Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór i alternatywa TV LCD 37'' ?

sukces

Rekomendowane odpowiedzi

Krótkie info, TV do sypialni ;-) 10m2 więc max to 37'' bo 42'' to już przegięcie chyba, bede oglądał z odległości ok 2 - 2,5m. Plazma niestety odpada ze wzgledu na mała odległość i brak full-a w tym rozmierze.

Mój wybór padł na PHILIPS-a 37 PFL 9604 H ze względu na:

płynność (Perfect Natural Motion) - podobno lepsza niż u konkurencji, LAN + WiFi, PiP, DVB-mpeg4, czas reakcji 2 ms, (RGB 17 bitów) - 2250 biliony kolorów!? powłoka antyodblaskowa, z mniejszych zalet to ambilight.

Pytanko (1) - co to jest za aktywna matryca "Ekran LCD HD z aktywną matrycą W-UXGA"

Pytanko (2) - jakaś alternatywa co do mojego wyboru?

https://www.audiostereo.pl/topic/57323-wyb%C3%B3r-i-alternatywa-tv-lcd-37/

na 37' z takiej odległości nie zobaczysz różnicy między hd ready a full hd

ja mam 46' z 2,5m i to nie jest przesada moim zdaniem, zwłaszcza jak oglądam filmy z pasami (2,35:1), możesz spokojnie brać 42' i wtedy dojdą opcje z plazmami full hd, lepszy obraz i do tego taniej :)

Ten philips to doby wybór. Ale zainteresuj się jeszcze Loewe. Jakość obrazu porównywalna z najlepszymi, a dźwięk absolutnie niedościgniony dla innych telewizorów. Jeśli odpuścisz sobie wbudowany dysk i prawdziwy pip, to cenowo powinno wyjść podobnie. Ale jeśli odbiornik ma pokazywać telewizję to szkoda rezygnować z tych udogodnień.

Liczyłem że za 4500zł go kupie :-) (ceny z netu) w sklepach stoją po 6000zł ale to już przegiecie. Te 4500zł z tym wyposażeniem to chyba w miare uczciwa cena? nie widzę jakiejś rozsądnej alternatywy dla niego?

Jeśli Ci się podoba i jeśli kupisz za 4500 - to cena ok.

Ale lepsze wyposażenie ma :

Hitachi 37 UTMX 70 i jest wyżej notowany na świecie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W klasie - lepiej skaluje obraz JVC 37DV1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a z czego masz sygnał podłączony do telewizora?

JVC 37 HB1- ma MPEG 4 i tuner sat na wyposażeniu dodatkowo , a kosztuje znacznie mniej niż Philips o ile to problem kasy.

Cena na Hitachi - jest niewiele większa na dziś - od zaplanowanej.

Sygnał będe brał z kilku źródeł, tv cablowa, tv cyfrowa naziemna, PC z bluray i HDMI, konsola Xbox 360.

Nie ma JVC 37 HB1 przynajmniej na stronie JVC Polska, jest ale 42'' ?

A skąd masz te ceny Hitachi? gdzie to można kupić?

hihi, ale kol.Sukces zwraca się o radę praktyczną. O ile, przynajmniej moim zdaniem, za maksymalnie wypasiony i bardzo solidnie zrobiony sprzęt warto zapłacić 2 razy tyle co za średniaka, to kwota idąca w nastokrotność jest już wzięta z sufitu. Znam wiele lepszych sposobów na pozbywanie się gotówki.

Ale przyznam że tych Olufsenów to nie miałem okazji słyszeć.

• 1 miesiąc później...

Panowie,

mam podobny problem, na rynku pojawł się Panaś 37V10E, co o nim sądzicie, jak się ma do tego Philips'a. Ktoś może porównywał.

Ogólnie ktoś może się wypowiedziec na ww. Panasia

Pozdrawiam

W nowym numerze "Płaskich ekranów" jest test TV 37" artykuł "37 cali dla konesera" Jest tam ten Twój Panaś 37V10E i mój Philips 37PFL9604, wygrał Philips :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze nie mam ale zakup już za chwilkę mam nadzieję ;-) Panaś w teście nie ustępował jakością obrazu od najlepszych jednak Philips ma rewelacyjny dźwięk co dla mnie ma kapitalne znaczenie bo będzie wisiał na ścianie w sypialni ok, 10m2 więc kino domowe nie wchodzi w grę. Ponadto Philips ma kilka dodatkowych bajerów DLNA po LAN-e i Wi-Fi, NetTV + Opera (można wejść na dowolna stronę w internecie) podświetlenie ambilight (w sypialni fajna sprawa, można używać niezależnie jako lampki) no i ładniejsza obudowę, ramka z ciemnego drapanego aluminium, ani grama połysku typu glara a'la samsung fuj :-)

hitachi to totalny złom, miałem go rok u siebie w pracy, philips 9604 ma super elektronikę ale matrycę od sharpa wiec ostatecznie obraz wygląda jak przez mgłę a jvc dv1 jest najbardziej kontrastowy ale nie prześwietlony, naprawdę bajka, ale jego system 100hz jest niedopracowany.

a po cholerę mpeg-4 w telewizorze który nie jest do kuchni bądź na działkę? litości..

kup jvc i masz najlepszy obraz, potem podepnij cokolwiek jako audio i masz dużo lepszy dźwięk niż z philipsa.

Dragunovma, 15 Wrz 2009, 17:47

Skąd wiesz że Phil ma matryce Sharp-a?

Co do JVC DV1 to zgoda jest piękny, obudowa super żadnych połysków ;-) obraz palce lizać, chyba najlepszy jaki widziałem na LCD ogólnie wygląd i wrażenia wizualno - estetyczne absolutnie najwyższa klasa! czekałem na jego następce pojawił się ale totalna kaszana, obudowa z połyskiem wygląda tandetnie, obraz wyraźnie słabszy ot po prostu przeciętniak jakich dziesiątki na półkach. Dlaczego więc nie wziąć DV1? na siłę się do niego przekonywałem bo jak pisałem bardzo mi się podobał ale niestety, ten model to bida wyposażenie w porównaniu z Philipsem 9604 i choć biorę pod uwagę że Philips ma może troszkę gorszy obraz (choć nie koniecznie) to zabija tego JVC wyposażeniem, a ceny podobne, no i jest nowszy i szybszy 2ns vs 8ns.

Dwa dni temu w Olsztyńskim MM podziwiałem nowy model SHARP'a (37"). Drogo ale widzę, że naprawdę duza klasa. (No wreszcie / ;)/ SHARP udowodnił mi tym modelem, że jest w stanie nawiązać walkę z najlepszymi LCD. Długo na to czekałem i tak naprawdę zwątpiłem, że potrafi, a tu proszę - niespodzianka :)

Nowy model SHARPa ma dół ramki z przecieranego metalu, niestety dalej - nadal jest błyszcząca /:(/ , z tworzywa.

Ad. obrazu to jakoś do niczego nie mogłem się przyczepić. Piękna czerń i niezły kontrast statyczny...

Porównywałem go sobie z obrazem z okołotopowego Philipsa i jednoznacznie obraz SHARPa był wyraźnie lepszy. (Źródłem sygnału był blue-ray, też SHARPa). Bardzo naturalne kolory, brak lokalnego mrowienia i zero niechcianych gr. ok. 1 poziomej linii, długości kilku cm wtrąceń przesuwających(psujących)na ułamek sekundy obraz na całej powierzchni ekranu (Philips).

Zresztą, jak kto ciekaw niech sam sobie oceni i porówna :)

oczywiście wiesz że Sharp nie produkuje w ogóle modeli 37".

Ale po wyglądzie - to piszesz o 40 LE 660 nowym modelu Sharpa LED.

=======================================

Co do JVC - to kupując telewizor staram kupować sobie jakość obrazu dla sportu czy dla filmów.

Jeśli chodzi o wyposażenie to dowolne złącza , rozdzielacze mogę sobie zawsze dokupić.

locoloco, 16 Wrz 2009, 02:03

Hmmm, możliwe, że się pomyliłem (obok wisiały dwa inne modele SHARPa i dlatego mogły zaburzyć moją percepcję odczuwania wielkości; stałem b. blisko - szukałem wad ;)

Sprawdzę i podam dokładnie jaki to model (ile ma cali).

IMO obraz miał rewelacyjny (cenę... - jaki obraz, taka cena :)

* * *

/I tak czekam na pierwszego TMOS'a./

Tu Andrzeju są 37 calaki Sharpa,albo czegoś nie zrozumiałem.http://www.sharp.eu/cps/rde/xchg/pl/hs.xsl/-/html/telewizory_lcd.htm

Mój brat też ma Sharpa 37 calowego/hi,i to made in Japan/.

sukces, 3 Sie 2009, 10:51

>Dzięki za propozycje, JVC niestety brak mpeg4,

wystarczy jednorazowy niewielki wydatek (do 250zł) modułu konwertującego MPEG-2 do MPEG-4 i już jest. Pod warunkiem,że TV ma gniazdo CI

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Frank, dziś wylądowałem w Wa-wie, więc nie zdążyłem sprawdzić jaki to był dokładnie model tego SHARPa w olsztyńskim MM.

Wyglądał tak jak ten:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Nowej generacji telewizor o pełnej rozdzielczości High Definition wyposażony w oryginalny panel XGEN opracowany przez firmę Sharp wykorzystujący podświetlenie Full LED zapewniające kryształowo czysty obraz."

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.