Skocz do zawartości
IGNORED

Ekrany Projekcyjne

Gość kamillo

Rekomendowane odpowiedzi

To nie tak. To nie jest złe (piszę o ekranie Projecty) ale zawsze człowiek myśli że może być lepiej. Może jak bym pomalował, to bym miął jakieś uwagi do farby Goo, (takie to chyba hobby).

Jednak polecam farbę-Diedryk, jeżeli jest to pomieszczenie tylko do oglądania i słuchania muzyki, jak nie to ekran zwijany i stawiam na projecte.

PS wieczorkiem pstryknę zdjęcie i pokażę co mi nie pasuje.

Pozdrawiam

To on

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

rafi1

jaki posiadasz ekran matte white(g=1,0)

High Contrast D (g=0,8)

Datalux (g=2,0) i cos tam 2.8

a tak wogóle jest ich duzo wiecej :(

zaraz szlak mnie trafi co wybrać

i pewnie wybór bedzie zły

a czy ktos widział te ekrany ??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>rafi1

Spróbuj zrobić zdjęcia. Ja próbowałem schwycić te fałdy, ale za słabe na cyfrówkę. Czy z tego wynika, że masz biały projecta? Ja mam ekaran o podstawie 2,4 m za 1500 zł ale szary.

Korzystając z resztek dziennego światła spróbowłem na zdjęciach pokazać zarówno lepszą czerń jak i kłopoty z fałdami. Jak widać, fałdy są słabo widoczne w normalnym oglądaniu. Za to na jednolicie jasnoszarym tle widać. Jednak jak raz się zobaczy...

Wybaczcie jakość zdjęć, ale obiekt trudny :) Zrobiłem z Legolasa Myszkę Miki...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>rafi1

Spróbuj zrobić zdjęcia. Ja próbowałem schwycić te fałdy, ale za słabe na cyfrówkę. Czy z tego wynika, że masz biały projecta? Ja mam ekaran o podstawie 2,4 m za 1500 zł ale szary.

Korzystając z resztek dziennego światła spróbowłem na zdjęciach pokazać zarówno lepszą czerń jak i kłopoty z fałdami. Jak widać, fałdy są słabo widoczne w normalnym oglądaniu. Za to na jednolicie jasnoszarym tle widać. Jednak jak raz się zobaczy...

Wybaczcie jakość zdjęć, ale obiekt trudny :) Zrobiłem z Legolasa Myszkę Miki...

Ukryta Zawartość

post-12013-100008060 1170297774_thumb.jpg

post-12013-100008061 1170297773_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu też cenniki i goo system

Ukryta Zawartość

apropo zdjec

widoczne sa fałdy i inny odcien

podejrzewam jezeli jest widoczne na tak małym zdjeciu to na duzym ekrania jeszcze bardziej

ja mam panasonica i tam jest problem VB kiedy sie nie wpatruje w pasy to powiedzmy ze ich nie widze

a jak sobie przypomne to sa :(

Z tym odcieniem to się nie sugeruj. To akurat dzieło cyfrówki. Zdjęcia na granicy jej możliwości. Z fałdami jest tak samo. Nie odbieraasz póki sobie nie przypomnisz.

Teraz o gain. Im wyższy, tym kąt obserwacji węższy i czasami gorszy kontrast, nie należy przesadzać.

1.Topcat i basecat to baza i podkład, jak pisałem za wszystko 500,00 zł.

2.Co do innych ekranów się nie wypowiadam, nie widziałem nie mam zdania. Może jest rewalycyjny, a może nie.

3.Projecte wybrałem tą (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 82” High Contrast S )bo ma czarny pasek który dał mi możliwość, powieszenia wysoko skrzynki w który się zwija, a ekranu opuszczenia nisko. Środek ekranu mam na wysokości oczu. Jest to wygodne w oglądaniu (patrzę prosto) jak i moim zdaniem daje efekt usytuowania sceny dźwiękowej w tym co się dzieje na ekranie. Tak to wygląda u mnie w domu na zdjęciu pierwszym.

4.Zdjecie drugie to, to co mi nie pasuje, do krzyżyka do krzyżyka to szerokość ekranu-168 cm.

5.Woodolec, przy oglądaniu na szczęście tego nie widać, no może jak plamy jednego koloru są duże. I zdjęcie nr 3 animowanej pupy z animatrixa.

Pozdrawiam.

post-12277-100008051 1170297785_thumb.jpg

post-12277-100008052 1170297783_thumb.jpg

post-12277-100008053 1170297782_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

czy ktoś z was miał do czynienia i może coś więcej powiedzieć o ekranach ramowych Projecta - HomeScreen?

Jak z jakością, jak się sprawują?

Ceny wydają się być niewygórowane.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktoś wie gdzie można kupić ekrany projekcyjne High Contrast szare o g większej niż 1? Najchętniej ekran da-lite - bo ze stanów nie za bardzo jestem przekonany zeby sprowadzac na własną rękę.

-->djedryk, kiedyś znalazłem kilka opisów na ekrany (w MT i starych książkach).

Jestem w trakcie kompletowania materiałów do ekranu na bazie płótna "przesączonego" bielą cynkową (ew. podobnymi wynalazkami).

Na próbę robię mały ekran kryształowy (z odpadowego lustra).

W międzyczasie korzystam z ekranu perełkowego Arctura (1m x .75m), a czasem z kawałka biało pomalowanego HDF-u (165x125).

Opisy poniżej:

Ekran dyfuzyjny płócienny *)

(150 X 150 cm)

Ekran taki wykonuje się z płótna lnianego (podwójnej szerokości) pokrytego farbą o następującym składzie:

woda 500ml (temp. w czasie rozpuszczania ok. 40 stopni celcjusza),

siarczan baru 200 g,

żelatyna 15 g,

gliceryna 50 ml,

formalina 10 ml,

Zamiast siarczanu baru można użyć łatwiej dostępnego tlenku cynku (biel cynkowa). Wszystkie składniki rozpuszczać należy w podanej kolejności. Suchą żelatynę najpierw namoczyć w zimnej wodzie.

Farbą taką trzeba nasycić płótno, wcierać farbę pędzlem, aż do przejścia jej na drugą stronę płótna (przesycić, a nie pomalować).

Po wyschnięciu należy do górnej i dolnej krawędzi płótna dokleić od spodu odcinki mocnego papieru (klej kostny w perełkach lub metal-cement), a następnie płótno wraz z papierem przykleić do okrągłych drążków (np. kije od szczotki), na które ekran będzie zwijany.(...)

Ekran lustrzany kryształowy

(100 X 100 cm)

Najmniej skomplikowany sposób, ale zarazem najdroższy, polega na zmatowieniu powierzchni lustra. Ekran taki jest jednak bardzo drogi (1 m2 kryształowego lustra kosztuje ok. 700 zł), a do tego lustro należy jeszcze zatować. Czynność tę należy powierzyć Szklarskiemu Punktowi Usługowemu.

Zmatowane szkło powinno być możliwie gruboziarniste. Po zmatowaniu ekran oprawia się w drewnianą ramę. Odwrotną stronę lustra należy pokryć warstwą lakieru.

Ekran lustrzany - aluminiowy

(150 X 150 cm)

Wykonanie takiego ekranu polega na pokryciu płaskiej powierzchni (np. twarda płyta spilśniona) folią aluminiąwą, tzw. sreberko (z opakowań od materiałów fotograficznych, czekolady itp.), z odpowiednio wyprasowanymiminiaturowymi zwierciadełkami wklęsłymi.

Tok postępowania przy wytłaczaniu lusterek jest następujący: na twardym podłożu (gładki stół, płyta szklana itp.) kładzie się grube płótno o wyraźnie zarysowanej strukturze nici. Płótno to przykrywa się aluminiową folią i cienkim mocnym papierem. Papier ten należy dokładnie zaczernić ołówkiem. Jest to oczywiście bardzo pracochłonne, ale po oddzieleniu papieru na folii zostaje wiernie odbita wklęsło-wypukła struktura płóciennych nici. Folię taką należy teraz delikatnie przenieść i nakleić na twardą płytę tak, by uzyskać równą gładką powierzchnię, ale usianą drobnymi regularnymi wgnieceniami (klej metal-cement). Ponieważ bardzo trudno jest dostać jeden kawałek folii o potrzebnych rozmiarach, cały ekran należy sklejać z kilkunastu lub kilkudziesięciu mniejszych kawałków. Stanowi to poważną niedogodność, ponieważ miejsca sklejania są zawsze mniej lub bardziej widoczne.

Kup surową płyte wiórową lub MDF ( w odpowiednim formacie ) - koszt ok 70zł

Zagruntuj lakierem bezbarwnym (koszt ok 10zł)

Delikatnie przetrzyj drobnym papierem ściernym lub siatką do szlifowania (koszt - nawet szkoda pisać )

Pomajuj całość Duluxem Super Matt ( koszt 3l - ok. 40 zł )

Całość: Koszt śmieszny

Efekt : Znakomity

Czonkin a jak to zainstalować do ściany, ja w celu odizolowania się od sąsiadów, mam podwójną ściąnę regips - ściana, a między nimi wata, czy taki ekran przez ciebie proponowany zawisłby na takiej konstrukcji?

xajas - masz rację, będę musiał się za to wziąść, rok temu jak kupiłem projektor Benqpopełniłem błąd , kupiłem ekran z rolety za 300 zł, tylko to jest ekran, dający obraz 120 cali więc troche gabarytu ma , na tej mojej konstrukcji trzyma sie dobrze ponieważ jest przymocowany do metalowego szkieletu od regipsów, ale ze względu na swój gabaryt listwa na , której nawinięty jest ekran w środku lekko się wygina powodując fałdy po bokach, obciążenie końcówek chyba nie zda egzaminu, pozostanie mi opchnięcie tej rolety i pomalowanie ściany, jaka najlepsza farba będzie to tego najlepsza?

CZONKIN, czy masz w ten sposób wykonany ekran, możesz napisać coś więcej, niż dość skrótowe superlatywy? Dulux biały czy szary?

Technika ciekawa, ale nie wiem, czy nie jest to tylko "projekt", który powinien zadziałać....

• 2 miesiące później...

Witam!

Odświerzam temat. Chcę zrobić ekran do pokoju i wpadłem na pomysł, zeby wykorzystać do jego budowy płytę meblową 10mm. gładką w kolorze szarym. Ewentualnie zmatowiłbym jej powierzchnię, żeby lepiej rozpraszała padające światło. Uniknąłbym w ten sposób malowania ekranu. A płyta meblowa ma taką zaletę, że jest sztywna. Czy ktoś już próbował bodobnych konstrukcji?

Co o tym myślicie?

Pozdrawiam.

JA probowałem z płyty pilsniowej. Jest tania i lekka w przenoszeniu po pokojach czy pokoju. Musisz kupic farbe białą do tego pigment czarny -jesli chcesz szary ekran. W moim przypadku mieszałem pigment czarny z żółtym zeby ozywic kolory. Z tyłu pilsni zeby ją usztywnic przykleiłem kilak listew.

Aktualnie prace zaprzestałem. Skupiłem sie na wymianie projektora. A ekran z pilsni przeszedł do lamusa.

Ekrany ręczne nie są az tak drogie jak sie wydaje. A jakosc i funkcjonalnosc kupionego ekranu wydaje sie podobna lub nawet lepsza.

To zalezy czym pomalujesz i jaką farbą. Do tego musisz urzyc koloru czarnego na ramkę.

Zdecydowanie polecam ekrany ręczne 500-600zł 16:9 z czarnymi pasami. Lub lekko szare 900-1100zl.

Jesli myslisz ,ze zrobisz dobry ekran tanim kosztem to sie mylisz. Dobry ekran kosztuje!

Chyba ,ze nie masz pieniedzy i zalezy ci na czyms tanim na czym moglbys ogladac filmy. To polecam pilśnie lub kupno ekranu z allegro za 100-200zl

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.