Skocz do zawartości
IGNORED

SOHA CLONE MK III - projekt PCB

Rekomendowane odpowiedzi

> saczek_XTRM

> skad tyle wejsc i wyjscie na RCA..?

Bo miałem kilka gniazd i nie zawahałem się ich użyć :-)

A poważniej:

- 2 wejścia przełączane przekaźnikami - nic specjalnego, ułatwią użytkowanie sprzętu,

- wyjście na końcówkę mocy - jeszcze nie podłączone, temat był trochę dyskutowany w tym wątku i jest parę pomysłów na realizację SOHA jako pre, do przetestowania.

> bomarek

> Może Cię przekona

Nie przekonało. Nadal uważam, że *pierwotną_przyczyną* choroby są trzaski potencjometru i wynikające stąd zakłócenia włażące na siatkę lampy wejściowej. Zalecane przez Ciebie działanie w postaci zmiany punktu pracy lamp to, może skuteczne, ale *leczenie_objawów_choroby*.

Generalnie się z Tobą zgadzam, że punkt pracy lamp jest ważny i wpływa nie tylko na stabilność układu, ale i na brzmienie. Moje (i nie tylko moje) doświadczenia z lampami wskazują na to, że brzmienie np. układu SRPP staje się lepsze przy większych prądach katody, np. kilka-kilkanaście mA. Często jest zresztą podawany przez producenta zalecany punkt pracy i lampa najlepiej się zachowuje w jego pobliżu. Dlaczego SOHA pracuje na małym prądzie katody rzędu 1mA? Nie do końca to rozumiem od strony brzmieniowej, ale mały prąd oznacza łatwość zrobienia zasilania i jego stosunkowo niskie napiecie, małe grzanie układu, większą trwałość lamp...

Wymiana lamp w SOHA to po prostu łatwizna! Prądy katodowe są praktycznie niezależne od typu lampy, a napięcie żarzenia trzyma się stabilnie - spadek o 0,2V nastąpił tylko w przypadku prądożernych 6N1P. Jedyna krytyczna sprawa, to poprawne ustawienie zworek 6,3/12,6V.

Wymiana lamp trwa parę minut, a mój słuch nie jest absolutny, więc nie ma mowy o obiektywnym porównaniu, co najwyżej o pierwszej impresji na temat niewygrzanych lamp ;-)

6N1P grają bardzo fajnie pod każdym względem! Bardzo muzykalnie i rytmicznie. Noga sama tupie i trudno się oderwać od słuchawek :-o Szczególnie, jeśli w odtwarzaczu mamy "Miles of blue" Michała Urbaniaka.

E88CC TESLA - chyba nie są tak żywiołowe i wciągające jak 6N1P, ale w zasadzie prawie ich nie testowałem

ECC81 RFT - pierwsze w układzie, też bardzo dobrze grają

Nie będzie wniosków końcowych, czas na bardziej długotrwałe testy, może z innym źródłem i bardziej zróżnicowanym repertuarem...

Sprzedam swoj wzmak soha 3 . Dziala perfect , zadnych wariacji z przekaznikiem , zero jakiegokolwiek szumu czy brumu .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-12478-100009272 1259418688_thumb.jpg

post-12478-100009273 1259418688_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć

Kupiłem wczoraj 6N1P-EW i 6NP2-EW, 6N1P nie udało mi się posłuchać, przekaźnik na to nie pozwolił mimo usilnych starań, natomiast z 6N2P była podobna historia ale po dolutowaniu do C6P i C7P po 1000uF (w sumie po 2000uF) przekaźnik odpuścił, załącza się po zadanym czasie, ale o regulacji potencjometrem nie ma mowy, rozłącza się już przy minimalnej regulacji, napięcia anodowe 88V(max.) i prąd 1,6mA. Brzmienie faktycznie bardzo interesujące, muzykalne ze zdecydowanie większym i niższym basem, góra pasma bardzo przyjemna szczegółowa bez wyostrzeń, średnica jest lekko wycofana jakby też lekko zamulona, może się jeszcze wyklaruje po wygrzaniu lamp.

jazzby, 30 Lis 2009, 16:46

właśnie odpowiedziałem Woytkowi w sąsiednim wątku nt. lamp 6N2P:

Ukryta Zawartość

- mam wrażenie że nie miałeś szczęścia. Ja musiałem odłożyć do lamusa 6 lamp.

Te co zostały grają naprawdę bardzo dobrze, dużo lepiej od RFT i Tesli i kilu "zachodnich" po wygrzaniu.

Ukryta Zawartość

jazzby, 30 Lis 2009, 16:46

Kupiłem wczoraj 6N1P-EW i 6NP2-EW, 6N1P nie udało mi się posłuchać, przekaźnik na to nie pozwolił

>mimo usilnych starań, natomiast z 6N2P była podobna historia ale po dolutowaniu do C6P i C7P po

>1000uF (w sumie po 2000uF)

------------------------------------

No to już chyba jest jasne co może być przyczyną szaleństw przekaźnika.

Wcześniej nie zdawałem sobie sprawy, że te lampy pobierają znacznie większy prąd żarzenia niż typowe, dedykowane do Soha bańki.

W przypadku zwiększonego Uż filtracja kondami C6P i C7P jest niewystarczająca, to powoduje przedostawanie się napięcia przez C6E i za pośrednictwem tranzystora Q4E rozładowywanie konda C3E.

Jazzby poszedł w dobrym kierunku, stosując większe wartości kondensatorów poprawił filtrację i wyeliminował efekt niekorzystnego nasycania Q4E.

Dzięki, że piszecie tu w tym wątku o tych wszystkich perypetiach - będzie to niezła kopalnia wiedzy.

Robertinus, 30 Lis 2009, 20:13

W uzupełnieniu dodam, że ja mam w swoim wzmaku kondy C6P i C7P3 o wartości 1200uf, a i tak nie wszystkie bańki 6N2P "poszły".

Witam,

pomaga również dodatkowa wymiana R3P na ok 1..2,2R, ostatecznie zwora.

U mnie tymczasowo jest zwora (nie miałem pod ręką C6P i C7P o małych gabarytach)

nie zauważyłem, żeby taka zmiana zwiększyła przydźwięk

pozdr, wk

Czy jest może jakaś osoba, która kupiła obudowę w zamówieniu zbiorowym i chciałaby ją teraz spieniężyć, bo np.: zmieniła plany dot. budowy tego wzmacniacza?

Odkryłem następującą rzecz, która chyba wyjaśnia brak problemów ze współpracą mojego wzmacniacza z lampami 6N1P. Wlutowałem elektrolity 470u/35V jako C5L i C5R, natomiast 1000uF/35V jako C6P i C7P.

Gdyby spojrzeć na BOM, wypadałoby raczej zrobić odwrotnie. Elektroniczna intuicja, czy głupie szczęście? :-)

gqsoft, 2 Gru 2009, 23:12

>Elektroniczna intuicja, czy głupie szczęście? :-)

;)) Ja bym powiedział odruch gościa, który już coś robił w lampach...

U siebie od jakiegoś czasu montowałem 680uF jako C6P i C7P Rubykon ZL, które w pomiarach wykazywały pojemność prawie 1000uF, a ostatnio zapodałem Elnę 1200uF R3J i również nie było kłopotu z większością lamp. Inna rzecz, że na początku nie skojarzyłem tego faktu, jednak po kłopotach z jednym takim wzmakiem... i tymi ruskami 6N2P-EW załadowałem tam (C6P i C7P) 2200uf/4700uF i.. po problemie.

Witam,

Dzis dokonalem uruchomienia swojej Sohy niestety mam pewien problem,

Uruchamiajac uklad wg opisu regulacji mam jedna niezgodnosc,

Roznica pomiedzy VL1 a 6 noga V2 wynosi u mnie 12,6V

natomiast miedzy VL2 a V1 21.8V

Wszystkie pozostale wartosci mierzone podczas jak i po zakonczeniu regulacji sa prawidlowe, glowniue chodzi mi tutah o spadki napiec na R6R i R6L 400mV

Skontrolowalem dwa razy wartosci uzytych elementów czy przypadkiem nie popelnilem gdzies bledu montazowego, jednak wszystko wydaje sie byc ok.

Sluchawek oczywiscie nie podpinalem bo braklo odwagi ;-)

Offsetu na wyjsciu raczej nie stwierdzilem acz kolwiek jutro wszystko jeszcze raz dokladnie pomierze.

Jesli w miedzyczasie ktos ma jakies pomysly od której strony podejsc do tego problemu, z góry dziekuje.

Serdecznie Pozdrawiam

Jeremy

jeremy, 5 Gru 2009, 02:21

>Uruchamiajac uklad wg opisu regulacji mam jedna niezgodnosc,

>Roznica pomiedzy VL1 a 6 noga V2 wynosi u mnie 12,6V

>natomiast miedzy VL2 a V1 21.8V

Napisz jeszcze raz o jakie różnice chodzi albo w których punktach mierzysz, - bo ja nic nie rozumiem..

> jeremy

Tylko i wyłącznie rozrzut parametrów lamp. Trzeba wybierać podobne lampy, właśnie pod kątem napięcia między VL a 6 nogą lampy.

Przykładowo, moje doswiadczenia z 6N2P z minionej nocy dały nastepujące napięcia między VL a 6 nogą lampy:

lampa nr 1: 2,5V

lampa nr 2: 13V

lampa nr 3: 15V

lampa nr 4: 20V

lampa nr 5: 23V

Przy okazji odkryłem, że 6N2P bardzo szybko wchodzi w obszar dodatniego napięcia siatki (przy prądzie zalecanym przez instrukcję regulacji SOHA) - napiszę o tym więcej, jak tylko znajdę chwilę czasu...

Jeremy, możesz spokojnie podłaczać słuchawki, a w miarę możliwości podmień lampy na lepiej sparowane.

gqsoft, 5 Gru 2009, 11:18

>Przy okazji odkryłem, że 6N2P bardzo szybko wchodzi w obszar dodatniego napięcia siatki (przy

>prądzie zalecanym przez instrukcję regulacji SOHA)

..to się niestety także u mnie potwierdza dla tej (świetnie brzmiącej) lampy, majac z pół szuflady 6N2P można będzie zawsze dobrać kilka w pary:)

Dzisiaj pomierze i dorzucę także swoje wyniki pomiarów..

> Luiis

> Dzisiaj pomierze i dorzucę także swoje wyniki pomiarów..

Wartość napięcia między VL a 6. nogą lampy jest na pewno istotna, ale ważniejsze jest coś jeszcze:

>>>>> napiecie miedzy siatką a katodą lampy wejściowej

gqsoft, 5 Gru 2009, 14:34

Tak, to prawada, źródła napięciowe i prądowe powinny być na innych tranzystorach, wstępnie myślałem o KSA992 zamiast BC560, a KSD1616 (lub KSD471A ew. zamiast BC550C w źródle prądowym.

To raczej dość "ezgotyczne" wyroby (Fairchild) i na razie nia mam ich skąd wziąć aby przeprowadzić testy dla większych napięć.

Z pewnością w MKIV powinna być już możliwość ustawiania napięcia anodowego na pozomie 150V, dało by to szansę takim lampom jak chociażby 6N2P.

Już teraz przy ustawienu napięcia na poziomie 90V nie mam praktycznie problemu z zabezpieczeniem, przekaźnik nie załącza się nawet przy dość energicznym pręceniu gałą.

Inna sprawa, że dość starannie dobrałem lampy (6N2P-EW) na których testuję ten problem - napięcie siatki jest na poziomie -1,45/-1,5V. Nie zauważam żadnych zniekształceń, choć sygnał z NOS DAC jest na poziomie lekko ponad 2V.

Jesli mozesz napisz cos wiecej o tym nos dac . Jakmsie ma do innych znanych konwerterow ? , lampucery , by pkrecz itp ...

Czy bedzie kiedys DAC dedykowany dla sohy ? w podobnej obudowie itp itd ...

napięcia.

Zastanawiam się czy jest możliwość uzyskać zakres regulacji np. od 80 do 180V. Oczywiste jest, że trafo musi być inne, przecież nie będziemy wracać do powielacza.

W kwestii wykorzystania TL783 chyba nie ma przeciwwskazań. Vi - Vo tego scalaka nie może przekroczyć 125V i o to dba TIP150 z zenerką 120V.

Jeśli wstawimy w miejsce:

- R4P - 200R - ten pozostaje bez zmian

- R5P - 12 KOhm

- R6P - 82 KOhm

- P1P - 20 KOhm

Uzyskamy regulację napięcia w zakresie od 77V do 179V - czy to już będzie wystarczający zakres?

Oczywiście trafo musi podać 130V AC.

Co o tym myślicie?

> Robertinus

> Uzyskamy regulację napięcia w zakresie od 77V do 179V - czy to już będzie wystarczający zakres?

Wydaje się, że tak. Z drugiej strony datasheet od Telefunkena ECC81 podaje jako jeden z zalecanych punktów pracy:

Ua= 250V

Ug= -2V (o to by chodziło :-)

Ia= 10mA (to mi się podoba :-)

Czyli 250V na samej lampie + ok. 20V na lustro i źródło prądowe - regulacja do 300V nie byłaby przesadą.

Ale z drugiej strony - jeżeli pójdziemy na maxa, to wpadniemy natychmiast w kolosalne problemy:

- moc wydzielana w lampach wzrośnie w przykładzie do 10W (w każdej jednej triodzie 2,5W), co zwiększy grzanie lamp i obniży żywotność lamp,

- zamiast zasilania anodowego na parę mA potrzeba będzie np. 50mA - co znacznie trudniej odfiltrować i stabilizować, a grzanie się zasilacza anodowego może być duuuże,

- o zmianie tranzystorów źródła i lustra prądowego na lepsze nie wspomnę.

A może by tak zadowolić się polaryzacją siatki w okolicach -1V, a za to podzielić sygnał wejściowy na pół? Albo pozostać bez dzielnika, za to ze świadomością, że przy mocniejszym rozkręceniu gałki - przesterowanie jest nieuniknione przy głośniej nagranych płytach???

Stratę wzmocnienia na wejściu dałoby się skompensować osłabiając NFB, co mogłoby mieć i plusy i minusy...

Prawdziwa inżynierska jazda, co chwila jakiś wybór i kompromis :o

Heh, obawy mamy identyczne, chodzi o temperatury, co idzie za mocą traconą.

Dalej - wysilenie układu co powoduje zmniejszenie żywotności lamp.

Czy to na prawdę się nam opłaci?, odnoszę wrażenie, że działamy tylko pod ruską lampę.

A co z E88CC i pochodnymi, które zadowalają się anodowym 90V i jest to napięcie zalecane, przecież one doskonale pracują przy 45 - 50V na anodzie.

Lampa w Soha to tylko stopień wejściowy, nie musimy też szukać tu kompromisów pomiędzy maksimum mocy oddawanej a akceptowalnym punktem pracy.

Czy robiąc te wszystkie zmiany - bądź co bądź dość zaawansowane - i idąc na kompromisy dotyczące wysokich napięć nie lepiej dobrać lampy tolerujące niższe napięcia?

Choćby wspomniane E88CC czy bliźniacze 6922.

Może plotę bzdury - technika lampowa nie jest moją mocną stroną, ale cieszę się, że koledzy dzielą się doświadczeniem.

Dzieki,

Przepraszam, ale pora byla juz wczoraj (dzisiaj) lekko nieludzka ;-) zapomnialem podac wiecej info,

Tak chodzilo mi wlasnie o roznice namiec pomiedzy noga6 lampy a VL.

Potwierdziliscie tylko to co podejrzewalem,

Kompletnie nie sparowane lampy, obie ecc81 mullard'a jednak kompletnie z róznych serii i majace rozne daty produkcji.

Ok, uciekam konczyc wzmak :) okablowanie gniazda i pierwsze odsluchy ...

O sukcesie poinformuje :-) (o porazce takze)

Serdeczne dzieki, znakomity projekt.

Pozdrawiam

Następna sprawa to właśnie parametry zasilania anodowego, w/g wyliczeń kolegi Gqsoft takie prądy już zabijają staba LT783, stab więc odpada i nie mamy regulacji, można ją zrobić na prostym układzie z tranzystorem zenerką i potencjometrem tu i ówdzie obłożonymi kondensatorami, ale to już niestety nie na tej płytce. W sumie można próbować wlutować odpowiednio zmontowany moduł w miejsce TL783, ale wciąż pojawia się pytanie - czy warto.

Może zamiast inwestować w te wszystkie zmiany i godzić się na wydzielanie jeszcze większych ilości ciepła, krótszą żywotność lamp i napięcia, które mogą zabić! lepiej kupić dobre lampy i doregulować układ do nich, doregulować w zakresie obecnych możliwości bez przebudowywania elektroniki.

Może zamiast - nie wątpię, że fajnie brzmiących - 6N2P zastosować Brimary, Siemensy, Telefunkeny lub inne, może nienajtańsze ale pozwalające zachować obecną aplikację lampy.

Odpowiedzmy sobie na pytanie - czy te 6N2P są na tyle dobre, że przestajemy szukać innych lamp?, wątpię - a zmiany układowe zorientowane na współpracę właśnie z ruskimi bańkami przy omawianych napięciach to już nie przelewki.

Sohę w obecnym kształcie może poskładać nawet początkujący elektronik - wiem co piszę bo meilowo i telefonicznie z dobrym skutkiem pomagałem niejednej takiej osobie, niestety przy napięciach rzędu 250V jedynie mógłbym prosić takiego kogoś by nie podejmował prób na własną rękę - taki układ jest już cholernie niebezpieczny dla życia.

Nie zamierzam tu nikogo przekonywać do zaniechania prób z przebudową układu, powyższa treść to tylko taka moja czysta dywagacja nad sensem wprowadzenia w życie wspomnianych pomysłów.

Niemniej jednak myślę, że powinno sie zacząć od rozważenia wszystkich za i przeciw.

Technika lampowa nie jest moją mocną stroną i doceniam opinię takich kolegów jak Luiis, Gqsoft i innych, którzy maja tu coś konkretnego do powiedzenia, ale w związku z komplikacją układu wątpliwości pozostają.

Niezbyt czuję, jak działa lampowy wzmacniacz róznicowy na wejściu...

Na szczęście mając woltomierz i bateryjkę można trochę temu zaradzić :-)

Pomierzyłem go więc statycznie w paru punktach. Na wejście wzmacniacza podałem napięcie stałe z baterii, za pomocą Alpsa regulowałem napiecie siatki lampy wejściowej na nodze 2, czyli parametr U2, a pozostałe napięcia ustawiły się jak w tabeli poniżej:

U2 U1 U3/8 U6 U7 VL

-2V 56,6V -0,9V 2,5V -240mV 69,6V

-1V 52,4V -0,2V 19,8V -30mV 69,9V

-0,5V 50,8V 0,2V 33,5V -4mV 69,5V

-2mV 50,1V 0,7V 47,6V -3mV 69,6V (bez napięcia na wejściu)

0,5V 50,9V 1,2V 64,4V -3mV 70,2V

1V 45,6V 1,4V 69,4V -3mV 69,7V

2V 35,7V 1,97V 69,5V -3mV 69,7V

Przy czym prąd źródła w katodach był ustawiony na nominalne 2mA, a napięcie anodowe na 70V. Lampa typu 6N1P.

Najciekawsze będą przeliczone róznice napięć:

U2 U2-U3/8 U7-U3/8 VL-U6

-2V -1,1V +0,64V!!! 67,1V

-1V -0,8V +0,17V!!! 50,1V

-0,5V -0,7V -0,17V 36V

-2mV -0,7V -0,7V 22V (bez napięcia na wejściu)

0,5V -0,7V -1,2V 5,8V

1V -0,4V -1,4V 0,3V

2V +0,03V!!! -2,0V 0,2V

Potwierdza się z grubsza hipoteza o poprawnej pracy układu tylko do amplitudy na wejściu mniejszej od spoczynkowych napięć polaryzacji siatek. Okazuje się jednak, że duże wejściowe napięcie ujemne powoduje pojawienie się dodatniego napiecia siatki "prawej" lampy (choć wzmacniacz jakby działał poprawnie), a w przypadku napiecia dodatniego siatka "lewej" lampy pozostaje dłużej ujemna, ale za to VL-U6 i tak "siada". Jak nie kijem go, to pałką ;-)

Ciekaw jestem Waszych opinii na temat tego pomiaru i czy można tu coś uogólnić na sygnały zmienne, akustyczne?

Nikt nie chce skrytykować mojej metody pomiarowej - koledzy pewnie zajęci przebieraniem w lampach... Dobra, skrytykuję się sam ;-)

Na początek tabelka z napięciami siatek lamp w czytelniejszej wersji:

U2_____U2-U3/8___U7-U3/8___VL-U6

-2V____-1,1V_____+0,64V!!!_67,1V

-1V____-0,8V_____+0,17V!!!_50,1V

-0,5V__-0,7V_____-0,17V____36V

-2mV___-0,7V_____-0,7V_____22V (bez napięcia na wejściu)

0,5V___-0,7V_____-1,2V_____5,8V

1V_____-0,4V_____-1,4V_____0,3V

2V_____+0,03V!!!_-2,0V_____0,2V

Podstawowa uwaga do pomiarów statycznych - dotyczą one wzmacniacza z rozłaczoną pętlą ujemnego sprzężenia zwrotnego (NFB), bo kondensator C1 stanowi zaporę dla sygnału zwrotnego przy podawaniu na wejście napięć stałych.

Dla sygnału -0,5V wzmocnienie wynosi około (22-5,8)/ 0,5= 32,4

Dla sygnału +0,5V wzmocnienie wynosi około (36-22)/ 0,5= 28

Widać brak symetrii, ale to normalne, bo charakterystyki lamp są krzywe.

Widać też, że wzmocnienie z otwartą pętlą NFB jest z grubsza tylko 2x większe od wzmocnienia z zamknietą pętlą NFB (17, kiedyś liczyłem). Niezbyt głębokie NFB, to chyba dobrze dla brzmienia, może ciut gorzej dla zniekształceń.

Tak więc ostatnie pomiary to głównie ciekawostka, trzeba pomierzyć wzmacniacz z zapiętym NFB, żeby wywnioskować coś wiarygodnego.

Wpadłem na pomysł, że nie mając żadnych generatorów ani zaawansowanych mierników nadal mogę coś orientacyjnie pomierzyć. To chyba zgodne z duchem DIY :-)

Podepnę na wejście napiecie zmienne parę woltów 50Hz z jakiegoś dodatkowego trafa, ustawię amplitudę na siatce "lewej" lampy Alpsem (jak poprzednio), ale mierząc woltomierzem na zakresie AC, a potem sprawdzę napięcia stałe na siatkach obu lamp (woltomierzem na zakresie DC, rzecz jasna).

Jeżeli coś z tego wyjdzie, oczywiście dam znać.

Czy 50Hz nie będzie za mało?, lecisz skrajem pasma i tam charakterystyka może już uciekać w dół, może niedużo, ale nigdy nie wiadomo jak faktycznie jest.

Może lepiej by było z generatora podać np. 1KHz.

Generalnie nie sprawdzałem jak Soha przenosi dół, może akurat 50Hz ciągnie jeszcze bez nadmiernego spadku.

cholera, generator mam w robocie a siedzę w domu i kuruje przeziębienie. ):

• Pokaż nowe odpowiedzi