Skocz do zawartości
IGNORED

Regulacja barwy zamiast okablowania

modrzew47

Rekomendowane odpowiedzi

10keuro

To sporo. Rzeczywiście.

Ostatnio bawię się crossover`ami (filtrami aktywnymi – „podzielnikami pasma” do zespołów aktywnych). Jeszcze analogowymi. Ale widzę, że takie cacka cyfrowe to kwoty 2-3 tys zł. To do przyjęcia. Te urządzenia są budowane głównie dla profesjonalnych zastosowań.

Widać ceny audiofilskie we wszystkich segmentach odbiegają.

Być może Tact jest dedykowany do jakiegoś odjazdowego systemu, wówczas zgodnie z moimi poglądami z innego (skasowanego ;( ) wątku nie może odbiegac ceną od średniej systemu. Takie urządzenia są bardzo zaawansowane sonicznie. O ile w urządzeniach analogowych korekcja częstotliwości zawsze zmienia fazę (korekcja z kolei tej ponownie… i koło się zamyka a złożoność rośnie) to w domenie cyfrowej można robić cuda.

Oczywiście są tacy, którzy usłyszą ubogość cyfry ;)

"Czym się różni okablowanie,dobór kabli od potencjometru regulacji barwy dźwięku?" ... Tym, że kable nie wnosza zniekształceń nieliniowych. Jak się ma sprzęt i źródła dźwięku klasy Hi-End lub bardczo dobrego Hi-Fi, to regulatory barwy są zbędne, a nawet w pozycji zerowej degradują dźwięk. Natomiast w pozostałych przypadkach regulacja barwy jest jak najbaredziej przydatna. Zdarza mi się ustawiać regulatory barwy jak na "+" tak i na "-" w zależności od dostarczanego dźwięku. Na dźwięk największy wpływ ma czynnik ludzki, więc wariacji jego barwy i innych parametrów jest mnóstwo. Żródeł dźwięku też jest teraz ogromna ilość. Więc bez korektorów barwy 95% muzyki nie da się słuchać.

Gość

(Konto usunięte)

Grzegorz7, 17 Sie 2009, 21:49

>Paweł:

>A Ty coś się tak nawrócił? To już polegasz tylko na surowych klockach. . . i stroisz kabelkami ;)

jasne ;)

Po prostu problem jest bardziej skomplikowany:

http://www.linkwitzlab.com/frontiers.htm#K

Gatto:

Ty tu nie wyskakuj z tymi hi-end`ami. Takich sonicznych hi-end`ów nie ma.

A nawet jak masz to idealny to na pewno nie ma idealnego pomieszczenia. Zespołów głośnikowych też nie ma idealnych, choćby w domenie zniekształceń liniowych. To korekcji tego właśnie służą korektory. I nic to nie ma z degradacją. Do nich dźwięk już dochodzi zdegradowany z winyli, CD, taśm, z instrumentów ;)

• Użytkownicy+

Zapytam tylko, czy producenci sprzętu projektując go, liczą na to że właściciel co go nabędzie, dopasuje go do własnego pomieszczenia korektorem ?

Modrzew, a ty czasem tego korektora tacta, nie masz u siebie ??? Coś mi pachnie jak byś go miał już dłuższy czas.

Robert! Wreszcie jesteś. . .

Pewnie, że tego nie zakładają. Dlatego nie ma recepty na nic i dlatego każdy może coś kombinuje ze swoim systemem. Wszystkim wydaje się, że idą we właściwym kierunku, ale jak Paweł wskazał w linku; nie ma żadnego kierunku ;(.

Robercie, a Ty masz kable kierunkowe?

każdy kawałek druta jest kierunkowy.

Słyszeć (słuchać ) tego nie musisz ale przecież wiesz

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

palton

Wyobraź sobie,że nie posiadam,jeszcze.Zakładam,że w nowym domu będą inne waryunki akustyczne i będe musiał użyc korektora,choć to tylko przypuszczenia niczym nie poparte.Temat robi się coraz bardziej frapujący.

Tytuł wątku jest troche niefortunny,bo powinno być o korekcji pomieszczeń a nie o standartowych korektorach.Jest między nimi zasadnicza różnica.

modrzew

Temat zadałeś ale czy akustyka to faktycznie tak newralgiczny element?

Załóżmy, że tak;

- za barwę odpowiada przede wszystkim czas pogłosu; czy korektory mają możliwość ustawiania dowolnie tego parametru, czy określają tzw. właściwy?

mamel.

Myśle,że tak.Korektory akustyki mają taką możliwość.Tak właśnie działał korektor Velodyny(suba),najpierw wysyłał sygnał potem go mierzył,potem jeszcze korygował.W końcu bas był jak trzeba.

ok, ale mam na myśli korygowanie czasu pogłosu dowolnie, w zależności od materiału (gustu, własnego wyboru). Nie automatycznie (i sam pilnuje zmian), tylko par. zadany i stoi. Idzie o uzyskanie oczekiwanej barwy - niestety takie elastyczne chyba nie są.

Nie rozpędzajcie się.

Czas pogłosu to parametr pomieszczenia. Jak urządzenie może je skorygować? Odbicie to odbicie. Jest sygnał, leci do ściany, odbija się, i tak dalej. Co do tego ma korekcja. Pogłos wydaje mi się jedynie ustrojami można potraktować. . .

• Użytkownicy+

Grzegorz7

Mam nadzieję że się ucieszyłeś z mojego powrotu. Szczerze mówiąc to za mało tego wolnego nad jeziorem.

Mam kable z zaznaczonym kierunkiem, nie podłączałem odwrotnie (uprzedzam twoje następne pytanie :-)

• Użytkownicy+

Grzegorz7

Jeśli fala się odbija to chyba głównie niskie częstotlieości, więc jeśli je odpowiednio skalibrowac, może to pomóc. Odbicia będą, ale fala będzie miała inną charakterystykę.

Pewnie, że się cieszę :)

Każda fala (akustyczna) odbija się. Oczywiście są różnie pochłaniane różne zakresy. Ale jak to korygować elektronicznie?. Jedynie można to korygować odpowiednimi ustrojami akustycznymi.

Mam nadzieję, że nie myli nam się fala stojąca (rezonans powodowany odpowiednimi proporcjami odległości np. dwóch ścian i długości fali akustycznej). Spełniając odpowiednie proporcje (całkowite tego stosunku) określona częstotliwość będzie wzmacniana. Najczęściej faktycznie występuje w zakresie basów. Korektory akustyki właśnie redukują takie rezonanse poprzez zmniejszenie natężenia dźwięku dla zakresu takiego szkodliwego rezonansu, lub zmianę fazy w tym zakresie.

Jako, że żyjemy w świecie obrazków.

Czy korektor (dobry) akustyki robi cokolwiek z tymi odbitymi falami, które docierają wprost do naszych uszu. Fale są przesunięte w fazie (czyli w czasie) i znacznie pogarszają stereo. Ja miałem sytuację, że z lewej strony była twarda powierzchnia silnie odbijają i przez to scena była przesunięta w lewo. Czy dobry korektor jest tak "mądry" i koryguje takie rzeczy ? Czy to są w ogóle rzeczy do skorygowania ? Bo to, że wyrównuje pasmo to żadne cuda.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cześć Józefie.

Jestem pewien, że różnice w fazach będą wykryte. Poszczególne głośniki są pobudzane sygnałami kontrolnymi kolejno. Jednak ani korektor nie wie jak są zwrócone, ani z reguły (zawsze?) mikrofon nie jest kierunkowy.

Wydaje się, że scena to pole do popisu dla sprzętu (gł. zespoły gł.) i człowieka (słuchanie i manipulacja ustrojami).

Życzenie jednego z bardziej znanych forumowiczów odnośnie kawałka drutu:

>Kabelek musi miec dobra dynamike i gleboki bas i musi byc w miare jasny.<

Przykład niesamowitego zachowania się kawałka drutu, opisany przez następnego forumowicza w tym samym temacie:

>U mnie (Azur 640 i Epos M15.2) te kable grały źle. Dół zrobił się twardszy od marmuru, a nadto dość szybko odcięty. Reprodukcja pozostałego pasma może być, choć też była dość wyostrzona. Stosowałem głośnikowy 2x2,5mm.

Grzegorz7, 18 Sie 2009, 22:57

Do tego nie potrzeba korektora akustyki - rezonanse, podbicia i sprzężenia załatwia zwykły FBQ Behringera za 7 stówek.

Odniesłeś się wcześniej również do czasu pogłosu - wiesz właściwie co robi korektor akustyki?

Mamel:

Korektor akustyki głównie służy do korekcji charakterystyki pomieszczenia w zakresie najniższych oktaw. Jakoś dziwnie pytasz. Badasz mnie?

I co z tego że przytoczony Behringer koryguje parę ważnych parametrów za jedynie 7 stówek. Za tani?

Nie badam, pytam; urządzenie jest bardzo zaawansowane, nawet wstępne zaprogramowanie podstawowych kilku funkcji jest do ogarniecia tylko przez zawodowca.

Ale Twój tekst:

- świadczy, że też pojęcie w temacie masz nikłe

Mamel:

Jakoś wyciągasz zbyt szybkie wnioski. Kilka komentarzy wcześniej pisałem o cyfrowych procesorach w akustyce.

Nie rozumiem co masz na myśli, pisząc o wstępnym zaprogramowaniu podstawowych funkcji? Mówisz o zawodowcach producenta takich cacek?

nie; piszę, że instrukcja przez którą trzeba przebrnąć żeby to coś zadziałało (uruchomienie software)jest jak do worda i to trzeba poznać

• Użytkownicy+

To ja mogę wreszcie coś przeczytac w temacie, sam już niewiele mam do dodania . Zastanawia mnie tylko co miał na celu wpis Henryka ? (a tyle wiedzy zawdzięczamy wpisom o budowie kolumn).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.