Skocz do zawartości
IGNORED

StampAmp - taki GainClone w klasie D

ChUmI

Rekomendowane odpowiedzi

dokladnie tak :) wtedy zamiast R28 dajemy switch do masy.

Tak pytam czy juz ktos poskladal bo jestem ciekawy waszych opinii na temat tego wzmaka. U mnie gra obecnie kolejna wersja TAS5630 a mimo to ciagle podlaczam tego Stampa :) normalnie podoba mi sie jego dzwiek mimo, ze w pomiarach daleko mu do TAS5630.

Kto z Was słuchał Onkyo z cyfrowej serii A-9X55?

Ja nie miałem przyjemności.

Jakie wrażenia i ew. porównanie do aplikacji ChumIego?

Zdaje się, ze Onkyo ma mniejsze THD i szersze pasmo od góry.

Szczególnie ciekawe byłoby więc porównanie brzmienia góry pasma.

Czy sprawdzał ktoś wpływ jakości bipolarów C1 i C2 na dźwięk tego wzmacniacza? Zastanawiam się czy lutować te nichicon'y muse na podstawkach czy bezpośrednio? Miało by sens zastosowanie jakichś foliowców w tym miejscu czy zostać przy tych elektrolitach? Robił już ktoś takie próby? Mają one sens?

Generalnie maja taki sam wplyw na dzwiek jak w kazdym innym wzmacniaczu w tym miejscu - czyli jedni napewno beda twierdzic ze maja diametralny wplyw a wrecz ksztaltuja brzmienie wzmacniacza a inni, do ktorych ja tez naleze, ktorzy twierdza ze wymiana kondow, jezeli nawet by cos zmienila, to na granicy percepcji. Bipolarne Nichicony sa o tyle dobra opcja, ze juz sa to wysokiej jakosci kondy do audio a jeszcze maja normalna cene :) nie jak BG-N :)))

A czy można w tym miejscu zjechać w dół z pojemnością? Chodzi mi o to że mam 4,7uF paper in oil i ewentualnie mógł bym w tym miejscu sprawdzić. Poza tym 10uF foliowiec będzie duży gabarytowo :-)

Przed chwilą odpaliłem. Nic nie wybuchło, ale niestety grobowa cisza jest. Na jednej z końcówek zapaliła się dioda LED-R. Na drugiej niestety nic się nie świeci. Będzie zabawa w szukanie problemu.

zephyr ~ no to na poczatek wygada na to, ze nie dziala uklad do Stand-By - albo jak zwac Mute ... bo na obu powinny sie swiecic zielone i wtedy koncowki powinny sie wlaczyc ... po pierwsze sprawdz poprawnosc montazu - wie ze ten kawalek ukladu jest nadrobionyelementami 0603 i trany w SC-70 wiec latwo o jakis zimny lut czy zwarcie ...i podstawa to umycie plytek po lutowaniu

niestety w weekend nie mam wiele czasu ale w poniedzialem postaram sie napisac krok po kroku jak odpalic tea czasc ukladu i reszte :)

Sprawa wygląda tak - ten kanał na którym nie zapaliła się dioda działa, trzyma 0 na wyjściu i odtwarza sygnał bez słyszalnych zniekształceń. Nie pali się tylko dioda LED-R. Natomiast ten głuchy ma 135mV DC na wyjściu. Dioda LED-R się pali i zauważyłem, że po załączeniu sygnału enabled w działającym kanale napięcie n kondensatorach C1 i C2 spada z 16,4V do 10,4V a w głuchym nic się nie zmienia, cały czas jest 15,4V. Czy mogłem coś uwalić poprzez zrobienie zwarcia na wejściu w tym głuchym kanale? Przypadkowo okazało się, że wtyk mini jack powoduje zwarcie na jednym kanale.

Znalazłem dziś usterkę - zimny lut na tranzystorze T2. Po poprawieniu obydwa kanały już gadają z tym, że na tym gadającym od początku w dalszym ciągu diody sygnalizacyjne się nie palą, ale układ enable działa. Jeszcze trochę cierpliwości i myślę, że jeśli któryś element nie jest uwalony wszystko będzie OK. Zatem panowie sprawdzajcie luty na drobnych elementach zaraz po lutowaniu a jeszcze lepiej każdy element przed lutowaniem czy jest sprawny. Ja tego nie zrobiłem i teraz mam nauczkę. A jak u Was postępy ze "Znaczkiem"?

brawo zephyr :) napisz cos wiecej :) jak szumy? jakis przydzwiek? brumienie? jak gra? ciekaw jestem jak bedzie u was chodzil ten mini wzmak :)

A co do ukladu Stand-By to caly czs nei mam czasu zeby przysiasc i naisac porzadnie co i jak i gdzie patrzec jak nie dziala ... ale jak tylko sie odrobie z biezacych projektow to napewno napisze :) Jezeli uklad dziala a diody sie nie swieca to albo sa poprostu odwrotnie wlutowane - zdaza sie :) albo ten podwojny tranzystor T3 jest odwrotnie - coz, tez sie zdaza :) wystarczy popatrzec co jest na bazach a co na kolektorach tego trana.

Ogolnie uklad dziala tak ze ponizej progu okolo 12V na zasilaniu powinna swieci sie diody czerwona, tranzystor T3B wysterowany i zwiera diode LED czerwona do masy a jak sie przekracza prog 12V to wzmak sie budzi, sygnal Stand-By ma stan wysoki i swieci dioda zielona, przewodzi tranzystor T3A i zwiera diode LED zielona do masy. Moment przejscia jest dosyc szybki i praktycznie nie widac momentu zeby obie diody sie razem swiecily nawet jak napiecie narasta czy opada powoli.

brawo zephyr :) napisz cos wiecej :) jak szumy? jakis przydzwiek? brumienie? jak gra? ciekaw jestem jak bedzie u was chodzil ten mini wzmak :)

A co do ukladu Stand-By to caly czs nei mam czasu zeby przysiasc i naisac porzadnie co i jak i gdzie patrzec jak nie dziala ... ale jak tylko sie odrobie z biezacych projektow to napewno napisze :) Jezeli uklad dziala a diody sie nie swieca to albo sa poprostu odwrotnie wlutowane - zdaza sie :) albo ten podwojny tranzystor T3 jest odwrotnie - coz, tez sie zdaza :) wystarczy popatrzec co jest na bazach a co na kolektorach tego trana.

Ogolnie uklad dziala tak ze ponizej progu okolo 12V na zasilaniu powinna swieci sie diody czerwona, tranzystor T3B wysterowany i zwiera diode LED czerwona do masy a jak sie przekracza prog 12V to wzmak sie budzi, sygnal Stand-By ma stan wysoki i swieci dioda zielona, przewodzi tranzystor T3A i zwiera diode LED zielona do masy. Moment przejscia jest dosyc szybki i praktycznie nie widac momentu zeby obie diody sie razem swiecily nawet jak napiecie narasta czy opada powoli.

no tak :) wiesz ze wczeswniej nie zwrocilem na to uwagi ze on jest symetryczby wzgledem swojego srodka i wyglada ze nie da sie go zle przylutowac :) ale noga 1 jest oznaczona normalnie kropka ... no to moze te LEDy mas odwrotnie? a po jednej stronie ledow masz napiecie?

Płytki które miały być polutowane pewnie są już w drodze do mnie. Dostałem przed weekendem wiadomość od gagacka że gotowe i ze wyśle po niedzieli. Wiec niedługo możecie się spodziewać przesyłek, o czym poinformuje.

I jeszcze pytanie czy wszyscy dostali brakujące rezystory 4k7 które wysłałem?

Ciesze się ze już są pierwsze uruchomione końcóweczki.

Taka sprawa organizacyjna.

Jest wielce prawdopodobne ze ktoś dostał czegoś za dużo i dobrze żeby się przyznał bo trzeba koledze dosłać brakujące elementy. Z obliczeń elementów i stanu u mnie wynika, że ktoś dostał za dużo. Jednemu z forumowiczów brakowało 2 płytek i 2 scalaków, dosłałem ze swoich.

A brakuje jeszcze 4 cewek. Wiec prosił bym bardzo o sprawdzenie przesyłek.

Mimo dołożonych starań popełniłem jakieś błędy - no ale to pierwsze moje zamówienie.

Wysłałem dziś resztę przesyłek dla oczekujących na komplet z przylutowanym scalakiem. Jutro sprawdzajcie czy nie ma czegoś dla was w poczcie :) 5 miesięcy od zamknięcia zamówienia - masakra. Czekam na info czy przesyłki dotarły. Dziękuję wszystkim przede wszystkim za cierpliwość i wyrozumiałość.

U mnie gra już ponad 2 tygodnie ta wersja StampAmpa. Ze złożeniem i uruchomieniem nie było problemu. Rezystor 10R 1210 dostaliśmy w jakiejś śmiesznej obudowie więc trzeba go wpasować odpowiednio. Kondensator 1,5n tez podobno się ciężko wpasowuje, ale nie pamiętam żebym miał problem z przylutowaniem :). Ostrożnie z cyna żeby nie zrobić zwarcia (dwa takie znalazłem u siebie). Jednak upakowanie jest mocne i czasem warto się zastanowić który element najpierw wlutować żeby później pęseta zmieściła z kolejnym elementem.

Jak gra - na początku tak sobie - chwile potrzebują kondensatory żeby się wygrzać. Z każdym dniem gra coraz lepiej. W stosunku do wersji testowej która miałem przyjemność posłuchać to: jest więcej basu tego niższego szczególnie. Górne rejestry są łagodniejsze - zniknęła trochę ta ostrość, trochę szkoda :) podobało mi się jak moja bratowa skwitowała, że aż ciarki przechodzą jak się tego słucha. Teraz jest dużo łagodniej. Nie jest też sucho, jakby można się spodziewać po klasie D.

Scena tez troszeczkę się pogłębiła :) nie tak jakbym chciał, ale skoro te kilka elementów zmieniło tak brzmienie, to może jeszcze coś się da zrobić, kwestia czy warto i za ile :)

Wylewny nie jestem wiec może starczy, jakby ktoś miał pytania to pytajcie. z tego co wiem kilka osób uruchomiło już płytki więc czekam na wrażenia.

Czy traktować tego stampampa jako wzmak "do komputera" czy może coś więcej? Chodzi mi o jakość dźwięku, zresztą sam zobaczę, ale podejrzewam że jeszcze trochę mi zejdzie zanim go złożę.

W zależności do czego porównywać i jak reszta systemu. Myślę ze w niektórych konfiguracjach nawet więcej niż tylko do komputera. Może bardziej jako drugi wzmacniacz. Ja steruje bezpośrednio z DAC, nie próbowałem jeszcze symetrycznie jak gra i może jakiś pre by się przydał co by mu troszkę harmonicznych dodać. Jest czysto i selektywnie z dobrym basem. Ciekawy eksperyment, na pewno jeszcze trochę go wymolestuje z innymi cewkami i zasilaniem stabilizowanym. Trochę inne elementy w filtrze można spróbować jakoś zmieszczę te olejaki :)

Pierwsze próby lutowania smd za sobą, koślawo ale jakoś powoli idzie. Troszkę odeszła mi blaszka-wyprowadzenie z C15, za długo przytrzymałem lutownice, trochę za małe pady jak dla mnie ;/

Jest szansa że kondensator przeżył?

Jeszcze jedno pytanie. Czy diody prostownicze (d10..d13) mają wypust ze schematu montażowego tam gdzie na naszych kitowych jest pasek? Bo diody mamy trochę inne i wolę się upewnić :)

Będzie to moja pierwsza PCB w SMD. Oglądałem na youtube jak lutować SMD.

Mam stacje HOT AIR (pożyczoną). Potrzebny topnik czy pasta lutownicza?

Gdzie to kupić? Na alledrogo przeglądąłem co jest dostępne ale jakoś nie mogę się zdecydować.

Proszę, może koledzy doradzą co będzie dobre na początek

pzdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.