Skocz do zawartości
IGNORED

Czym zastąpić Marantaz CD6002

matman

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę nad nowym źródłem dla dla mojego toru słuchawkowego. Odtwarzacz może być używany, ale chciałbym żeby nie było problemu kiedyś z wymianą lasera jak padnie.

Słuchawki Sennheiser HD600, wzmacniacz lampowy HPA-03 no i właśnie jaki CD zagrałby lepiej od Marantza CD6002 ?

Szukam używki w cenie do 1500 zł. Może też być DAC ale nie wiem jak mój Marantz sprawdziłby się w roli transportu.

Co np. sądzicie o takim używanym Rotelu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - wolimy ten ;) (Tak, to moja aukcja)

To zależy jakiej muzyki słuchasz. Byłem posiadaczem Rotela ( teoretycznie wciąż jeszcze jestem ) i powiem, że jest dobry do "mocniejszej" muzyki gdzie trzeba konkretnego uderzenia i dynamiki. Marantz ma opinię odtwarzacza bardziej melodycznego i lepiej odzwierciedlającego przestrzeń muzyczną. W tej klasie cenowej jednak różnica nie jest powalająca i tak, więc polecę Rotela, bo to po prostu dobry odtwarzacz w swojej klasie. No i oczywiście potrzebuję szybkiej kasy, ale cicho

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zastanawiam się właśnie czy ten Rotel jest na tyle wart zachodu żeby pozbywać się nie takiego złego znowu Marantza. A na melodyczności czy muzykalności to mi akurat bardzo zależy.

matman, 6 Lip 2009, 02:27

>Zastanawiam się właśnie czy ten Rotel jest na tyle wart zachodu żeby pozbywać się nie takiego złego

>znowu Marantza. A na melodyczności czy muzykalności to mi akurat bardzo zależy.

Szukaj czegoś innego. Jeśli koniecznie rotel to starsze modele, np. 991AE lub jeszcze lepszy 990

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Gość

(Konto usunięte)

matman, 5 Lip 2009, 22:07

>Słuchawki Sennheiser HD600, wzmacniacz lampowy HPA-03 no i właśnie jaki CD zagrałby lepiej od

>Marantza CD6002 ?

Żaden.

Mam taki sam zestaw (oprócz lampiaka). Miałem Fonice CDP-001, Sony XA3ES i Audiomeca Obsession. Wszystkie CD grają tak samo.

Nikt nie udowodnił w teście ABX, że potrafi odróżnic jeden CD od drugiego, bez względu na cenę.

A ja przekonałem się kiedyś że odtwarzacze grają różnie, jedne lepiej, inne gorzej.

Kupowałem wzmacniacz od pewnego gościa i pojechałem do niego z moim źródłem. Był to tani odtwarzacz Denon DCD-595, ale grał przyzwoicie i byłem z niego zadowolony. Sprzedawca miał jakąś starą Diorę. Chciałem kupić u niego wzmak Rotela, ale on miał też Musicala (niestety nie na sprzedaż) więc zaproponowałem mały test obu wzmacniaczy. Aby to zrobić postanowiliśmy wybrać jedno źródło - jego Diora lub mój Denon. Na początku zagrała stara, poczciwa Diora. Następnie podłączyliśmy mojego Denona będąc pewnymi że zmiażdży jakością dźwięku Diorę. Gdy zagraliśmy ten sam utwór na Denonie, szczęka nam opadła... :) Do dalszych testów wzmacniaczy wykorzystaliśmy jednak Diorę :)

XYZPawel, 6 Lip 2009, 10:14

>matman, 5 Lip 2009, 22:07

>

>>Słuchawki Sennheiser HD600, wzmacniacz lampowy HPA-03 no i właśnie jaki CD zagrałby lepiej od

>>Marantza CD6002 ?

>

>Żaden.

>Mam taki sam zestaw (oprócz lampiaka). Miałem Fonice CDP-001, Sony XA3ES i Audiomeca Obsession.

>Wszystkie CD grają tak samo.

>

>Nikt nie udowodnił w teście ABX, że potrafi odróżnic jeden CD od drugiego, bez względu na cenę.

widocznie ktoś słuchał na badziewnym zestawie. jak zrobi się wąskie gardło w postaci lipnego wzmaka i kolumn to nie odróżnisz czy gra CD czy Magnetofon !

Gość

(Konto usunięte)

cripple kiwi, 6 Lip 2009, 19:19

>Tu, na forum audiostereo.www i pl, używanie słów "test ABX" jest zakazane i może zakończyć się

>konfiskatą konta...

jestem Kamikadze, w imię uczciwości w audio :)

"Uczciwość"

masz przestarzałe poglądy.

Nikt nie chce znać prawdy.

Każdy tworzy wygodne dla siebie mity, co zresztą zachodzi już od początku dziejów ludzkości :-)

Witam, mialem kiedyś CD6002, naprawde dobry odtwarzacz, nie wiem co chcesz zmienić w dźwięku, myślę że móglbyś posluchać SACD 8003, (nie 7003), trudno coś polecać nie znając preferencji i nigdy nie wiedomo jak to się sprawdzi w danym systemie. Coś co innym się podoba nie koniecznie tobie przypadnie do gustu

poszukaj starszego Rotela RCD-971 lub jeśli masz więcej kasy RCD-991AE. Niższe modele Rotela mogą Cię zawieść. Ten RCD-06 gra bardzo szczegółowo i dynamicznie. Dla mnie był za jaskrawy.

RCD-971 jest dużo plastyczniejszy i bardziej miękki. No i zadziorniejszy i dynamiczniejszy.

I zdecydowanie ładniejszy od nowej serii - jeśli ktoś to lubi. Ale zależy to od nagrań. Źle zrealizowane wywalisz :)

A Pawła XYZ nie słuchaj. Dla niego sprzęt audio czy każda dziewczyna są takie same. :)

On nie czuje niuansów.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ekhangel, 9 Lip 2009, 13:31

>I tak właśnie zaczynają się wojny... XYZ, do ataku.

Nie prowokuj.....

Ja tam nie mam nic do twojego Rotela na aukcji.............;) życzę jak najwyższej ceny.

Gdyż jest to Rotel :)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Wybacz, ale wydawało mi się, że to Ty prowokowałeś pana Pawła, wszyscy wiemy, że on już od dawna wyruszył na krucjatę mającą na celu nawrócenie wszystkich niewiernych na jedną, słuszną stronę. Dajmy mu więc walczyć w tej słusznej sprawie w swoim własnym świecie, bez takich prowokacji typu "on nie słyszy niuansów". Chociaż mój komentarz też był niepotrzebny.

Moja opinia o Rotelu pozostaje niezmieniona, a aukcja kończy się za 20 minut ;) Może ktoś skusi się jeszcze podbić? Hehe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.