Skocz do zawartości
IGNORED

CoCo - SPDIF Converter & Conditioner

Rekomendowane odpowiedzi

Wiadomości dnia: paczka z Farnella przyszła, więc elementy elektroniczne są już wszystkie. Czekam jeszcze na płytki oraz fronty. To wszystko powinn być na początku przyszlego tygodnia, więc planuję w przyszłym tygodniu realizować pierwsze wysyłki.

Czterech kolegów wymaga pomocy przy montażu, myślę, że na taką ilość znajdę czas i Wam to pomontuję, ale proszę Was o cierpliwość. W pierwszej kolejności chcę zrealizować wysyłki kitów.

Podsumowałem koszt części. OSTATECZNA CENA ZNAJDUJE SIĘ W TABELCE PONIŻEJ. Niestety nieco wzrósł. Farnell policzył mi kurs Euro po 4.466 zł/Euro, a do tego podniósł ceny niektórych elementów, szczególnie złączy optycznych i obudowy. Za to tańsze są płytki, bo zamówiłem więcej niż poprzednio i niektóre drobiazgi np. tantale udało mi się kupić nieco taniej. Reasumując koszt full wersji RCA-RCA zmienił się z 308,57 zł na 325,17 zł.

-> Eriscon-TN, proszę o adres wysyłki i mail

-> vuy, proszę o potwierdzenie co konkretnie potrzebujesz, a także o adres wysyłki i mail

-> marosik, proszę o adres wysyłki i mail

-> kolmen, proszę o adres wysyłki i mail

-> arczi87, proszę o adres wysyłki i mail

Wkrótce roześlę Wam mailem dane do przelewu. Jeśli w tabelce występuje kwota pod pozycją "opakowanie i wysyłka", a ktoś zechce odebrać paczkę osobiście (Warszawa), to proszę oczywiście odjąć cenę przesyłki od końcowej ceny.

>Edward

jestem chętny na komplet (a przynajmniej : płytka, kwarc, obudowa, gniazda)

wiem, że 'lekko' po czasie, ale dopiero teraz tak wyszło

:-)

Waldi,

płytka na pewno się znajdzie, bo zamówiłem z nadmiarem. Kwarc i gniazda prawie na pewno też (muszę sprawdzić), z obudową może być ciężko bo bralem na styk, ale może coś uda się wyczarować. Drobne elementy są w zapasie. Zrealizuję w pierwszej kolejności zamówienia kolegów z tabelki i wtedy skompletuję dla Ciebie co się da.

UWAGA! Koledzy posiadający pocztę na gmailu, proszę zerknąć, czy mail ode mnie nie wylądował w spamie, bo tak się ostatnio zdarza! Prawdopodobnie widząc numer konta, gmail uznaje to za spam.

Po otrzymaniu adresów wysyłkowych i informacji o odbiorach osobistych uzupełniłem koszty wysyłki.

Brak informacji jedynie od kolegi vuya.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Dzisiaj przyszły płytki. Na pierwszy rzut oka wszystko jest OK, ale dla pewności w weekend zmontuję i uruchomię jedną sztukę.

Czekam jeszcze na fronty, powinny być w przyszłym tygodniu, ale chyba znajdę ze 2 albo 3 komplety z poprzedniej serii więc pierwsze kompletne kity będą jeszcze zanim dojedzie nowa paczka frontów. Wysyłki rozpoczynam na początku przyszłego tygodnia.

Odnotowałem pierwszych kilka wpłat, dziękuję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Po kilku perypetiach jakie miałem z tym podwykonawcą wreszcie płytki są takie jak trzeba. Jedynie mają ciągle kłopt z frezowaniem. Jakimś cudem łuk wewnątrz wycięcia na gniazdo nie trafia w bok wycięcia (widać na zdjęciu). Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje. Na szczęście w przypadku CoCo nie ma to najmniejszego znaczenia.

Witam.

Jeśli jest to mozliwe ... ;) to jestem zainteresowany płytką, kwarcem, oraz układem.

Jeśli to możliwe Edwardzie .

pozdrawiam z "wiecznym brakiem czasu"

divaldi,

płytki na pewno się znajdą, kwarc także. WM8804 też będzie, ale stabilizatora LT1762 chyba już nie będę miał w zapasie. Gdy powysyłam wszystkim osobom z obecnego zamówienia, zrobię remanent i zobaczę jak wyglądają zapasy. Dam znać.

Edward, a nie zastanawiałeś się nad jeszcze innym projektem... Np USB-> SPDIF/I2S ? Z uwaga śledze Twoje wpisy i z twoja wiedza n/t zwalczania jittera wyszło by coś sensownego.

Adamie,

lepiej nawet nie będę zaczynać nad jakimi to rzeczami się zastanawiałem, bo miejsca nie starczy. Zresztą nie można zrobić wszystkiego na raz, bo wtedy nie zrobi się nic :-)

Zasadzniczy problem z interface'ami USB jest taki, że funcjonalnie są dość sztywne. Nie podoba mi się także to, że w zasadzie częstotliwość próbkowania kończy się na 48 kHz. Jeśli podchodzić poważnie do zagadnienia grania plików z komputera, to dobrze byłoby zrobić coś na prawdę w pełni funkcjonalnego, co obsłuży aż do 192 kHz w 24 bitach, a to niestety nie jest łatwe.

BB 2706..2906 obslugują tylko 16/48:( CM108 tez. Chociaż nie powiedział bym zebym bardzo ubolewał z tego powdu. Ale zastanawia mnie na ile sygnał z tegj kostki jest obarczony jitterem. I jak wygląda sprawa szumu fazowego na wejści filtra cyfrowego przy połączeniu USB/I2S-> FiltrCyfrowy a USB/spdif -> DIR/I2S -> FiltrCyfrowy. Na pierwszy rzut oka to pierwsze wydaje sie lepsze, ale w praktyce...

Wbrew pozorom może się okazać, że przejście przez SPDIF-a może być lepszym rozwiązaniem. Badałem jitter na wyjściu zegarowym LRCK układu PCM2706 oraz na analogicznym wyjściu z Wolfsona WM8804. Okazało się, że WM8804 miał jitter mniejszy około 10-15 razy! Trudno generalizować, trzeba rozpatrywać konkretny układ i jego konkretną aplikację.

Mnie zainteresował inny problem. Przy połączeniu USB/pcm1706--I2S-> DF1704 bardzo trudno pozbyć sie przydźwięku sieciowego. Tworzy się pętla masy przez masę kabla usb i komputera której nie ma jak przerwać. Pętla tworzy sie nawet przez skrętkę rj45. Na pewo ma to też pośredi wpływ na szum fazowy... Rozważałeś połączenia podobne do:

USB/pcm1706--I2S-> DF1704 i

USB/pcm1706--SPDIF->WM8804 -I2S-> DF1704

USB/pcm1706--SPDIF->CoCo->DIR9001-I2S-> DF1704 tutaj odzysk zegara ze spdif czy transfer asynchroniczy + generator?

Szukam odpowiedzi na pytanie w którym układzie jitter będzie najmniejszy.

IMHO chyba najlepiej wypadnie PCM1902 -spdif-> WM8804 -I2S -> Df170x i wolf w konfiguracji "stand alone crystal drived clock generation" Pomiedzy pcm a wolfem trafo separujące.

Adamie,

jeśli przydźwięk sieciowy jest wyraźnie słyszalny i dokuczliwy, to być może coś jest nie tak z projektem. Wiele osób podłącza interface'y audio USB i nie kojarzę, aby zjawisko przydźwięku było masową plagą. Zresztą zawsze można zastosować izolator USB taki jak np. ADUM4160.

Najmniejszy jitter będzie tam, gdzie odbiornik decyduje o napływie danych, czyli w rozwiązaniach takich jak Linn DS, gdzie w odbiorniku czeka około 8 sekund muzyki zbuforowanej w pamięci RAM. Ale to już jest zupełnie inny kawałek elektroniki i nieporownywalnie bardziej skomplikowany układ.

Witam

dopisuję się w kolejkę do listy chętnych i spóźnionych;

PCB + LT + Wolfston + drobne elementy + trafa sep. (bez gniazd, bez trox, bez obudowy)

pozdrawiam

OLES, dopisuję Cię do listy. Po zrealizowaniu zamówień z tabeli zajmę się zamówieniem Twoim, Waldiego_06 oraz divaldiego.

Pierwsze przesyłki już mam gotowe. Dzisiaj nadałem paczkę dla Ericsona-TN. Na odbiór umówieni są już koledzy marosik oraz Benpe. Wciąż czekam na fronty, które jeszcze się wycinają. Mam nadzieję, że lada dzień dotrą, wtedy kompletuję i rozsyłam resztę paczek.

Obecnie wysyłane płytki są w wersji v1.03, różnią się od poprzedniej wersji dodanym kondensatorem 100nF przed stabilizatorem (zaznaczony na zielono). Dodatkowo dla porządku poprawiłem poprawiłem na schemacie symbole dwóch kondensatorów (C9, C14). Poniżej zamieszczam schemat CoCo w aktualnej wersji.

Ukryta Zawartość

post-12280-100004023 1254822633_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a propos usb to spdif to kupiłem ostatnio

Musiland Monitor 01 USD

w opisie:

Features:

# High speed USB connection

# Independent APU MU6010 for 24 bit/192kHz audio processing

# High quality S/PDIF transmitter

# Optical, RCA coaxial or BNC coaxial digital output

# Offer both RCA and BNC type SPDIF output, each with independent PE65612 pulse transformer.

# PLUSE high quality digital power management

# Support 24bit/192kHz digital output

# Specialized ASIO driver - support Windows XP, Windows Vista and Windows 7

# Aluminum alloy chassis for minimum interference

# Power suply drained from USB

Specifications:

# Interface: USB 2.0

# Maximum sampling rate: 24bit/192kHz

# Digital output: Optical toslink, RCA and BNC coaxial

# Digital S/N: 140dB (A-weighted)

# Digital dynamic range: 140dB (A-weighted)

działa

mięcej info w googlach

a takie ma flaki

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

LTJ Sonic,

urządzenie wygląda ciekawie, choć dane trochę dziwne i nieporecyzyjne. Łatwo jest pochwalić się "24 bit/192kHz", ale warto pamiętać, że największą dopuszczalną częstotliwością dla złącza coaxial RCA jest 96 kHz. Ciekawe co to jest to, bo brzmi nieźle:

># PLUSE high quality digital power management

Podawanie S/N yeż jest tylko sztuką dla sztuki, bo takie parametry ma zapis 24-bitowy i każde urządzenie przenoszące poprawnie dane będzie tak miało.

Pod jaką nazwą zgłasza się ta karta w systemie? Ciekaw jestem, czy wykupili własny vendor ID.

Adam, 6 Paź 2009, 12:21

>Edwardzie ale dlaczego akurat elektrolity?

Nie rozumiem, co masz na myśli?

w systemie występuje jako USBMusiland Monitor 01 USD

Teraz pytanie czy przy sygnale 24/96 używać optyka czy coaxiala do podłączenia DAC'a?

• Pokaż nowe odpowiedzi