Skocz do zawartości
IGNORED

SOHA CLONE MK III - projekt PCB

Rekomendowane odpowiedzi

gaballus, 17 Paź 2009, 00:18

>kristofer, 14 Paź 2009, 20:56

>

>>Wszystko działa OK, jedyne co lekko zmieniłem to czasy załączania przekaźników. W miejsce R9P

>>wstawiłem 470k, a R5E 1M.

Taaak, u mnie był podobny problem gdyż stosuję przekaźniki Axicom, które łapią już od 8,5V.

zatem musiałem zmienić P3P na 350k, P9P na 274k i C18P na 450uF.

Zapewne podobnie jest z midtexami, które "łapią" chyba od 4,5V.

.. do ustalenia wartości elementów, o których wyżej, nie ma uniwersalnej recepty, każdy powinien popróbować na swoim układzie.

Gaballus, Twoje czasy załączania się przekaźników są jak najbardziej OK, można nawet je nieco zwiększyć, szczególnie dwa ostatnie czasy np. do 1 min i 1min15 sek.

Panowie, jest problem do rozwiązania!

Do moich uszu dobiega mały szumek. Jest on słyszalny zwłaszcza przy cichych fragmentach utworów lub braku sygnału na wejściu wzmacniacza, nawet gdy pokrętło głośności jest na minimum. Początkowo chciałem ten szum zlikwidować wszelakimi regulacjami. Zmieniałem napięcie anodowe, zmniejszałem prąd tranzystorów ze 100mA do 80mA a nawet 60mA, próbowałem różne prądy katodowe, jednak szum był zawsze tak samo głośny. Wyjąłem lampy-szum dalej pozostał. W końcu odłączyłem uzwojenia wtórne transformatora zasilające wysokie napięcie-szum jest nadal. Wnioskuję, że przyczyna tkwi na niskim napięciu. Układ jest bez obudowy, ale nie sądzę żeby to był problem szumu, co najwyżej byłby brum. Zastanawiam się czy przyczyną nie jest niska impedancja słuchawek lub wysoka czułość-mam tylko słuchawki z zakresu 25-40 Ohm (przy Z=40 Ohm też szumi). Jakieś podpowiedzi, sugestie ?

Mialem cos takiego w pierwszym egzemplarzu soha ale tylko z 16ohmowymi sluchawkami . Przy sluchawkach 32ohmy szum nie istnial . Problem minal po kilku tygodniach sam .

Witam,

tak jak wspomniałem wcześniej odbieram jutro reszte elementów z grupy "obudowy".

Miałem taki pomysł, aby również jutro pojechać (paręnaście km za miasto) do firmy, w której wycinam otwory i od razu je zlecić, aleee... nie mam pełniej wiedzy kto i jakie otworki sobie życzy:)

Tymczasem przygotowałem projekty - nie ukrywam, że trochę pod siebie;) ale może komuś to pasuje..

Wycięcia pod lampy i trafor w kubku metalowym w górnej płycie KOHL0/xxx oraz front i tył.

Z frontem myślę, ze nie będzie problemu, bo każdy będzie miał alpsa i gniazdko a'la neutrik, natomiast tył to już inna bajka.

W swoim wzmaku, który właśnie szykuję, z tyłu znajdzie się gniazdo IEC z bezpiecznikiem i wyłącznikiem typu: GSW6762 (to jedyne, które się mieści), gniazda RCA oraz wentylator cichobieżny 6x6cm.

Poniżej kilka rysunków tego projektu.

Chętnych na takie lub podobne otwory proszę na PW.

Wszelkie sugestie mile widziane.

Jeśli chodzi o dławiki, to ich rozmiary nie są duże, muślę że mógłby on zmieścić się wewnątrz obudowy dł 234mm w miejscu gdzie ja planuję wentylator. Głowy za to nie dam, gdyż jeszcze go nie pomierzyłem.

Jeśli jednak nie zmieści się wewnątrz, to naprawdę nie mam pomysłu co z nim zrobić ;(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8644-100002930 1255897221_thumb.gif

post-8644-100002931 1255897221_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Otrzymałem kilka postów na PW, będę zatem uwzględniał wszystkie życzenia indywidualnie.

Proszę o dalsze listy w tej sprawie.

Zajmie to zapewne kilka dni zanim wszystko uporządkuję.

Zatem jutro niczego nie załatwię w firmie"laserowej", może tylko ustalę koszty - jeśli się da.

Tymczasem nikomu nie odpowiadam na posty ale bądźcie spokojni, wszystkie czytam i starannie notuję.

... mam 6 postów dot.wycinania otworów, a potencjalnie jest 15 obudów z otworami, kilka to obudowy w które wzmak wchodzi w całości (prawie), zatem czekam na następne wpisy.

>Luiis

Dlaczego otwór na wentylator na środku tyłu? Z powodów zakłóceniowych, montażowych czy jeszcze innych?

Planujesz też jakieś otworki wentylacyjne na dole?

Cześć

Czy otwory pod gniazda cinch /RCA/ będą otworami okrągłymi fi-10, czy nie da się wyciąć otworów takich by blokować możliwość obracania się gniazd /otwór po bokach nie jest pełnym okręgiem/? A może wyciąć otwory pod gniazda Neutrik-a typu NF2D?

Pozdrawiam

Jawojt

Bacek, 19 Paź 2009, 09:24

>>Luiis

>

>Dlaczego otwór na wentylator na środku tyłu? Z powodów zakłóceniowych, montażowych czy jeszcze

>innych?

Otwór na wentylator nie jest na środku.

Na środku jest przełącznik o którym pisałem.

To jest propozycja, można się z nią nie zgodzić, nie mniej jednak moja ścianka tak zostanie zlecona.

Sprawdziłem ten układ i tak pasuje mi najlepiej.

Mogę oczywiście zamówić pozostałym kolegom bez otworu na wentylator.

>Planujesz też jakieś otworki wentylacyjne na dole?

Nie nie planuję, wyszło by zbyt drogo (chodzi o laser), proponuję powiercić samemu, ja to robię wiertarką stołową - efekt do przyjęcia, a koszt...trochę pracy;)

Poza tym każdy powierci tyle otworów ile mu pasuje.

>Otwór na wentylator nie jest na środku.

>Na środku jest przełącznik o którym pisałem.

Tak, tak o to mi chodziło. Czyli nie ma żądnych przeciwwskazań żeby wyłącznik był z boku, fizycznie da się to potem złożyć?

Cześć

>>jawojt, 19 Paź 2009, 10:13

>>Czy otwory pod gniazda cinch /RCA/ będą otworami okrągłymi fi-10, czy nie da się wyciąć otworów

>>takich by blokować możliwość obracania się gniazd /otwór po bokach nie jest pełnym okręgiem/

Sorry, wcześniej namieszałem. Tak to jest jak się coś pisze a nie ma elementu/katalogu przy sobie. RCA i ich podkładki izolujące są okrągłe a ja je pomyliłem z BNC. Drugie pytanie aktualne choć mniej w tym wypadku istotne.

Pozdrawiam

Jawojt

Witam,

dzisiaj, jak już wcześniej zapowiadałem odwiedziłem zakład w którym wycinałem poprzednio otwory.

Od razu powiem, ze ceny nieco wzrosły i teraz jest 20 zł za detal (na szczęście bez względy ile jest w nim otworów) - przedtem płaciliśmy po 9 zł.

Wyciąłem jedną ściankę tylną do obudowy, którą już miałem (fotki będą dalej) i powiem, że jest to bardzo upierdliwa robota, ustawiania więcej niż tego cięcia, azot zdmuchuje płytkę (ciśnienie 16 bar)

- detal można uszkodzić w każdym momencie (mój się uszkodził, dobrze że z lewej strony.

Nie wiem zatem co mam Wam zaproponować... najlepiej było by zrezygnować z wycinania we frontach, gdyż są tam tylko dwa otwory, które można bez problemu wywiercić wiertarką, natomiast otwór pod wyłącznik i gniazdo jest prawie nie do wykonania ręcznie (pozostaje 4,5mm krawędzi) o tym ładnym kółku nie wspomnę..

Proszę zatem rozważyć co wycinamy, najlepiej wypowiadać się tu wątku, będzie od razu wiadomo co ustalimy.

Sporo czasu poświęciłem dziś na wiercenie i skręcanie, efekty poniżej:)))

Ukryta Zawartość

post-8644-100002809 1255994347_thumb.jpg

post-8644-100002810 1255994347_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja poprosze otwory tylko i wylacznie w gornej sciance pod lampy i zamocowanie trafa . Reszte juz zrobie sam .

ps: pieknie to zrobiles Luiis .

neodom, 20 Paź 2009, 03:53

>Ja poprosze otwory tylko i wylacznie w gornej sciance pod lampy i zamocowanie trafa . Reszte juz

>zrobie sam .

>

>ps: pieknie to zrobiles Luiis .

.."Nocny Marek" ? ;))

A czy nie da się tak zamocować wycinany element żeby ewentualne uszkodzenie wystąpiło zawsze na nie widocznej (wewnętrznej) części obudowy??

witoldku, 20 Paź 2009, 13:11

>A czy nie da się tak zamocować wycinany element żeby ewentualne uszkodzenie wystąpiło zawsze na nie

>widocznej (wewnętrznej) części obudowy??

W przypadku wycinanie płyty górnej nie, ale np. tylne ścianki tak, ale pod warunkiem ,ze wycinane otwory będą symetryczne, czyli np. otwór pod wyłącznik i gniazdo i otwór wentylatora.

Otwory na gniazda RCA już nie są symetryczne ponieważ lepiej wyciąć je trochę bliżej spodu obudowy.

Zakładam, że operator lasera może się pomylić więc jeśli otwory z założenia są symetryczne, to można tak pokręcić płytką, że będzie OK.

W zasadzie elementu w urządzeniu do wycinania laserem się nie montuje, i właśnie stąd ewentualne niebezpieczeństwo "zdmuchnięcia" elementu. Przy lżejszych detalach jest ono mniejsze (pokrywy).

>W zasadzie elementu w urządzeniu do wycinania laserem się nie montuje, i właśnie stąd ewentualne >niebezpieczeństwo "zdmuchnięcia" elementu. Przy lżejszych detalach jest ono mniejsze (pokrywy).

...oczywiście chodziło o elementy cięższe, a nie lżejsze..;))

Witam!

Luiis:

ja również poproszę o otwory w pokrywie górnej - pod lampy i trafo,

z tyłu otwory pod RCA tak jak w Twoim projekcie; natomiast otwór pod gniazdo IEC przesunięty na max w lewo + pasujące gniazdo IEC, bez otworu na wentylator.

zapodaj na PW ile to będzie kosztować łącznie z dopłatą za trafo;

już się nie mogę doczekać przesyłki ;-).

kristofer nie dałbyś się namówić na zrobienie osłon dla lampek ?

pozdrawiam, wk

WitKo, 20 Paź 2009, 17:38

jeszcze dwa słowa o wyłączniki zespolonym z gniazdem IEC i bezpiecznikiem - chyba całkiem przypadkiem, bo tego nie przewidywałem - znalazło się takie właśnie gniazdo o symbolu GSW6762, które wprost idealnie pasuje nawet do obudowy dł 220mm. Warto się zatem zaopatrzyć w to gniazdo. Otwór który znalazł się w projekcie wycięć w ścance tylnej jest właśnie pod to gniazdo.

W "Robotroniku" kosztuje ono 19,50.

>z ...natomiast otwór pod gniazdo IEC przesunięty na max

>w lewo + pasujące gniazdo IEC, bez otworu na wentylator.

Ok. brak otworu na wentylator to się da zrobić, po prostu nie wycinają, natomiast zmiana położenia, to już osobny plik do wczytania i spore komplikacje.

Wykonawca z całą pewnością preferuje w tym przypadku jeden plik wsadowy na maszynę, byłem przy ustawianiu całego tego ustrojstwa dla wycięcia jednej płytki, trwało to z próbami ponad godzinę.

Prośba z mojej strony - starajmy się zamówienie na wycięcia załatwić jednym wzorem (projektem) - jak wspomniałem bez trudu można pominąc jakieś wycięcie, byle by nie tworzyć indywidualnych ustawień dla każdej płytki (bo mnie stamtąd wygonią;)))

Co do położenia wycięć, to mogę trochę skorygować położenie wyłącznika z gniazdem (mam już prototyp) gdyż widzę teraz jakie pozostają "luzy" i odległości do pozostałych elementów.

witoldku, 20 Paź 2009, 20:25

>Ja poproszę o otwory w pokrywie górnej - pod lampy i trafo, oraz w panelu tylnym.

To nie ulega kwesii, wszystkie obudowy, z których mają wystawać lampy (czyli takie zawierające profil KOHL 0), będą musiały mieć także stosowne otwory na trafo.

Innej opcji tym razem nie przewiduję.

Luiis:

ok,

proszę zatem tylny panel bez otworu na wentylator (otwory na RCA i IEC bez zmian), góra jw.

dzięki za namiary na gniazdo IEC

pozdrawiam, wk

• Pokaż nowe odpowiedzi