Skocz do zawartości
IGNORED

Sonda-ilu z nas to naiwniacy.

modrzew47

Rekomendowane odpowiedzi

palton, 17 Sie 2009, 18:34

>No to udało mi się wywołac dyskusję :-). A co wy na zaokrąglenie narożników, lub jak w elipsach

>zaokrąglenie całej ścianki ? Jaki to ma wpływ na scenę itd?

Na scenę żaden.

• Użytkownicy+

henrykpiątek

Sądzisz że te same głośniki, w różnych obudowach (załóżmy ten sam litraż i zwrotkę), będą miały taką samą przestrzeń ? Wąskie i głębokie - szerokie i płytkie, do tego pierwsze zaokrąglone, drugie nie.

Naprawdę jestem ciekaw jak to jest, intuicja i dotychczasowe doświatczenia mówią mi że muszą się różnic, jednak nigdy nie porównywałem ich w ten sposób. Szanuję Twoje doświatczenie z kolumnami, może coś napiszesz więcej.

Po części cytując A.Kisiela. Baffle-step to spadek rezystancji promieniowania. Fale stają się dłuższe od wymiarów odgrody dlatego efektywność spada.

W wielkiej odgrodzie nie będzie tego problemu. Tyle, że taka wielka odgroda to tylko takie założenie. Dla przykładu fala o częst. 40Hz ma 8,6 metra długości.

palton, 18 Sie 2009, 23:46

Pytanie było inne, i tylko na nie odpowiedziałem.

ps.Czy jakieś tam zaokrąglenie,lub kawałek drutu takiej lub innej firmy może w istotny sposób wpłynąć na ogólnie ujmując, prawa fizyki?

palton, 18 Sie 2009, 23:34

Właśnie wąskie ścianki bardziej wykazują zjawisko baffle-stepu.

Zaokrąglenie pomaga tylko częściowo. Charakterystyka się wygładzi, ale nadal będzie około 6dB różnicy między 100Hz a 1kHz. To takie dobre punkty odniesienia.

Baffle step to nie jest podbijanie jakiegoś zakresu, tylko brak "wsparcia ze strony odgrody" na basie :)

• Użytkownicy+

Henryku, wiem że odkąd przeczytałeś że " słyszę kable" jesteś co do mnie mówiąc delikatnie "podejrzliwy", zostawmy więc te kable, bo bez testów to nic nie nie da.W kilku wpisach już się przyznałem do tego że nie wszystko wiem. Ba nawet przyznałem że w kilku rzeczach jestem naiwny : >Wiesz co, ja jestem podwójnie naiwny. Poza tym że myślałem iż na stawiane pytania odpowiada się jak najlepiej, a nie tylko wybiórczo co komu pasuje, to na dodatek sądziłem że ten wątek ma kogoś czegoś nauczyc, że dojdziemy do wspólnych wniosków. Tymczasem, tak jak pisałem wyżej większośc ma na celu dokopac tym co myślą inaczej.

Jestem tym szczerze mówiąc trochę poirytowany. >Proszę przeczytaj też mój wcześniejszy wpis z 13 Sie 2009, 01:44

Pozdrawiam Robert

palton, 19 Sie 2009, 00:17

To że ktoś słyszy kable to jego prywatna sprawa(a przede wszystkim pieniądze)bo podobno im więcej się ich wyda na te druciki, tym wiecej jest się w stanie usłyszeć. Taki przykład, czego to kabel potrafi dokonać, w tym przypadku całkiem tani-cytat z tego forum:

Kabelek musi miec dobra dynamike i gleboki bas i musi byc w miare jasny.<

ps.mam doś solidne kable.

• Użytkownicy+

"Sonda-ilu z nas to naiwniacy"- myślę że każdy z nas jest w jakimś stopniu naiwny byc może każdy w innym temacie. Myślenie że wszystko się wie jest naiwne i wiele innych rzeczy ...

henrykpiątek.

Powiedz,czy jeśli ktoś kogo stać i ma już dobry system,dobre kolumny,znakomity napęd i wzmacniacz i chce sobie nabyć,drogą kupna dobre kable(też drogie)Twoim zdaniem będzie naiwny?

• Użytkownicy+

Józefie napisałeś że wąskie ścianki bardziej wykazują zjawisko baffle step. Ja mam przeciwne zdanie(wiedzę), możesz o tym więcej ?

Grzegorz może też rozwiniesz tą myśl : " Zaokrąglone ścianki to bardziej mają związek z górą pasma. Minimalizują ugięcia fal na krawędziach co pogarsza scenę."

To proste ;)

20 kHz ma 1,7 cm, 10 kHz ma 3,3 cm długości fali.

Krawędź ostra ma wielokrotnie mniejszy promień. Zgodnie z teorią ugięć fale (nie tylko świetlne :)) uginają się.

W analizie zjawiska ugięcia (dyfrakcji) wykorzystuje się zasadę Huygensa-Fresnela mówiącą, że każdy punkt ośrodka, do którego dotarła fala, jest źródłem nowej fali kulistej.

A zresztą co jak będę się . . .

Za INTERIA.pl:

Dyfrakcja dźwięku - uginanie się fal dźwiękowych (dyfrakcja fali) na krawędziach niewielkich przeszkód, w wyniku czego krawędź cienia akustycznego zostaje rozmyta, a dźwięk dociera także za przeszkodę.

Jak to jest, że wystarczające są promienie zaokrągleń na poziomie długości fali 10 kHz?

Nie wiem ;(.

W końcu każda fala się ugina. Ale dla tych dłuższych (krańcowo basy) obudowa nie jest już przeszkodą (1kHz to już 33 cm fali, 100Hz to ponad 3 m). Tak sobie myślę.

A nie mówiłem, że akustyka to nie jest prosta sprawa ;)

Prawdopodobnie z tym zaokrągleniem krawędzi dotknęliśmy kolejnego mitu. Dlaczego producenci stosujący promień ok. 1 cm reklamują rozwiązanie jako zmniejszające dyfrakcję?

Dla jakich długości fal? Dlaczego dopiero dla tych?

Jeżeli ten fakt ma tu zastosowanie, to kierunkowość rozróżniamy od jakichś 200 Hz. . .

Może należałoby założyć wątek o mitach, również w akustyce zespołów gł.

Robert! Gdzie jesteś z Twoimi kabelkami? . . .

Mit nie dla wszystkich.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-4056-100007770 1250790489_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

modrzew47, 19 Sie 2009, 18:42

>henrykpiątek.

>Powiedz,czy jeśli ktoś kogo stać i ma już dobry system,dobre kolumny,znakomity napęd i wzmacniacz i

>chce sobie nabyć,drogą kupna dobre kable(też drogie)Twoim zdaniem będzie naiwny?

Ktoś kogo stać na wszystko i tak kupi wszystko co nie znaczy że jest to właściwa droga i jedyna jaka w opisanym przypadku pozostała. Napisałem o tym w innym temacie lecz polecono mi abym to napisał właśnie w tym temacie bo tam jakoś niepolitycznie chyba wypadło.A szło to tak:

--------------------------------

palton, 19 Sie 2009, 00:38

> Zastanawia mnie tylko co miał na celu wpis Henryka ?

Ano to, że zadufani w sobie i zapatrzeni w swoje super kable gawędziarze przesadają z możliwościami wpływu kabla na ostateczne brzmienie całego systemu, płacąc w ekstremalnych przypadkach za te druty grube pieniądzę i nie przyjmują do wiadomości że to ślepy zaułek, gdyż za tą samą kwotę można by osiągnąć dużo, dużo więcej.Nie interesuje mnie za bardo np. 1% poprawy jakości brzmienia za kwotę np.10% wartości systemu. Tak wyceniam wpływ kabli na poprawe brzmienia. 9% wyrzucone w błoto.

>(a tyle wiedzy zawdzięczamy wpisom o budowie kolumn).<

Poprawne zbudowanie kolumny, a w moim przypadku częściej dobrej obudowy i wiedza jak to dobrze zrobić da więcej satysfakcji dzwiękowej niż najdroższy kabel na świecie.I o tym warto pisać, nie zapominając o wzmocnieniu i żródle razem z dobrą jakością nośnika przede wszystkim. O akustyce pomieszczenia nie zapominając na początku.

pozdrawiam

Henryk

Gregorz7.

>>>A nie mówiłem,że akustyka to nie jest prosta sprawa;)

Po to są właśnie korektory akustyki,bo to nie jest prosta sprawa.

Czy mocne firmy takie jak choćby Tact robiły to na próżno?

Heniu:

Dobrze. Fajny rysunek, zgodny z zasadą Huygensa-Fresnela. Tyle tylko, że musi istnieć jakaś zależność między promieniem zaokrąglenia a skutecznością nie uginania fal. Z takich rysunków wynika, że nieomal dowolny promień usunie dyfrakcję. Tak nie jest. Jedna z moich obudów ma promień 6 cm.

Nie twierdzę, że mitem jest celowość zaokrąglania, lecz prawda jak to wpływa i jak trzeba zaokrąglić. Wiem, że w innym wątku powinniśmy o tym dyskutować.

Tu podtrzymuję, że producenci na wyrost sugerują stosowanie technik unikania dyfrakcji. Zaokrąglają przednią dechę, a za nią jest następna z kantami. Przypatrzcie się swoim obudowom. . .

Modrzewiu:

Pewnie, że tak. Aczkolwiek trzeba być konsekwentnym w wierze w takie automaty, cyfrowe automaty ;)

Może następny wątek w wątku?

Grzegorz7.

Znaczy to,że tu na tym forum są najmądrzejsi konstruktorzy.Tu jest skupisko całego świata.

Pachnie mi to nie dobrze.Amplituner w kinie nie opóźnia sygnału?Jeśli tak to w jakim celu?

Nie wiem czy widziałeś jak wykonany jest Tact,jak wpływa na dźwięk.Nie uwierzę,że takie firmy robią to na próżno.

Modrzewiu. Co na mnie krzyczysz ;)

Przecież zgadzam się z koncepcją korektorów akustyki.

Jeśli poruszyło Cię moje ostatnie zdanie to wyjaśniam:

Tzw. audiofile zarzucają niedoskonałości przetwarzaniu cyfrowemu; znasz przecież te wątki. Z drugiej strony powierza się korekcję akustyki urządzeniom cyfrowym! T taki Tact mieni się firmą audiofilską, ba jest za taką uważany.

A tymczasem w dyskutowanym modelu następuje konwersja A na D, przetwarzanie, powrotnie DAC. Chyba, że podłączy się końcówki cyfrowe mocy (np. również Tact`a). Cieszy mnie, że uznajesz technologię cyfrową, ale jak w jakimś wątku zobaczę, że opowiadasz niestworzone historie choćby o słyszalności Jittera to pomyślę żeś zakłamany naiwniak ;).

A swoją drogą: pewnie, że tu są najmądrzejsi konstruktorzy świata. To Twoje wątki! ;D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.