Skocz do zawartości
IGNORED

Ampli 5.1 + 2 kolumny za max 1200zł

adsda

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym kupić zestaw kina domowego za max 1200zł

pomieszczenie 5,5m X 3,5M czyli ok 19-20mkw

TV Samsung LE37B650

Wiem, że za taką kwotę nie kupię przyzwoitego zestawu z samodzielnym amplitunerem, więc mam dwa pomysły na rozwiązanie tego problemu:

1. Zakup jakiegoś zintegrowanego zestawu Samsunga (mam tv samsunga, więc mógłbym obsługiwać kino i TV z jednego pilota)

Jaki zestaw Samsunga wybrać w tej cenie? Czy przy zintegrowany, zestawie będę mógł głos z programów TV puścić na głośniki zestawu?

2. Kupić amplituner 5.1 + 2 kolumny frontowe, a za jakiś czas (na pewno dłuższy :-) dokupić pozostałe brakujące głośniki. Czy głos z programów TV będę mógł przekierować na głośniki podłączone do amplitunera?

To rozwiązanie wydaje mi się dobre, bo na pewno uzyskam lepszy dźwięk niż z głośników TV, na przyszłość będę mógł kino rozszerzyć, no i amplituner prezentuje się lepiej niż trochę większe DVD. Kwestia co wybrać? Żeby później nie żałować że wydałem kasę na sprzęt który się rozlatuje i ciągle jeździ do serwisu.

Na jednym z serwisów aukcyjnych widziałem zestawy 5.1 z amplitunerem Yamahy i kolumnami VoiceKraft, ale z tego co się naczytałem to VoiceKraft oferuje marną jakość wykonania... Na tym samym serwisie aukcyjnym widziałem, że ceny nowych markowych amplitunerów 5.1 zaczynają się od 600-700zł teraz kwestia czy kupię jakieś przyzwoite markowe dwie kolumny do tego amplitunera za 300-500zł? Ewentualnie na jakie marki kolumn warto zwracać uwagę, a może w takiej kasie nie warto się napinać?

(cały czas piszę o markowym sprzęcie, bo wydaje mi się, że taki gwarantuje dobra jakość wykonania)

Poradźcie co zrobić, co wybrać? Zwiększenie budżetu lub dozbieranie kasy nie wchodzi w grę - nawet jak dozbieram kasę i kino wyjdzie za 3000zł to druga połowa na taki wydatek się nie zgodzi, a tak po kawałku to już prędzej bo nie widać tej kasy na raz. Ale widoczny/słyszalny efekt musi być po pierwszej turze zakupów.

Mam nadzieję, że w miarę jasno się wyraziłem i pomożecie mi w dokonaniu dobrego wyboru.

Pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/57313-ampli-51-2-kolumny-za-max-1200z%C5%82/

5.1 to dodatkowe kolumny z tyłu które trzeba poprawnie rozmieścić a nie wrzucić byle gdzie jak robi chyba większość, dodatkowe kable ... taka tylko moja uwaga o której wypada pamiętać.

Ja bym zaproponował kolejne rozwiązanie - wzmacniacz + dwie kolumny.

I kolejne rozwiązanie - można mieć 5.1 na upartego (niskiej jakości) kupując coś pokroju Logitech Z-5500 (ja bym czegoś takiego nie kupił - jest niby 5.1 ale muzyka będzie skrzywiona)

Dlatego dobrym rozwiązaniem wydaje mi się ampli 5.1 ale z 2 kolumnami, żeby w razie czego kiedyś mieć możliwość dorzucenia pozostałych 4 głośników.

Jak możesz to napisz co byś konkretnego polecił w tym zakresie cenowym?

AmpliTuner czyli Amplifier+Tuner to wzmacniacz z amplitunerem.

Wzmacniacz czyli Amplifier to ... wzmacniacz ... bez tunera ;)

A czym się różni w praktyce ampli kina od wzmacniacza stereo - jakością końcówek mocy i ew. jakością toru przedwzmacniacza (bo zwykle jest mowa o wzmacniaczach zintegrowanych)

Kino za 1200 zł nie wydaje się dobrym pomysłem.Pamiętaj, że sub też by się przydał. Miałem kiedyś dwa zestawy taniego kina (dużo droższe od Twoich 1200zł) i nie grało to tak jakbym chciał.

Zastanów się czy kino jest Tobie potrzebne?

Czy masz możliwość prawidłowego rozstawienia głośników?

Czy będzie Cię stać na sub?

Czy będziesz oglądał filmy z dobrym dzwiękiem czy będą to divixy,filmy z gazet czy tv?

No i jak często będziesz oglądał filmy, a może będziesz cześciej słuchał muzyki?

Jeżeli lubisz słuchać muzykę to zastanów się nad stereo jak podpowiedział kolega wyżej.

Witam.

Nie wspominasz nigdzie o źródle (odtwarzacz DVD, BD lub mediaPC). Czy założony budżet masz tylko i wyłącznie na dwie opcje które przedstawiłeś w temacie? Jeśli posiadasz już odtwarzacz to myślę, że z drugiej ręki można dostać już coś ciekawszego niż zintegrowane zestawy z marketów np. któryś z amplitunerów Sony QS (ok 750 zł) i monitory Tannoy M1 za resztę (a w miarę upływu czasu dokupować po kolei pozostałe głośniki plus subwoofer). Jest jeszcze kilka innych opcji ale trzeba się określić i szukać na allegro.

Witam

Swojego czasu szukałem ekstremalnie kompromisowych opcji

I takich niestety nie ma

Jeżeli chcesz sluchać muzyki i używać zestawu do kina to odpuść sobie plastiki, choćby kosztowały 2500zł

Jeżeli tylko do kina to na biedę może być zintegrowany samsung czy wyzej wspomniane logitechy

Jednak zadaj sobie pytanie co wytworzy realniejszy dzwięk; drewno(mdf) czy plastik?

Czy wolisz sluchać czegoś z przyjemnością tylko z 2 gł czy jakiegos pierdzenia z 5?

Jeśli nie chcesz ulegać modzie na all in one to proponuję na początek kupić jakiś ampli+ 2 kolumny a póżniej dokupić resztę

1200zł to naprawde nie wiele jak przygodę z kinem domowym, ale sporo pieniędzy dla ludzi o mniejszych zarobkach np dla mnie-sądze ze Ty lekką ręką też tego nie chcesz wydać.

Jednak tak jak chlopali często proponuja jesli na razie nie chces wydawac wiecej lub niggdy dobrze iśc w używkę

ja zawsze się bałem tego kroku, bo wiadomo strach przed zepsuciem sprzętu

Nie wiadomo co trafisz

Pocieszę Cie-zintegrowane kina psuja się na potęgę

Jak ognia unikaj takich które maja zintegrowany wzmacniacz z dvd bo jak po okresie gwarancji Ci jedno z nich padnie to juz musisz 2 klocki kupowac-zostaja Ci potem plastikowe satelity i pasywny subwoofer ktorego juz poizniej nigdzie nie podlaczysz

A kupujac używkę na allegro np

Staraj się wybierać ludzi prywatnych, nigdy handlarzy

Zawsze bierz telefon i rozmawiaj ze sprzedawca wtedy wyczujesz go czy cos kręci czy nie(przez maila kazdy moze sobie pisac co chce)

O dobór sprzętu to już mnie nie pytaj bo sie na tym nie znam

Ale tak na początek moglbym polecic Ci opcje do rozpatrzenia czyli np to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

amplituner ktorego wyzszy model posiadam i jestem bardzo zadowolony

kolumny to juz cięższa sprawa bo najbardziej wpływjaą na brzmienie

Wszystko zależy od rodzaju muzyki jakiej sluchasz

Coś taniego a dobrego to np

Ukryta Zawartość

Więcej powiedzą Ci znawcy

Najlepiej posluchac ale to nie takie łatwe

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaproponowany wyżej model Yamahy jest ok. Miałem kiedyś model niższy choć nowszy - RX-V440RDS. Jak na pierwszy amplituner grał wyśmienicie (wcześniej miałem zintegrowany zestaw KD Akai) choć z biegiem czasu zaczęło mi "czegoś" brakować. Poszedłem w kierunku Sony QS (konkretnie model 940) i... było lepiej:). Nie wiem jak w Yamaszce ale w Soniaku jest przycisk Direct po wciśnięciu którego sygnał stereofoniczny podany na Pre-in omija szerokim łukiem wszelkie procesory i regulatory dźwięku i w stanie nie zmienionym dociera do końcówek mocy.

Co do kolumn to celowo na pierwszy zakup doradziłem Ci monitory (uwierz mi, że nie musisz mieć ogromnych kolumn aby uzyskać dobry dźwięk) gdyż za pozostałą kwotę która zostanie po zakupieniu amplitunera ciężko będzie dostać coś z względnie dobrych podłogówek. Po jakimś okresie czasu jak uzbiera się kolejna pula pieniędzy (tak, aby druga połowa nie miała pretensji) kupisz podłogówki a monitory dasz na tyły. Następnie centralny i subwoofer (bądź w odwrotnej kolejności).

Kiedyś też chciałem iść na kompromisy (jeden zestaw do filmów i do stereo) ale... nie da się. Można owszem do ampli podpiąć dodatkową końcówkę mocy ale to też nie jest ideał. W moim przypadku skończyło się na dwóch niezależnych systemach.

Amplituner:

Ukryta Zawartość

Kolumny

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lub podane wyżej Eltax liberty 5 - swego czasu bardzo dobrze oceniane

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@marell

Nie wiem czy mam możliwość prawdiłowego rozstawienia głośników, bo nie wiem jak ono ma wyglądać.

Sytuacja w pomieszczeniu jest taka - pokój 5,5 X 3,5 na jednej ścianie 5,5m wisi na środku TV a na przeciwległej pod ścianą sofa. na jednej ścianie 3,5 są drzwi wejściowe, a na drugiej na środku podwójne drzwi balkonowe. Oprócz dwóch foteli i ławy więcej mebli tam nie ma, więc póki co miejsce jest. Rozumiem, że główna kwestią jest ustawienie głośników tylnych - jakie ono powinno być?

Zestawu będę używał i do muzy i do filmów. Muza różna. Filmy głównie divixy, ale TV ma wbudowany odtwarzacz mkv, a nie długo zmieniam łącze na szybsze więc pewnie będą MKVy.

Ogólnie zależy mi na tym, żeby uzyskać przy filmach i teledyskach lepszy dźwięk niż oferuje TV, który nie oferuje praktycznie żadnego basu.

@bazookie

na obecną chwilę głównym źródłem jest TV który ma USB i odtwarza mp3, DivX i mkv

DVD mam manta X80-recorder, ale nie podłączałem go do TV bo nie chcę się denerwować z tym złomem (manta). jeśli będzie zestaw nie zintegrowany to DVD lub BR za jakiś (pewnie dłuższy) czas kupię, jeśli zintegrowany to DVD będzie w komplecie.

@Ghostlovescore

Nie jestem ekspertem więc używek wolałbym uniknąć - boję się, że kupię używkę 5.1, będę miał 2 kolumny a jak dokupię później resztę to się dopiero okaże że coś nie działa. znajomy ma jakiegoś Denona i okazało się, że wejście na Subwoofer nie działa...

Nie wiem czy dobrze Was zrozumiałem, że za 1200zł nie kupię przyzwoitego (jakiegoś markowego, który po miesiącu się nie spali albo nie rozpadnie) z dwoma kolumnami.

Jeśli tak to zaczynam się skłaniać ku zestawowi 2.0 lub 2.1 z amplitunerem. W wypadku 2.0 mam na myśli kolumny np. z 3 czy 4 głośnikami, niskotonowy, średnio, wysoko itd. ale to Wy i tak wiecie o tym więcej. Kwestia czy NOWE amplitunery 2.0 czy 2.1 są wiele tańsze od 5.1 i czy w takim układzie za 1200zł kupię coś przyzwoitego.

Jeszcze raz dla jasności, zależy mi na sprzęcie który się nie rozleci, od kolumn nie będzie odchodziła okleina, nie spali się sam z siebie), będzie się ładnie prezentował, wydawał z siebie trochę basu.

Jak powinny być ustawione głośnki w kinie to pisał nie będe, bo decydując się na zakup amplitunera 5.1 już dawno powinieneś to wiedzieć(w necie info pełno).Przy Twoim budżecie skłaniał bym się do zakupu stereo, będziesz słuchał muzyki z tv i oglądał głównie divixy więc super efektów dzwiękowych nie uświadczysz.

Miej też na uwadze to,żę za 1200zł nie kupisz nowego kina ani stereo.

Z używkami jest różnie:

-wymieniony denon nie ma pilota(czy sie da uruchomić wszystkie funkcje?)

-Tannoy m2 wyglądają nieciekawie- wgniecenia od żle dobranych standów-ciekawe jak to zrobić;-)

-eltaxy "z widocznymi śladami użytkowania" jak tak ktoś pisze to już nie jest za ciekawie.

Dozbieraj do 2000zł to kupisz coś pachnącego fabryką.

Kyle, 23 Lip 2009, 09:10

>>>>>Ja bym zaproponował kolejne rozwiązanie - wzmacniacz + dwie kolumny.>>>

w całej rozciągłości popieram kolegę Kyle. Za tę cenę jest to optymalne rozwiązanie gdyż zestaw 5.1 w tej cenie będzie ocierał się jedynie o KD z prawdziwego zdarzenia.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zestawu będę używał i do muzy i do filmów. Muza różna. Filmy głównie divixy, ale TV ma wbudowany odtwarzacz mkv, a nie długo zmieniam łącze na szybsze więc pewnie będą MKVy.

Ogólnie zależy mi na tym, żeby uzyskać przy filmach i teledyskach lepszy dźwięk niż oferuje TV, który nie oferuje praktycznie żadnego basu.

no i wszystko jasne

Ja również zgadzam się z przedmówcami, że zestaw stereo w tm wypadku będzię idealny

Amplituner 5.1 kupuje się dla Dolby Digital i DTS w divixach niby jest AC-3 ale w mniejszości, a jakość też niezbyt ciekawa

Jeżeli to napewno jest tak jak piszesz to nie motaj się z kinem

Bedziesz mial slabszy dzwięk w stereo z racji posiadania ampli av i wydasz niepotrzebnie kasę na surroundy których będziesz używał do pro Logic II?

bez sensu

Tani markowy wzmak stereo,dobre kolumny i uwierz mi przy divixach nie zatęsknisz do KD

Wzmak podpięty pod tv to bardzo dobry pomysł

Czasem mój teścio przylatuje do mnie na seans gdy w tv jest jakis film typu Rambo itd gdzie jest sporo wybuchów itp

pozdrawiam

adsda, 24 Lip 2009, 10:04

>Nie wiem czy dobrze Was zrozumiałem, że za 1200zł nie kupię przyzwoitego (jakiegoś markowego, który

>po miesiącu się nie spali albo nie rozpadnie) z dwoma kolumnami.

>

Przecież powyżej masz kilka CAŁKIEM PRZYZWOITYCH propozycji.

Czego jeszcze chcesz(?) Za tą kwotę tylko używka wchodzi w rachubę. W przypadku podanych zestawów nikt nie mówi o rozpadaniu się. Super sprzęt za niewielkie pieniążki.

Poza tym poczytaj trochę na internecie, myślę, ze warto się trochę dokształcić, zadać sobie trochę zachodu - poszperać, poczytać opinie. Na przyszłość będzie jak znalazł.

Pozdro

Rzeczywiście znalazłem jak ustawić głośniki 5.1 i skorygowałem moje błędne przekonanie, że tylne głośniki stoją za widzem - według Dolby w 5.1 nie ma tylnych głośników tylko boczne :-) (tylne dopiero w 7.1

Za 1200zł nie kupię nic nowego.

Powiedzmy, że dozbieram do 2000zł co w takiej kasie z nowego sprzętu warto kupić?

Napiszcie mi może na jakie parametry i marki ampli oraz kolumn mam patrzeć przy zakupie a na które nie tracić czasu i nie będę wam już zawracał głowy :-)

Znalazłem w mojej okolicy uzywana YAMAHE RX-V595aRDS za 599zł ale bez pilota.

1. Czy to dobry sprzęt?

2. Czy trudno dostać pilota do tego urządzenia i ile tai pilot może kosztować?

Piloty do yamahy są drogie zaczynają się bodajże od 140 (w zależności od modelu), używanego kupić bez szans . Bez pilota nie ustawisz głośności poszczególnych głośników. Mam dwie yamahy i jednego pilota (od wyższego modelu).Ten pilot obsługuje większość funkcji (RX-V430), jednak nie mogę ustawić nim właśnie głośności poszczególnych stref (center, front, tył oraz prawo lewo dla każdego z osobna). U mnie bez tragedii ponieważ używam jej do kompa i nim steruję ją poprzez wejście Multi-Chanel 5.1. Przestrzegam przed kupnem apmlitunerów bez oryginalnych pilotów. Podany przez ciebie sprzęt nie jest wysokich lotów.

Ukryta Zawartość

na allegro jedna z lepszych propozycji troche drogo ale moze uda sie troche zejsc z ceny !!

widac ze sprzet zadbany mialem dawno temu ta yamahe jeszcze ostatnie z tych nizszych modeli ktore byly porzadnie budowane

Ukryta Zawartość

sluchaj nie bede sie rozdrabnial dlaczego i po co :) poprostu wiekszosc tu ludzi ci powie ze jesli te najnizsze modele to do kina yamaha jest najlepszym wyborem spojrz sobie chociazby na wielkosc trafa w tej yamaszce 550 i porownaj do tych zabawek JVC czy Pionka

moge ci powiedziec ze sluchalem pionka duzo wyzszy model jak ty podales i to co z niego sie wydobywalo bylo denne ! poprostu yamaha specjalizuje sie w kinie od samego poczatku jako pierwsi wiec co tu duzo mowic 550 to i tak slaby model najlepszym wyborem z tych starych byla by rx-v800

i to by bylo chyba maks sądza po twoich funduszach

Sorry Jokers ale jak ktoś ma do wydania tylko 1200 zł, a na ampli ma przeznaczyć 2/3 kwoty to nie ta droga powinno być odwrotnie 2/3 na kolumny . Sam dobrze wiesz że najważniejszymi elementami gdzie następuje znaczny skok jakościowy są kolumny. W pozostałości toru zmienność jest mniejsza.

Nie zaprzeczam że podałeś adekwatny do kwoty 1.200 model Apli jednak wg mojej oceny jest on w tej chwili warty 500-600 zł. Tak samo myśli ktoś kto w kino wpakował nie 30k tylko 100k PLN, że moje czy twoje klocki to słabiaki bo nie ma 7 monobloków itp. Trzeba koledze sklepać na tą chwile coś za 1.200 zł z miarę sensownym dźwiękiem z używek co będzie grało jak nowe za 2.500.Jakąś partyzantkę bez suba.Po jakimś czasie forumicz coś sprzeda dokupi lepsze na fronty i będzie większe git ( i tak gonić króliczka).

Zaraz dam kilka propozycji z all.

Ukryta Zawartość

kup teraz tylko 450 wg mnie okazja tylko brać na innej aukcji taka sama już 510 w licytacji

Ukryta Zawartość

powinien pójść z tą ceną z kosztami przesyłki,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wysoki niestary model i cena prawie adekwatna do możliwości - osobiście by strzelał w niego miałem krótko SR4001 a to niższy model. Nic więcej sensownego i taniego nie widzę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.