Skocz do zawartości
IGNORED

SOHA CLONE MK III - projekt PCB

Rekomendowane odpowiedzi

>Wszystkie paczki spakowane, jutro rano wysyłka priorytetem, we wtorek większość z Was powinna mieć

>je u siebie. Jak odbierzecie potwierdzajcie mi to na PW.

Cześć

Fajna wiadomość ja odpoczywam na wyspach, więc moge potwierdzić przesyłkę dopiero we wrześniu.

pozdrawiam

Jawojt

Wszystkie paczki wysłane.

No, może oprócz trzech - dwie będą odbierane osobiście a trzecia wymaga potwierdzenia adresu.

Poszły jako listy priorytetowe polecone dziś ok. 13:00, jutro większość z Was je otrzyma.

Po otrzymaniu proszę mi potwierdzać odbiór na PW.

Spoko, ktoś coś dla mnie, ja coś dla kogoś...

Ważne, by się nie przejechać finansowo i nie dokładać.

Na poprzednim zamówieniu troszkę się przejechałem, ale teraz jest OK i praktycznie wyszedłem na czysto z małym IN+, tak że wypije Wasze zdrowie, tylko muszę znaleźć czas by wybrać się ze swoim stałym towarzystwem do pubu.

Widząc oszczędności kupiłem nieco lepsze i trochę droższe kondy bo 2200uF/50V a nie na 35V, niestety nie wystarczyło dla wszystkich więc niektórzy mo0gą w swoich pakietach znaleźć na 35V ale za to nie 2200uF a 2700uF. Popakowałem w woreczki i by nie zastanawiać się które dla kogo ładowałem do pudełek jak leci nie zwracając uwagi na zawartość woreczków.

Inna sprawa to brak w TME OPA134, musiałem zakupić gdzie indziej i nieco przepłacić ale za to udało mi się kupić nieco taniej niż zakładałem (bo po 2zł a nie po kalkulowane 3zł) fajne Nichicony 220uF/250V na snapach do obwodu zasilania anodowego.

Ech, roboty to z tym kupa i cieszę się, że już paczki wyszły ode mnie.

Witam wszystkich. Mam propozycje, chce odsprzedac moja plytke i pakiet czesci jesli jest ktos chetny. Niestety nie jestem w stanie uzbierac pieniedzy na reszte klamotow od Luiisa. Chetny niech pisze na PW

Hey, tylko parę osób potwierdziło mi odbiór przesyłki, nie wierzę, że nikt więcej nie otrzymał swojego pakietu i płytki.

Potwierdzajcie mi to na PW.

Witam,

dzisiaj otrzymałem korektę do wyceny na obudowy - na z piątku ubiegłego tygodnia.

Pomyłka dot. profilu KOHL10 ME i SA.

różnica jest 1.25 Euro (netto), czyli ok 6,50 zł brutto.

tak więc poprawiona wycena wygląda następująco:

KOHL0+10/234mm Alu 178,50 (34,2E)

KOHL0+10/234mm Black 201,50 (38,70E)

KOHL4+10/234mm Alu 188,50 (36,2E)

KOHL4+10/234mm Black 206,50 (42,2E)

KOHL6+10/234mm Alu 189,50 (38,2E)

KOHL6+10/234mm Black 235,50 (45,2E)

Obudowy długości 220mm są o 1E tańsze.

Przepraszam za pomyłkę ale to nie ode mnie zależy.

Bardzo proszę o potwierdzanie obudów i traf na PW, ułatwi mi to tworzenie listy i przystąpenie do realizacji zamówienia.

Pozdrawiam

L.

p.s.

dzisiaj w nocy powstał - chyba 1 egzemplarz MKIII, relacja z uruchomienia - wieczorem, gdyż już dziś nad ranem nie dałem rady...;((

Dziękuję Wam za potwierdzanie na PW otrzymania przesyłek, przepraszam, że nie odpowiadam na te potwierdzenia, ale jest to tylko dla mnie informacja by odhaczyć daną przesyłkę jako dostarczoną.

Tych, którzy otrzymali swój zestaw i jeszcze nie potwierdzili mi tego proszę o informację na PW.

Luiis , ja wezme obudowe identyczna jak ta ktora bralem do soha 2 , z takimi samymi otworami . Przemyslaem juz to . Transformator w ladnym metalowym kubku tez poprosze .

Robertinus , do mnie dzis paczka nie dotarla mimo wizyty listonosza w innej sprawie .

>Wlasnie dotarla przesylka . Rewelacyjny pakiet czesci . Zaraz ide wydrukowac aktualny schemat i ...

-----------------------------

i ... - do dzieła, niech zadziała!

Taka uwaga do składających - jeśli zamierzacie użyć dostarczonego przeze mnie gniazda słuchawkowego i wlutować go od spodu płytki to musicie dokonać niewielkiej i prostej modyfikacji tego gniazda (nie dotyczy tych, którzy montują gniazdo słuchawkowe na górze płytki, od strony lamp), mianowicie proszę wziąć gniazdo i wysunąć z niego wszystkie styki, te srebrzone blaszki wystarczy popchnąć i powinny bez większych problemów dać się wysunąć w kierunku górnej części gniazda, jak już wszystkie je usuniecie to zamontujcie je odwrotnie, tzn. prawą w miejsce lewej i lewą w miejsce prawej. ten zabieg jest konieczny aby gniazdo wlutowane od spodu płytki działało.

Jeśli ktoś nie wie jak to wykonać, nie rozumie w jakim celu itd. to proszę pisać.

Niestety nie jestem w stanie porobić zdjęć bo córka zabrała mi cyfrę i wyjechała.

Witam,

to chyba pierwszy egz. zmontowanej i działającej MKIII :))

..pierwsze wrażenia.. - gra jednak jakby lepiej od ver.2 praktycznie w każdym aspekcie.

Poczyniłem niewielkie zmiany w stosunku do obecnie używanej sohy2- w częsci audio, a mianowicie, zmieniłem trany końcowe na Sanken 2SC4382 i nie zastosowałem kond. teflonowego 0,1uF a jedynie MKP 0,1uF SCR.

W zasilaczu zupełnie nie "audiofilskie" kondensatory siemensa i tylko 2 szt 470uF/35 SILMIC II.

Za to ogromne radiatory robią wrażenie:))

Pozostałe części i zastosowane lampy identyczne.

Rezygnacja z powielacza i wybór LT337/317 Linear Technology w zasilaniu wydaje się trafioną modyfikacją zasilacza.

Wzmacniacz oddaje niewiarygodnie dynamicznie niskie tony i ma znakomitą, szczegółową średnicę.

Trochę za wcześnie na wyczerpującą opinię zmian brzmienia, ale już teraz czuję, że poczynione zmiany poprawiły całość funkcjonalnie i brzmieniowo.

Niespodzianka było gniazdko słuchawkowe;)) przez chwilę nie wiedziałem co się dzieje - całkowity "brak akcji", dopiero analiza wejść i "telefon do przyjaciela" wyjaśniły sprawę ciszy w słuchawkach:))

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

.. proszę aby koledzy nie martwili się brakiem odpowiedzi na PW, nie sposób wszystkim na raz odpowiedzieć.. Uwzględniam życzenia dot konfiguracji obudów i podam na koniec pełną listę zamówienia w wątku.

Gratuluje , zalewales otwory jakies przy potencjometrze ? Ja dlawika jednak nie bede dawal , wole ladna puszke trafa na wierzchu obudowy , dlawika nie mialbym jak ukryc.

Czy moglbys zrobic fotke ze zblizeniem na pady ktore zalales ?

Kurcze , moja plytka ma pozalewane otwory przy krawedziach ; np : dla zenerki i r14r , r15r , r7p , r11r , r2 i J3 . Poza tym sporo otarc i biale plamy/smugi w miejscu cokolow oraz c1l , c1r .

No ale to kompletnie elektronice nie przeszkadza na szczescie .

Czy c2e2/c2e1 dawales nonpolar czy dwa zwykle ?

Jeśli w miejsce C2E2 montujemy jeden kondensator 100uF w wersji nonpolar to wówczas w miejsce C2E1 należy wlutować zworę. Alternatywą dla kondensatora typu nonpolar są dwa kondy 220uF montowane w miejsca C2E1 i C2E2.

dinus, 26 Sie 2009, 20:42

>Po co są te dwa białe kabelki przylutowane do gniazda słuchawkowego?

..chodzi Ci o te dwa małe kabelki z miedzi beztlenowej w izolacji teflonowej ;) ?

.. no to jest właśnie ten mostek bez którego nic nie słyszałem na początku, bo gniazdko mam właśnie od dołu;)

bo braklo sciezek pod wszystkie pady gniazda . Ja tez tak zezworze , nie bede oslabial konstrukcji ladnego badz co badz gniazda . Luiis , co z REL2 ? padow pod niego jest o rzad wiecej ... ?

neodom, 26 Sie 2009, 21:32

>bo braklo sciezek pod wszystkie pady gniazda . Ja tez tak zezworze , nie bede oslabial konstrukcji

>ladnego badz co badz gniazda . Luiis , co z REL2 ? padow pod niego jest o rzad wiecej ... ?

--------------------------------------------------------------------------------------------------

To nie tak.

Jeśli chodzi o gniazdo to nic nie osłabisz, u siebie na jednym gnieździe przekładałem dla sprawdzenia te styki ze trzy razy i jest OK, tam się nic nie wyrabia, lepiej tak niż ciągnąć przewody. Luiis ma kabelki bo najpierw wlutował gniazdo a później dopiero zauważył problem.

Padów pod REL2 nie jest za dużo, układ tych otworków jest przemyślany tak, by można było zastosować i inny przekaźnik, dokładnie w takiej obudowie jak ten od słuchawek.

Przymierz, zobaczysz, że ładnie pasuje.

Poniżej wklejam listę ze sprecyzowanymi obudowami i trafami,

Jeśli ktoś zauważy jakąś nieścisłość proszę o PW.

Dla tych którzy nie sprecyzują parametrów obudowy i trafa zamawiam tzw. "standard", czyli trafko z zalanym rdzeniem i obudowę niską Alu, czyli profil KOHL0+KOHL10 - długości 220mm (choć wiem, że będą mieli problem z umieszczeniem trafa na obudowie).

Ukryta Zawartość

post-8644-100007381 1251319936_thumb.jpg

post-8644-100007382 1251319936_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

..jeszcze raz 3 część listy, gdyż zniknął gdzieś nr 25..;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzisiaj kilku kolegów wprowadziło jeszcze zmiany do swoich zamówień, pozostaje jeszcze 6 osób, które nie sprecyzowały obudów, oraz 12 - do transformatorów.

Chciałbym do końca tygodnia mieć to doprecyzowane, gdyż na obudowy czeka się ok miesiąca tak, że realizacja wypadła by na koniec września.

Kolegom którzy mają wszystko dograne wysyłam numer konta i wysokość wpłaty na PW.

Gdzieś wcześniej w wątku był link do obudów Fischera, proponuję spojrzeć na wysokość obudów, o które się tutaj rozchodzi i pododawać wysokości wewnętrzne.

Wiemy, że wysokość naszego PCB nie przekracza 6,25 - 6,5 cm jeśli mamy wszystkie elementy po jednej stronie.

Jeśli montujemy po obu stronach to od góry oczywiście liczy się wysokość lamp - czyli dalej 6,25 - 6,5cm, natomiast od spodu wymiar nie przekracza 4,0cm (wysokość stosowanych przeze mnie kondensatorów).

Tak więc widzicie jaki jest problem. Wysokość nisko-profilowych traf to ok. 4 cm.

Czyli razem mamy ok. 11 cm w pierwszej wersji montażu..

Dochodzi oczywiście jeszcze parę milimetrów na pierwszą prowadnicę, która jest ok 4mm od dna obudowy.

W drugiej wersji montażu sprawa jest już prosta, chcemy aby było widać bańki, więc czemu i trafko nie miało by być na wierzchu?

Zatem spokojnie bierzemy zestaw KOHL0+10.

Mam nadzieję, ze jasno wyjaśniłem o co chodzi, Naturalnie radzę spojrzeć do dokumentacji fischera, aby nie było później niespodzianek.

W ofercie są także profile KOHL14 który ma w środku prawie 8cm, jeśli się do tego dołoży się KOHL6 to mamy wewnątrz prawie wys. 12 cm i wtedy jest szansa pomieścić wszystkie elementy w środku

- jednak obecnie nie znam ceny profilu KOHL14.

podaję link do pedeefa obudów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze jedno, wieczorem sprawdzę ile miejsca pozostaje od spodu w obudowie złożonej z KOHL4+KOHL10, przy założeniu że elementy mamy po jednej stronie PCBB - gdyż akurat mam gdzieś w domu taki układ profili.

Dobrze . Bede budowal tak by lampy byly na wierzchu , trafo w metalowej ladnej puszce rowniez chce umiescic na wierzchu . Radiatory i kondensatory umieszczam od spodu pcb . Jaka wiec proponujesz mi obudowe ? Taka wlasnie zamowie .

• Pokaż nowe odpowiedzi