Skocz do zawartości
IGNORED

Sonda-ilu z nas to naiwniacy.

modrzew47

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) tutaj są podobne konstrukcje i ich słuchałem nawet najwyższy model Orpheus.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Grzegorz7

Równie dobrze można wrzucić na bok sześć 18-nastek i co?Koszty wzrosną ale Hi-endem nie będzie.

Hi-end już opisywaliśmy ale jozef chyba spał.

Modrzewiu. Bardziej dziwie się takiego podejścia (dwie 18 zamiast z jeden 25-30). Dosyć dokładnie przerobiliśmy to w wątku „Woofer o małej i dużej średnicy- różnice”.

Grzegorz7.

Powiem Ci,że miałem w SF jeden 26 calowy niskotonowy a teraz w Dynkach ma dwie 18-ki i jak myślisz co dzieje sie z basem?Pomieszczenie to samo.

Gość rochu

(Konto usunięte)

Grzegorz7

>Rochu, jesteś nieodgadniony. Jakoś nie korespondują mi te Twoje ciągoty do PC`ta a jednocześnie wrażliwość na sieciówki. . .

Hi, hi. Gdzieś na tym forum jest zdjęcie dość grubej sieciówki Furutecha, której używałem do podłączania peceta.

modrzew47

> Rajcuje Cię bo jest dobre?Czy słuchałeś?Gdzie to zrobili?

Zrobili to Niemcy. Kosztuje 2200E.

Jak gra - nie wiem ale sam widok mnie rajcuje jak diabli. Jest w nim coś z urody amerykańskich lampowców z lat przedwojennych.

Co do Dynastation, na Audiogonie kiedyś ktoś twierdził że gra to bardzo przyzwoicie.

Może coś w tym być bo sam eksperymentowałem kiedyś z nieprzerobionym PS 1 i to z całkiem zadowalającym skutkiem. Z resztą mój plan na jesień to właśnie przeróbka konsoli na cd player.

ekstermalni wielbiciele konsoli playstation rywalizuja głownie w dwoch grupach jak z tego zrobic super sprzet audio pierwsza , superkomputer z polaczonych jednostek :) druga

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Już tłumaczę o co mi chodzi z tymi Ketsusami... Jak podaje producent:

"Broadband Sound Concept:

niemalże pełne pasmo niskich, średnich i wysokich częstotliwości przetwarza tutaj zdublowany głośnik pełno-pasmowy o bardzo liniowej charakterystyce, wysokiej mocy i niskich zniekształceniach, realizując tym samym tak pożądaną ideę spójnego i neutralnego źródła dźwięku. W praktyce dzięki temu uzyskujemy precyzyjną i przestrzenną scenę muzyczną oraz pełne zrównoważenie tonalne."

Wszystko pięknie, tyle że te głośniczki to taniutkie Visatony po 40zł/szt., w hurcie przecież jeszcze taniej. Pewnie około 10zł.

To tylko potwierdza moją (szaloną) teorię, że z prawie wszystkiego można zrobić hi-end.

A na pewno można z papieru i blachy.

Stolarza muszę znaleźć i zacząć produkować tego typu hi-endy. Bo pomysłów mam mnóstwo :) Chodzi mi o zaskakująco dobry dźwięk z prostych przetworników. Dźwięk żywy, zapełniający przestrzeń :) Przecież to jest wykonalne na prostych głośnikach. Kwestia cierpliwości w strojeniu.

Ukryta Zawartość

post-17766-100008161 1250286742_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jozefkania.

Stolarza w Szczecinie Ci mogę złatwić,mam dostęp do najlepszych,włącznie ze szkutnikami.

Jest tylko jedna sprawa,odpowiedz na pytanie:Dlaczego do tej pory nikt tego nie wykonał a w szczególności Visaton,który kolumny produkuje również?Ślepi są i głusi czy co?Może zanim weźmiesz się za dobrą skrzynkę wykonaj gabarytową,koncepcyjną sam,sprawdź jak to gra a dopiero jak stwierdzisz,że super-głęboka woda.

Jednak zalatuje trochę.......

Mam kolegę(były VOX Hi-Fi)i były dystr.Vincenta też próbował z Visatonem,robił kolumny i coś mu nie wyszło.Nie znam powodów,tych prawdziwych.Pojechał do stanów.

palton.

Intrygi sieją osoby słabe i judaszowate.Brzydze się nimi.Prowokowanie jest w pewnym sensie pozytywne,bo zmuszać może innych do myślenia a to zasadnicza różnica.

Grzegorz7, 13 Sie 2009, 21:30

zupełnie nie trafiasz.

1. Nikomu nie zarzucam braku doświadczenia. To właśnie to doświadczenie wskazuje na to że nie każdy te zmiany słyszy. poczytaj forum.

2. tupet, kompleksy? zupełnie mnie tym zastrzeliłeś.

Jak widzę nie zrozumiałeś tego co napisałem. szkoda.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

rochu, 15 Sie 2009, 00:04

>A nie lepiej jakiś Line Array z tych Visatonów?

Może i lepiej. Tyle, że mocno wzrośnie efektywność, którą trudno będzie uzupełnić na basie. Te małe głośniki mają rezonans przy 120Hz. Basu z nich nie będzie. Koszty i wymiary konstrukcji drastycznie wzrosną. Chyba, że ktoś lubi słuchać bez basu.

modrzew47

Visaton robi wiele dopracowanych konstrukcji w postaci zestawów do samodzielnego montażu i gotowych kolumn też. Na pewno nikt z forum wszystkiego nie odsłuchał. Pewnie są jakieś perełki.

Ukryta Zawartość

Przyjmując, że bardzo dobry dźwięk (może nie od razu "światowy" hi-end) można uzyskać z papieru i blachy to nie ma wielkich powodów by produkcję takich zestawów uznać za szarlatanerię. Jeśli dźwięk byłby zjawiskowy to wszystko się zgadza. Gra, wygląda - kosztuje. Przy okazji archaiczny wygląd przetworników może być ich zaletą. Mnie się bardzo podoba taki surowy, techniczny styl. W połączeniu z doskonałą stolarką wygląda to ciekawie.

Ukryta Zawartość

jozefkania.

Wiesz jak trudno o kolumny o wysokiej skuteczności i z dobrym głębokim basem a do tego w nowoczesnym,surowym i technicznym designie?To dopiero byłoby coś.Strzał w dziesiątkę.Popracuj i nie rezygnuj bo do lampowych wzmacniaczy to rarytas.

modrzew47, 15 Sie 2009, 17:24

Osobom mało znającym teorię można w skrócie wyjaśnić, że większość głośników stosowanych w domowym audio ma ciężkie membrany, niskie dobroci Qts, niski rezonans. To wszystko powoduje, że już w małej obudowie można uzyskać w miarę głęboki bas. Minusem jest niska efektywność, około 84dB/1W dla typowej konstrukcji dwudrożnej.

Są natomiast przetworniki gdzie sprawa wygląda trochę inaczej. Lekka membrana, wyższy rezonans, wyższa dobroć. Tyle, że wtedy trzeba zastosować dużą obudowę (np. 70litrów), żeby wydobyć dobry bas. Plusem jest znacznie wyższa efektywność takiej konstrukcji, około 90dB.

6dB więcej czyli 4 razy głośniej. To tak, jakby postawić 8 sztuk małych kolumn.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.