Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Dali 5005

wmarow

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kilka lat temu kupiłem kino domowe. W zasadzie to tylko jego część - DVD + amplituner Yamaha i para kolumn Dali 5005. Miałem nadzieję, że ten układ zadowoli moje niewygórowane oczekiwania co do jakości dźwięku. Myliłem się. Do filmów brakuje pozostałych głośników, a stereo jest po prostu nieakceptowalne. Po kilku testach z innymi amplitunerami wiem, że wina leży po stronie Yamahy. Ona nie pasuje do moich Dali. Teraz chcę kupić odpowiedni do kolumn wzmacniacz stereo, aby w końcu mieć przyjemność ze słuchania muzyki w domu. Na KD już mi nie zależy. Stąd też moje pytanie. Jaki wzmacniacz będzie pasował do Dali 5005? Szukam używanego sprzętu do 500 PLN.

/Marek

https://www.audiostereo.pl/topic/57302-wzmacniacz-do-dali-5005/

Za 500 PLN cała gama marantzy, roteli itp. Tyle że do takich kolumn potrzeba lepszego sprzętu. Zła wiadomość jest też taka, że do odtwarzania CD pod żadnym pozorem nie kwalifikuje się odtwarzacz DVD. Szczegóły poruszane wielokrotnie na forum.

Te Dali to ciemne kolumny, z dużym basem. Mają wysoką efektywność to powinno je napędzić sporo słabszych wzmaków. Ja słuchałem z Creekiem 4330 ale niestety niewygrzanych, mimo to proponowałbym jaśniejszy piec, np. jakiegoś Rotela, Kambodżę, ważne żeby odmulić bas.

I love the sound of crashing guitars

Opublikowano · Ukryte przez mlb, 2 Lutego 2011 - duplikat
Ukryte przez mlb, 2 Lutego 2011 - duplikat

Te Dali to ciemne kolumny, z dużym basem. Mają wysoką efektywność to powinno je napędzić sporo słabszych wzmaków. Ja słuchałem z Creekiem 4330 ale niestety niewygrzanych, mimo to proponowałbym jaśniejszy piec, np. jakiegoś Rotela, Kambodżę, ważne żeby odmulić bas.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Słucham rock, jazz, tz. easy listening (muzyka jak w radio pin/chilli zet). Wiem, że wyjdę na ignoranta, ale muszę się przyznać, że głównym źródłem muzyki jest mój iPod. Podłączałem go do dobrych zestawów stereo i jak dla mnie grało super. Na allegro są aktualnie aukcje na Rotel'e RA-920AX, RA-930AX, RA-820A, RA-840BX2. Wszystkie w cenie około mojego budżetu (500 PLN). Myślicie, że będą one pasowały do Dali i muzyki jaką słucham?

Spróbowałbym legendarnego RA-840BX2. Jest tylko jedna opinia za to spektakularna ;P

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

BX3 -

Ukryta Zawartość

dźwięk pozostał taki sam jak w BX2

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

• Moderatorzy

czołem, też mam dali 5005 fajne pudełka , ładne i solidny wykop .

ja polecam rotela, tworzą synergetyczny zestaw - będziesz zadowolony.

słuchałem z marantzami:7000, 7001, 7001 KI, i odradzam- bas dali nie wykorzystany a góra zaczyna jazgotać

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

5005 nie slyszalem.Jesli jednak charakterystyka brzmienia jest podobna do Ikonow 6 to z rotelem bym uwazal.Ikony to jasne kolumny a rotelem to przy np.Jopkowej szklanki pękają.Wogóle nowsze serie Dali kojarzą mi się z jasnym graniem.Po za tym wydaje mi się że zaproponowane wzmaki to raczej okolice 1000zł

Dziękuję wszystkich za odpowiedzi na moje pytanie. Kupiłem w końcu wzmacniacz Rotel RA-930ax - cena 500 zł z dostawą. Ten 840 był niestety w słabym stanie. Teraz czekam na paczkę. Po podłączeniu i kilku dniach słuchania postaram się opisać efekt połączenia tego wzmacniacza z kolumnami Dali 5005.

Wzmacniacz mam od dwóch dni. Jakość dźwięku oczywiście poprawiła się. Szczególnie "góra" i "środek". Zestaw gra dużo bardziej szczegółowo, niezależnie od poziomu głośności. Ciekawe, że teraz słyszę mnóstwo dźwięków, których wcześniej wcale nie zauważałem! Wokal jakby wysunął się bardziej do przodu, jest wyraźniejszy i dużo czystszy. Nie jestem jednak do końca zadowolony z niskich tonów mimo, że ich jakość jest wyższa. Wydaje mi się, że zestaw gra za cicho "dołem" w porównaniu do reszty pasma. Szczególnie słychać to na rockowych utworach. Wokal, solówki i riffy gitary prowadzącej często dominują nad basem i perkusją. Robiłem odsłuchy z rożnych źródeł cyfrowych (DVD, CD, pre out z ampli) - nie słyszę różnic. Macie może jakiś pomysły na "wygłośnienie" "dołu" w moim zestawie?

Opublikowano · Ukryte przez mlb, 2 Lutego 2011 - duplikat
Ukryte przez mlb, 2 Lutego 2011 - duplikat

Wzmacniacz mam od dwóch dni. Jakość dźwięku oczywiście poprawiła się. Szczególnie "góra" i "środek". Zestaw gra dużo bardziej szczegółowo, niezależnie od poziomu głośności. Ciekawe, że teraz słyszę mnóstwo dźwięków, których wcześniej wcale nie zauważałem! Wokal jakby wysunął się bardziej do przodu, jest wyraźniejszy i dużo czystszy. Nie jestem jednak do końca zadowolony z niskich tonów mimo, że ich jakość jest wyższa. Wydaje mi się, że zestaw gra za cicho "dołem" w porównaniu do reszty pasma. Szczególnie słychać to na rockowych utworach. Wokal, solówki i riffy gitary prowadzącej często dominują nad basem i perkusją. Robiłem odsłuchy z rożnych źródeł cyfrowych (DVD, CD, pre out z ampli) - nie słyszę różnic. Macie może jakiś pomysły na "wygłośnienie" "dołu" w moim zestawie?

• Moderatorzy

jeśli za mało basu to pokombinuj z kablami, zacznij od głośnikowych.

niedostatek basu może wynikać z innego przyzwyczajenia, rotel jest szybki i inaczej prezentuje najniższy bas. jeśli lubisz brzmienie koncetowe lub muzykę na żywo to wiesz, że perkusja (talerze, werbel) gra szybko i twardo, stopa tylko schodzi dużo niżej zwłaszcza jeśli jest puszczona przez głośniki i stół mikserski.tylko bas schodzi naprawdę nisko

Rotel ma szybki i kontrolowany dół więc jeśli koniecznie chcesz dodać najniższego basu pokombinuj z kablami .

Ja mam ra06 i dali 5005 i używam potencjometrów bas/treble zwłaszcza do cichego słuchania, kabel głóśnikowy AST 200 ale po starym piecyku (basu było więcej ale bardzo rozlany i i bez kontroli) i nie chce mi się kombinować od nowa więc mną się nie sugeruj. Jeśli coś wymyślisz to się podziel.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.