Skocz do zawartości
IGNORED

Paradigm ADP-170 -- dipole

R99

Rekomendowane odpowiedzi

Na allegro pojawiły się kolumny efektowe:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy warto wymienić je za JBL E10? Dodam że kolumny są jako tylne w 7.1, a kanapa jest przy samej ścianie.

Wiem że zaraz pojawią się głosy aby odsunąć kanapę, a dipole dać jako boczne efektowe jak w THX, ale to nie wchodzi w rachubę. Kanapa musi zostać z tyłu, a bocznych efektowych nie chcę zmieniać.

Ile są warte te dość już stare Paradigmy?

post-7513-100009958 1247902400_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/57254-paradigm-adp-170-dipole/

Paradigmy do kina zawsze były i będą dużo warte, nawet te stare konstrukcje. Ich podstawowa zaletą jest możliwość przenoszenia dużych impulsów, co w kinie jest pożądane.

Myślę, ze kolumny z tej aukcji sprawdzą się w Twoim pomyśle na rozplanowanie kolumn Surround.

Jedyny minus - patrząc na zdjęcia, widać, ze mają zawieszenie kosza wykonane z pianki. Jeżeli to rzeczywiście jest pianka - upewnij się, ze jest ona w dobrym stanie.

Miałem dokładnie takie same kolumny efektowe Paradigma i niestety nie byłem nimi zachwycony. Dźwięk był z nich krzykliwy i bardzo płaski. Zamieniłem je na Mirage FRX R i poprawa była ogromna. W pewnym czasie miałem powieszone 4 sztuki FRX R, jedna para po bokach a druga z tyłu. Mam podobny problem blisko przysuniętej do ściany kanapy. Dipole bardzo fajnie rozpraszają dźwięk więc po krótkiej kalibracji amplitunera w kwestii opóźnień można uzyskać niezły efekt w kinie. W muzyce trochę gorzej ale z oddaniem tła dobrze sobie radzą.

Pozdrawiam

Trochę nie podoba mi się ta pianka w Paradigamch.

Zauważyłem też Mirage FRX R:

Ukryta Zawartość

Ile max mogą być warte te Mirage, bo jeżeli miałbym sporo dopłacać to zostanę na razie przy obecnej opcji.

Ukryta Zawartość

Aukcja z Mirage jest moja a cena minimalna to 400 zł.

Proszę nie traktować mojej działalności na forum jako formy reklamy, wydaje mi się, że nie są to wartości przy których jest sens robić tego typu kampanię reklamową...

Zainstalowane były w mojej salce kinowej, która obecnie została inaczej zaaranżowana i już nie są mi potrzebne.

Na jednym ze zdjęć nawet widać jak sobie leżą na ziemi i najzwyczajniej się kurzą.

Ukryta Zawartość

post-2567-100009934 1247931484_thumb.jpg

post-2567-100009935 1247931484_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na kanały back w systemie 7.1 nie stosuje się żadnych dipoli itp.

Tylko i wyłącznie takie jak na przodzie, ewentualnie takie jak centralny, żadnych kolumn, które rozpraszają dżwięk na tej zaszadzie jak boczne dipole...

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

THX Ultra 2, 18 Lip 2009, 19:43

>Na kanały back w systemie 7.1 nie stosuje się żadnych dipoli itp.

>Tylko i wyłącznie takie jak na przodzie, ewentualnie takie jak centralny, żadnych kolumn, które

>rozpraszają dżwięk na tej zaszadzie jak boczne dipole...

To prawda, w 7.1 można sobie niechcący zabałaganić dźwięk za uszami. Ale jeśli kanapa jest przysunięta bardzo blisko tylnej ściany można spróbować dipole na tył.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.