Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowa końcówka mocy klasy END.

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

dopiero teraz przeczytałem dane o wielkości pokoju.

spark serii 800 by się tylko zmarnował w 17mkw.

To nie jest jego metraż.

A po drugie, po co silna amplifikacja w takim maleństwie (17mkw)?

nie zakładaj nic z góry; bądź nieskazitelny w słowach; nie bierz nic do siebie; rób wszystko najlepiej jak potrafisz.

Jeżeli słuchasz przede wszystkim jazzu, szczególnie akustycznego to zdecydowanie warto podejść do końcówek SE. Nie mam jednak pojęcia, czy kilka, kilkanaście W pociągnie Utopie. Słuchałem kiedyś systemu z elektroniką J. C. Verdier (pasywne pre i monobloki na 300B) i z Lowther DX 4 w obudowach Fidelio. W małych składach akustycznych wrażenia były rzucające na kolana wręcz, realizm, dynamika i wrażenie obecności muzyków w pokoju - 100%, po prostu zamykało się oczy i było się w klubie... Jednak przy rocku i muzyce symfonicznej robiła się kicha - grało plamą bez basu - pewnikiem z powodu kolumn.

Moja końcówka świetnie sprawdza się w rocku i symfonice, w małych składach brakuje trochę emocji. Jadis JA 80 i DA 88 (integra) ma lepszą średnicę od AR, gra z większym wypełnieniem i "emocjami", ale bas jest słabiej kontrolowany niż w AR.

70Marcin=>

Zawsze po cichu marzyłem o A.R i nigdy nic nie miałem i co dziwne nie słyszałem ;-(

Skąd ta miłość ? ;-)

Preampy uciekały mi sprzed nosa,oczywiście te po "uczciwej cenie" ,a końcówki były zawsze bardzo drogie.

Jakie były bardzo dobre końcówki A.R - czym się warto zainteresować ?

Co do Jadis, też myślałem, ale raczej końcówka mocy.

Do integry już nie wracam.

Z bieżącej produkcji to końcówka Ref110 i pre Ref3, tyle, że końcówka to wielki kloc jest i grzeje się potężnie. IC pomiędzy koniecznie na XLR, na RCA gra znacząco słabiej, tak samo od CD.

• 2 tygodnie później...

Nie jest to może sprzęt stricte markowy, ale może pomyśl o MPM-ach (na niejednym topicu o Monoblokach Pana Maćka pisano w samych - zasłużonych - superlatywach).

pzdr.

Witam,

proponuje spróbować Art Audio Jota - wydajny mocowo wzmacniacz, 20 -30 W z układu SE. Kilka lamp mocy do wyboru: KR Enterprises VV 32B (24 W), KR 52BX (30 W), KR 300 BXLS (20 W), Aleša Vaic Vacuum Tube Technology AV 320B SL (20 W)i inne. To końcówka która może być wyposażona w pasywkę i ewentualnie 2-3 wejścia. Możliwa jest konfiguracja jako końcówka stereo i ewentualnie jako monobloki. Jeżeli Jota nie uciągnie JMLABów to trzeba będzie poczekać na monobloki na 211 które mają się wkrótce pojawić. Gdyby jednak głośniki z czasem stały się bardziej przyjazne niższym watażom to zdecydowanie polecam końcówkę Diavolo. Ogromny wybór wersji lamp 300B...

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-16148-100000659 1247059507_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a tu strona producenta.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

gutekbull,

myśl o końcówce na lampie mocnej i bezpośrednio żarzonej czyli DHT, jeśli nie taka to diabeł czyli 6c33c (może jakiś BAT)

jak wiesz robi się kłopot jeśli chodzi o wymiane lamp itp itd, różne marki lamp różnie grają i może być to nie miarodajne w ocenie poszczególnych wzmacniaczy, lecz jak już choć trochę Ci się spodoba jakiś wzmak na DHT to ... nie ma powrotu.. szkoda ze Audionote to sufit cenowy.. ;(

• 1 miesiąc później...

Matthew, 9 Lip 2009, 10:09

>gutekbull,

>myśl o końcówce na lampie mocnej i bezpośrednio żarzonej czyli DHT

A dlaczego mocnej? Ja mam 2A3 i jestem z tego dużo bardziej zadowolony niż z 845 którego kiedyś testowałem przez kilka miesięcy lecz nie zdecydowałem się na zakup.

>jak już choć trochę Ci się spodoba

>jakiś wzmak na DHT to ... nie ma powrotu..

Tu pełna zgoda.

>szkoda ze Audionote to sufit cenowy.. ;(

i Ty to mówisz? Przecież jak nie spaprasz wzmacniacza DIY na GM70 to istnieje spore prawdopodobieństwo że może zagrać lepiej niż Audio Note.

• 1 miesiąc później...

...a u mnie wczoraj pojedynek GIGANTÓW - 12 lamp kontra 2 lampy :-) i który lepszy??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Czy ktoś słuchał wzmacniacz hybrydowy MERIT-1 ?

Posiłkuje się zdjęciem kolegi Szczepana z forum, konstrukcja jest tak tajemnicza ,

że jedyne informacje na jego temat jakie znalazłem to ;

Ukryta Zawartość

strona 87

post-870-100009952 1258658943_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.