Skocz do zawartości
IGNORED

SONDA czy słyszysz kable?

Gość Cadam

Rekomendowane odpowiedzi

A kto słyszy kable ?

Ja swoich jal leżą na podlodze nie słyszę.

Jak usłyszę to sprzedam resztę audio-zabawek i zostawię tylko kable.

A potem to już tylko niebieskie i zółte tabletki.........

>Jak usłyszę to sprzedam resztę audio-zabawek i zostawię tylko kable.

Nikt niestety Ci nie pomoże. Masz za słaby słuch niestety.

Kable "grają" czyli jestem na TAK. Dopiszę tylko ze jestem na świeżo z tematem bo wczoraj wymieniłem kabel zasilający ze standardowego na lapp kabel + porządna listwa Belkin z tłumieniem do 75 db. To działa :)

Jednocześnie jestem przeciwnikiem kupowania drogich kabli (od tysiąca w górę) - już lepiej kupić droższe kolumny.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

cadam, 10 Lip 2009, 17:19

>Powinienem napisać alternatywę wykluczającą

>

>TAK albo NIE

Co sie dziwisz? Bardzo trywialnie sprecyzowałeś pytanie.

To tak jakbyś zadał pytanie : Kochasz MAMUSIĘ ? Tak czy nie?

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

cadam, 10 Lip 2009, 17:19

>>Powinienem napisać alternatywę wykluczającą

>>

>>TAK albo NIE

Jedne mogą grać, inne nie. I co wtedy? Są też różne kable w obrębie rodzaju...

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

mikel

"Kable "grają" czyli jestem na TAK. Dopiszę tylko ze jestem na świeżo z tematem bo wczoraj wymieniłem kabel zasilający ze standardowego na lapp kabel + porządna listwa Belkin z tłumieniem do 75 db. To działa :)"

Podłączyłeś kabel lapp do listwy Belkin z tłumieniem i zagrało ?

Kto i co zagrał. Pisz prędko co słyszałeś.

Może i ja posłucham.

Samych kabli jak sobie tak luźno leża na stole to nie słyszę ale jak je ciągnąc po nim,lub wpiąć w solidny tor audio to sygnał dźwięk przez nie przenoszony w postaci prądu może być mniej lub bardziej naturalny w stosunku do muzyki zapamiętanej na żywo.

Pójdę nawet z odpowiedzią dalej, jak jest jasno to nawet je widzę.Pachnieć tez potrafią.

Dla kogo robisz sondę OBOP, czasopismo audio?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

> czyli graja tylko tanie kable

drogie nie ?

każdy kabel gra na swój sposób :) Chodziło mi bardziej o opłacalność. Oczywiście jeśli mamy system za 30 tys lub droższy to grzechem by było nie kupić dobrego drogiego wypasionego okablowania :)

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

No każdy słyszy to co chce usłyszeć normalnie :) Ktoś kogo stać na bardzo drogi sprzęt i bardzo drogie kable ma również fundusze i na wakacje dla dzieciątka :) Nie mówmy tu o ludziach którzy sprzedadzą ostatnią swoją koszulę żeby kupić kabel sieciowy za 3000 zł bo to śmieszne :)

.

Tak - wplyw jest o tyle wiekszy o ile klas jest lepszy sprzet - i samo nagranie

Nie - przy mocno budrzetowym sprzecie - mini hifi

Moje zdanie - podzielone - w zaleznosci do czego ma sluzyc sprzet - czy do umilenia pracy w kuchni czy do relaksu przy muzyce...

Moje graja tak : bum cyk , bum cyk trala la , a tak powaznie to wiekszosc niech wykorzysta wakacje na wizyty u psychologa , laryngologa lub niech poprostu wiecej czasu poswieci na mycie uszu . Latwiej bedzie odpowiadac na takie pytania .

Nawet na denonku mini 3 w 1 , po zmianie zwyklego kabelka na dnm reson dzwiek byl jasniejszy i bardziej czytelny . Poza tym to mozna by zapytac tez czy slychac lub czy graja kolumny ,wzmacniacze . cd .

>Trzeba być bardzo podatnym na sugestię i marketing albo mieć bujną wyobraźnię, aby słyszeć wpływ kabli na dźwięk.

Trzeba być głuchym żeby nie słyszeć wpływu kabli na dźwięk. I co..tak teraz bedziemy sie przepychać?

Prąd który wychodzi ze ściany kończy swoją pracę na głośnikach w kolumnie wiec nie rozumiem jak można ignorować temat zasilania i jego jakość.

.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

To testu ABX na sieciówki bym nie stanął. Zaryzykuję stwierdzenie, że ich nie wychwycę. Być może dzięki kondycjonerowi, który wnosi w ten temat bardzo dużo.

Natomiast kable glośnikowe i IC jak najbardziej zaznaczają swoja obecność w systemie.

Jak można nie odróżnić głośnikowych MIT Terminator od np Anticabli? Przecież to tak diametralnie różne brzmienia. Czasami między kolumnami jest mniejsza różnica niż między akurat tymi dwoma kablami.

To czy slyszymy kable, zalezy od tego jak reaguje na nie nasz sprzęt. Przynajmniej u mnie tak jest. Jak mialem tranzystorowy wzmak i zwykly cedek to kazdy kabel gral wyraźnie inaczej. Slychac bylo ich sygnaturę. Inaczej grala miedz, inaczej srebro, inaczej grał coaxial, inaczej mikronowy itd. Jak kupilem lampowy wzmak, to juz bylo slychac duzo mniejsze róznice. A wlasnie przed chwilą podpiąłem lampowy cedek, który ma 2 wyjscia i podlaczylem do wzmaka dwa rożnie do tej pory brzmiące interkonekty. I co? A no nic. Przy przelaczaniu selektorem nie slychać kompletnie żadnych róznic. Zero. Oba kable grają teraz identycznie. Inaczej - przekręcam gałkę selektora i nie slyszę nawet róznicy poziomu głośności. Choćby subtelnej. Więc jakbym wrzucił nawet chińskie OFC za 3pln zagrałoby pewnie też tak samo. Ale akurat nie mam pod ręką :)

masza1968, 10 Lip 2009, 19:00

Przecież ten MIT montuje jakieś tajemnicze puszki. Też mogę sobie zrobić taki kabel co będzie bardzo zmieniał brzmienie. Wystarczy rezystor i kondensator i możemy tak modelować brzmienie IC, że trudno będzie znaleźć aż takie różnice w normalnych kolumnach :)

...a może tyko tyle że ktoś polubi dźwięk kabla nr. 1 a ktoś inny kabla nr.2?

.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

jozefkania, 10 Lip 2009, 19:18

>masza1968, 10 Lip 2009, 19:00

>

>Przecież ten MIT montuje jakieś tajemnicze puszki. Też mogę sobie zrobić taki kabel co będzie bardzo

>zmieniał brzmienie. Wystarczy rezystor i kondensator i możemy tak modelować brzmienie IC, że trudno

>będzie znaleźć aż takie różnice w normalnych kolumnach :)

Przecież kablosceptycy twierdzą, że tam nic nie ma i te puszki to jedna wielka ściema jest.

To jak maja mieć wpływ na dźwięk?

:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.