Skocz do zawartości
IGNORED

Siesta Sat czy Energy Neo(Evo) One?

Ghostlovescore

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chcialbym poznac Wasze opinie na temat obu monitorów ktore mozna kupic juz za 800zł

Jak obie sprawuja sie w stereo a jak w kinie, ktore maja cieplejszy dzwiek

jak wyglada sprawa basu

Znam te Neo1 ale szukam opini na temat tonsila

AE maja swietna podstawe basowa co pewnie jest niewykonalne dla schodzacych zaledwie do 65 hz siest

maja przygaszona gore ale ładna srednice

brzmienie raczej niemuzykalne, bardziej chlodne niz muzykalne

A jak sie sprawa ma jesli chodzi o tonsile

Martwi mnie szczegolnie bas ktorego moze byc za malo

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/56823-siesta-sat-czy-energy-neoevo-one/

>AE maja swietna podstawe basowa co pewnie jest niewykonalne dla schodzacych zaledwie do 65 hz siest

I tu byś się zdziwił...

Jak na takie gabaryty schodzą bardzo nisko.

Te 65Hz to pewnie podają przy minimalnym spadku - AE Neo o takim basie mogą tylko pomarzyć...

Ghostlovescore, 14 Cze 2009, 14:06

Podstawa basowa to nie bas. To tylko namiastka.

W cenie 800 za monitora dobrego basu nigdy mieć nie będziesz. Małe Siesty podbiją Ci bas jak w bumboksie. Będzie wydawało Ci się że jest jego pełno, ale po chwili Cię zamęczy.

Jesli chcesz mieć dobry dźwięk to masz dwa wyjścia:

1. kupić dużo droższe monitory

2. wspomóc się subwooferem zakupując czysto i naturalnie brzmiące monitory. Bez nadmuchanego basu.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

dzięki za odpowiedzi

Mi o bas wcale nie chodzi bo nie wielbie go jak wiekszość mlodych ludzi

Chcialbym tylko wiedziec czy ten w siestach jest wystarczajacy do odsluchu stereo

AE mam i mio pasuje

Chcę tylko wiedziec ktore monitory sa lepsze gdyz planuje zrobic kino z podstawkowcow ale nie wiem ktore sa lepsze do kina i do moich preferencji ktore podalem wczesniej

I tak z ciekawosci pytam specjalnie zestawiajac te glosniki bo wiem ze na forum sa ludzie chwalacy siesty a drudzy energy oraz ludzie nienawidzacy siesty i energy

pozdrawiam

Dużo by opowiadać co lepsze a co gorsze takie watki nie maja sensu. Jeden posłucha tonsili w sklepie i powie ze były do dupy,drugi odsłucha w domu i powie ze jest ok a trzeci powie ze są świetne bo słyszał je w pokoju odsłuchowym. Do tego dochodzi wzmacniacz kable i wiele innych. Sam zadawałem takie pytania ale na dzień dzisiejszy po przeczytaniu kilkudziesięciu mam dość. Poczytaj watki o kablach np hdmi to zrozumiesz! to wszystko to paradoks bo większość powie ci tak:

-nie sugeruj się danymi producenta sa zawyżone

-nie sugeruj sie tym co piszą inni bo moze masz inny gust i ci się spodoba

-nie słuchaj sprzedawcy kłamie

-nie sugeruj sie odsłuchem bo w domu zagra inaczej!!

Jednym słowem "nie kupuj"

( paranoja!!!)

dobre dobre.Jeszcze powinieneś napisać nie czytaj Mojej wypowiedzi bo to też moje subiektywne zdanie.

Oczywiście że warto dołożyć -ale jak się ma z czego.

Oczekuj takiej jakości jaka kasę wyłożyłeś. Przeczytaj tylko czy potrzebujesz w ocenie użytkowników więcej czy mnie basów ? I skoro masz je na uwadze - postaraj się posłuchać .

Najlepiej dokonać zakupu przez internet jesli nie masz zaprzyjaźnionego sklepu audio. Jest wówczas opcja zwrotu towaru gdy Ci się nie spodoba. Płacisz jedynie za transport.

Z odsłuchami w sklepach też trzeba uważać gdyż potem z tym samym w domu można się zdziwić

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• 4 tygodnie później...

Witam

Pytałem Was o poradę

Teraz sam może komuś pomogę, bo mogę bezpośrednio posłuchać obu kolumn.

Yamaha RX V-630RDS

Z tego co zauważyłem moim raczej nieaudiofilskim uchem opisze moimi słowami, bo terminologii audiofilskiej nie rozumiem.

Acoustic Energy Neo1

Ponoć zmieniona zwrotnica i napewno zmienione tweetery co niby ma czynic te glosniki lepszymi niż poprzednicy Evo 1

W moim mniemaniu grają one pokaźnym jak na monitory basem

Teraz pewnie mnie wyśmiejecie

Nie chcecie to nie wierzcie , ale i tak napisze

Raz zawiozłem moje neo do kumpla żeby je sprawdzić na innym wzmaku który gra na codzień z pokaźnymi łupaczami podłogowymi jamo s606

Zanim je podłączyliśmy mowie do kumpa żeby się nie śmiał z moich kolumn jak basu nie będzie bo wiem ze on jest przyzwyczajony do imprezowych odsłuchów

Podłączyliśmy i doznaliśmy szoku

Do pułapu glosnosciowego który można nazwać spokojnie głośnym trybem w odsłuchach domowych AE grały tak potężnie jak jamo: bas był tak samo głęboki i niski

Dopiero powyżej glośniości gdzie AE się kończą, grają jamo, ale mało kto tak głośno słucha muzyki

Kolumny postawiłem po prostu na jamo które stoją w rogach pokoju więc bas był podbity ale dając kolumny na środek było to samo; łeb w łeb z basem

Dobra kończę ta dygresje w która pewnie nikt nie uwierzy

AE Neo 1 oprócz solidnego i mocnego basu wychodzącego na pierwszy plan grają kapitalna góra

na której odsłuch blach perkusji jest niesamowicie realny

Średnica jest cofnięta i mało szczegółowa

Wszytko gra raczej chłodno i nie muzykalnie, ale żywo

Siesta Sat

Kupiłem 2 miesieczne od miłego Pana z Allegro

Ale mówił że mało słuchał i pewnie są nie wygrzane

Moje odczucia

po włączeniu

Miód na uszy

Wszystko gra cieplej i dźwięków jest więcej

To pierwsze wrazenie a po dalszym odsluchu moge powiedziec ze

Śliczna bardzo szczegółowa średnica dajaca wiele ciepla-żadnych zastrzeżeń

Bas nie wychyla się-po prostu jest, ale za to bardzo dobrze kontrolowany i niesamowicie szybki

Czytalem recenzje Evo i ktos pisal ze one graja szybko a nawet niektore spokojne piosenki za szybko

W porownaniu to siest bas z AE jest po prostu wolny ale kontrole ma minimalnie lepsza

Siesty mają raczej tak samo nisko schodzacy bas jak AE ale nie jest on wyeksponowany

Jest bardziej zroznicowany i miękciejszy i jest go mniej

O detkanie bass reflexu który jest zatkany od srodka przez wygluszenie sprawi ze będzie on nizszy i będzie go więcej ale pewnie pogorszy się kontrola

Góra jak dla mnie najslabszy element

Za lekka i za ciepla; blachy perkusji przy AE wymiękają

Które lepsze, to zależy od preferencji

Ja osobiście stawiam na tonsile, gdybym mial pewnosc ze podlogowe siesty beda mialy wiecej masy i nie zabucza sie a 14m2 to bym wziął bez wahania jednoczśnie koncząc moją przygodę z kupowaniem sprzętów bo już ze sprzedaży stratnych ok 2 tyś straciłem przez niespełna 2 lata

Nie podnieca mnie szukanie, chcę wreszcie znależć idylle i wreszcie sluchac muzyki bo jak dotad slucham tylko sprzętu

Z zalet obu kolumn powstalyby kolumny dla mnie idealne, ale ideały to tylko u Morusa

To byłoby tyle

Waga

T. Siesta 6.85Kg

AE Neo1-4.95Kg

Kilka zdjęć z telefonu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-23012-100000134 1247674861_thumb.jpg

post-23012-100000135 1247674861_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jeszcze kilka

Ukryta Zawartość

post-23012-100000131 1247674925_thumb.jpg

post-23012-100000132 1247674925_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ostatnie 3

Ukryta Zawartość

post-23012-100000128 1247674961_thumb.jpg

post-23012-100000129 1247674961_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

ostatnio dosyć tanio można kupić siesty sat na allegro. czy miał ktoś możliwość porównania ich do magnatów quantum 503 lub innych monitorków serii 500? oglądałem dzisiaj siesty i są naprawdę fajne. Grały sobie z jakimś ampli technics w sklepie. nawet nie mam zamiaru oceniać tego co słyszałem w tamtych warunkach ale uwagę zwrócił bas bo jak na tak małe pudełka schodził dosyć nisko. Słucha ktoś siest w pokoju poniżej 10m???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.