Skocz do zawartości
IGNORED

Lek na wszystkie spory. Typy pomieszczeń

jozefkania

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawy podrozdział książki Jerzego Krajewskiego "Głośniki i zestawy głośnikowe".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mysle ze warto podtrzymac temat godny uwagi coraz wiecej osob zaczyna sie interesowac akustyka .Co prawda łatwiej wymieniac sprzet i kable niz zakasac rekawy i pokombinowac z kolumnami i wytlumieniem no ale w wiekszosci przypadkow jak wytlymaczyc malzonce ze tak jest lepiej.Chociaz Moja polowa juz docenia ogladanie filmów poprzez kolumny.

Kable: Wyrównują doły. . ? Chyba wpędzają w doły psychiczne. A to forum jest czasami taką grupą wsparcia. . .

Ale do rzeczy. Całe to cytowane zestawienie w preambule jest nieco pomieszane.

Np: Dlaczego „Duże pomieszczenie” jest i duże i dobrze wytłumione?

Proponuje mówić o wytłumieniu jako atrybucie niezależnym od kubatury. Wielkość zaś pomieszczenia może mieć wpływ na coś, no właśnie na co?

Wytłumienie: Można sobie wyobrazić tak mocno wytłumione małe pomieszczenie, że praktycznie nie zaistnieją tam żadne odbicia. Czy wówczas jest podobny efekt jak odsłuch w nieograniczonej przestrzeni?

kazik-t, 7 Cze 2009, 15:45

>głośniki z nisko schodzącym ale raczej słabym basem...hehe dobry bełkot

Dlaczego ?

Mocny bas to można mieć z podbiciem +10dB przy 100Hz. Będzie mocny, nigdy nisko schodzący.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Ja mam II+V, z tym że efekt mam przeciwny - podłoga pochłania mi bas zamiast się zbudzać :(

co do metrażu na moje oko"ucho" :

małe - do 15m2

średnie - 15-25m2

duże - 25-50m2

b.duże - >50m2

myślicie że można tak mówić o powierzchniach?

Co do pokoju odsłuchowego. Nie wiem czemu nagminnie pomija się wysokość???

Przecież to kluczowy wymiar dla kubatury!

I tak porównując pokoje o wymiarze 5x6m2 o wysokościach 2,50m i 3,20m ? - przecież to już inny pokój chyba?

Master. . .

Tak. Powinno podawać się powierzchnię podłogi i kubaturę. Sama kubatura to mało.

Ja bym podzielił pomieszczenia:

I -6 m2 – małe (łazienki, kuchnie, samochody (osobowe)),

II 6-20 m2 – średnie, wzrost do 4m;

III 20-60 m2 – duże, wzrost: do 4m;

IV 60-400 – aule, wzrost: powyżej 4m;

V 400- – sale koncertowe, powyżej 8m;

VI Wolne powietrze.

A to ze względu na propagację dźwięku, możliwą scenę,. . . Oczywiście granice są umowne.

W zasadzie większość z nas przebywa w II grupie. Tu zjawiska falowe w zakresie niskiego basu są problematyczne. Występuje rozmycie sceny; występują zbyt szybko odbicia od najbliższych ścian głośnikom, a tych nie można z oczywistych powodów za bardzo oddalać. Ratunkiem jest dobre wytłumienie najbliższego otoczenie głośników.

Gość

(Konto usunięte)

jozefkania, 7 Cze 2009, 15:47

>

>Mocny bas to można mieć z podbiciem +10dB przy 100Hz. Będzie mocny, nigdy nisko schodzący.

mocny bas przy 100Hz..ubaw lepszy od sexmisji , chyba że przy niedzieli coś wciągasz, stąd takie brednie

Głośniki z nisko schodzącym ale raczej słabym basem, bełkot? Czyżby?

Ten sam głośnik w obudowie zamkniętej schodzi w sposób naturalny 60 Hz: -3 dB; 50Hz: -5dB; 40 Hz: -10 dB. W obudowie otwartej i strojonym otworze ok. 55Hz ma: 60 Hz: 0 dB; 50Hz: -3 dB; 40Hz: -20 dB.

Mocniejszy bas ma ten z otworem, tyle tylko, że ten zamknięty nawet odsłuchowo jest lepszy; nisko schodzący acz słaby;). Oczywiście zależy czego się słucha, różnie słychać te da zespoły głośnikowe. Jeżeli w muzie występują akcenty o f ok. 40 Hz to lepszy będzie ten ze słabym aczkolwiek niskoschodzącym basie. Przy disco o przewadze 50 Hz lepszy jest basreflex.

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Bardzo fajny temat załozony

od dłuzszego czasu nurtuje mnie ten temat , ponieważ mam do zaadoptowania pomieszczenie tylko i wyłącznie do odsłuchu , tylko jest jeden problem ma 20m2 w kwadracie a wysokosc niestety 2 metry .

nie wiem czy warto zaadoptowac ? nie wiem czy sprzęt obecny zagra tam . Pewnie wsadził bym go , ale jest tak zagracona ta piwnica ,że na uprzątnięcie zajeło by mi z kilka dni .

stad moje pytanie i z góry dziekuje

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Czyli mam rozumiec że wysokośc w tym aspekcie nie ma jakiegos wiekszego znaczenia , tymbardziej ze pomieszczenie w którym obecnie odsłuchuje jest nad tym pomieszczeniem do zaadoptowania .

troche boje się tej zmiany , bo licząc koszta jakie wsadził bym w to pomieszczenie sięga jakies 5-7 tysiecy włacznie z profesjonalnymi gąbkami , piramidkami etc. akustycznymi

Józek ma rację. Wytłumienie akustyczne sufitu podniesie go (akustycznie). Aby nie nabawić się klaustrofobii należałoby go również zrobić na biało; a nie widziałem „gąbek” białych :(.

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Dlaczego?

Jak ładnie i pięknie zaadoptuje , tymbardziej mam swoją firme remontowo - wylończeniową to moim zdaniem z tym nie będzie większego problemu

i oczywiście odpowiednie oświetlenie żeby klimacik był, reszta to tylko żeby zagrało

Gość tomasz dudzinski

(Konto usunięte)

Z tymi "profesjonalnymi gąbkami" to bym nie szalał... Tanie nie są.

Są rozwiązania kilkanaście razy tańsze i tak samo skuteczne.

A co byś proponował?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.