Skocz do zawartości
IGNORED

NAD-372 optymalne głośniki, albo?

piotrus33

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Jestem posiadaczem owego wzmacniacza, kolumny to Paradigm studio 20v2, audioqest type 4, pokój ok 18m2, muza różna od poezji śpiewanej poważna, smooth jazz, rock a nawet czasami metal, dżwięk jak dla mnie super, jest jedno ale już od początku skali potencjometru jest dość głośno co często powoduje irytację małżonki. Mam pytanie do byłych i obecnych posiadaczy wzmacniacza Nad 372, czy zmiana kolumn na takie o niższej efektywności przyniosą efektywne zmiany (Paradigm 92db), jeżeli tak to jakie?

Dziękuję za Wasze podpowiedzi i pozdrawiam Piotr.

Mała i nie mała :) Jak posiadałem go z celestionami f28, to miałem wrazenie, ze ten wzmacniacz chce "rozerwać" mi kolumny. Dawał im strasznego kopa, z którym na moje oko/ucho nie radziły. Teraz mam wielkie 5-drożne JBL-e, z 30tkami na basie - tu znów czuć, że NAD ma poważną zadyszkę, a kolumny mogą przyjąć większy strzał mocy :) W obu przypadkach (celestion/JBL) ustawienie poziomu "do zaśnięcia" jest niezwykle trudne, wiec zmiana kolumn nie ma sensu. Takie już NAD ma z tym badziewnym potencjometrem, zwłaszcza gdy sterujemy pilotem!

Coś tam chyba można wlutować w układ napędu potencjometru, żeby wolniej kręcił z pilota. Ale ja nie próbowałem, tylko ... sprzedałem :)

To niestety przypadłość (przynajmniej dla niektórych przypadłość) NADa, że już w okolicach ósmej godziny już grzmi

"że już w okolicach ósmej godziny już grzmi"

Pewnie to taki chwyt, żeby ludki mysleli, że taki mocarz z tego NAD-a. Z drugiej strony, ja nigdy nie dojechalem powyżej godziny 11:00 w c372, bo już dzielnicowy byłby na głowie :) Ale może komuś się udało?

"że już w okolicach ósmej godziny już grzmi"

CO? Jak go słuchałem to do 9.30 w ogóle nie grał tylko coś tam brzdąkał. Od 9:30 - 11.00 jest ok. Im głośniej tym lepiej.

Dzielnicowego widziałem może ze 2 razy w życiu, bo ma za daleko do mnie, ale nie pojechałem za 11.00 godzinę.

Pozdrawiam Mirosław Andrejuk

Panowie, dzięki za porady szczególnie dla L3VY już wiem co w tym "diable" piszczy i nie ma takiej tragedii żeby zaraz sprzęt wymieniać.I proszę nie piszcie żle o jakimkolwiek sprzęcie, bo każdy ma swoje wady i zalety ( najwięcej radochy w życiu sprawił mi mój pierwszy magnetofon kasetowy "KAPRAL" ).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.