Skocz do zawartości
IGNORED

SOHA CLONE MK III - projekt PCB

Rekomendowane odpowiedzi

Luiis, 21 Paź 2009, 12:33

>kjeld, 21 Paź 2009, 11:35

>

>tak

znaczy się w moim przypadku przelać trzeba: góra 20 zł + tył 20 zł + 5zł dopłata do trafa, tak ?

pozdr, wk

Czy da sie wykonac samemu w domu taką pcb pod soha2? bo z tego co wiem będzie problem z metalizacją otworów bo chyba sohy nie da się zmontowac jednostroniie? czy się myle,.

Mam dwie lampki E88CC jedna to Tesla z żułtym napisem 32 seria zx z pozłacanymi nóżkami jakas czechosłowacka,druga ma pościerane napisy tez tesla E88CC tylko koloru białego nie ma nóżek pozlacanych i symbol to KX obie lampki są dobre bo sprawdzałem je w buforku lampowym i chciał bym je wykorzystać do wzmacniacza soha2 tylko nie wiem czym one się rożnią od siebie czy nie trzeba by było szukać np identycznej w pare.

Te lampy z pewnością są z różnego okresu produkcji i moga się różnić zużyciem, ale konstrukcyjnie będą prawie identyczne (jeśli obie to E88CC).

Nie ma innego sposobu jak pomierzyć te lampy i jeśli parametry nie różnią sie zbytnio sprawdzić jak grają.

No i wpisem numer 666 osiągnąłem masę krytyczną wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Bacek, 22 Paź 2009, 23:14

Czekam na dedyzję jeszcze trzech osób, a następnie zlecam.

Nie mam deklaracji od Bacek, Kodi i Tan (kolejność alfabetyczna:)

neodom, 28 Paź 2009, 15:26

>Nareszcie :-)

Do spakowania prawie jest ponad 100kg "towaru",

a do mojej "piwniczki" już nie wchodzę, bo całą wolną przestrzeń zajmuje... styropian -(:-D

Czy nie lepiej byłoby wraz z kondensatorem C23P szeregowo zastosować mały opór między stykami REL2, bo teraz jest brutalnie zwierany przez styki w stanie naładowanym ? Tymczasem nie udaje mi się zniwelować szumu, być może układ ma za duże wzmocnienie do słuchawek o niskiej impedancji/dużej czułości ? Jak prawidłowo obniżyć wzmocnienie bez pogorszenia jakości sygnału ?

neodom, 28 Paź 2009, 19:28

>Tego pakowania to Ci wspolczuje . Jak Ty z tym idziesz na poczte ?

...przeważnie jadę, a potem kładę jedną paczkę w drzwiach żeby sie nie zamykały i wnoszę resztę ;))

kristofer, 29 Paź 2009, 13:42

>...i po szumie, problem w zbyt dużym wzmocnieniu. Wystarczyła korekta dwóch elementów w pętli NFB.

>KRIS

.. a jakie miałeś elementy w NFB?

Witam wszystkich Kolegów. Postanowiłem i ja pochwalić się swoim złożonym modelem SOHY i zamieścić fotki czekając na Wasze krytyczne aczkolwiek konstruktywne uwagi. Jest to klon jeszcze nie przetestowany gdyż nie mam jeszcze trafa ale samą konstrukcję postanowiłem pokazać.

Na początek wielkie podziękowania dla wszystkich Twórców tego projektu, którzy włożyli wielki trud w to przedsięwzięcie, opracowanie schematu, projekt PCB no i gromadzenie podzespołów, wysyłka itd - to nie jest łatwa sprawa - więc podziękowania się należą i nie dziwi mnie fakt,że chcą zobaczyć czy modele się składają bo przecież jest to forma satysfakcji, że trud nie poszedł na marne i zestaw nie leży gdzieś tam w szufladzie tylko ma cieszyć nasze ucho i łączyć Pasjonatów tego sprzętu w Całej Polsce. Dlatego Szanowni Koledzy prezentujmy naszą pracę na tym forum.

Jeśli chodzi o mój model to mogę powiedzieć ,ze miałem szczęście bo zwarć nie miałem na płytce (kilka razy sprawdzałem z lupą i w okularach +2,5 -:)))tak ze widziałem jak pod mikroskopem. Cześci lutowało mi się ekstra ale nie zawsze te luty z drugiej strony oblewały się ładnie na otworze (menisk wypukły) no ale otworki są przecież metalizowane. Lutowałem cyną ze srebrem i dlatego luty się nie błyszczą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

andluc, 30 Paź 2009, 12:47

>Lutowałem cyną ze srebrem i dlatego luty

>się nie błyszczą.

Srebro i srebro ... Audiofil sprzeda dziecko w niewolę za kawałek srebra we wzmacniaczu ..

Czytałeś wątek -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

W neutriku zamieniłem piny miejscami - super się dało przełozyć - tak ,że polecam.Najważniejsze kondy to oczywiście Jantzen Superior. Jest WIELKI rozmiarowo no ale tylko taki mieli na 1200V niestety.

No cóż mam tylko nadzieję, że wszystko ruszy bez problemu bo jak tak śledzę forum to już się będę przymierzał do zmiany czasów zadziałania przekażników no i niedawny wpis Kristofera o tym szumie równiez mnie zaniepokoił. Opiszcie prosze dokładnie o co w tej pętli chodzi i jakie elementy należałoby ewentualnie zmienić.

Kristofer - gdzie Ty znalazłeś takie odlotowe chromowane podkładki i nakrętki na te osłonki do lampek, też bym chciał sobie takie zrobić i włóczyłem się po jakiś castoramach, tudzież mrówkach budomatach, majstrach i nigdzie takich ślicznych nie widziałem. Ty je chromowałeś czy juz takie kupiłeś? Ponadto gdzie dostać takie wtyczki na goldpiny do ledów i na wejście z RCA ?Może to taka drobnostka ale do stolicy po to nie pojadę - chyba że na allegro mają. Teraz czekam jeszcze na Trafo - wyglada jak jubilerskie no i na podstawki i alpsa. Obudowę zamierzam stworzyć sam jeszcze przed świętami. Pozdrawiam Wszystkich!!!

Ukryta Zawartość

post-18961-100001888 1256904613_thumb.jpg

post-18961-100001889 1256904613_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Srebro i srebro ... Audiofil sprzeda dziecko w niewolę za kawałek srebra we wzmacniaczu ..

Czytałeś wątek -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?"

Kubedes - czyli rozumiem,ze moja praca poszła na marne bo słusznie to i naukowo powiedziane - no cóż jak to mówią badania kosztują. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

andluc, 30 Paź 2009, 13:24

>Kubedes - czyli rozumiem,ze moja praca poszła na marne bo słusznie to i naukowo powiedziane - no cóż

>jak to mówią badania kosztują. Pozdrawiam.

Podesłałem Ci link bo wyraźnie zaznaczyłeś to "srebro".

Jak dokładnie poczytasz to się dowiesz, że nie każda bezołowiówka jest zła, tylko mu musi to być odpowiedni stop.

Praca na marne raczej nie poszła. Kilka lat Ci pewnie posłuży.

andluc, 30 Paź 2009, 13:24

..ładnie polutownane, gratulacje, trafko i reszta już do Ciebie jedzie, wysłałem dzisiaj:)

Co do cyny, to lutuję od dłuższego czasu RMA98 SUPER M705 0,8mm, oczywiście Lead-Free i nie narzekam.

Luty troszkę gorzej wyglądają ale innych "dolegliwości" nie czuję.

- czekamy zatem na uruchomienie.

pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi