Skocz do zawartości
IGNORED

Klikający wzmacniacz. Problem.

Damianus_NT

Rekomendowane odpowiedzi

Zakupiłem na Allegro wzmacniacz Denon PMA-860. Nie mam możliwości przetestowania sprzętu na jakichkolwiek kolumnach, te mam zamiar zakupić do końca miesiąca.

Budzi we mnie obawy jedna rzecz. Za każdym razem, gdy wciskam przycisk POWER, po kilku sekundach ze wzmacniacza dobywa się głośne, nietypowe "kliknięcie". Nie mam zielonego pojęcia co wydaje ten dźwięk... podejrzewam, że coś z zasilania bo dźwięk dobywa się z tylnej części ampli.

Nie wiem czy wzmacniacz jest uszkodzony i czy mógłby zaszkodzić jakoś nowym kolumnom, które kupię. Jeśli któryś z forumowiczów wie mniej więcej o co chodzi, proszę o pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/56715-klikaj%C4%85cy-wzmacniacz-problem/

To normalne, następuje załączenie przekażnika który łączy wyjście wzmacniacza z kolumnami. Przekażnik ten celowo ma opóźnienie aby uniknąć nieporzyjemnych trzasków po włączeniu zasilania. Dodatkowo jest sterowany przez układ zabezpieczenia i w wypadku uszkodzenia bądź zwarcia końcówki mocy ma za zadanie odłączyć kolumny od wzmacniacza.

Czy spręt działa możesz sprawdzić podłączając słuchawki.

Pozdrawiam

Napisałem wiadomość do Discomaniaca, który jest autorytetem w kwestii Denonów. Też myślałem, że te klikanie to może być standard. Jednak 5 sekund po wciśnięciu power to troszkę podejrzana sprawa. Disco nie rozwiał moich obaw :(

Sam wzmacniacz był sprzedawany jako "nie grzebany", nie naprawiany, w idealnym stanie, że właściciel aktualny i poprzedni bardzo dbali o sprzęt... tymczasem okazało się ze osoba od której go kupiłem sama jeszcze tego miesiąca zakupiła go za 100zł mniej (właściciel napisał że nie sprawdzał Denona więc sprzedaje jako uszkodzony). Zrobiony zostałem więc częściowo w bambuko. Jeśli sprzedawca czyta ten post na forum to proszę aby się w końcu odezwał bo już ponad tydzień czekam na odpowiedź na mojego maila ;)

Heh.. może to Ty mi sprzedałeś ten wzmacniacz? ;)

Dodaję orientacyjne zdjęcie skąd dobiega klikanie/trzask.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

O... a więc nie mam się prawdopodobnie czego obawiać? Nieco mi ulżyło.

Mam tanie słuchawki Creative, sprawdziłbym czy działa ale najpierw muszę podłączyć jakoś do PC bo cdd nie mam :P To mój pierwszy poważny sprzęt audio jaki kompletuję więc jestem laikiem w temacie... :/

Dzięki wam zacni forumowicze za szybką odpowiedź na mój problem. Zaoszczędziłem nieco zdrowia :)

Jak już zakupię te przeklęte kolumny to pozostają jeszcze kabelki i CD :) No i wygrzewanie ;)

Jeszcze raz dzięki. Temat można usunąć.

BTW. Co jak co, ale edycja postów by się przydała.

Może trochę nie na temat - należało zacząć od kolumn a nie od wzmaka. Dopiero po zakupie kolumn koniecznie sprawdzić czy dany model wzmacniacza napędzi kolumny: przy okazji odsłuchu wyszłaby kwestia niepokojącego klikania...

No cóż, jeżeli ktoś napisał że sprzęt nie sprawdzany to w 99 przpadkach na 100 = uszkodzony. Mam nadzieję w twoim przypadku będzie inaczej.

P.S

Na początek nie podłączaj kolumn. Sprawdź na słuchawkach. W niektórych wzmacniaczach (niewiem ja w tym modelu) jest jeszcze drugi przekaźnik do odcięcia zasilania układów w wypadku awarii.

ralph > niby uszkodzony nie jest tylko to śmiesznie wygląda jak:

osoba A sprowadza sprzęt z Niemiec (samochody i audio) i sprzedaje je na allegro, część (audio) jako 'uszkodzone bo nie ma możliwości sprawdzenia'

osoba B kupuje 5 maja wzmacniacz za 300zł (licytacja) i odsprzedaje niecałe 2 tyg później jako 100% sprawny, zadbany, NIE NAPRAWIANY, NIE GRZEBANY itp... skąd on to może wiedzieć? (Tym bardziej że na śrubach są lekkie srebrne ryski ;] )

Chyba nikt nie jest tak zdeterminowany by wciskać ludziom zepsuty sprzęt i narażać się na konsekwencje prawne w Allegro?

Dziwi mnie tylko dlaczego odsprzedał ten sprzęt (skapowałem się później że ledwo go kupił) i dlaczego nie odpowiada na mojego maila ;]

jarek > głośniki wybrane zostały na długo przed wzmacniaczem. Wzmacniacz dobrałem przy pomocy obeznanych w temacie forumowiczów i różnych opinii. Wybrane kolumny kupię prędzej czy później jak tylko będzie czas jechać do Poznania. Wzmacniacz wolałem kupić kiedy była ku temu "okazja" :)

Staram się myśleć okrężną drogą ;) Proste wyjaśnienia źle robią na zdrowie, a z nim już słabo bo co coś kupię to zawsze problemy, nieważne czy nowe czy stare.

Eh... rozumiem że wzmacniacz mogę podpiąć do PC przez zwyczajny kabel AUX?

Będę ostrożnie dawkował dźwięk ;]

Damianus_NT

.........bo co

>coś kupię to zawsze problemy, nieważne czy nowe czy stare.

To możemy sobie "piątkę" przebić, kiedyś wysypał mi się nowy wzmak arcama, a jak kupowałem nowego caspiana to znów wzmak i w dodatku krzywe chasis.

Takie szczęście do wzmacniaczy cnyba.

Miałem CA 540R i klikał, z Arcamem AVR280 jest podobnie. Wspomniane zabezpieczenie przez trzaskami przy włączaniu to jedno, ale niektóre konstrukcje mają również układy pomiaru impedancji na wyjściu/obciążeniu wzmacniacza. IMHO obie funkcje spokojnie mogą wymagać tych 5 sekund. To żaden kłopot, jeśli dzięki nim masz zaoszczędzić na naprawie sprzętu, jeśli np. przypadkiem źle podłączysz kolumny.

Wszystko niby działa jak należy. Jedyne co denerwuje to chrobotanie przy zmianie balansu kanałów (L:R) czy drobne kłopoty z loudnesem (po prostu dźwięk początkowo delikatnie balansuje między kanałami, brakuje równowagi i powstają drobne zaburzenia). No i ten odorek z grzejącego się wzmacniacza :) Ale to już czepialstwo. Sprzęt ma przecież swoje lata :)

Słuchawki z małym jackiem z przejściówką na dużego Jacka do zintegrowanej karty i jeszcze przez zwyczajny kabel aux. Equalizer oczywiście wyłączony. Muzyka rockowa w formacie FLAC, puszczana z Foobara wydawała się brzmieć nieco lepiej niż zwykle... ale to może być jedynie moje złudzenie.

Zobaczymy co będzie jak podłącze kolumny. Kontynuuję w tedy mój wątek "Quantum Stereo" :)

Jeszcze raz dzięki wszystkim za szybką pomoc.

W Rotelu RA-972 są dwa kliknięcia. Jedno po 1 sekundzie, drugie po 5. Ich zasada działania została wcześniej bardzo ładnie opisana.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

jaki odorek? wzmacniacz nie powinien śmierdzieć...no chyba że masz w środku tonę kurzu to lepiej to wyczyść... co do kliknięcia to normalne...przekaźniki od załączania kolumn działają ze zwłoką...

Co do potencjometrów to wyczyść preparatem w spary`u jeśli nie pomoże, to wymiana na nowy... w gdańskim aprovi mieli alpsy za około 10pln ostatnio wpadłem z wizyta do PL i do ich sklepu...

Do potencjometrów użyj np:Kontakt PR, 60 ml świetnie działa i po problemie. Zanim go kupisz możesz pokręcć potencjometrami przez kilka minut. Na jakiś czas pomoże.

Ukryta Zawartość

Nie wymieniaj potencjometrów.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.