Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki fornir do obudowy a'la sonus faber?

marjano82

Rekomendowane odpowiedzi

Amazaque jest dość twardy,ale za to b.ładny.Dopiero co skończyłem oklejanie moich kolumn.Tak to wygląda.Przed lakierowaniem...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-17887-100001357 1246292887_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I po lakierowaniu...

Ukryta Zawartość

post-17887-100001355 1246293199_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I po lakierowaniu...

Ukryta Zawartość

post-17887-100001353 1246293274_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z tych trzech wymienionych najlepiej się zachowa jawor.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kilka porad praktycznych co do gięcia drewna.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marjano82, 29 Cze 2009, 18:36

>A jak z jego plastycznością? da się wyginać w poprzek słojów na małym promieniu?

marjano82, 30 Cze 2009, 07:08

>To się nazywa wyczerpująca odpowiedź:) Kolega po prostu zafundował mi mały wykład:) Ale OK, na

>naukę nigdy nie jest za późno...

No dobrze, niech będzie, ale ja sam też czytam tego typu materiały, z własnej nieprzymuszonej woli. Ale teoria teorią a praktyka praktyką. W zależności od warunków i możliwości technicznych, technologicznych jakimi się dysponuje zastosowanie nawet prostej technologi rodzi czasem problemy, problemy które wynikają nie z naszej niewiedzy w danym temacie ale z brakiem dostępu np.do odpowiednich narzędzi przewidzianych teoretycznie do danej operacji,czynności. Dlatego w warunkach domowych "ratujemy" się półśrodkami i własnym doświadczeniem, praktyką w danym temacie.Teraz aby mieć praktykę, daną czynność musimy wykonać przynajmniej raz, i jeśli efekt końcowy jest niezadowalający, za drugim razem staramy się przeanalizować nasze błędy i staramy się je wyeliminować i zastosować inną metodę, narzędzia,które wg. naszej intuicji dadzą efekt końcowy zadowalający.Tak czasem mam, tak też czasem postępuję. To tyle "wykładu".

Wracając do konkretnego problemu: osobiście nie "zaginałem" wszystkich gatunków oklein jakie występują w przyrodzie i nie powiem napewno że na tym promieniu(o jaką wartość r chodzi?)fornir się zagnie,nie pęknie.Do pewnej,rozsądnej granicy r (ok.20 mm) przy umiejętnym docisku i starannym naniesieniu kleju-odpowiedniej ilości- nie widzę problemu. Jako klej polecam Moment, żaden inny.

I jeszcze jedno, aby się przekonać czy w konkretnym przypadku dany fornir się prawidłowo "zagnie" należy na próbę go w rękach wyginać aż do momentu pęknięcia, w kształt litery U i uważnie obserwować w którym momencie-przy jakim r- się złamie.

To nie był zarzut- dobrze że dostałem te linki, powiedziałem tylko że odpowiedź była profesjonalna.

Promień to 15mm, zerknij proszę na fotki powyżej to będzie wszystko wiadome o jaki kształt chodzi. Myślę że z klonem dam radę- tylko jak go wykończyć nie wiem. Planowałem bejcę i lakier, ale zastanawiam się nad jakimś olejem lub poprostu nad użyciem lakieru, który by przyciemnił słoje. Nadmieniam, że zdecydowałem się na klon naturalny, dziś złożyłem zamówienie. Może podpowiecie jakieś pomysły na wykończenie:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kombinujesz jak koń pod góre. Kup sobie szpachle akrylową w kolorze heban(czarna) i już.

Nakładasz czekasz aż wyschnie i kolejna warstwa, zawsze cieńka. Szpachla siada więc trzeba dać jej troche czasu przed lakierem.

Ostatnie mam nadzieję pytanie Panowie- a mianowicie, jak wg waszego poczucia estetyki lepiej wyglądał będzie jawor: tylko polakierowany czy bejcowany 1 warstwą teaku lub kasztanu? To piękny fornir się okazało po rozpakowaniu paczki i nie chcę go zepsuć a wydobyć jego uroki.

Moja rada jest prosta, przyklej sobie kilka kawałków forniru np.10x10 na jakieś kawałki płyty, przeszlifuj fornir i pokryj bezbarwnym inne zabejcuj i tez polakieruj. Porównaj i wybierz .

Takom po części uczynił, bejca jakoś mnie nie zadowala wizualnie... Myślałem o tym, by ktoś kto już tym fornirem oklejał kolumny i osiągnął fajny efekt podpowiedział mi sposób, w jaki to robił. Na chwilę obecną by nie spartaczyć efektu użyłbym raczej lakieru po prostu. Może powinienem jakąś lepsza bejcę kupić, moja obecna to taka za 6zł jest:)

Oto początek fornirowania- dół i góra jednego z monitorów. Tu zapytanie jakiego sposobu użyć do uelastycznienia forniru. Pomimo tego, że klon gnie się dość dobrze, wykonując próby z dopasowaniem i wyginaniem forniru na bokach często on pęka na zaokrąglonych końcach i łamie się. Czego użyć- pary, wody, może jakiś szablon sobie zrobić i na nim kształtować paski forniru przed przyklejeniem?

Ukryta Zawartość

post-12243-100000291 1247482692_thumb.jpeg

post-12243-100000292 1247482692_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poradźcie coś koledzy bo fornir ładny i szkoda to zepsuć:)

Ukryta Zawartość

post-12243-100000289 1247482738_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Linki do fotek w większej rozdzielczości.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumna jest niewielka a szpary maja 2-max2.5mm szerokości. Sam się zdziwiłem patrząc na zdjęcia. W naturze wyglądają na mniejsze... Ale wracając do tematu jak ten fornir ukształtować by się położył na zaokrągleniach i nie popękał...?

• 2 miesiące później...

Witam, ze zrobieniem fugi w moich głośnikach postąpiłem jak mi kolega radził, mianowicie zakupiłem szpachlę do drewna w kolorze heban, zaszpachlowałem 1 ścianę(górną) odczekałem 2 dni, szpachla zgodnie z przewidywaniem nieco siadła, poprawiłem drugą warstwą cienką by wyrównać powierzchnię fugi, poczekałem dzień kolejny i lekko papierem ściernym przeszlifowałem fugę. Zdejmując taśmę malarską spotkał mnie niemiły zawód- o ile nigdzie taśma nie przepuściła szpachlu i dobrze zabezpieczyła fornir przed zabrudzeniem to szpachel niejako "wżarł" się poprzez boki forniru i wybarwił go na ciemno miejscami. Wygląda to do kitu, ponadto zakupiona szpachlówka przeze mnie przy szlifowaniu brudzi jasny, klonowy fornir. Chyba powinienem robić te fugi (szlifować je) po nałożeniu 1 warstwy lakieru na niego, może wtedy ten problem zniknie. Albo przestać się bawić w obudowy ala sonus i położyć 1 liść ładnego forniru i się nie kompromitować. Proszę o parę porad co zrobić by wyjść na prostą z moim dziełem:) Może warto zastosować ten pomysł z szpachlówką samochodową barwioną za pomocą czarnej farby? Albo spalić te obudowy w piecu i zrobić klasyczne sześciany:)

Szpachla była akrylowa? Jeżeli była w tubie to czasem jest nie równa, jezeli chodzi o gęstośc , to znaczy mogła być za bardzo "wodnista". Coś musiałeś zawalić z techniką, szpachla powinna być dobrze zmieszana i nakładana cienką warstwą wtedy szybko schnie, a jak jak jest dobrze wysuszona, to przy szlifowaniu nie brudzi trwale forniru.

Tu jest problem bo była w małym plastikowym pojemniku- mieszałem ją chyba z 5 minut aż się zupełnie nie stała jednorodna a 1 warstwę specjalnie nałożyłem cienką by lepiej zastygła. Błędem było na pewno to, że nie podejrzałem czy szpachla nie wsiąka w fornir... nawet teraz- 2 tyg po całej akcji kiedy chciałem przeszlifować fornir wraz ze szpachlą by zobaczyć,czy efekt jest taki straszny jak myślę szpachla brudzi fornir, próbowałem po szlifowaniu zetrzeć ślady szpachli i niewiele to dawało. Chyba polakieruję jedną warstwą kolejne elementy zanim użyję szpachli. Pierwsza warstwa lakieru i tak finalnie zostaje zeszlifowana więc będzie się szlifować razem z fugą na równo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.