Skocz do zawartości
IGNORED

Klaskająca membrana i kilka pytań.

Damianus_NT

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek małe wyjaśnienie.

Ładne parę tygodni temu zmontowałem swój pierwszy komplecik stereo - Denon PMA860 i podłączone do nich Quantum 605.

Sprzęt pograł sobie grubo ponad sto godzin na średnich i mniejszych głośnościach więc postanowiłem mu nieco "przygrzać".

Jako, że był u mnie krewniak lubujący się w basie, postanowiłem mu zaserwować małe trzęsienie ziemi.

Utwór Bass Mekanik - Sub generation. Głośność - stopniowo w górę aż do 17/40 (trochę powyżej godz. 11). Aby zwiększyć efekt podbijam bas na potencjometrze wzmacniacza.

Nagle z prawego średnio-niskotonowca wydobywa się osobliwe "klaśnięcie". Huk był tak duży, że w pierwszej chwili pomyślałem że spaliłem sprzęt (od razu ściszyłem muzykę).

Słyszałem, że takie zjawisko występuje w momencie gdy głośnik gwałtownie chowa się i wychyla (guma membrany skleja się na ułamek) jednak jest to niezwykle sporadyczny efekt.

Wie ktoś coś więcej na ten temat?

Przy okazji jeszcze trzy spostrzeżenia/pytania:

1. Bawiłem się nieco głośnością i stwierdzam, że nie jestem wstanie przekręcić potencjometru do połowy skali (20/40).

Przy siedemnastce hałas jest niesamowity i boję się o żywotność sprzętu. Tak powinno być?

2. Dźwięk jest baaaardzo ciemny i przymulony w stosunku do tego z tanich (acz z dobrymi recenzjami) głośniczków komputerowych. Chodzi mi głównie o klarowność dźwięku, o tony wysokie. Loudness ani Equalizerów nie używam, ale nawet z nimi przyjemniej cykają komputerówki. (Co z fenomenalnym wysokotonowcem Magnata?).

3. Membrany głośników po wygrzaniu wychylają się mocniej i częściej niż na początku (normalne). Zaobserwowałem jednak proporcjonalny zanik basu (dla mnie + bo częstokroć skręcałem tony niskie poniżej normy), czy to normalne zjawisko czy tylko moje przyzwyczajenie?

Ten pma-860 ma chyba 80W na kanal czyli tyle co moj amp i ja moge odkrecic maks na godz 13-14. Oczywiscie puszczajac muzyke z CD, bo z kompa to pokretlo vol siega wiele dalej na skutek slabej karty i dlugiego, badziewnego przewodu. Nie wiem co z tymi twoimi wysokimi, moze sie spalily?? Graja wogole? Ja nie mam zdanych problemow z basem czy wysokimi. Po zaaplikowaniu 50 cent i odkerecaniu na godz 13 blok pęka w szwach. Bas doslownie wylazi z piwnicy. Nic nie plaszcze itp.

?👈

Co do pkt 1 to raczej normalne zjawisko. Im bedziesz mial wyzsza moc na wzmaku tym mniej bedziesz musial odkrecac glosnosc aby juz kolumny glosno graly. Ja jak mialem przez 2 dni PMA-925R lomot niesamnowity byl juz przy godz 10. Ogolnie mowiac to lepiej miec wiecej mocy niz mniej (mniejsze znieksztalcenia przy glosnym sluchaniu m.in)

Co do pkt 3 to chyba raczej ci sie wydaje z tym zanikiem basu. Choc moze i to mozliwe? Bynajmniej ja nie zaobserwowalem zanczych zmian.

?👈

Aha jeszcze do pkt 3. To ze membrany wychylaja sie mocniej to tez normalne, bo zwieszennia zaczynaja sie "ukladac". Robia sie elastyczniesze na skutek dlugiej pracy. Wkoncu osiagnaj swoj stan i juz bedzie ciagle tak samo.

?👈

rafal735r, 1 Sie 2009, 17:53

>Co do pkt 1 to raczej normalne zjawisko. Im bedziesz mial wyzsza moc na wzmaku tym mniej bedziesz

>musial odkrecac glosnosc aby juz kolumny glosno graly.

Nieprawda. Pokrętło "volume" nie reguluje mocy wzmacniacza, tylko napięcie sygnału jaki wychodzi z przedwzmacniacza na końcówkę.

>Ja jak mialem przez 2 dni PMA-925R lomot

>niesamnowity byl juz przy godz 10.

Denon PMA-925R ma 2x80W/8ohm czyli dokładnie tyle samo ile ma Twój DRA-735. Czyli nie jest tak jak piszesz z tym pokrętłem.

nagrania tego bass mechanic to są do testowania samochodowych tub :P

nie ma się co oszukiwać, z dwóch 17-stek w tych Magnatach, mocno słyszalny bas masz dopiero od nie mniej niż 30-35hz w górę, a te utworki eksponują bardzo najniższy bas już od ok 20hz, membramy będą "latały" na granicy uszkodzenia mechanicznego a bardzo głośno nie będzie

don111 >> Z tymi 17-stkami to niestety racja. Magnaty mile zaskoczyły mnie wprawdzie siłą basu, jednak rozczarowały pod względem częstotliwości. Myślałem że będą schodzić niżej.

Sprawdzałem niskie między innymi na popularnym utworze "bass i love you" (oczywiście rozsądne głośności - 9/40 max, głośniki osiągają maksymalne wychylenie) i przeżyłem spore rozczarowanie. Czasami podczas słuchania muzyki mam wrażenie, że subwoofer z komputerowego zestawu ProGamer G500 schodził niżej (choć raczej sobie to ubzdurałem).

Rafał >> nic się nie spaliło :) Niepokoiły mnie jedynie identyczne ruchy nisko i nisko-średniotonowca ale po przyłożeniu ucha grają inaczej. Wysoki także zachowuje się jak powinien.

Barwa dźwięku (jego całokształt, nie tylko wysokie choć głównie one) to prawdopodobnie wina tego Denona. Muszę zdobyć jakiś alternatywny wzmacniacz by mieć porównanie.

BTW. Tych komputerowych G500 już nie posiadam. Trafiłem na suba z wadą fabryczną i po 1,5 roku użytkowania zwrócono mi pieniądze. Przy PC grają Modecomy z "o mnie". Tym bardziej śmieszne jest więc, że pierdziawki (za 300zł) syczą ładniej niż Quantumy :) Słuchałem kilka miniwież Hi-Fi do 2tys. i wydaje mi się, że też grały "soczyściej".

W ogóle muszę zrobić przemeblowanie pod kątem sprzętu audio i dokupić co nieco sprzętu. Z czasem poprawię dźwięk i dopasuję go do własnych preferencji.

>Nieprawda. Pokrętło "volume" nie reguluje mocy wzmacniacza, tylko napięcie sygnału jaki wychodzi z

>przedwzmacniacza na końcówkę.

To czemu jakies slabe CA o mocy 35w na kanal glosno graja na tych kolumach dopiero przy godz 14-15?

>Denon PMA-925R ma 2x80W/8ohm czyli dokładnie tyle samo ile ma Twój DRA-735. Czyli nie jest tak jak

>piszesz z tym pokrętłem.

Gluchy nie jestem. Dobrze slyszalem co sie dzialo. Zawsze tak jest ze im wieksza moc to nie trzeba tak krecic tym volume. Przeciez to oczywiste wiec nie pisz mi tu o jakis technicznych aspektach, bo i tak nie wiem o co ci chodzi.

?👈

>Rafał >> nic się nie spaliło :) Niepokoiły mnie jedynie identyczne ruchy nisko i

>nisko-średniotonowca ale po przyłożeniu ucha grają inaczej.

To normalne w tych kolumnach. Jeden odtwarza, bas a drugi bas i srednie jednoczesnie dlatego wychylenie jest takie samo.

I nie pisz ze te komputerowce maja lepsza srednice itp :)

?👈

rafal735r, 1 Sie 2009, 21:42

>>Nieprawda. Pokrętło "volume" nie reguluje mocy wzmacniacza, tylko napięcie sygnału jaki wychodzi

>z

>>przedwzmacniacza na końcówkę.

>

>To czemu jakies slabe CA o mocy 35w na kanal glosno graja na tych kolumach dopiero przy godz 14-15?

Pewnie dlatego że mają niższy WSPÓŁCZYNNIK WZMOCNIENIA przedwzmacniacza.

>>Denon PMA-925R ma 2x80W/8ohm czyli dokładnie tyle samo ile ma Twój DRA-735. Czyli nie jest tak

>jak

>>piszesz z tym pokrętłem.

>

>Gluchy nie jestem. Dobrze slyszalem co sie dzialo.

Ja nie przeczę że takie coś "się działo". Ja tylko daję do zrozumienia że błędnie interpretujesz przyczyny zaistniałego zjawiska.

>Zawsze tak jest ze im wieksza moc to nie trzeba

>tak krecic tym volume.

Sam sobie zaprzeczasz. W Twoim amplitunerze o mocy 80W/8ohm musisz mocno kręcić, a we wzmacniaczu PMA925R o mocy też 80W/8ohm wystarczyło troszkę podkręcić żeby było bardzo głośno. Skoro nie różnią się mocą, to czym się różnią? Jak sobie odpowiesz na to pytanie to już połowa sukcesu.

>Przeciez to oczywiste wiec nie pisz mi tu o jakis technicznych aspektach, bo

>i tak nie wiem o co ci chodzi.

Oczywiste, to jest jedynie to, że nie rozumiesz zagadnienia. A to właśnie owe "techniczne aspekty" są kluczem do zrozumienia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.