Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o pomoc

Gość Katon

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Katon

(Konto usunięte)

Witam wszystkich!

Napiszę tak - mam 1500 zł na parę kolumn. Załóżmy że ani grosza więcej. Pokój około 20m2. Jakiś stary wzmachol Technics. Mam zamiar zacząć zakupy od kolumn, a potem co jakiś czas dokupować inne elementy - amplituner AV, DVD, dodatkowe kolumny do zestawu kina domowego. Zastanawiałem się czy nie kupić od razu jakiegoś zestawu kolumn 5.1 - ale w gruncie rzeczy najbardziej zależy mi na słuchaniu muzyki, więc myślę że resztę głośników do systemu 5.1 dokupię sobie w późniejszym czasie (za ok. 1 rok - jak dobrze będzie się układać w pracy ;). Mieszkam w okolicy Wrocławia. Niestety we Wrocławiu nie znalazłem żadnego profesjonalnego sklepu (czytałem na forum o sklepie Visatex i coś na C...., tam jeszcze nie byłem). W Zuberze w rynku we Wrocławiu udało mi się posłuchać Wharfedale 8.4 i muszę przyznać, że bardzo mi się spodobały. Bałem się, że bas nie będzie w stanie mnie zadowolić, ale okazał się całkiem fajny. Sprzedawca porównywał je z Jamo E550 (sprzedawane tylko w zestawie 5.1) i twierdził, że Jamo bardziej mu się podobają. Faktycznie bas wydawał się w nich jakby głębszy. Miałem taką możliwość, że w trakcie odtwarzania muzyki mogłem przełączać dźwięk pomiędzy tymi kolumnami i dzięki temu mogłem szybko wyszukać różnice. Muszę przyznać, że Wharfedale 8.4 podobały mi się o wiele bardziej, choć sprzedawca obstawał przy Jamo.

Czytałem już wiele wypowiedzi na tym forum i sam nie wiem już co mam robić. Niestety jak dotąd nie miałem okazji posłuchać innych kolumn rekomendowanych przez Was. Jak dotąd wybieram Wharfedale 8.4 - CO WY NA TO??????

A-ha mam jeszcze jedną uwagę - ja słucham praktycznie każdej muzyki - klasycznej (głównie filmowej), Pop, Rock, Techno (nie skrajnie ostre). Natomiast moja dziewczyna uwielbia wręcz ATB. Kolumny kupujem na spółę więc chciałbym żeby ATB dobrze wypadły na tych kolumnach. No i jeszcze jedno - Podstawkowe kolumny odpadają!!!!

Z góry dziękuję za każdą pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/5514-pro%C5%9Bba-o-pomoc/

Wpis Katona nie jest tak zupełnie bez sensu... Katon szuka kolumn do słuchania muzyki stereo, a będzie słuchał na tym na czym ma, ja nie niestety nie pomogę bo nie znam tych kolumn ale może ktos inny pomoże

Pzdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/5514-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-78734

1500 zł na zestaw 2 kolumn a zestaw 5.1 to ogromna różnica, ten pierwszy jakiś porządny można za tyle kupić , natomiast 5.1 za 1500 to barachło raczej będzie. Kolumny sa najważniejszym elementem więc kup parę kolumn a nie 5.1.

Jeśli podobały Ci się Wharfadale to jesteś w miarę komfortowej sytuacji bo masz swojego (jak na razie faworyta). Jednak odsłuchiwałeś wdł. tego co piszesz tylko Jamo i Wharfadale, i zrobił byś błąd kupując teraz 8.4, musisz odsłuchać jeszcze ze 2 pary kolumn i dopiero stwierdzić które Ci odpowiadają, Jamo to żadna konkurencja i zdaje mi się że po odsłuchaniu kilka głośników innych firm, twój zapał do 8.4 może zniknąć. Piszę to specjalnie alby nakłonić Cię do odsłuchu jeszcze conakmiej 2 par znanych kolumn, mały problem w tym że jeśli przekroczył byś budżet o 500 zł ilość dostępnych dobrych kolumn na rynku podwaja się albo potraja.

https://www.audiostereo.pl/topic/5514-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-78748
  • Redaktorzy

Seba ma rację że w tej klasie cenowej Jamo nie jest konkurencją. Co innego ewentualnie w wyższej (np. seria E), ale to jak rozumiem nie ten przypadek. W takim razie weź pod uwagę jeszcze przynajmniej Dali 5005 (a jeszcze lepiej starszy model 505 z drugiej ręki - taniej, lepsza jakość, i prawdopodobnie lepszy dźwięk).

https://www.audiostereo.pl/topic/5514-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-78909

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.