Skocz do zawartości
IGNORED

Wzm.sluchawkowy do Beyerdynamic DT990PRO

dywan102

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mogę Ci wykonać wzmaczek słuchawkowy który nazwałem mikroforum trochę tych wzmaków już popełniłem i wszyscy są zadowoleni.Cena oscyluje w granicach 160zł z pocztą..czyli mieści się w budżecie.

Aby nie być posadzony o komerchę wystawiam co jakiś czas je na aljegro. Do DT990 byłby jak znalazł bo to wysokoohmowe słuchawki...choć i z Kosami co maja 32 ohmy tez sobie fajnie pogrywał.

UU lampka w cenie do 200zł to chyba było by trudne albo niskiej jakosci..nie siedze mocno w lampach ale wydaje mi sie ze w cenie 200zł to nie da sie nic sensownego zrobic na lampkach..za mały budzet..

Mam takiego foruma:) Polecam. Smieszne pieniadze... Nie naleze do osob egzaltowanych, ale roznica miedzy dziurka w cd a tym pudelkiem robi wrazenie(w cd sluchawki nie graja tylko bucza niczym stado trzmieli). Jesli sie nie spodoba z odsprzedaza na allegro nie bedzie problemu.

Używam Mikroforum z 990PRO. Bardzo fajne granie za naprawdę niewielkie pieniądze. No i można zmieniać w pewnym stopniu brzmienie przez wymianę wzmacniacza operacyjnego. W standardzie jest TL07, ja wymieniłem na OP275. Zdecydowana poprawa brzmienia. Lepsze zejście w dół, więcej powietrza. Mam jeszcze OPA 2604AP (właśnie się teraz wygrzewa, zobaczymy jak będzie). W kolejce czeka jeszcze OPA2132. Zatem fajna zabawa :)

ja troche bawie sie w wymiene opampow w Forumie608 ale pierwszej edycji - probowalem opa2134, opa2604, lm4562, lm6172 a teraz mam opa627 na stoliczku i jest najlepiej. drugie w kolejnosci sa lm4562.

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

> Przylaczam sie do pytania - mam wersje 600 ohm i bardzo chetnie posluchalbym jakiejs lampy...moze , otl.. dziekuje za ewentualne rekomendacje. <

Polecam konstrukcję Marka Bożka, który udziela się czasami na forum w dziale DIY pod nickiem bomarek. Gość nie narzuca się z autoreklamą ale robi od wielu lat fajne wzmaki OTL. Zainteresowałem się tym tematem po lekturze kilku archiwalnych wpisów "słuchawkowych guru" tego forum. Wykonanie „profesjonalne”, nic nie szumi, nic nie brumi, barwa super – oczywiście to zależy od preferencji. Mam osobiście egzemplarz z lepszym potkiem oraz trafem i jest naprawdę miodnie. Dochodzi jeszcze fajna zabawa z modyfikacją brzmienia poprzez wymianę lamp.

Gość sprzedaje czasami na allegro, ale można też dogadać się indywidualnie, tak jak ja to zrobiłem. Znalazłem ostatnią aukcję, żeby pokazać wygląd wzmaka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaleznie od zastosowania druku sa modele z pojedynczymi op-ampami i podwójnym op-ampem ..dlatego w jednych pasuja AD797 , OPa27 etc..a w innych musza byc podwójne OPA2604, TL072,Ne5532 etc.

Z zasady mikroforumy robie naprawde w wolnym czasie tego jest mało wiec i ich mało powstaje:(

Obecnie niestety wystawiłem na aledrogo duzego Foruma 608II..cena jest duża:(

ashirgo, 1 Lip 2009, 11:03

>Do wysokoimpedancyjnych słuchawek fajny byłby AD797.

Eee? Przecież za tym op-ampem jest jeszcze bufor. No chyba, że mikro forum to taki Cmoy po prostu, ale nie sądzę. Prądu ze zwykłego op-ampa jest jak na lekarstwo.

Dokładnie normalne OPAmpy NE5532,OPA2134,2604 maja po 32mA..jedyny NJM 4556D ma 70mA..jest przez JRC predysponowany do wzmaków słuchakowych i powszechnie stosowany w klockach japońskich..np Seri Sony ES czy wysokich Denonach DCD-S10 czy DCD3560.Na szczęście w rzeczywistości prąd wzmaka zupełnie wystarcza bay napedzic większość dostępnych na rynku słuchawek..tradycyjny wzmak NE5532An jest w stanie nawet nam uszkodzic słuch czego nikomu nie życzę:-)

maczala111 - dzieki za sugestie - przegladajac internet natknalem sie na Skorpiona HV-1.

cena dosc spora - czy ktos mial okazje posluchac tego wzmaka z beyerami dt990...?

sprzet chwalony rowniez na tutejszym forum - jesli ktos moglby dorzucic "3 grosze" byloby super.

Jestem posiadaczem wzmacniacza OTL od p. Marka Bozka (BOMAREK) - dla mnie to również rewelacja!!

W watku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wkleilem zdjecie wzmacniacza w nowym lakierze, prezentuje sie znacznie lepiej niz w oryginale.

Wzmacniacza sluchalem z HD 600, HD 650 ale najbardziej zauroczylo mnie polaczenie tego wzmacniacza z Bayerdynamic DT 880. Gralo to fenomenalnie!!

Dodam ze wzmacniacz porownywalem m.in. z MF x-can v8 za 2600zl.

Mala popularnosc tego wzmacniacza spowodowana jest tym ze Pan Marek w przeciwienstwie do "popularnych" naszych kolegow nie probuje nic wciskac na sile za posrednictwem forum, nie zaklada watkow reklamujacych swoje wzmacniacze! P. Marek traktuje to jako hobby!!

Ukryta Zawartość

Poczuwam się do odpowiedzialnosci, aby pochwalić produkty Pana Marka. Sam także posiadam Jego wyrób, na konstrukcji oczywiście Pana Kamyka.

Sam wczesniej poskładałem tago headampa, ale nie byłem w stanie zrobić takiej obudowy jak Pan Marek Bożek. Kupne tez nie są lepsze a już naprawdę drogie. Tutaj wykonanie jest poprostu rewelacyjne, a mialem już różne produkty DIY. Sam także dużo wykonuję w temacie.

Tutaj jednak mamy do czynienia z profesjonalną manufakturą. Nic tylko pozazdrościć i polecić!

Dobry produkt reklamuje się sam, czyli za pośrednictwem zadowolonych klientów ;)

Fotka przedstawia dwa OTL'e, mowa o tym drugim na 4 triodach oczywiście.

PS. nie chce opisywac brzmienia tego OTL'a bo nie jest to łatwe, muzyka na nim za bardzo wciąga.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zdjecie wzmacniacza p. Marka, bo wklejony moj wczesniej link nie dziala.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...beyery maja byc liniowymi monitorami...

Co przez to rozumiesz?

Jesli wydaje Ci sie ze lampa musi grac cieplo i kluchowato to sie grubo mylisz!!!

Jesli wydaje Ci sie ze Holdegron zagra lepiej/poprawniej od OTL? Gruuuubo sie mylisz!!

Mialem Holdegrona(moj pierwszy wzmacniacz sluchawkowy) w bezposrednim porownaniu z OTL, zagral zdecydowanie i bezapelacyjnie gorzej pod kazdym wzgledem!!

Kolejna rzecza ktora mi sie podoba w tego typu konstrukcjach to latwa ich "modyfikacja". Jednym ruchem reki zminiajac lampki na inne mozesz miec cieplo, a po chwili juz przjrzyscie, szczegolowo i szybko.

W tej chwili mam lampki Philips SQ, Tesla i Brimar-y. Jestem przekonany ze z lepszymi lampkami z tej konstrukcji mozna wyciagnac jeszcze duzo wiecej!!!

Jukasz@ Bardzo fajny wzmacniacz słuchawkowy na tym zdjęciu. Cuy można Cię prosić o krótką charakterstykę techniczną w/w wzmaka jak również wymiary, masę i zdjęcie dupki?

Z góry dziękuję.

bomarek, 3 Lip 2009, 14:26

Czyżby bajkopisarzem?

Bo w nagłówku był limit górny 300zł A może to taka cygańska zupa z gwoździa te w/w wzmacniacze. Kupisz gałkę a resztę powoli będzie się dokupywać bo faktycznie dla DT990PRO równorzędny wzmacniacz nie może tak mało kosztować żeby to grało na poziomie tych przetworników.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.