Skocz do zawartości
IGNORED

CD do Tonsil siesta + denon pma 700ae

michallo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przymierzam się z zamiarem kupna cd do mojego zestawu.

W tej chwili mam tonsil siesta + denon pma700 ae + cd denon dcd 520. Ten cd gra i tak lepiej niż mój laptop ale zaczynają się w nim problemy wieku starczego (średnie czytanie płyt itp).

Co do muzyki jakiej słucham zacytuje po protu mój profil, ale jest to chyba po prostu pop:

Mam kilka płyt Bowiego, The Smiths, The Cure, Marillion, muzyka filmowa, słucham trójki wieczorami, głównie minimax czasami Łódzkiego radia Żak. Profil last.fm, który chyba mówi większość:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Szukam czegoś denona, żeby można było obsługiwać całość z pilota od wzmacniacza. Zastanawiam się nad cd od zestawu czyli dcd-700ae (obsługuje często słuchane mp3) lub po prostu jakimś porządnym starym cd.

Nie jestem żadnym audiofilem, słucham muzyki cicho wieczorami dla relaksu i snu i kupię po prostu to co zostanie mi polecone, nie chcę przesłuchiwać 100 cd w domu :)

Za wszelką pomoc z góry dziękuję.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/55174-cd-do-tonsil-siesta-denon-pma-700ae/

To ja tak spytam co do tego lampucera... Skoro to jest dac, to co zostaje oprócz mechanicznego odczytywania danych z płyty cd w samym cd? Tzn czy będzie różnica w kupnie np cd za 200zł z wyjściem cyfrowym i tego lampucere zamiast dcd 700? Czy ten lampucere jest na prawdę lepszy od tego daca z cd?

W tej chwili mam jakiś kabelek B-TECH XA-23. Mój znajomy, posiadacz harmana kardona i jakiś paradigmów strasznie je kiedyś zjechał.

I jeszcze co do tego lampucera.. Rozumiem, że to trzeba sobie samemu praktycznie złożyć. Widzę, że jest to dostarczane jako kilka płytek i kabelków :) I już w sieci wyłapałem o lampizacjach i wymianach kondensatorów i hmm przeraziłem się :) Da się to kupić jakoś w miarę przygotowane dla ludu w ładnej puszeczce którą się podłącza po prostu do gniazdka? Czy jest to bardziej sensowne niż ten cd od zestawu?

Generalnie mnie to zainteresowało bo mam w domu rodziców jeszcze stare lampowe radio, które jak się rozgrzeje to nawet ciekawie brzmi, ale trochę się boję wydawać kasy w ciemno bo praktycznie wzmacniacz + kolumny te co mam to były moje hmm miesiące oszczędzania malutkiej pensyji, jedzenia świństw i podobnych wyrzeczeń.

Hmm. Wg mnie góry troszkę czasem brakuje ale nie jest ostra. Bardzo niskiego basu też nie ma, chociaż czasami potrafią zaskoczyć. W każdym razie nie jest tak rozwalony(rozwlekły) jak w jakiś subach. Generalnie gdy jest bardzo dużo dźwięków, słychać, że coś z zestawu kolumny, wzmak, cd, wszelkie kabelki się nieco gubi. Do bardziej dudniącego rocka się nie nadają. Kolumny grają tak raczej delikatnie i robią z wszystkiego efekt nieco bym powiedział "silky smooth". Czasami brakuje takiego hmm mięska. No cóż, opisu audiofilskiego nie potrafię napisać bo generalnie nie interesuję się tymi sprawami i nie mam porównania do 100 000 innych :). Mogę powiedzieć jedynie, że podobają mi się bardziej niż kody, małe paradigmy znajomego.

W tej chwili to nawet nie powiem jak to gra bo nie ma sensu. Miesiąc temu musiałem zmienić mieszkanie i teraz mam pokój hmm 10m^2 w którym to tylko można posłuchać buczenia ścian i wszelkich rezonansów. Wcześniej jak miałem pokój około 22m to po kilkudniowym ustawianiu jak najdalej ścian udało mi się uzyskać coś co można było już nazwać dźwiękiem :)

Tak podsumowując... Grają bardzo żywo, jest sporo basu, ale nie schodzącego nisko, góra jest, ale wydaje mi się, że czasami trochę męczą.

Oczywiście opis który dałem to był przy odtwarzania muzyki z laptopa z jego cd. Generalnie jak podłączyłem kiedyś ten zestaw pod sb live było sporo lepiej, ale nawet nie miałem czasu się dobrze wsłuchać. Na pewno przybyło niższego basu. Ten cd co teraz mam - denon dcd 520 jest może minimalnie lepszy od mojego laptopa i chyba gra gorzej od sb live przy odczycie cd. Tak więc nawet nie wiem jak by się to zachowało z czymś lepszym.

Widzę, że masz właśnie dcd 700ae. Jak ci się wydaje, że się sprawuje? Podstawowa sprawa, dobrze czyta wszystkie płyty oryginalne i te mniej?. Czy miałeś okazję sprawdzić mp3? Bo mam też tego trochę i zastanawiam się czy jest jakaś różnica w tym przypadku pomiędzy komputerem a odtwarzaczem.

Przydała by się jeszcze edycja postów, albo ja jej znaleźć nie potrafię.

Jeszcze co do kolumn. Wyższego basu jest bardzo dużo. W każdym razie przy włączonym loudness zawsze go odejmowałem na wzmacniaczu, w tam gdzie go brakowało to i kręcenie gałką nic nie daje. W każdym razie w pokoju 22m było go w sam raz, teraz jest uhu zawsze dużo za dużo i to rozlazłego(kolumny stoją praktycznie przy ścianach bo nie mogą inaczej)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.