Skocz do zawartości
IGNORED

Test ABX, czyli strach ma wielkie uszy:)

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

zawi, 6 Lip 2009, 22:10

>Chciałbym żebyś mi odpowiedział czemu ma służyć wywoływanie takich tematów.

chciałbym, żeby audiofile nie wyrzucali pieniędzy w błoto, tylko skupili się na tym co faktycznie słychać (o tym będzie w następnych odcinkach), żeby wszystkie firmy hajendowe zbankrutowały i żeby zapanował pokój na świecie.

takie moje małe marzenia...

Paweł - prosze bardzo; po cholerę te testy? jeżeli masz misję do spełniania, bo takową czujesz, to napisz to wyraźnie, bo inaczej to jest to kompletnie niezrozumiałe; ludzie muzyke odbierają róźnymi zmysłami (tzn. różne zmysły i inne czynniki mają wpływ na to, co dobiega z głośników do ich uszu); co mnie obchodzi (zapewniam Cię, że nie tylko mnie), że - przyjmijmy, że masz rację - wzxmacniacz x firmy McIntosh gra tak samo jak wzmacniacz Y firmy NAD za 100 razy mnie kasy - według oczywiście takie testu, jaki przedstawiasz; odpowiedź sobie sam, co z tego wynika; te rewelacje, o których piszesz, sa dostepne bez problemów w internecie od poczatku je4go istnienia; nie dziwi Cie, że ludzie olewaja mimo wszystko NAD-y, jeżeli maja kasę i kupują McIntoshe, bo:

- ładniej świeci,

- ładniej wygląda,

- jest większy,

- jest lampowy

- maja poczucie dobrze wydanych pieniędzy (zwracam uwagę na słowo poczucie, nie przekonanie)

- nienawidzą Nad-ów

- nienawidzą szarego i srebrnego koloru.

Ponadto, to, że sie ludziom, niech Ci będzie, nawet wydaje, że McIntosh gra lepiej, a to tylko ułuda, bo w tych testach NAD wypada tak samo (bez względu na to, co to to samo oznacza) oznacza ni mniej ni więcej, że to niezrozumiałe dla Ciebie "wydaje się" to bardzo dużo, żeby nie powiedzieć, że to rozstrzyga o zakupie tego, czy innego wzmaka; być może i NAD gra tak samo, ale patrząc na niego mają wrażenie, że jednak gra gorzej (oni gorszej jakości dziwęk odbierają); żadne ślepe testy nic tu nie zmienią, bo nie o ich wynik tutaj chodzi;

wracając do blokowania i prostactwa i logiki - to gdzie tu logika, żeby pisac o tym samym po raz któryś, z takim samym - jak widać - rezultatem wśród uzytkowników? a i jak dobrze doczytałem - wśród użytkowników sąsiedniego forum?

a co do Audio Critic - to się zdecyduj, czy to jeszcze wychodzi, czy już zaprzestali wychodzenia?

XYZ

A co ja KUR..A oscyloskop jestem, żeby mierzyć sprzęt powtarzalnie?

Człowieku weź ty na cel swoję kolumnę, rozpędź się porządnie i pier...nij w kant. Może w przypływie odmiennego stanu świadomości zrozumiesz, że ludzie różnie odbierają muzykę, w zależności od pory dnia, wilgotności żony/kochanki, ilości wpieprzonych kalorii i stężenia bąków w pomieszczeniu odsłuchowym.

Jak masz problem - idź do lekarza, niechaj Cię zbada na stare lata - a nie zaraz lecisz do Adwokata.

Jak komuś się podoba wydanie pieniędzy na zajebiaszcze źródło - to niech ma.

Twoje przekomarzania mogą być co najwyżej odebrane jak bajanie sfrustrowanego pacana, którego stać najwyżej na zaaplikowanie sobie NE5532 (skąd-inąd znakomitych jak na swoją cenę) do Manty (skąd-inąd zajebistego źródła jak za swoją cenę).

Co Cię do cholery obchodzi jak ludzie wydają swoje pieniądze - stać Ich - ich sprawa. Szacunek, Człowieku dla odmienności jest podstawą każdej w miarę rozwiniętej cywilizacji.

Gość

(Konto usunięte)

rochu, 6 Lip 2009, 22:21

>Merytorycznie i poważnie.

>Od dawna chcę urządzić w ramach odsłuchów w Krakowie test ABX.

>Kto mi wykona taki komparator ABX, względnie wypożyczy na krótki okres czasu?

Zapewne nikt, pewno takich w Polsce nie ma. Ale ręcznie jest równie dobrze.

Też chciałem zrobić, ale chętnych brak ;)

Doceniam merytorykę :)

Szczerze mówiąc to współczuje wszystkim żądnym testów -kiedy Wy muzyki słuchacie ??

Jak już sobie tak poudowaniacie przewagę wpływu kolumn nad wzmiacniaczami, głupotę niektórych recenzentów to będzie Wam się lepiej słuchać muzyki?

Gość

(Konto usunięte)

psg, 6 Lip 2009, 22:27

>to rozstrzyga o zakupie tego, czy innego wzmaka; być może i NAD gra tak samo, ale patrząc na niego

>mają wrażenie, że jednak gra gorzej (oni gorszej jakości dziwęk odbierają); żadne ślepe testy nic tu

>nie zmienią, bo nie o ich wynik tutaj chodzi;

nie za bardzo, gdy do mnie dotarło, że byłem robiony w konia, to nie byłem (i jestem!) zadowolony. Teraz nie muszę patrzeć na Audiomecę i kabelek MIT. Zapewne są też inni, którzy kupowali taki sprzęt WYŁĄCZNIE dla ich rzekomego super dźwięku.

>wracając do blokowania i prostactwa i logiki - to gdzie tu logika, żeby pisac o tym samym po raz

>któryś, z takim samym - jak widać - rezultatem wśród uzytkowników? a i jak dobrze doczytałem -

>wśród użytkowników sąsiedniego forum?

takiego ładnego podsumowania o testach ABX tu nie było. Dlaczego czytelnicy AS mają być gorsi od AH ?!? Nie wszyscy czytują AH.

>a co do Audio Critic - to się zdecyduj, czy to jeszcze wychodzi, czy już zaprzestali wychodzenia?

nie wychodzi, ale czytać można dalej stare numery. Gorąco polecam.

Gość

(Konto usunięte)

zawi, 6 Lip 2009, 22:33

>Szczerze mówiąc to współczuje wszystkim żądnym testów -kiedy Wy muzyki słuchacie ??

>Jak już sobie tak poudowaniacie przewagę wpływu kolumn nad wzmiacniaczami, głupotę niektórych

>recenzentów to będzie Wam się lepiej słuchać muzyki?

audiofile nie mają czasu słuchać muzyki, bo słuchają sprzętu: kabli, CD, wzmaków itd. i wciąż od nowa: "a może nowy kabel pozwoli JESZCZE bardziej rozwinąć skrzydła systemowi ?!?"

Jeśli np. okaże się, że kolumny grają główną role w naszym zestawie wtedy wiadomo, że podczas odsłuchu zwracamy przede wszystkim uwagę na dźwięk kolumn...i na tym to polega :-)

jarex, 6 Lip 2009, 22:14

>no ile można? to jakaś mania, misja? czy jak to inaczej nazwać? mija kilka dni, tygodni i znowu -

>testy abx itd itp, duży paw

Ale o co chodzi? W czym pierwszy post Pawła Cię obraził. Przecież opisał on tylko pewną metodologię. A może problemem jest to, że w tym wątku nie pier**limy o wyższości kabelka X nad kabelkiem Y? Generalnie jest na forum wiele totalnie bezsensownych wątków, na które nikt nie kręci nosem, a w tym przynajmniej opisano lepszą lub gorszą metodologię.

Gość

(Konto usunięte)

martinez, 6 Lip 2009, 22:29

>Co Cię do cholery obchodzi jak ludzie wydają swoje pieniądze - stać Ich - ich sprawa. Szacunek,

>Człowieku dla odmienności jest podstawą każdej w miarę rozwiniętej cywilizacji.

ależ oczywiście, obchodzą mnie tylko Ci, którzy NIE CHCĄ wyrzucać pieniędzy. Wielu zalecam, żeby kupowali jak najdroższy sprzęt. Lepiej niech Ferrari kupują mądrzejsi...

zawi, 6 Lip 2009, 22:33

>Szczerze mówiąc to współczuje wszystkim żądnym testów -kiedy Wy muzyki słuchacie ??

>Jak już sobie tak poudowaniacie przewagę wpływu kolumn nad wzmiacniaczami, głupotę niektórych

>recenzentów to będzie Wam się lepiej słuchać muzyki?

Widzisz ,sprawa jest w tym że jak nie ma opracowanej wiarygodnej i udowodnionej naukowo metodyki porównywania (czegokolwiek) to wtedy nie masz żadnej gwarancji że to co czytasz np w recenzji jest wiarygodne .

psg, 6 Lip 2009, 21:37

>ale dlaczego zablokowałaś gagacka? słowa jeszcze w tym temacie nie napisał

i nie napisze... chlip, chlip...

Bo jest niezrównoważony psychicznie. To jest takie proste :)

IP: 26b40d48639f804

Przygadał kocioł garnkowi!!!

Pawle otrząśnij się chłopie!!!!

pozdr

>Zapewne nikt, pewno takich w Polsce nie ma. Ale ręcznie jest równie dobrze.

>

>Też chciałem zrobić, ale chętnych brak ;)

>

>Doceniam merytorykę :)

Elberoth też był - zdaje się - chętny do zakładu. Coś nie wyszło ?

Tak pytam.

A może te Twoje marzenia dotyczące rzesz nawróconych na odsłuch oświecony nie są warte tych paru złotych potencjalnie straconych na zakładzie, co?

A skoro te Twoje marzenia nie są tego warte - to po co zabierasz innym czas i trujesz?

No nie bądźcie tacy naiwni i nie oczekujcie że recenzje będą obiektywne. Wychodzi na to że przed każdą recenzją powinni napisać: "użyte sformuowania są jedynie wyrazem subiektywnych odczuć recenzenta.Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za skutki zakupu sprzetu wyłącznie w oparciu o recenzje"

Jak ktoś jest mało rozgarnięty to później ma pretensje do całego świata że ten jest tak skonstuowany a nie inaczej (o czym wszyscy pozostali wiedzą)i na siłę próbuje udowadniać innym swoje racje.

Gość cadam

(Konto usunięte)

Ja uważam, że Paweł ma rację. Kiedyś próbowałem porównywać dwa odtwarzacze CD. Nie był to test ABX i wiedziałem co gra ale za nic nie byłem w stanie wychwycić różnic w brzmieniu na tym samym kawałku.

cadam, 6 Lip 2009, 23:07

>Ja uważam, że Paweł ma rację. Kiedyś próbowałem porównywać dwa odtwarzacze CD. Nie był to test ABX

>i wiedziałem co gra ale za nic nie byłem w stanie wychwycić różnic w brzmieniu na tym samym kawałku.

Tym niemniej piękna rama dla obrazu swoje musi kosztować ,analogicznie mebli w tej samej formie ale jedne są tapetowane z plastykowymi zaślepkami po dziurach na wkręty i widoczną szczeliną na krawędziach a drugie to drewno/fornir egzotyczne ;) .

Ja słuchałem systemów po 2tys., 5tys., 10tys. za klocek i wcale nie grało to lepiej niż moje klamoty. Poza ilością basu i mocą, ale mi to nie jest do szczęścia potrzebne w 10m2.

Ludzie, audio to w dużej mierze ściema :)) Jeśli ulegamy iluzji, to wydaje się nam że gra super, bo przecież kosztuje... Wystarczy ochłonąć, zejść za Ziemię i oceniać to realnie.

Taki przykład zegarka ''dokładność jego chodu wynosi 1 sekundę na milion lat'' cena 300zł :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A czy najdroższe zegarki są lepsze od niego w działaniu ...nie są na pewno pomimo super mechaniki itp .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

XYZ już zszedł na ziemie jak go recenzencji oskubali na grubą kasę czego do dziś jak widać nie może przeboleć.

Jak to się mówi -w kupie raźniej - a więc bolejemy razem z Tobą. A w geście pojednania jutro osobiście wywalę cały sprzęt.Upsss zostawie kolumny bo te podobno mają wpływ na dźwięk a do nich podłącze starego dobrego kaprala.Tylko cholera mam dylemat co daje z tej kolumny dźwięk -głośnik, zwrotnica, czy coś jeszcze innego.A jak nie zagra tak jak pisali w recenzji to co mam zrobić -słuchać czy nie.Jak mi bas nie zejdzie na te 5 gwiazdek jak pisał gościu to mnie chyba poszarpie. Jawnie ktoś mnie w ciula robi. Nie no już sam nie wiem.

Może jakiś ślepy test?? Co Wy na to? Jak średnia z basu wyjdzie ze 4,5 gwiazdki to będe szczęśliwy :)

XYZPawel, 6 Lip 2009, 22:20

>zawi, 6 Lip 2009, 22:10

>

>>Chciałbym żebyś mi odpowiedział czemu ma służyć wywoływanie takich tematów.

>

>chciałbym, żeby audiofile nie wyrzucali pieniędzy w błoto, tylko skupili się na tym co faktycznie

>słychać

a dlaczego się na audio uparłeś?

dlaczego nie nawracasz ludzi, którzy wydają grube miliony $ na obrazy skoro mogą się skupić na tym co faktycznie widać czyli np. na reprodukcji 10000x tańszej?

a ja ciągle nie wiem dlaczego taki ABX ma być wyznacznikiem czegokolwiek.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.