Skocz do zawartości
IGNORED

Technics SL-1200GLD (GOLD) 30th A.E

eskwadrat

Rekomendowane odpowiedzi

Zdejmij igłe i obejrzyj dokladnie ustawienie V- namagneśnikówPowinny byc symetryczne wzgledem plastikowego body i ostrza igły,Może cantlever z nimi jest obróony w oprawie igly i jest niesymetrycznie.Stad roznica w sygnale,

za kanaly odpowiada najbardziej wysokosc ramienia w polaczeniu ze zmiennym naciskiem - ustaw inaczej to sie zrowna przynajmiej w teoretycznie bo w praktyce i tak wiekszosc uzywanych plyt jest zjechana w jednym kanale wiec i takiego wymuszonego ustawienia nie ma sie co zbytnio obawiac

Mam podobny problem ale z At440ml. Dla odmiany o ok 2dB gra głosniej lewy kanał.

Tak samo nie pomaga kombinowanie z ustawieniami. W moim przypadku ewidentnie jest to wina igły bo po zmianie na iglę od At440mla problem znika.

Cześć rollins,

Masz źle ustawiony azymut w tej nowej wkładce. Prawa krawędź robocza igły ma lepszy kontakt z prawym zboczem rowka, lewa gorszy. To wystarczy aby powstała słyszalna różnica pomiędzy kanałem L i P. W Technicsie nie można regulować azymutu, wobec tego pozostaje Ci próba podłożenia jednej cienkiej podkładki pomiędzy górną powierzchnię wkładki a spód headshella. Pod którą z dwóch śrub masz podłożyć, to musisz stwierdzić sam, można się tego dopatrzeć obserwując wkładkę od frontu przez bardzo silną, np. 15-krotna lupę i dobrze oświetlając ostrze igły. Zauważysz wówczas delikatnie przychylenie pionowej osi podłużnej igły (diamentu) w lewo lub w prawo. Stara wkałdka nie pokazuje niezrównoważenia kanałów, bo jej ostrze wprawiono w kantilever poprawniej. W porady typy: "...zmień VTA albo zmień VTF...", jakie daje jeden jaśnie oświecony forumowicz, to nie wierz, bo on nie wie o czym mówi. Jak zwykle zresztą, hahaha.

Pozdro,

Yul

no i eksperymentów ciąg dalszy... AT150 z igłą od AT440 - kanały są ok, równo...

AT440 z igłą od AT150 - prawy kanał głośniejszy o 2dB... wynika z tego, że igła jest walnięta...ale to dziwne... jest nowa...prosta...nie widać uszkodzeń, wygięć...itp

warto sprawdzić z szablonem, gdzieś tam pisałeś, że używasz tylko technicsowego ustrojstwa do overhangu + regulacja VTA i już - a patrzyłeś w końcu jak z szablonem to się wszystko układa?

(hihi, zawsze możesz mi tą igłę opchnąć w wysoce okazyjnej cenie jako walniętą, przeboleję te 2dB :-DDD)

no to wychodzi na to, że mam walnięta igłę... niby gra ok, barwa, brzmienie, tylko jest nierównomierność kanałów...

chyba będę zmuszony kupić nową igłę... może ktoś ma na zbyciu igłę do AT150? Chętnie nabędę...

kurczĘ bladĘ, w ogóle bym wpadł, bo ten Twój Technics ciekawi, ale jestem konkretnie uziemiony przez cały weekend i jeszcze po też :-(

a spróbuj - jak radzi Yul - delikatnej manipulacji azymutem, a nuż oszczędzisz sobie wydatku... swoją drogą jeżeli to jest to, to wstyd, żeby za taką kasę diamencika nie umieli w dziurkę wetknąć

a propos kasy, lekko offtopicznie - AT33PTG u żółtka podrożała z 359 do 399$, OC9/III stoi 715.99$... to ja sobie lepiej książkę jakąś kupię na Gwiazdkę albo coś

• 3 miesiące później...

Fajne wideo, ale to jest starszy model "Golda" wyprodukowany na 25-lecie Technicsa pod koniec lat 90-tych.

A propos, tuż za nowszym modelem 1200GLD który opisywałem na wstępie, w 2002 Technics wypuścił bliźniaczą wersję juz bez złota, ale także w lakierze fortepianowym bliźniaczo podobny do GLD. Wersja nazwana SL-1200MK5GK. Wszystkie elementy złocone w GLD zostały zastąpione przez matowe wykończenie w kolorze srebrnym. Montowana opcjonalnie na zawiasach pokrywa ma szare przydymienie a nie brązowawe jak to ma miejsce w GLD. Przyznam że ta wersja wygląda równie ślicznie. Pozdr

ps. MK5GK pojawił się ostatnio na eBay za jedynego $kafla$. Jedno ze zdjęć zamieszczam dzieki uprzejmości jithk.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-891-100009566 1268707289_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.