Skocz do zawartości
IGNORED

napięcie na wyjsciu terminala głośnikowe

2A3_fan

Rekomendowane odpowiedzi

wczoraj uruchomilem wzmacniacz, podlaczony byl to Triangle Comete XS oraz DACa na WM8741 jako źródło.

Oj, średnio to grało... żeby napędzić 91db Monitory w 15m2 pokoju musialem wzmacnaicz odkrecic prawie do konca. Jakosciowo tez nie piałem z zachwytu :(

Wolałem chyba starego NADa 3020.

pr1nce, 26 Lip 2009, 14:31

>Oj, średnio to grało... żeby napędzić 91db Monitory w 15m2 pokoju musialem wzmacnaicz odkrecic

>prawie do konca. Jakosciowo tez nie piałem z zachwytu :(

No to szukaj błędu w urządzeniach towarzyszących, albo w połączeniach, albo... sam nie wiem. Przy tej skuteczności kolumn to powinieneś mieć potężny huk z tego wzmacniaczyka. Może zasilanie nie wyrabia? Albo coś jest nie tak z regulacją głośności, że musiałeś odkręcać prawie do końca. Opisz jak regulujesz głośność i czym zasilasz wzmacniacz.

do wzmacniacza zrobilem zasilacz skladajacy sie z czterech diod BYV28-200, 2 kondensatorow 6800uf marki ROE, nastepnie stabilizator LM338, dwa rezystory vitrohm do regulacji napiecia wyjsciowego, oraz 3 mniejsze kondensatorki -> 2x Panasonic FM 47uf oraz jeden WIMA MKP 470nf.

Zasilacz robilem pod nastepujace parametry 13,5VDC / 5A.

tak się zastanawiam :), gdyż ww zasilacz jest podlaczony bezposrednio to włącznika i gniazda DC, a do tego gniazda wtykam zasilacz prądu zmiennego po glosnikach Creative :))(13.5V/5A). Poczatkowo chcialem tym wlasnie zasilaczem zasilić wzmacniacz, ale dopiero po kupnie zorientowalem sie ze plynie w nim prad zmienny..i dobudowalem zasilacz z mostkiem.

Chyba wypadaloby zmierzyć zasilacz pod obciązeniem, szczegolnie wydajnosc pradowa..

Napiecia raczej trzyma stałe, przynajmniej w spoczynku.

(jak się mierzy wydajnosc pradową miernikiem?..)

--

Głośnosc reguluje niebieskim alpsem 50kohm, byl dolaczony do zestawu razem ze wzmacniaczem.

Kable polaczeniowe wewnatrz wzmacniacza to Audioquest solid core (chyba model TYPE 2).

Na wzmacniaczu sa dwa rezystory do regulowania tzw. GAIN, rozumiem ze ma to cos wspolnego z mocą wzmacniacza(?), ja wstawilem 20k zgodnie z datasheetem. standardowo było 27k, a wiem ze ludzie wstawiaja nawet po 60k.. moze to jest przyczyna.

--

źródło mam przyzwoite, kolumny i interkonekt także, także ewentualne bledy sa raczej w samym wzmacniaczu. Postaram się pomierzyć go pod obciazeniem i jezeli beda podstawy sadzic ze to wina zasilania, to zmienie ten zasilacz od creative na zwyczajne trafo z toroidy.pl

Zrobiłem kiedys taki wzmacniacz na TA2020 ale na płytce z AVT . Grał bardzo fajnie , szczególnie bas był wysokiej jakości . Niestety szumiał ale to wina płytek . Natomiast co do mocy , to w pokoju 16m2 i na głosnikach o efektywności 92dB śmiało urywa głowę . Miałem tez NAD'a 3020 i nie grał tak fajnie . Tak się składa ,że Cometki Triangla też miałem :p Bardzo specyficzne brzmienie . Nie mój typ ale 91dB to one tylko na papierze mają . W realu wychodzi 89 -też nieźle jak na małe monitorki .

ps

Moim zdaniem w tym 3020 powinienes zrobić wymianę elementów na nowe/lepsze i wtedy zagra ładnie .Ominąć regulację tonów ( w sieci były instrukcje jak to zrobić ).

...there is no spoon...

dzięki za wpis ;)

niestety NADa 3020 juz nie mam, a przyznac musze, ze w budzetowym zestawie, tj. B&W DM302 gralo to naprawde fajnie, jak an pierwszy zestaw, bardzo mi się podobało.

Ja mam pewnie inna wersje Comete, gdyz jest to wersja XS, w PL praktycznie nieznana..

opisz w kilku slowach brzmienie Triangli, ciekaw jestem Twoich wrazen.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.