Skocz do zawartości
IGNORED

Sonda-ilu z nas to naiwniacy.

modrzew47

Rekomendowane odpowiedzi

• Użytkownicy+

>Grzegorz7

Grzegorzu powiadam ci ,ja kabli nie słucham ,tyko szukam ich wpływ na dźwięk (bo kable przenoszą sygnał ,którego częsc ulega w nich zniekształceniom).Pawła staram się wyciągnąc do odpowiedzi ,ale zadanie może za trudne,co i tak mnie dziwi bo do tej pory niewygodne pytania po prostu omijał .

Wszystko ma wpływ na dźwięk. Znalazłem dziesiątki bardziej znaczących elementów niż kable. Nie ma potrzeby jeszcze przez długie lata grzebać w kablach. A potem to mogę już za wiele nie słyszeć ;).

Ot i cały mój stosunek do kabli. Musicie faktycznie mieć zajebisty sprzęt, że już tylko w kabelkach można pogrzebać.

Nie, nie tak. Przecież to ja twierdzę, że im lepszy sprzęt, tym mniej słychać kable.

• Użytkownicy+

Modrzew ma super sprzęt ,ja w trakcie przebudowy (na pewno do niego mi daleko).Myślę że czasami strata na sprzedaży i zakupie lepszego urządzenia ,to spory wydatek. Dobre okablowanie może dac zbliżony efekt za te same pieniądze lub mniejsze ,a można uniknąc kłopotu ze sprzedażą .

Gość rochu

(Konto usunięte)

Mam je /IC i głośnikowy/ jakieś 5-6 lat.

Nigdy mi się wcześniej nie sprawdziły i zaległy w szufladzie.

Aż do czasu gdy nie sprawiłem sobie pierwszego SET-a.

I tutaj objawienie.

Fajne kable.

I tanie ; )

modrzew47, 8 Sie 2009, 20:22

>parantulla.

>>Najśmieszniejsze to jest to,że najgłośniej krzyczą i buczą na hi-endowe ceny przeważnie ci,którzy

>prawdziwy hi-end widzieli co najwyżej w gazecie.

>W większości Twoich wpisów się z Tobą zgadzam ale nie we wszystkich.W tym cytowanym też się

>zgadzam.

>Natomiast nie zgadzam się co do cen wygórowanych za niektóre komponenty audio.

>Pytanie tytułowe tego wątku jest jakby dowodem na to.

Tak, tylko pytanie tytułowe tego wątku jak i większość odpowiedzi nie uwzględnia jednej za to podstawowej sprawy. Dobre klocki zawsze kosztowały, kosztują i będą kosztować, niezależnie od tego jak bardzo i komu to się nie podoba. Także to nie jest kwestia tytułowej naiwności, co raczej braku innej alternatywy, po prostu.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
Gość Arek__45

(Konto usunięte)

Trzeba budowac systemy ktore trafiaja w serce muzyki ...czyli pelne rytmu i ekspresji...systemy gdzie liczy sie wykonawca i nasza interakcja z nim ,laczac wspolne emocje...systemy wprost demolujace bariery ,praktycznie przenoszace nas w miejsce nagrania- tak w miejsce nagrania, pamietajcie ,nigdy na odwrot...i to jest wlasnie wysoka wiernosc...:)

Uderz w ...stol poczuj jego wibracje..on ma takze swoj dzwiek,rezonuje,jest prawdziwy a coz dopiero instrumet.Swiat to wibracje.Nasze cialo to biologiczy twor ,zegar reagujacy wlasnie na te oscylacje.. i te podstwowe harmonie czy rozne ich kombinacje wyzwalaja w nas emocje.. jezeli jestesmy poddani dzwiekowi nie potrzeba sie wsluchiwac ..to sie czuje to sie wie..same ciary.A muzyka operuje wlasnie rezonansem ,tym sie objawia jej zycie...

• Użytkownicy+

>parantulla

Wiem ,miało nie byc porównań z samochodami :-), ale co tam - jak ktoś jeżdzi polonezem i nie ma na lepszy lub mu to wystarcza ,niech nie mówi że to najlepsze auto na świecie.Nie chodzi bowiem o to na co kogo stac ,lecz o śiadomośc jak jest naprawdę. Naiwne jest to że polonez to jest "jeden z lepszych".Żeby nie było sam nie mam super sprzętu ,ale mam świadomośc tego stanu rzeczy .

Ps. Kiedyś miałem poloneza i nieźle go wspominam .

Z prawdziwym hi-endem pewnie 3/4 osób z tego forum nigdy nie miało kontaktu. Czy to zabrania im rozmawiania o dźwięku ?

Prawdziwy hi-end czyli najlepsze technologie, najlepsze materiały na daną chwilę. Reszta to dobre hi-fi bądź marketingowy, gazetowy hi-end. Czy prawdziwy hi-end się dewaluuje ? Bo przecież świat się zmienia. Trudno obecnie uznać papier za hi-endowy surowiec na membrany głośników. To nie jest szczyt technologii na dziś. Wszystkim kolumnom z celulozowymi membranami należałoby od razu odebrać prawo do bycia hi-endem.

• Użytkownicy+

Hiend to świetny dźwięk przede wszystkim, ale i jakośc części i wykonanie są ważne.Ja miałem nie raz okazje słuchac świetnego dźwięku i wiem dzięki temu na co zwracac uwagę .

Arek_45.

>Sproboj..:)te monobloki tylko 28000$...

Co niby to ma znaczyć?Taaakie dobre bo drogie?Czy takie dobre bo Audio Note?Czy takie dobre bo świetnie grają?Czy takie dobre bo napędzą większość znakomitych kolumn?

Większość tych kolumn o których pomyśle to Kageki nie wysteruje i co?

Oczywiście w małym pomieszczeniu można sobie na nich pograć ale to wszystko.No chyba,że na kolumnach AN ale pachną anachronizmem i mi się nie podobają.

Zresztą przez tą rzekę już przepływałem,to właśnie naiwność o której tu piszemy.

Wklejenie zdjęcia po to by się podniecać?Bez sensu.Podbijanie bębenka.

parantulla.

Zgoda,tylko jak nie mam alternatywy to nie szukam taniego substytutu i nie mówie potem,że mam Hi-End,że można go osiągnąć za dużo mniejsze pieniądze a wszyscy Ci co kupili drogie klocki to frajerzy.Może troche przejaskrawiam ale sens właściwy.

jozefkania.

>Z prawdziwym hi-endem pewnie 3/4 osób z tego forum nigdy nie miało kontaktu.Czy to zabrania im rozmawiania o dźwięku?

Nie!Nikt im nie zabrania,ale rozmawiania o dźwięku a nie o tym,że tańsze gra lepiej i po co wydawać pieniądze na droższy bo to głupota.

jozefkania, 9 Sie 2009, 01:25

>Z prawdziwym hi-endem pewnie 3/4 osób z tego forum nigdy nie miało kontaktu. Czy to zabrania im

>rozmawiania o dźwięku ?

W demokracji nawet slepym wolno rozmawiac o gwiazdach, tylko do czego dojda?

>Prawdziwy hi-end czyli najlepsze technologie, najlepsze materiały na daną chwilę. Reszta to dobre

>hi-fi bądź marketingowy, gazetowy hi-end. Czy prawdziwy hi-end się dewaluuje ?

Za obecna sytuacje (dewaluacje hi-endu) w najwiekszej mierze odpowiada dewaluacja sprzetu konsumenckiego (czyt. marketowego), tym samym przesuwa sie granica dzielaca co hi-endem jest a co nie.

Do tego bardzo w ostatnich parunastu latach schudła srednia połka i dlatego trudno znalezc przyzwoity sprzet za rozsadne pieniadze.

Dzis placac za 'hi-end' placisz w duzej mierze za 'not made in China' oraz za to, ze ktos projektujac troche pomyslal i niczego nie spieprzył.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.