetów. Z drugiej strony, przy małym pomieszczeniu nie powinno być problemów z zadużm basem, dudnieneim itp.

Nikt tego problemu za Ciebie nie rozwiaze, i tak sam podejmiesz decyzje, ja bym kierowal w Dali 6006 lub JBL LX2004 (nie 2005).

Rowniez dobre sa pozostale, AE, Avance (choc mozna osiwiec przy omegach co do ustawienia - najwybredniejsze glosniki grrr, pozatym sa ok, ustawisz siak basu zero, ustawisz inaczej lawina i potega, uwazaj bo w twoim pokoju mozesz nie uzyskac optymalnej pracy tych kolumn, i albo basu nie bedzie albo bedzie za duzo) - rozpisalem sie tutaj bo mam 509.

U mnie A500 gra z Tannoyami M4

to zestawienie dużo bardziej mi się spodobało (i podoba nadal), niż z kilkoma innymi kolumnami, które podałeś, a które miałem okazję usłyszeć z CA.

Spróbuj odsłuchać - może spodoba się i Tobie :-)

Miałem podobny dylemat i podobną listę kandydatów.

Wybór padł na Phonary Volume 2 choć blisko byłem zakupu Avance 503 Mk2.

Ale jestem zadowolony z zakupu Phonarów.

Opinię o Phonarah Volume 2 napisałem w dziale opinie.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.