Skocz do zawartości
IGNORED

Kartonowy Bas !!!

krzysiekol

Rekomendowane odpowiedzi

Tam po prawej stronie gdzie jest przejście podejrzewam, że jak klaśniesz dłońmy to pogłos hula po kątach.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Jeśli nie planujesz na razie zmiany elektroniki to proponuję:

kable głośnikowe Chord "Rumour II"

interkonekt Chord "Chameleon Silver Plus"

Nie widzę, czy kolumny stoją na kolcach, jeśli nie to spróbuj je wkręcić, możesz poeksperymentować z zatkaniem dolnego bas refleksu, w komplecie z kolumnami powinny być piankowe zatyczki.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Tego CD nie opłaca się tuningować. Spróbuj inny wpiąć to nic nie kosztuje. z wszystkich modyfikacji

jakie u siebie dokonałem ustawienie zawsze wpływało głónie na scenę. Bas zyskiwął jedynie na kontroli. wszelkie zabawy z tłumieniem itd poprawią jego precyzję ale nie zmienią jego głównego charakteru. Kolumn Twoich nie znam ale słyszałem o nich przyzwoite opinie - zresztą w kwestii basu kolumny w tym wypadku winiłbym najmniej. U mnie też teoretycy twerdzili, że jeśli bas dmucha na dół bass reflexy mam zatkane a kolumny wciśnięte między meble to będzie masakra i ... gówno prawda ! I Jak dziś przychodzą i słuchają to mówią, że to jest niemożliwe ... A własnie ! ale efekt ten osiągnąłem bardzo poważnym poelpszeniem parametrów zasilania we wzmacniaczu i odpowiednim doborem komponentów. 1500 AE oparto na Silmicach jednak zrobiono podstawowy błąd względem pierwowzoru na którym się wzorowano. W oryginale na zasilaniu dawano kombinacje innych kondów. Silmiki były bocznikowane innymi kondensatorami i parę jeszcze innych ważnych rzeczy o których tu pisać nie będę.

Zostawienie samych Silmiców sprawia, że bas jest głęboki ale bez ataku ! Średnica jest zintegrowana z resztą pasma ale przy tym bez konturowania i czasem po prostu jest zbyt ciepła. Blachy są delikatne ale bez masy. Nie wiem na ile pokazują Ci to Twoje kolumny ale receptę na to podąłem i Twoja sprawa czy z niej skorzystasz. Przy denonach 1500 i 2000 spędzięłm masę czasu aż w końcu znalazłem ich protoplastę ...

kiedyś założyłem wątek o szeroko pojętym basie, może się komuś przyda

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Gość

(Konto usunięte)

krzysiekol, 10 Sie 2009, 11:16

>Jestem posiadaczem zestawu stereo Denon 1500 i Monitor Audio GS20, ogólnie z dźwięku jestem

>zadowolony, ale bas jest irytujący. Mianowicie jest miękki kartonowy zero twardości i sprężystości,

>jakby cepem walił w słomę i jeszcze ten cep był zawinięty w koc.

spróbuj innych kolumn, albo pokombinuj z akustyką. Ze zdjęcia widać, że pokój trochę za "żywy".

masz dobre kolumny, ciężko ich nie wykorzystać

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

z piecem Arcama by brzmiały super;)

krzysiekol, 10 Sie 2009, 14:27

>co masz na myśli za żywy?

Pisałem wyżej o tym. Dość dużo twardych powierzchni wokoło i do tego panele. Moim zdaniem podstawowy problem tkwi w akustyce pokoju.

Tym razem bez śmichu chichu z Pawlem się zgadzam co do akustyki, co do kolumn - nie.

xniwax, 10 Sie 2009, 14:36

>krzysiekol, 10 Sie 2009, 14:27

>

>>co masz na myśli za żywy?

>

>

>Pisałem wyżej o tym. Dość dużo twardych powierzchni wokoło i do tego panele. Moim zdaniem podstawowy

>problem tkwi w akustyce pokoju.

>

>Tym razem bez śmichu chichu z Pawlem się zgadzam co do akustyki, co do kolumn - nie.

Po za tym łatwo powiedzieć - ZMIEŃ KOLUMNY - które kosztowały grubo powyżej 8KPLN. Fakt akustyka nie najlepsza, ale moim zdaniem wielkiej rewolucji już nie będzie.

Pozdrawiam

Jeszcze raz powrarzam, kolumny są super, nie ruszać ich!

sorka, powtarzam

Kolumny Monitor Audio zajeżdżają lekko kartonikiem i są dla osoby która taki bas lubią. Nikt nie powiedział ze to jest zły bas. Składając zestaw mamy to co lubimy - lub nie :) Choć wybrałem Chorusy o zupełnie innym brzmieniu to MA zapadły mi w pamięci jako kolumny o bardzo ładnym brzmieniu. Mimo wszystko podstawy granitowe wydają się być koniecznością także dobrze koledzy radzą.

.

Ten kto doświatczył wybitnego zestawu w paskudnym pomieszczeniu i budżeciaka pod akustyką idealną odnajdzie spokój ducha...

Trzeba zainwestować w porządny piecyk i tyle. Przerabiałem kilka wzmacniaczy i dopiero mój obecny potężny MF ma bas jak trzeba. Każdy potężny tranzystor klasy high-end (Gryphon, Krell) jaki słyszałem miał świetny bas. Czego nie można powiedzieć o high-endowych lampowcach (BAT, Audio Research). Sprzęt budżetowy i z niskiej średniej półki tylko pierdzi a nie gra.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dlatego do M Audio polecam piec Arcama, chociażby model FMJ T32

sorka, model Arcam FMJ A 18

Ten Marantz z dolnej pólki też tak gra jak pisałęś na otwarcie wątku?

Pewnie MF niekoniecznie KW zagrałby lepiej ale co do krella i np. Tabu w tym pomieszczeniu to już bym miał objekcje. Mocne nie znaczy, że zgrałyby się w konkretnej sytuacji.

jarex

od kąd pamiętam ( od 1996 roku) to Monitor Audio lub na odwrót zawsze były polecane do

Alchemista później Arcama. :)

...i kable Nordosta - oczywiście.

Xniwax

Byłem ostatnio na ul. szewskiej w Poznaniu (wiadomo jaka firma), klient mi podłączył zestaw Arcam plus M Audio, włączył Band Of Gypsys, kurcze ale jazdda, zaskoczyło mnie, ładnie to zabrzmiało

Arcama znam tylko FMJ A22 i...dobre to było może troszke za drogie.

W poznaniu naście lat temu słuchałem MA ale modeli zamkniętych. Wcale źle to nie grało w pomieszczeniu kilkudziesięcio metrowym (Szewska? nie pamiętam))

-> Arek__45

Przynajmniej nie słucham nudnych wzmacniaczy, powinieneś to docenić ;-)

Prawda jest taka, żeby mieć dobrze grającego tranzystora trzeba wydać trochę kasy. Owszem są nieźle grające piecyki w przyzwoitych cenach, ale zawsze mają jakieś niedociągnięcia ... i trzeba z tym żyć. A jak się chce mieć wzmacniacz pod każdym względem znakomity (bezwzględnie) to bez ok 7000 (plus ewentualnie przedwzmacniacz) za używany się nie obejdzie.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość

(Konto usunięte)

rivendel, 10 Sie 2009, 14:55

>Po za tym łatwo powiedzieć - ZMIEŃ KOLUMNY - które kosztowały grubo powyżej 8KPLN. Fakt akustyka nie

>najlepsza, ale moim zdaniem wielkiej rewolucji już nie będzie.

pożycz od kogoś, nawet tańsze, zaproś jakiegoś audiofila ze swoimi ;)

Co do akustyki, spróbuj np. jakieś koce tymczasowo porozwieszać.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.