Skocz do zawartości
IGNORED

AXA - walka o odszkodowanie

arturp

Rekomendowane odpowiedzi

maja Ci zwrocic wszystko co do grosza, łacznie z vatem.

zapytaj ich ile Ci zwroca w zwiazku z utrata wartosci.a jeszcze lepiej wystosuj pismo,na "gebe" nie warto,bo to przekreciarze.

Redaktor

co Tobie?

dziwne skojarzenia zaczales miewac.

jakies klopoty,problemy?

tomek 7776 ,

zainspirowałeś mnie ;p Wysłałem do AXA zapytanie czy pokryją koszty utraty wartości i dlaczego obcięli 30% za te drzwi a nie 5% albo 95% . Z czego to wynika ?

...there is no spoon...

arturp

11 Lip 2009, 13:11

....Nawet jeśli były tam jakieś uszkodzenia (NO TO BYŁY CZY NIE BYŁO ?) to niech mi to zrobia tak aby tych rzekomych uszkodzeń nie naprawiali .." - No toż tak właśnie zrobili, pomniejszyli wypłatę o wcześniejsze uszkodzenia. Trudno żeby np. lakierując drzwi po naprawie okleili stare uszkodzenia i polakierowali wszystko oprócz nich. Choć jak słyszę takie (nie obraź się) cwaniakowanie to wydaje mi się że tak powinno się robić.

....I dlaczego 30% a nie 5% lub 95% " - dobre pytanie, zadawane często na salach sądowych, poruszane w pismach odwoławczych - powiem tak -ja potrafię odpowiedzieć na to pytanie od dawna, choć wielu którzy "zadaje" amortyzację, udział własny, ubytek wartości itp nie zawsze potrafi -:)

... Kto im dał prawo do tego aby decydowac o ile moga obniżyć ? Sa jakieś zewnętrzne przepisy , które to regulują " - KC, Ustawa Ubezpieczeniowa, rozporządzenie Min. Finansów w sprawie OC ; w przypadku próby wyłudzenia KK.

...czy ubezpieczyciel nie ma obowiązku pokryc utraty wartości auta z tego powodu ,że było naprawiane? Przeciez teraz samochód jest ,, po naprawie " . A więc jego wartość spadła . Nie jest to moja wina . Kto mi pokryję tą stratę ? " - ma, możesz się zwrócić z roszczeniem z tego tytułu do Ubezpieczyciela, przy składaniu roszczenia dobrze byłoby posiadać wylicznie ubytku wartości sporządzonego przez niezależnego Rzeczoznawcę - niestety w Twoim przypadku (mniej więcej potrafię sobie wyobrazić szkodę na podstawie Twojego opisu) będą to sprawy groszowe, koszt sporządzenia opinii może przewyższyć wartość roszczenia, choć TU powinna teoretycznie zwrócić za opinie.

Arturp - bez urazy, ale zanim poruszysz niebo i ziemię zrób rachunek sumienia i odpowiedz sobie na pytanie - były wcześniejsze uszkodzenia czy nie były. Niestety obserwując nasze społeczeństwo mam wrażenie jakby dalej była komuna, niewielką stłuczkę 80% poszkodowanych próbuje wykorzystać do "wzbogacenia się" bez względu na to czy są na najniższym stopniu hierarchi społecznej czy są np profesorami wyższych uczelni.Wyciągnięcie choćby nienależnych 100pln jest traktowane jako powód do dumy, opowiadany z wypiekami na twarzy " u cioci na imieninach" przez szacownych obywateli przy aplauzie innych równie szacownych. Jakakolwiek forma obrony przez TU jest od razu piętnowana "...moje składki, ja płace, złodzieje z TU,kto mi zwróci za .., ja się o wypadek nie prosiłem .. itd) Ubezpieczalnie też nie są bez winy, z powodu w/w na większość poszkodowanych od razu patrzy się jak na oszustów. Zresztą Ubezpieczalnie też nie są "święte" i to jest całkiem inna sprawa (aczkolwiek wydaje mi się że akurat nie w tym przypadku - choć moge się mylić)

Arur - jeżeli były wcześniejsze uszkodzenia to decyzję Ubezpieczyciela należy przyjąć z pokora i cieszyć się że potrącili 30% a nie 100%.

pzdr Wojtek

hey,spokojnie,,,,

jesli lobby ubezpieczeniowe wprowadzilo obowiazkowe OC,

to nie robi zadnej laski,ze wyplaci za doprowadzenie auta do stanu przed wypadkiem.

wiec ucinanie 30% to niby za co?,no wlasnie a czmu nie 60,lub 3%

tomek7776

11 Lip 2009, 14:19

...jesli lobby ubezpieczeniowe wprowadzilo obowiazkowe OC ... - dobre, nawet mi się nie chce komentować -:)

...to nie robi zadnej laski,ze wyplaci za doprowadzenie auta do stanu przed wypadkiem... - no właśnie - PRZED WYPADKIEM - jeżeli pojazd posiadał inne uszkodzenia to można to zrobić na 2 sposoby : 1. Wymienić element(lub naprawić) i zastosować ubytek wartości ; 2.wymienić element, polakierować i np wgiąć go w tym samym miejscu co był wgięty przed zdarzeniem. Przy wprowadzeniu tego drugiego to by się dopiero zaczęło dziać -:)

...no wlasnie a czmu nie 60,lub 3% -oddajcie sprawę do Sądu , wtedy zapoznacie się z metodologią ustalenia ubytku

pzdr Wojtek

A jednak . Samochód miał uszkodzenie . W zeszłym roku spadł rower wieziony na bagażniku dachowym . Żona twierdzi,że drzwi też były uszkodzone ... Oddała do naprawy do autoryzowanego warsztatu . Czyli jest gwarancja . Co w takim wypadku ? Każą serwisowi zrobic rysę albo walnąć młotkiem nowe drzwi aby były tak uszkodzone jak poprzednie a potem naprawić ? Jeśli było wcześniej uszkodzenie i zostało naprawione w autoryzowanym warsztacie to teraz serwis Toyoty powinien mi wstawić drzwi używane ?

...there is no spoon...

Czyli z tego co rozumię nie było uszkodzenia, tylko ślady wcześniejszych napraw.

Ubytek wartości Ubezpieczyciel mógł naliczyć w przypadku jeżeli w/w (wcześniejsza) naprawa została wykonana niezgodnie z technologią (co w ASO wbrew pozorom zdarza się b. często) czyli np powłoka lakiernicza była położona nieprawidłowo. Jest to oczywiście działanie zgodne z prawem bo trudno żeby TU płaciło tyle samo posiadaczowi "ładnego auta" i np pomalowanego pędzlem.

Mogło się również zdarzyć że likwidator zadziałał mechanicznie czyli na zasadach - było naprawiane to płacimy mniej.

Myślę że jak Ubezpieczyciel odpowie na Twoje pismo będziesz wiedział dlaczego się tak stało i wtedy będzie wiadomo czy skarżyć warsztat czy TU.

A tak na marginesie - najczęściej (zwyczajowo) tego typu potrącenia bierze na siebie serwis - czyli np wartość drzwi rozlicza "po kosztach" a lakierowanie - i tak muszą polakierować całe drzwi, różnica w materiale i robociźnie praktycznie żadna, przy stawkach i narzutach ASO (co zresztą sam zauważyłeś)różnica jest spora, więc jakby TU potrąciło ASO nawet 70% to ci i tak zarobią. (nie mówiąc już o zarobku za pozostałe prace)

pzdr Wojtek

WOJTEK2

tat,tak,lobby ubezpieczeniowe wprowadzilo te chore obowiazkowe OC,i sie nie wywiazuje z wyplat.

nie uzytkujesz auta,placisz skladke,nie mozesz zawiesic czasowo jej placenia,skladka z "automatu"przechodzi na nastepny okres,mimo ze umowe zawierasz na 1rok,przy zdublowanej stawce oc ,wyplata jest tylko od jednego ubezpieczyciela,ale stawki sa dwie.

dziwne rzeczy sie dzieja ,wierz mi ,wiem to najlepiej.

Dotarłem do zdjęć uszkodzeń . Zadrapanie na górnej powierzchni ramy drzwi oraz rysy na lakierze . chyba jest podstawa do walki o wypłatę pełnego odszkodowania .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-3970-100000333 1247422997_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Taką otrzymałem informację od firmy AXA .

Informuje, iż podtrzymujemy decyzję dotyczącą potrącenia z wymiany drzwi. Na dokumentacji fotograficznej z oględzin widocznie jest uszkodzenie, które nie ma związku z przedmiotową szkodą.

Jeśli chodzi natomiast o ubytek wartości rynkowej pojazdu - warunki, kiedy można go wyliczyć określa instrukcja Stowarzyszenia Rzeczoznawców Samochodowych - EKSPERTMOT - jednym z takich punktów jest okres użytkowania - nie powinien przekraczać 3 lat.

Także w przypadku Pana pojazdu nie może zostać wyliczony ubytek wartości rynkowej pojazdu.

...there is no spoon...

• 4 lata później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.