Skocz do zawartości
IGNORED

CoCo - SPDIF Converter & Conditioner

Rekomendowane odpowiedzi

skoro nie da sie z oscyloskopem na karcie dzwiekowej w kompie to jutro sprobuje na prawdziwym oscyloskopie - pozycze z pracy. Sprawdze sygnal na wyjsciu spdif mojego transportu hifidiy.net, na wyjsciu z antyjittera monarchy audio i na wyjsciu zwyklego marantza cd67mkII ose. Ale zeby to zrobic to musicie mi powiedziec jak to zrobic: jaki sygnal musi byc na plycie cd - jakis specjalny czy wystarczy jakakolwiek plyta audio?

------------------------------------------------------------------------------------------

Gdyby mi się chciało, tak jak mi się nie chce...

Chris01,

to nie jest taka prosta sprawa. Jeśli jak wspomniałeś nie jesteś elektronikiem i nie robiłeś pomiarów oscyloskopem, to najprawdopodobniej zagubisz się w ustawieniach. Lepiej gdybyś wziął do pracy odtwarzacz i zbadał sygnał z kimś, kto się na tym zna. Kiedyś oglądałem przebiegi z transportu hifidiy.net i prezentowały się bardzo dobrze.

Dzięki Waldi :-)

Nie jest to taki warsztat pomiarowy jaki bym sobie wymarzył, ale nie jest źle. Poza tym użytkowanie oscyloskopów HP to jest po prostu przyjemność. Ergonomia interface'u jest niebywała. Starsze modele nie kosztują majątku (niejeden na tym forum ma droższą sieciówkę), a parametry nadal trzymają i dobrze się sprawują.

Edward, 5 Sie 2009, 23:31

tylko kłody rzucacie mi pod nogi...

------------------------------------------------------------------------------------------

a ja jako uparty skorpion ide tylko do przodu - oscyloskop pozyczony, instruktaz od kolegow wysluchany a wieczorkiem pomiary!

Mam już wszystkie części, a więc znam dokładne ceny.

Miło mi donieść, że w stosunku do pierwotnych przewidywań nic nie zdrożało, za to niektóre rzeczy potaniały. Farnell przeliczył uczciwie kurs 1 Euro = 4,103 PLN. Wykonawca frontów stanął na wysokości zadania i mam odpowiednią ilość całkiem ładnie wyciętych i wypalonych blaszek.

- obudowa wyszła taniej: 73,61 a nie 87 zł

- płytki niestety tylko o 1 zł taniej, nic nie utargowałem

- zaskakująco spadły ceny transformatorków, na wiosnę kupowałem po 4 zł/szt brutto, a teraz są po 2,55 zł/szt brutto

- udało mi się nieco obiżyć cenę frontów z zapowiadanych 40 zł do 30 zł za komplet

- złącze Neutrik RCA z powodu zakupu większej ilości wyszło po 13,87 a nie po 18 zł

- nadajnik i odbiornik optyczny, też o ok. 1-2 zł taniej

To wszystko daje nam finalną cenę:

Wersja (1xRCA, 1xBNC, zasilacz, bez kosztów przesyłki) = 322,65 zł

Wersja j.w. bez zasilacza = 297,65 zł

Wersja (2xRCA, zasilacz, bez kosztów przesyłki) = 308,52 zł

Wersja j.w. bez zasilacza = 283,52 zł

Poniżej zamieszczam tabelę ze szczegółowymi wyliczeniami. Bardzo proszę sprawdzić, czy wszystko się zgadza i czy się nie pomyliłem. Tak jak wspominałem, nie uda mi się już zmontować Wam urządzeń przed moim urlopem, wrócimy do tematu po 23 sierpnia.

Koledzy vuy i masza1968 muszą niestety poczekać na następną partię płytek, bo z tej serii rozeszły się wszystkie. Kurcze, nawet dla mnie jedna nie zostanie :-)

Koszt przesyłki (ubezpieczonej na 300 zł) Pocztą Polską to 17 zł bez zasilacza (do 1 kg) i 19 zł z zasilaczem (1-2 kg). Pudełko 2,70 zł. Gdy paczka będzie miała niższą wartość, to oczywiście ubezpieczenie będzie tańsze. Cennik wziąłem ze strony Poczty.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jestem juz po pomiarach - niestety dupa ze mnie wołowa bo zapomniałem aparatu i mam zdjecia tylko z aparatu komorkowego ;-( Wrzuce tu jutro jak przerzuce zdjecia na laptopa i je troche obrobie zeby bylo cos widac.

W skrocie: moj transport hifidiy.net daje calkiem ladny slad, rowny, z malymi szpilkami na poczatku i na koncu sygnalu. Zbocza pionowe i poziome sa do siebie rownolegle (poza tymi krociutkim szpilkami).

Po przepuszczeniu sygnalu przez anty jitter monarchy audio dostajemy doskonaly sygnal kwadratowy, z pionowymi niemalze zboczami (kat bardzo bliski 90st.).

Dramat zaczyna sie przy pomiarach mojego marantza cd67mkII ose. Tam sygnal jest juz bardzo mocno pofalowany - nie ma mowy o rownoleglosci zboczy. Jedynie te pionowe sa w miare rownolegle - ale kat jest znacnie powyzej 90st (czyli zbocze znacznie bardziej pochyle). Ponizej zdjecie pomiaru takiego samego marantza ze strony Lukasza Fikusa. Moj pomiar wygladal dokladnie tak samo.

Donosze uprzejmie, ze zyje, prad mnie nie porazil, jestem jedynie bogatszy o jedno doswiadczenie i umiejetnosc obslugi jednego urzadzeia wiecej.

K.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to co zamiescilem to zdjecie Lukasza Fikusa - moje przebiegi marantza byly bardo podobne. Swoje zdjecia umieszce tu jutro. Mierzylem bez obciazenia. A co? zmienia sie przebieg pod obciazeniem?

Chris01,

fajny młodzieżowy teledysk :-)

Przebiegi trzeba mierzyć i oglądać pod obciążeniem, inaczej zawsze są przerzuty, dzwonienia, a napięcie nie jest prawidłowe. Bez obciążenia to w zasadzie widać tylko tyle, że prebieg jest. Gdy ktoś ma trochę wprawy, to można rozpoznać czy to cisza, czy muzyka, ale nic więcej.

Napisz jaki masz oscyloskop, jakie ma on pasmo, jakiej sondy (i czy w ogóle) używasz, podaj podstawę czasu (skala pozioma) oraz wzmocnienie (skala pionowa). Jakimi kablami gdzie się podłączałeś. Wtedy będzie można coś powiedzieć.

Integralną częścią każdego pomiaru są warunki tego pomiaru. W przeciwnym wypadku pomiar może być źle interpretowany, a nawet potrafi być nawet kompletnie bezwarościowy.

ok - zatem przystepuje do ponownych pomiarow - tym razem pod obciazeniem (znaczy transport przypiety do daca). Czuj, czuj, czuwaj!

mierzylem oscyloskopem Fluke 97 50MHz. Taki samiusienki jak tu:

Ukryta Zawartość

Ocyloskop ma funkcje auto setup - zatem sam potrafi dobrac wstepne ustawienia - potem mozna regulowac je dalej recznie. Sonda philips pm8918 - to kabelek z wysuwanym haczykiem i krokodylkiem (do masy). Zakres w pionie jaki uzywalem to 2V, zakres w poziomie to najczesciej 50ns. W transporcie pracowala plyta - wiec sygnal caly czas byl na spdif. podlaczalem sie sonda do kabelkow od srodka obudowy cedeka lub transportu - czerwony kabelek do sygnalu - czarny do masy.

No to na tyle. co jeszcze spierdzielilem?

Ukryta Zawartość

Chris01,

oglądanie przebiegów to jedno, a pomiary to drugie. Żeby coś zmierzyć, to trzeba przede wszystkim wiedzieć, co się chce zmierzyć. Tym oscyloskopem możesz pooglądać przebiegi i niewiele więcej, ale coś jednak da się zaobserwować. Wpięcie się w odbiornik podczas, gdy jest on normalnie podłączony, to jest bardzo dobry pomysł. Możesz w ten sposó porównać jak wygląda tam przebieg w porównaniu do sytuacji, gdy podepniesz się sondą pod końcówkę kabla prowadzącego z transportu i "wiszącego w powietrzu. Zmierz napięcia w obydwu przypadkach. Pod obciążeniem napięcie międzyszczytowe (pomiędzy niskim, a wysokim poziomem) powinno być około dwa razy mniejsze niż na wiszącym kablu i powinno wynosić około 0,5Vp-p. Jeśli tak jest, to dobrze. Po podłączeniu obciążenia przerzuty powinny bardzo wyraźnie się uspokajać.

Czasu narastania zbocza tym oscyloskopem już chyba wiarygodnie nie zmierzysz, do jittera nie ma podejścia.

jeśli sondy zabrałeś z firmy to zakładam, że są dobrze ustawione (chodzi mi o wbudowane trymerki) - bo to też może nieźle zdeformować obraz jak jest źle zrobione

ok poddaje sie - skutecznie mnie zniecheciliscie ;-)

No co Ty? Nie poddawaj się. Napisałem Ci dokładnie co możesz sprawdzić. Badając spadek napięcia po podłączeniu obciążenia sprawdzisz dopasowanie impedancyjne, a to nie jest rzecz bez znaczenia. Swoją drogą ciekaw jestem, czy przebieg z Marantza przy obciążeniu będzie wciąż taki nieciekawy. Ostawiam raczej, że mocno się uspokoi. Sprawdź też, czy napięcie trzyma się norm. Powinno być pomiędzy 0,4 a 0,6 Vp-p.

>Chris01,

>ok poddaje sie - skutecznie mnie zniecheciliscie ;-)

a teraz żart: zrób to samo na karcie muzycznej i "wypasionym" programie...

sorki... nie mogłem się powstrzymać.

widzieliscie kiedys skorpiona ktory sie poddal?

donosze, ze pomiary zgodnie ze wskazowkami Edwarda i spolki zrobilem (pod obciaeniem) - i w skrocie: na transporcie hifidiy.net sygnal nie ulegl niemal zmianie - nadal prawie perfekcyjny a na marantzu zgodnie z teza Edwarda znacznie sie uspokoil i juz nie przypomina wykresu Fikusa - nadal sa gorki ale juz nie tak wielkie. Wkleje zdjecia w ciagu dnia.

nietstey jakosc jest fatalna ale na dowod wkleje co mam. najpierw slad marantza bez obciazenia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a teraz marantz obciazony dackiem petera daniela:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a to sygnal z moje transportu hifidiy.net i poprawiony antyjitterem monarchy audio:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a to ten sam transport bez antyjittera:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

koledzy wyszukali mi juz przystawke do tego oscyloskopu, ktora pozwala na zrzucanie plikow graficznych z ekranu oscyloskopu - wiec czekaja mnie powtorne pomiary - i wtedy rzuce zdjecia lepszej jakosci.

K.

Chris01,

gdy zamieszczasz pomiar, to opisuj bardzo dokładnie co i jak jest podłączone, nie do końca można wywnioskować z Twoich opisów jak to wygląda. Jak zbudowany jest układ wejściowy DAC-a, który podpinasz jako obciążenie? Masz schemat?

Na oscylogramach z Marantza jakieś dziwne zakłócenia biegają po wykresie, nigdy takich nie spotkałem.

"hifidiy.net i poprawiony antyjitterem monarchy audio" ale co dalej? Mierzyłeś na wyjście monarchy, czy po obciążeniu DAC-em? To zresztą jedyny przebieg, który wygląda poprawnie.

Wojtku, obojętne aby napisami do góry :-)

Wyprowadzenia są po ukosie, kwarc nie ma polaryzacji, więc obrócenie o 180 stopni nic nie zmienia.

Mam pytanie.

Czy CoCo tylko formuje właściwie przebiegi sygnału SPDIF, zupełnie w nie nie ingerując ?

Czy może jednak tworzy podobne "odzwierciedlenie" sygnału wejściowego wykorzystując przy tym swój stabilny zegrar, na którym bazuje zas przebieg wyjściowy ?

• Pokaż nowe odpowiedzi