Skocz do zawartości
IGNORED

SOHA CLONE MK III - projekt PCB

Rekomendowane odpowiedzi

> (max. wzmocnienie DC stopnia rzędu setek tysięcy v/v)

To ma sens. Potrafiłbyś poprawić ten układ? Podejrzewam, że samo usunięcie górnego 511k nie wystarczy...

Witam,

poniżej trochę teorii o DC-servo (język ros.)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polecam.

pozdr, wk.

Ukryta Zawartość

To tylko dywagacje na temat możliwości zastąpienia serwa, które jest - czymś innym (lepszym?).

W istocie chodzi o wyciągnięcie niniejszego tematu na wierzch forum :-)

Tekst po rosyjsku jest bardzo ciekawy, z pewnością przeczytam mimo kłopotów z bukwami...

Ukryta Zawartość

Tekst rosyjski. Dla młodszych uczestników forum może być nie do ugryzienia ;-)

Ukryta Zawartość

Coz , jestem rocznik 74 wiec w podstawowce bylem zmuszony do nauki bratniej mowy . Cos tam sobie przyswoilem wiec i z textem z linku wiekszego problemu nie bylo .

Jeszcze coś o DC-serwo w SOHA. Z lektury wspominanego już rosyjskiego tekstu analizującego podobną do SOHA konstrukcję (nic, że z MOSFET-em na wyjsciu) wynikałoby, że DC-serwo w SOHA już jest 2-go rzędu, ponieważ kondensator C1 bierze udział w filtrowaniu sygnału sprzężenia DC!

Na rysunku (odpowiedniku rys. 23 z "bratniej" publikacji) zaznaczyłem oznaczenia elementów SOHA.

Zakładając, że R? jest małe w porównaniu z R15 (impedancja wyjściowa stapnia lampowego) oraz że impedancja wejściowa darlingtona Q5/Q6 jest duża { nie dam głowy za żadne z tych założeń ;-) }

- SOHA ma bardzo dobre DC-serwo, z optymalną charakterystyką dynamiczną regulacji zera DC i z tłumieniem sygnałów akustycznych znacznie powyżej 42dB :-) :-) :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gqsoft, 16 Wrz 2009, 12:37

>- SOHA ma bardzo dobre DC-serwo, z optymalną charakterystyką dynamiczną regulacji zera DC i z

>tłumieniem sygnałów akustycznych znacznie powyżej 42dB :-) :-) :-)

:) :) ..

W łikend postaram się kompleksowo pomierzyć wzmacniacz, być może będę miał też dostęp do analizatora widma.

Wyniki po niedzieli:)

Caeść.

Mam proste pytanie, czy tantale z ostatniego zestawu mają znaczony plus czy minus /przy jednej z nóżek znacznik wyglada jak symbol masy/

Jawojt

Trzymając kondensator tantalowy wyprowadzeniami skierowanymi w dół i napisami do siebie po prawej stronie mamy biegun dodatni. To ten pod symbolem "+", co prawda nad nim jest jakby minus, ale nie bierzcie tego paska pod uwagę.

W moim egzemplarzu soha2 pomiar dla obciazenia 30Ohm wykazal 1.88W w pasmie 8-35000 ze znieksztalceniami 0,1% dla sygnalu 1kHz ( sinus ) .

Kilka godzin pozniej w domowych warunkach dla obciazenia 32Ohm wartosc ta wyniosla 2,18W .

Nie wiem czy cos zle robie , wyliczam czy jak ?

Offtop ale dlaczego nie mogę dodać nowego tematu i wyskakuje mi ciągle, że nie mięło jeszcze 900 sekund od założenia ostatniego jak w ogóle nie mogę założyć :/ pfff

neodom, 17 Wrz 2009, 07:13

>W moim egzemplarzu soha2 pomiar dla obciazenia 30Ohm wykazal 1.88W w pasmie 8-35000 ze

>znieksztalceniami 0,1% dla sygnalu 1kHz ( sinus ) .

>Kilka godzin pozniej w domowych warunkach dla obciazenia 32Ohm wartosc ta wyniosla 2,18W .

>

>Nie wiem czy cos zle robie , wyliczam czy jak ?

czy możesz opisać jak i czym to mierzysz?

> neodom

Dla 30R i 1,88W jest Uwy= 7,51V oraz Iwy= 0,25A

Dla 32R i 2,18W jest Uwy= 8,35V oraz Iwy= 0,26A

[z prawa Ohma: U= sqrt(P*R) oraz I= sqrt(P/R)]

Najwyraźniej masz ustawiony prąd spoczynkowy końcówki znacznie powyżej zalecanych 0,1A? Bo inaczej nie dałoby się wycisnąć takiego prądu i mocy na obciążeniu w klasie A

W temacie lamp jestem "zielony" czy można o pomoc w temacie wymiany lamp w Soha 2 ,myślałem ze wystarczy wyjąć ECC81 i wstawić np .ECC82 , ECC 83 lub zamiennik na 12 V i wzmacniacz będzie grał a dostałem info od kolegi z forum

"masz ecc81 w swoim wzmaku czyli 12at7, a to nie jest zamiennik 12au7a. Każda lampa potrzebuje innych parametrów pracy i włożenie 12au7a w układ podporządkowany do 12at7 to bezsens i lampa może szybciej dotrzeć swojego żywota." ?

> wystarczy wyjąć ECC81 i wstawić np .ECC82 , ECC 83 lub zamiennik na 12 V i wzmacniacz

> będzie grał

Grać pewnie będzie, ale punkt pracy lamp zapewne się zmieni - tak przy zmianie typu, jak i przy podmianie egzemplarza lampy na inny tego samego typu - i dobrze jest przeprowadzić regulację (taką, jak przy uruchamianiu układu, ustawiając napięcie anodowe i prąd katodowy lamp oraz napięcie żarzenia).

Jedyna sprawa *krytyczna* dotyczy żarzenia przy wstawieniu lamp ECC88 (i odpowiedników wymagających 6,3V) - trzeba koniecznie przestawić zworki na 6,3V. Pozostałe lampy typu ECC81, ECC82 i ECC83 wymagają natomiast 12,6V na żarzeniu.

gqsoft, 21 Wrz 2009, 11:28

>> wystarczy wyjąć ECC81 i wstawić np .ECC82 , ECC 83 lub zamiennik na 12 V i wzmacniacz

>> będzie grał

>Grać pewnie będzie, ale punkt pracy lamp zapewne się zmieni - tak przy zmianie typu, jak i przy

>podmianie egzemplarza lampy na inny tego samego typu - i dobrze jest przeprowadzić regulację (taką,

>jak przy uruchamianiu układu, ustawiając napięcie anodowe i prąd katodowy lamp oraz napięcie

>żarzenia).

Napięcie anodowe nie jest tak ważne, te lampy pracuję w dość szerokim zakresie napięc - choć oczywiście warto je podregulować, jednak krąd katody z całą pewnością należy skorygować i to najlepiej w dwóch co najmniej etapach - po włożeniu innych lamp do układu i uruchomieniu a następnie po ok. 30 min pracy wzmacniacza.

>Jedyna sprawa *krytyczna* dotyczy żarzenia przy wstawieniu lamp ECC88 (i odpowiedników wymagających

>6,3V) - trzeba koniecznie przestawić zworki na 6,3V. Pozostałe lampy typu

>wymagają natomiast 12,6V na żarzeniu.

....na to szczególnie należy zwrócić uwagę przy wymianie lamp z np. ECC81, ECC82 i ECC83 na ECC88 i pochodne.

Miałbym ogromną prośbę do kolegów dysponujących czasem i mogacym złożyć moją sohe. Do kompletu części brakuję mi tylko trafa...itd. czyli zamówienia od Luiisa. Wszelkie uzgodnienia proszę na PW. A miałem nadzieję że sam to zrobię - niestety brak czasu ;(

Panowie, znalazlem ostatecznie blad w moim przeliczaniu amplitudy sygnalu .

Z oscyloskopu wychodzilo cos innego niz podalem . Przepraszam .

Prad tranzystorow ustalilem na 130mA ale to co mi wyszlo w W(watach) ma sie nijak do faktycznego stanu . Sorry . Tak samo zle wyliczylem moc z danych ktore podal mi znajomy .

Witam,

.. część obudów jest już u mnie, za parę dni odbiorę pozostałe profile.

Dławiki mam awiziowane na 29 września.

Podstawki i Alpsy w drodze do mnie.

Co do traf zaszła mała zmiana... mianowicie, kubki stalowe które pierwotnie miały być tłoczone a następnie polerowane, okazały się być robione z dwóch elementów i połączenie byłoby widoczne - zatem uznałem (mam nadzieję że koledzy nie wezmą ki tego za złe że podjąłęm decyzję samodzielnie), że takie rozwiązanie nie "przejdzie" gdyż byłoby mało estetyczne.

Po paru tygodniach poszukiwania udało się wreszcie znaleźć inne rozwiązanie, a mianowicie - "kubki"

będą wykonane z odcinków rury stalowej (nierddzewnej) z zaspawanym denkiem, a całość po oszlifowaniu będzie "szczotkowana".

Niestety, rozwiązanie jest nieco droższe i trzeba by dopłacić do każdego trafa w kubku kwotę 5 zł (brutto). Myślę że jest to kwota do "przeżycia":)

Trafa będę miał 7-8 października.

Do tego czasu postaram się powycinać obudowy.

jaki jest koszt wszystkich czesci elektronicznych plus plykta??

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

> Luiis

> Co do traf zaszła mała zmiana...

Jak dla mnie - estetyka jest istotna i warta paru złotych dodatkowo. Czy jedyny dostępny kolor "kubka" to naturalnie stalowy? Czy jest szansa na gotowe trafo zalane w kubku razem ze śrubą mocującą?

Z innych problemów mechanicznych - podtrzymuję zainteresowanie wycięciem ładnych otworów pod lampy.

A zupełnie dodatkowo - może dałoby radę zmajstrować (najlepiej z tej samej nierdzewki co kubek trafa) - ażurowe osłony lamp? Np. skrzyżowanie odpowiednio dużych podkładek z tulejkami dystansowymi...

• Pokaż nowe odpowiedzi