Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory do 2k zł do 9 m2.

zolt_88

Rekomendowane odpowiedzi

POPu najmniej, jeśli to w wydaniu Michaela Jacksona czy Phila Collinsa (choć tu to bardziej pop-rock). A jaki wzmacniacz byłby dobry do tych Usherów? Zapewne gdy je kupie, to wtedy nadejdzie czas na wzmacniacz, najlepiej jakby był z drugiej ręki powiedzmy do tych 1000 zł.

Dodam swoje(oczywiście nie sprzedaję, jak masz blisko możesz wpaść na odsłuch..):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

misiomor>>> Hehe kto jak kto ale Ty wiesz najlepiej o co biega wiec moze uswiadomisz kolegow.

Gdyby zatkac BR w Paradigmach nie mialy by kompletnie pary bo jak wiadomo sa ,,podkrecone,,wlasnie portem BR i takie na sterydach granie podoba sie malo doswiadczonym adeptom dzwieku.

Zreszta kazde kolumny z BR jesli sie go zatka niestety oprucz basu traca jeszcze na przekazie srednicy i ogolnie wszystko ,,siada,, w dzwieku.

robix

>> robix, 24 Cze 2009, 10:49

Nie miałyby może pary w typowych dla nich pomieszczeniach. Jednak 9m2 i bliskość tylnej ściany sprawią że odzyskają nieco na basie. Są zresztą producenci którzy wręcz dostarczają razem z kolumnami zatyczki do BR właśnie na takie przypadki.

To "siadanie" dźwięku wynika właśnie ze zmian równowagi tonalnej (może jeszcze z odciążenia od wychyleń w okolicach strojenia BR - ale w małym pomieszczeniu słucha się ciszej), dlatego może właśnie taka kombinacja zagra.

Można jeszcze zrobić to co (na podobnym forum) doradzał eMiL - jeżeli basu z zatkanym BR będzie za mało - wsadzić do BR rulon z pianki i zobaczyć co się stanie. Jeżeli basu będzie za dużo - wsadzić grubszą piankę. Gdzieś między oryginalną śrenicą a kompletnym zatkaniem może być poszukiwane optimum.

całkowite zatkanie bas reflexu w Paradigmach = brak basu, najlepiej uciąć kilka małych gumowych rurek albo słomki do napojów i wtedy im większe ciśnienie tym zwiększa się opór przepływu powietrza, zamiast jednego dużego podmuchu masz kilka-kilkanaście nieszkodliwych :P

u mnie bardzo pomogło, świetny patent - różnica w zejściu basu jest nieodczuwalna, nawet jest lepiej bo bas wydaje się nieco szybszy a do tego 80% dudnień i rezonansów zniknęło

Ja mam 12m2 i wiem że jak się ma mało miejsca to tylni BS więcej szkodzi niż pomaga. Jeszcze jedno, większego głośnika niskośredniotonowego niż 14/15cm nie ma sensu pchać do pomieszczeń do 12m2. Natomiast do 9m2 nie pchał bym nic większego niż 13/14cm. :)

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Witam.

Kup wzmacniacz Audiolaba mozna dostac AudiolabA lub S na Allegro za ok. 900 - 1200zl.

Ma bardzo dobry bass , dunamiczny , mocy tez mu nie brakuje. gralem na takim i mam 9 m kwadratowych pokoj.

Goraco go polecam - teraz nawet jest na Allegro AudiolabA za 850zl.

Serdeczniue pozdrawiam.

Janusz

Witam ponownie.

Na 9 m kwadratowych mam kolymny z 30 cm basem i jest ok. tzn bardzo dynamicznie, ale oczywiscie potrzbny dobry wzmacniacz z dobrze kontrolowanym basem.

Pozdrawiam .

Janusz.

Dużo też zależy od danego pokoju i jego akustyki ;)

Panowie proponuje zrobić naszemu koledze listę i niech sam się zastanowi poszuka i zdecyduję:

LISTA:

1. Usher Mini S - 520

2. Paradigm Mini Monitor V.3

Nie myśl - słuchaj.

Bardzo dobry pomysł. Jeszcze jak ktoś może to od razu parę słów o nich obok. Poprzeglądam, poczytam i zapewne zdecyduję. Jak czegoś nie będę wiedzieć, zapytam na PW o dany monitor. Z góry dzięki.

zolt_88, 24 Cze 2009, 17:36

>BR z tyłu... pisałem coś o tym. Do mojego pokoju takie coś nie da rady, bo nie ma sensu...

Bez przesady. Grałem różnymi monitorami na prawie 25mkw i w każdych z ciekawości ćwiczyłem słuchanie z zatkanym otworem BR. Z tego co pamiętam, to w Audiovawe 171SE dramatu nie było, a wręcz była poprawa, tyle tylko że... do pewnego poziomu głośności. Jeszcze lepiej było w przypadku Zeppco Acoustic na węglowej osiemnastce Scan Speaka, której też nie robi większej różnicy zatkanie rury, poza oczywiście tym, że nie było słychać jej "pracy" (tej rury znaczy).

Inna sprawa, że na przykład JMlab PS 5-1 słabo znoszą zatykanie dziury z tyłu, ale te z kolei też są jakoś mało wrażliwe na przysuwanie ich do tylnej ściany.

Także kolumna kolumnie nie równa i absolutnie nie należy generalizować, bo można sobie tylko zrobić kuku, zwłaszcza kupując w ciemno czy "z polecenia" to czy tamto, bo akurat jedno i drugie ma otwór z przodu :)

A wracając do metrażu, to też nie sugeruj się wypowiedziami różnych Wujków Dobra Rada, że co tam, że duży głośnik nie zagra w 9 metrach? A to niby dlaczego, bo strasznie jestem ciekaw, tym bardziej że przez ostatnie dwa lata grałem w 8 metrach studyjnymi monitorami JBL, które nie dość że najpierw stały na biurku, a później wisiały na ścianie, to jeszcze były trójdrożne i woofery w nich miały 25cm średnicy, tyle że BR miały z przodu akurat, ale to już mało ważny szczegół, więc nie róbcie chłopakowi kisielu z mózgu strasząc jakimiś zabobonami, że "w 9 metrach to nic nie ma prawa zagrać i tylko słuchawki" bo to śmiech na sali takie wpisy.

Jeszcze śmieszniejsze jest to, że te JBL-e kupiłem za jakieś żartobliwe grosze (były w opłakanym stanie) tylko do komputera i po podłączeniu do jakiegoś równie starego kapcia amplitunera SONY coś tam... raz na zawsze wyleczyłem się z audiofilskich pierdziawek typu dwudrożny monitor, obojętnie na jakich by tam głośnikach sobie nie był i w ilu metrach by nie miał grać, to na dłuższą metę zawsze jest porażka. I to tyle z mojej strony :)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

@ parantulla

Nie mówimy głupstw..tylko każdy ma swój wzorzec dźwięku, każdy ma swój pokój z charakterystyczną akustyką, z własnym sprzętem itd. Chłopak niech wszystko poczyta i wybierze to co będzie chciał. Ja znam i takich co mają Zestawy Logitecha 5.1 Z5500 w 8m2. Dla nich to gra, dla mnie to dudni. Także nie generalizujmy. Poza tym każda kolumna zagra ciut inaczej z innym sprzętem w innych warunkach. Przykład, moje kolumny podczas prezentacji w salonie Audio w dobrze zaadaptowanym pokoju o wymiarach około 17/18 m2 zadziwiły mnie bardziej dźwiękiem(także basem) niż w moich 12m2.

Miałem na myśli ten konkretny wpis:

radosqrq, 22 Cze 2009, 22:15

>chyba tylko dobre słuchawki i dobry wzmacniacz słuchawkowy.

>obawiam się że na 9 m nic innego nie ma sensu

Jak to nie są "głupstwa" to co to jest?

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

>> parantulla, 24 Cze 2009, 18:19

Akurat NearField (te JBL-e na biurku przy kompie) bardzo zmniejsza wpływ pomieszczenia, zbliżając charakterystykę kolumn do bezechowej. Liczyłem to kiedyś na czasach dolotu dźwięku bezpośredniego i odbić.

Sam słuchając monitorków (moja konstrukcja z pełną, 6dB BSC) w NF podbijam basy o klika dB, podczas gdy w położeniu konwencjonalnym takie podbicie staje się nieznośne - i to w mojej sypialni 20m2, z podłogą wyłożoną dywanem a pod nim jeszcze grube miękkie płyty pilśniowe.

parantulla, 24 Cze 2009, 19:05

>Miałem na myśli ten konkretny wpis:

>

>radosqrq, 22 Cze 2009, 22:15

>

>>chyba tylko dobre słuchawki i dobry wzmacniacz słuchawkowy.

>>obawiam się że na 9 m nic innego nie ma sensu

>

>Jak to nie są "głupstwa" to co to jest?

To jest opinia..ja bym jej nie brał na poważnie. Nie każdy jest fanem dźwięku z słuchawek.

Dzięki za podanie wzmaka pasującego do Usherów, zapewne je wybiore, najwięcej osób je polecało, sporo osób chwali i myślę, że będą pasować do mojego małego pokoju. Ciekawe jak zagrają z moim obecnym wzmacniaczem BASF 6360.

też mam s520 w 14m2 i na brak basu nie narzekam :) bardzo fajne monitorki , dobre do instrumentalno wokalnej jak i elektronicznej muzy uniwersalne i muzykalne

pozdr

Focal + Naim

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.