Skocz do zawartości
IGNORED

Sonda-ilu z nas to naiwniacy.

modrzew47

Rekomendowane odpowiedzi

houek, 15 Sie 2009, 19:22

Dlaczego nie potrzeba ? Ja potrzebuję :) Gainclone mi się wyłącza jak chcę posłuchać głośniej w 20m2.

Twoje Yamahy NS-10M Studio mają efektywność nawet lekko ponad 90dB. Tyle, że niskiego basu brak.

houek.

Nie wiem czy większość,ja na przykład mam 60m2 do nagłośnienia.Miałem monosy na lampach i miałem problem z kolumnami a właściwie z ich skutecznością i wyglądem(design).Sądzę,że pomysł jozefa jest dla takich jak ja do rozważenia w innym przypadku zostają Dynki i EC.

+3dB to podwojenie ciśnienia. Na to poniżej się powołuję:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jozefkania.

Wiesz,wydaje mi się,że głośniki papierowe(celulozowe w różnej formie)nie odejdą tak szybko do lamusa

podobnie jak analog.Mimo nowej technologii ceramicznej,magnezu,aluminium i jeszcze innych mieszanek.

modrzew47, 15 Sie 2009, 20:50

>Nie wiem czy większość,ja na przykład mam 60m2 do nagłośnienia.

Coś do takich pomieszczeń. Efektywność 94dB. Tyle, że sam zestaw do montażu (bez obudowy !) kosztuje prawie 12 tys. zł.

Ukryta Zawartość

Ja zbuduję coś minimalistycznego... pomijając wielkie wymiary obudowy ;)

post-17766-100008091 1250369515_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jozefkania.

Trochę archaiczny ten wygląd.Mnie bardziej podoba się to:http://www.odeon-audio.com/bilder/startbild.gif

Zupełnie z innego świata projekt i o wysokiej skuteczności.

jozefkania

Model no.26 przy 8ohm ma 94db,słuchałem tego w Berlinie grało świetnie.Zapięte były do BAT-a monobloków na lampach(diabełki).Kolumny jednak do najtańszych nie należą,niestety.

Kiedyś szczeciński vox przymierzał sie do dystrybucji podobnego albo tego właśnie modelu ale skończyło sie na gadaniu.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Xniwax.

Nie pamiętam żeby Janusz chciał sprzedawać Odeona.Sam go na to namawiałem.Produkt wart zainteresowania ale ryzyko cenowe istniało i istnieje.Naiwnością będzie twierdzenie,że się będzie sprzedawał jak ciepłe bułki.Nic z tego.

• Użytkownicy+

modrzew47

Witam.Jestem na krótkim wypoczynku nad jeziorem(dlatego tak mało mnie na forum).Mój wpis o twojej "intrydze" był żartobliwy. Mam pytanie : jak się ma szerokośc obudowy do przestrzeni ? Te wklejane propozycje Józefa, tak jak większośc kolumn z wysoką skutecznością mają dużą ściankę przednią. Brak odpowiedniej przestrzeni, dla mnie dyskwalifikuje kolumny.

Pozdrawiam Robert

Dlatego skończyło się na pobożnych życzeniach - to było jeszcze na Kolumba, gdzie snuto wile planów. VOX wogóle jeszcze istnieje?

xniwax.

Z tego co mi wiadomo,to był w Stanach i po powrocie kombinował z kolumnami Zale.Niby to miały być amerykańskie ale skojarzenia miałem ze skośnookimi.Te wieżyczki wysokotonowe sto procent chińskie.

Stały w DAT-cie jakiś czas i słuchałem ich u Andrzeja Rokoszewskiego,miał je jakiś czas.Widziałem go potem na Audio Show.

xniwax.

Oto one

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kolumny dla naiwnych.

Ukryta Zawartość

palton.

Szerokość przedniej ścianki a organizacja przestrzeni i źródeł pozornych to mit.

Dowodem na to niech będzie Sonus Faber ELIPSA przednia ścianka szeroka a przestrzeń rewelacyjana.

modrzew47

Faktycznie u Zbycha w DAT stały z jakimś subem. Grało to hmmmmm dziwacznie. Tylko, że u Zbyszka wiekszość nawet dobrych rzeczy gra trochę dziwnie.

xniwax.Co to znaczy dziwnie?U Andrzeja też nie grało dobrze.Raczej średnio jak na cenę jaką chciał za te kolumny.Wstyd mi nawet jej cytować.Nie nie wypowiem tej kwoty.

Niby jak WLM - prawie estradowo, niby dynamicznie ale tak jakby w kaseciaku na zaszumionej kasecie włączyć dolby - wycinało mi jakieś cześci pasma, no dziwnie jakoś grało. Nie było mowy o jakims wyrafinowaniu. Z subem to juz była przesada. W sumie po czyms takim i tak nie wiem jak te głosniki grają.

• Użytkownicy+

modrzew47

Sonus Faber ELIPSA- słyszałem tylko na AS. (z gryphonem diablo zdaje się) i nie podobało mi się. Według mnie była właśnie słaba przestrzeń.Jednak to było na wystawie, i co się z tym wiąże : krótko, hałasy innych ,otwieranie drzwi i nie optymalne miejsce.

Ja jednak wiąże szerokośc ścianki z przestrzenią.

palton.

Nie słyszałem lepszej przestrzeni z żadnych kolumn do tej pory.Holograficzna.

Widocznie coś masz z uszami.Bez urazy,ale odsłuch na AS to żenada i nie autorytatywne.Ja je miałem w domu w swoim systemie.

palton

Elipsa ma inną wadę(jeśli tak to można nazwać)na poziomie 80 hz impedancja spada do ok.2ohm i powstaje trudność w wysterowaniu.Cierpi na tym bas ale nie przestrzeń.

• Użytkownicy+

modrzew47

Może i na AS to nie słuchanie. Jednak do tej pory kolumny z niewielkim przodem czasami, lecz nie zawsze miały dobrą przestrzeń. Te z szerokimi nigdy jej nie miały(np.harbert), czy to przypadek ?(mówię o swoich doświadczeniach)

A morze te sonusy mają jakąś specyficzna zwrotkę która to potrafi zrobic ?

Herbeth to zły przykład - one tak mają - mają inne zalety.

Przecież takich Elips nie wstawisz do 15-24 m. a takie pokoje dominują na AS.

Weź Jmlaby najwyższej serii przecież wąkie nie sa a przestrzeni to ci tam dużo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.