Skocz do zawartości
IGNORED

Kartonowy Bas !!!

krzysiekol

Rekomendowane odpowiedzi

Gość czubsi

(Konto usunięte)

masakra !

Jeden kolega radzi by ustawić na krótkiej ścianie to wtedy będzie ok, bo jak zauważył kolumny -potrzebują przestrzeni więc przeczy sobie gdyż na krótkiej ścianie będą znacznie bliżej siebie ...

Zauwąył też, że od razu było więcej basu - no a jak ma nie być jak ściany i kolumny blisko siebie

dały efekt wspólnych interferencji i odbić ... inny kolega radzi "odchudzić" wyposażenie pokoju bo bas się gdzieś zawieruszył w tym tłoku, jeszcze inny stwierdza, ze słabo tu wytłumione podczas gdy milion sof z tekstylną tapicerką wypełnia pokój w znaczącym procencie. Jeszcze inny kolega zauważa, że mogą być obrócone bieguny ... tak tyle że przy firance i na wejściu do pomieszczenia zagubiony bas znacząco by się odnalazł ... Porady porady i jeszcze raz porady i bądź tu mądry ... ręce opadają. Denon 1500 żadnym tam tytanem wydajności nie jest to i przy szerszym rozstawie kolumn może mieć problem ewentualnie ze sceną nie sądzę jednak by nie mógł napędzić tych kolumn w całkiem niedużym w końcu pomieszczeniu. Ktoś tam sugerował otwarte drzwi ... ok tyle, ze wpłynie to na scenę i bazę odnieisenia jej środka w tym przypadku. Może być efekt "uciekania- osłabienia" dźwięku z prawej strony ale bas przez drzwi raczej hmmm ... nie uciekł ...

Masakry nie ma tylko dziwi mnie opinia właściciela o basie.U mnie jest podobna sytuacja mieszkaniowa tzn.pokój 4x4 m kolumny stoja 40 cm. od ściany lecz bliżej bo ok. 2,5m ale za to po prawie 1m od ścian bocznych,troszkę mniej "gratów "w pokoju i więcej symetrii.Na szeroko pojęty bas nie narzekam więcej go czuć niż słychać ale to pewno też zasługa innych kolumn i wzmacniacza.

czubsi, 11 Sie 2009, 20:18

>masakra !

>

>Jeden kolega radzi by ustawić na krótkiej ścianie to wtedy będzie ok, bo jak zauważył kolumny

>-potrzebują przestrzeni więc przeczy sobie gdyż na krótkiej ścianie będą znacznie bliżej siebie ...

Tak to ja radzę. A rada ta wynika z mojego doświadczenia. I szczerze sie przyznam, iż jestem pewien na 98%, ze przyczyna tkwi właśnie w dłuższej ścianie. Wsadzenie kolumn na krótszą poprawi bas, ale zmieni proporcje w scenie i szczegółowości.

Jestem praktykiem, nie teoretykiem i chce pomóc. Wiem, że przeniesienie kolumn na krótszą ścianę nie bedzie za bardzo możliwe w tym pokoju, który jest nastawiony bardziej na pokój rodzinny, niż na salon, ale autorowi zalecam krotki eksperyment i tyle. To go przekona, że kolumny są za duże do tego ustawienia gabarytów pomieszczenia.

zdzislav moj pokoj to 25m2 prawie gole sciany z jednsej strony mala mebloscianka ,panele na podlodze bez dywanu kolumny mam od strony okna czyli sciany szerszej bardzo szeroko rostawione okolo 3,5 m

scena rewelacyjna,bas potezny ,

sluchalem system kolegi czubsiego ! pokoj odsluchowy to dopiero masakra dla uzyskania chociaz troche zadowalajacego brzmienia ,a jednak brzmienie na najwyzszym poziomie ! idzie sie zdziwić

ulozenie kolumn niekorzystne miedzy meblami bardzo szeroko na szerokiej scianie pokoik bardzo wąziutki a scena i bas jaki tam sie produkuje w tym pomieszczeniu powala na kolana przypuszczam nie jednego teoretyka dzwieku i akustyki !

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Dla zobrazowania podam : dlugość 5,56 szerokość 3,05. Na dłuższej ścianie stoją kolumny oddalone od siebie o 4,8 m (!). Miejsce odsłuchowe oddalone od linii kolumn 2 m. Kolumny mają na bokach po ok. 38 cm wolności (żadnych cięzkich sztor nie uświadczysz tylko woal jako firanka ...) na podłodze panele i niewielki dywanik ściana malowana lateksem, wypoczynek skóra (ta to dopiero odbija ...) pomiędzy kolumnami dwie szafki wysokości kolumn i jedna pod tradycyjny telewizor i sprzęt. W Tym ustawieniu kolumny nie mają prawa zagrać (żadne kolumny !!!!) Moje mają tylko 13 cm wooferek który dmucha w ziemię ... bassreflex zatkany bo kolumny prawie dotykają z tyłu ściany ... A bas ? Życzę takiego każdemu. Sprzet generuje scenę bez najmniejszych wątłości uwypukleń itp. Niuanse są wyraźne od najniższych poziomów. Stopę czuć na klacie. W pomieszceniu jest odczuwalne jej ciśnienie. Dźwięk jest rozdzielczy i nic się nie zlewa nawet na sporych poziomach głośności. A dlaczego tak jest

bo wyciągam konstruktywne wnioski z milionów porad (niekoniecznie mądrych i rzeczowych) Druga sprawa, ze miałem szczęscie trafić na prawdziwych fachowców i to dzięki nim nauczyłem sie paru rzeczy co gdzie i dlaczego ma wpływ na dobry dźwięk... Dla informacji dodam, ze wcześniej miałem kolumny na kótkiej ścianie i basu ... było zdecydowanie mniej ... nie mówiąc już o wątłej i zduszonej scenie. W obecnym ustawieniu ktokolwiek widzi i słyszy nie może uwierzyć - no ja już wierzę ...

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Problem nie jest prosty i trudno zamknąć go jednym krótkim stwierdzeniem. Sam wiem ile potrafi zrobić jeden zmieniony kondensator zbocznikowany polipropylenem i polistyrenem w o dpowiednim miejscu ... Moje kolumny w zasadzie niewiele mają wspólnego z tym czym były na początku. Wielu próbowało je modyfikować ale generalnie polegli ... jestem chyba jedynym który gra na nich do dziś - fakt wysokotonówki są zmienione zwrotnica w 50 % jest wymieniona i zestrojona na nowo , ponad 10 kg bitumicznych mat dociąża wnętrza itd. itd. ale to wszystko ma razem wpływ na efekt finalny. Wzmacniacz przeszedł proces odświerzenie. Jest w nim ponad 100 nowych części (większość dobrana po kilkuset godzinach prób i odsłuchów + oczywiście cenne sugestie kolegów co temat znają znacznie lepiej ode mnie ...) Wszystkie komponenty z najlepszej półki a w CD wymieniłem jedynie wzmacniacze operacyjne ... Całość zapiął świetny neutralny kabel - zresztą wszystkie klocki zestrojone są pod neutralną linię. Dlatego to razem gra. Wszystko się uzupełnia bas ma wiele oblicz , klimat jest uzależniony tylko i wyłącznie od materiału i to wszystko - bo uwierzyłem ...

Do 13 cm woofera to ustawienie może być jak najbardziej korzystne. Korzystne dla uzyskania potęgi, a widzę, że zależy Ci (Czubsi) i koledze Jorkersowi na takim basie. Bardzo możliwe, że w 20m2 (4x5m) Twoje kolumny ustawione na krótszej ścianie nie zagrają potężnym basem, dlatego Twoje ustawienie jest jak najbardziej słuszne, dodatkowo zatykając BR wykonałeś bardzo dobra robotę.

Zależy jaką kto słucha muzykę i jakie ma preferencje dźwiękowe. Ja osobiście gustuje w rzeczywistym odwzorowaniu instrumentów akustycznych. To znaczy jak największym zbliżeniu się do ich dźwięku jaki został zarejestrowany na płycie. Wiem, że ustawienie kolumn na dłuższej ścianie, w pokojach "mocno prostokątnych" podbarwia bas, co dodaje potęgi ale gubi rysunek. Proponuje posłuchać waszych (Cubsi i Jorkers) kolumn w dobrze zaadaptowanych akustycznie pomieszczeniach. Do tego warto nauczyć się rozpoznawać bas generowany przez kolumnę, od basu powstałego "przy współpracy pokoju"

Gość czubsi

(Konto usunięte)

xniwax

Rozumiem Cię i sądzę że na Twoim miejscu też byłbym sceptyczny. Z forum wiele osób u mnie było,prosili o anonimowość bo wcześniej próbowało mnie "jechać" no i głupio im troch ... mi korona nie spadnie a chcę być lojalny. Jorkers, którego znam z dosłownie jednego spotkania trafił do mnie trochę przypadkiem ale cieszę się bo doświadczył pewnych ważnych porównań i myślę, że nie był gotowy na to, co usłyszał ... Ja mam świadomość, że można lepiej ale musiałbym wydać naprawdę fortunę bo to co mam deklasuje wszelkie popularne wynalazki. Xniwax jeśli kiedyś będziesz w rejonie Gorzowa Wlkp. zapraszam na miłe popołudnie - myślę, że wzbogacisz swoją wiarę w ... niemożliwe ...

Dzięki, w sumie daleko nie jest raptem ok. setki.

Nie przekonuje mnie nie tyle bas czy brzmienie jako takie lecz scena, stereofonia, prawidłowosc sceny, przestrzeń przy proporacjach kolumny słuchacz 4,8m (rozstaw) i 2 m słuchacz od bazy.

Wybacz, no nie nie przekonuje, pozostałe aspekty dot. brzmienia byc moze jest ok.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Zdzislav ja slucham : dyskoteki starej nowej średnio starej , muzyki elektronicznej starej nowej i każdej (np Kraftwerk, Jarre, Tangerine Dream, Peru, Syntech, Klaus Schulze ...) , rock tradycyjny ostry i mniej ostry (typu Def Leppard, Scorpions ...), gotyk rock (Nightwisch), Pop wszelki typu Madonna, Vaia Con dios, ponadto Bajm, Manm, Perfekt, wszelką dobrą muzykę rozrywkową jak Jazzoo np, Alison Moyet no i Clanad , Enya , EDYTA GEPPERT i Michał Bajor !!! A nie wspomniałem klasyki ? Głównie wybrane utwory - mniej w odniesieniu do konkretnych twórców po prostu coś mi się pdooba to słucham ( iw łasnie na tym opieram swoje oceny sprzętu a nie na disco polo !) Trochę dużo tego nie ?

Mniejsza o to. Swoje kolumny słuchałem jak już mówiłem ustawione po skosie w pomiesczeniu 5 x 6. oddalone od ścian z boków i z tyłu i było świetnie. (bass reflexy puste). U mnie po wyjęciu gąbek z bassreflexów jest bardzo potężnie (zbyt duże ciśnienie) jednak odrobinę swobodniej. Dla mnie bas jest dobry gdy stopa brzmi jak stopa. Jest punktowa energiczna i przy jednoczesnym akompaniamencie werbla spokojnie mogę śledzić każdy z instrumentów osobno. Bardzo ważne by do tego pojawił się jakiś dęciak i jeżeli nic nie zaczyna pogrubiać wchodzić na siebie czy zakłócać towarzyszące gdzieś w dali szczotki , filigranowe dzwoneczki ... to jest ok ! Acha najważniejsze - nie używam żadnych treble bas loudness sroudness ...

Gość czubsi

(Konto usunięte)

xniwax słowo się rzekło ! daj znać a usłyszysz Geppert w klubowym klimacie i Con Dios na scenie a także Opus Life is life na żywo ! Przypomnij mi jak będziesz, że Ci to obiecałem ! Potem Ty obiecaj mi, że swoją opinię opiszesz na forum - myślę że to konkretna propozycja a o fakty nam wszystkim starym wyjadaczom na tym forum przecież chodzi !

tak sobie myślę po przeczytaniu kliku testów i ocen to ten zestaw denona poprostu takim basem gra, obszerny ale nigdy nie twardy, lecz zaokrąglony i mięki, na dodatek te kolumny po wypowiedziach niektórych właścicieli mają ten sam urok czyli bas obszerny sprężysty ale niestety nigdy nie twardy, wychodzi na to ze zestroiłem ze sobą dwie ciepłe kluski i z basu mam puu puu zamiast BUM BUM

Wypożycz do odsłuchu inny wzmak i skonfrontuj to spostrzezenie. Bedziesz miał jasnośc albo dalsza ciemnosć ;)

"no i chyba w tym przypadku jakiekolwiek zmiany akustyczne pożądanej zmiany nie dadzą"

No i chyba sie nie poddasz w tym wzgledzie tak łatwo ;)

Gość czubsi

(Konto usunięte)

krzysiekol

Jak już pisałem nie znam Twoich kolumn ale co do Denona to się zgodzę. Nowa seria nie gra jak typowy Denon bo nie może skoro jest kopią czego innego. Fachowcy nawsadzali Eln na zasilanie i nie dziw że plumka ... To jednak osobny temat ... Jednak ja bym sie nie poddawał bo jednak 1500 AE dość dobrze trzyma bas w ryzach. Spóbuj jaśniejszego energicznego odtwarzacza z twardym basem. Ktoś w okolicy może coś takowego posiadać. Nie bedę Ci doradzał marek bo ja wolę dostojne klasyczne CD.

Zdzisłav

Ja jestem czubsi nie cubsi. Co do rozróżniania basu to sam o tym pisałem i zapewniam, że rezonanse pomieszczenia nie dają efektu punktowej pracy kotłów i energicznych szarpnięć strun gitary basowej, o których prawiłem ...

Scena jest u mnie precyzyjna z dokładną lokalizacją na całej szerokości. Pewnie, w większym pomieszczeniu hologramia była jeszce bardziej przekonywująca ale to co jest teraz u mnie i tak w 100 % przeczy logice ...

czubsi, 11 Sie 2009, 22:32

>Zdzisłav

>

>Ja jestem czubsi nie cubsi. Co do rozróżniania basu to sam o tym pisałem i zapewniam, że rezonanse

>pomieszczenia nie dają efektu punktowej pracy kotłów i energicznych szarpnięć strun gitary basowej,

>o których prawiłem ...

jak najbardziej przepraszam za literówkę.

Jednak będę się upierał, że ta energia jest efektem wspomagania basu pomieszczeniem. Z trzynastki nie jest łatwo uzyskać konkretny bas. w podobny sposób do Twojego ustawienia kolumn, uzyskałem niezwykle potężny bas z 10cm głośniczka w obudowie zamkniętej o poj ok 2l. Przy ustawieniu tych samych kolumn (visonik david) na krótszej ścianie o basie można było zapomnieć. Przy takim ustawieniu potrzeba wydajnej dwudziestki, ale bas nigdy nie będzie przepompowany. Aha i nie polecam Ci tego ustawienia, bo najnormalniej będzie kolidować z Twoimi preferencjami muzycznymi.

czubsi, 11 Sie 2009, 22:19

>Zdzislav ja slucham : dyskoteki starej nowej średnio starej , muzyki elektronicznej starej nowej i

>każdej (np Kraftwerk, Jarre, Tangerine Dream, Peru, Syntech, Klaus Schulze ...) , rock tradycyjny

>ostry i mniej ostry (typu Def Leppard, Scorpions ...), gotyk rock (Nightwisch), Pop wszelki typu

>Madonna, Vaia Con dios, ponadto Bajm, Manm, Perfekt, wszelką dobrą muzykę rozrywkową jak Jazzoo np,

>Alison Moyet no i Clanad , Enya , EDYTA GEPPERT i Michał Bajor !!! A nie wspomniałem klasyki ?

>Głównie wybrane utwory - mniej w odniesieniu do konkretnych twórców po prostu coś mi się pdooba to

>słucham ( iw łasnie na tym opieram swoje oceny sprzętu a nie na disco polo !) Trochę dużo tego nie

>?

I chcesz powiedzieć, że wszystko gra na Twoim magicznym, neutralnym systemie świetnie. Czuję, że wystarczy jedna płyta aby zburzyć tą sielankę :)))

Pozdr

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Druga sprawa, że jak już pisałem na krótkiej ścianie był mniejszy bas ale nikt nie powiedział, że nie wystarczający. różnica nie była powalająca. Zauważ, że wystarczy wyjąć część gąbki z br i sytuacja zmienia się nie do poznania. Druga sprawa w tamtym ustawieniu miałem inny wystrój pokoju i kolumny plecami były zwrócone do ciężkiej zasłonki, z przodu dźwięk musiał pokonać sporą odległość natrafiając z jednej strony na meblościankę a z drugiej bok tekstylnej sofy ... U mnie bas jest od spodu i ustawienie kolumn rządzi się nieco innymi prawami a to niestety w tym przypadku trzeba brać pod uwagę.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

rivendel

Doskonale wiesz, że płyty są różnie nagrane i trudno tu szufladkować opinię, że co włożysz to się położysz ... Mam płyty świetnie zrealizowane i słabo i dotyczy to każdego rodzaju muzyki. Spokojnie mówię to i z przekonaniem. Jeżeli mam być szczery mocniejszy rock jest zbyt grzeczny - ale jest to zabieg przemyślany (na sprzężeniu wyjąłem Rikeny a na odczepach zasilania poszły neutralne kondy Nichicon KZ) gdyż nie mam pomieszczenia do takiej muzyki. Brzmienie jest wyważone i stąd bardzo neutralne. Dlatego spokojnie mogę słuchać wszystkiego. Każdy gatunek realizuje się w conajmniej dobrym stopniu. System uniwersalny nie istnieje ale można się próbować zbliżyć do neutralności i to włąśnie czynię. Kolumny w stanie fabrycznym pozwalały sluchać jedynie lekkiej muzyki bo wrzeszczały masakrycznie a teraz grają ...

czubsi, 12 Sie 2009, 08:14

System uniwersalny nie istnieje ale można się próbować zbliżyć do neutralności i to

>włąśnie czynię. Kolumny w stanie fabrycznym pozwalały sluchać jedynie lekkiej muzyki bo wrzeszczały

>masakrycznie a teraz grają ...

Z tym się zgadzam i wierzę, że po modyfikacja czynią się cuda. Ale uważam, że jeżeli chcesz na swoim systemie słuchać jak najwięcej to nie może to być system neutralny.

Jeżeli mam być szczery mocniejszy rock jest zbyt grzeczny - ale jest to

>zabieg przemyślany (na sprzężeniu wyjąłem Rikeny a na odczepach zasilania poszły neutralne kondy

>Nichicon KZ

Tego byłem pewny bo w takim pomieszczeniu i na takich głośnikach potęgi brzmienia nie uzyskasz.

Ciekawi mnie też Twoja głębia sceny???

Co do monitor audio - grają potężnym dzwiękiem ale jednak ich bas (jeżeli chodzi o mnie) pozostawia wiele do życzenia (bezbarwny i osuszony). Konkretnie silver8i w zestawieniu z marantzem.

Pozdrawiam

Gość czubsi

(Konto usunięte)

Głębia sceny jest imponująca a zważywszy, że mówimy tu o "takich głośnikach i takim pomieszczeniu" to wręcz rewelacyjna ! Dźwięk jest znacznie potężniejszy niż myślę sądzisz obecnie sprzed klawiatury.System neutralny to dla mnie brak totalny brak i jeszcze raz to powtórzę totalny brak przebarwień na każdym z podzakresów. Muzyka rockowa często jest mocno ubarwiona pasażami tnących i energetycznych gitar elektrycznych, mało eleganckiego wokalu i ponadprzeciętnego tłoku jednoczesnych dźwięków na scenie - to w rzeczy samej deklasuje moje pomieszczenie, w którym po prostu tworzy się hałas. Stąd moje zabiegi nie znaczy to wcale, ze sprzęt nie potrafi tego zagrać w innych warunkach lokalowych ! W obecnym stanie słucham wszystkiego co wrzucę z przyjemnością. Jak już mówiłem nie wszytkie płyty błyszczą - od razu da się odczuć jakość realizacji ale to problem na każdym sprzęcie jednak nie zachodzi problem z przebawrieniami, wychodzeniem wokalu na pysk i zbytnim eksponowaniem jakiejkolwiek cząstki sceny muzycznej.

Gość czubsi

(Konto usunięte)

rivendel

W żaden sposób nie twierdzę, ze mam super system ! Słyszałem systemy znacznie lepsze ale własnie dlatego mam pojęcie co mnie od nich dzieli i ponad wszelką wątpliwość stwierdzam, że nie jest to przepaść a biorąc pod uwagę kwoty jakie na to wydałem i efekt który dziś mam to po prostu rewelacja i tyle.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.